Roep om gedenkteken voor zingende Surinaamse straatkrantverkoper

4
Roep om gedenkteken voor zingende Surinaamse straatkrantverkoper
Foto: (c) screenshot filmpje RTV Rijnmond

ROTTERDAM, 4 jun – Elke Rotterdammer kent hem en vooral zijn lijflied “Wie maakt me blij, wie koopt een krantje bij mij..“; de zingende straatkrantverkoper Johan Van Dams- Blikslager. De 74-jarige ‘Blikkie’ is terminaal ziek. Hij heeft uitgezaaide leverkanker maakte RTV Rijnmond afgelopen donderdag bekend. Sinds gisteren staat er een petitie online waarin wordt opgeroepen om een gedenkteken in de vorm van een tegeltje of iets dergelijks voor hem te plaatsen.

Blikkie was een bekende figuur in de stad. In zijn jeugd speelde Johan bij het jeugdteam van het nationaal elftal van Suriname. Toen hij later naar Nederland kwam, raakte hij verslaafd aan drugs en kwam op straat terecht. Bijna iedere dag was hij te vinden op de trappen voor de Bijenkorf, waar hij op charmante wijze straatkranten verkocht schrijft RTV Rijnmond.

Nu hij terminaal ziek is, zullen duizenden mensen hem en zijn straatbeeld missen. Rotterdammers die Blikkie een warm hart toe dragen vinden dat deze stadsicoon vereeuwigd moet worden. Zij verzoeken de gemeente Rotterdam i.s.m. de Bijenkorf een gedenksteen of tegeltje (of iets!) te plaatsen op de plek waar hij altijd stond met zijn krant. De online petitie staat hier.

UPDATE 2 juli 2018:
De zingende straatkrantverkoper Blikkie is op 74-jarige leeftijd overleden. Hij stierf vrijdag 29 juni in een hospice in Rotterdam-IJsselmonde aan de gevolgen van leverkanker, zo werd vandaag bekend.

4 REACTIES

 1. Blikie jamer dat jouw niet kan bezoeken,heel erg wat jouw is overkomen.
  ik wens jouw veel sterkte toe , trust in God dan komt het vast goedt Brada
  grtjes Roy B


  Maak melding

 2. De slechte gewoontes bij de mens mag niet beloond worden!
  Liever snel naar de hel dan langzaam marteling in de hemel. Hebben wij mensen een geest, of is het je levenskracht. Het lichaam vraagt om hulp maar de boze geest (levenskracht) heeft hem in de steek gelaten.
  Wij hebben allemaal onze gebreken en toch trekken wij geen lering uit de vele ervaringen op onze wegen.

  Het doet zeer om te zien hoe mijn medemens onbewegelijk om hulp roept. Terwijl hij dit aan zichzelf te danken heeft. Hij wordt nu door de staat gebruikt om als waarschuwing voor de jongeren te dienen.
  Echt Zielig en Triest
  Heeft deze man geen familie?


  Maak melding

 3. Triest. Niemand mag oordelen er zijn veel mensen die om welke reden dan ook op straat komen. De samenleving moet beter omgaan met hun mensen. Ik zal graag mijn steentje bijdragen voor hem.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.