Regering moet parlement informeren over vertrek Alcoa uit Suriname

9
DA’91: Surinames onderhandelaar met Alcoa moet weg
Archieffoto: Alcoa is al sinds 1916 in Suriname actief, aanvankelijk onder de naam Surinaamse Bauxiet Maatschappij

PARAMARIBO, 3 jun – De regering ontkomt er niet meer aan. Het parlement wil zo snel mogelijk informatie krijgen over de laatste bewegingen van multinational Alcoa in Suriname. Het lokale dochterbedrijf Suralco staat op het punt de raffinaderij te Paranam te ontmantelen. De regering en de presidentiële onderhandelingscommissie lijken geneigd zonder meer toestemming te geven. Het parlement lijkt tegen, maar wordt genegeerd.

Alcoa en Suralco schijnen zich al voor te bereiden op de ontmanteling. Dit zonder dat het parlement haar zegje heeft kunnen doen. Volgens onder meer parlementsvoorzitter Jennifer Simons is wijziging van de Brokopondo overeenkomst een aangelegenheid van het parlement. De ontmanteling valt er net zo goed ook onder. Simons heeft intussen de regering schriftelijk gevraagd om uitleg te komen geven.

Vooral de oppositie is bezorgd. “Het ziet er naar uit dat de regering een eigen pad opgaat met Suralco en dat zij daarbij het parlement gewoon aan de kant heeft gezet”, stelt de Progressieve Arbeiders’ & Landbouwers’ Unie. Er zou ook gekeken moeten worden naar ontwrichting van leefgemeenschappen bij de aanleg van de waterkrachtcentrale te Afobakka. Ook moet gesproken worden over compensatie voor verloren arbeidsplaatsen.

9 REACTIES

 1. Straks gaat de regering over de waterkrachtcentrale en electravoorziening! OWee, ze kunnen nog geen stoep laten repareren of trens op tijd schoon maken. Maar wel de dam beheren… dat wordtbover 10 jaar een nationale ramp.


  Maak melding

 2. Worden jullie eens wakker. De regering heeft schijt aan een ieder, als zij maar hun eigen zakken kunnen vullen.
  Blijven jullie maar doorslapen en nog voor 5 jaar stemmen. Wanneer het kalf verdronken is dempt men de put.
  Niemand komt in opstand, een ieder zit te wachten tot ze wortels beginnen te schieten.


  Maak melding

 3. Suriname heeft mensen die van de hoed en de rand van waterkracht, de dam van Afobakka, enz. weten en er goed op kunnen toezien dat als Alcoa/Suralco is opgehoepeld het kunnen beheren en onderhouden. De vraag is hoe komt men aan het geld om dit te doen, gelet op de financieel, economische, enz situatie het het land.

  Een andere vraag is of deze deskundigen die niet in het kamp van de ndp zitten wel voor deze nationale zaak zullen worden ingezet, waardoor het een succes wordt. ndp wil dat alles een succes van waardeloze personen binnen deze partij wordt. Dat is ook een reden dat Suriname sinds 25 februari 1980 een puinhoop is geworden.

  Kennis en ervaring is belangrijk en is er, kapitaal is ook belangrijk, en het beheren, personeel, onderhouden, vernieuwing ervan is ook belangrijk.

  Suriname heeft deze personen, waarvan velen niet in ndp-kamp zitten.

  Als Surinamers echt een goede toekomst op willen met de republiek Suriname zullen ze er zorg voor moeten dragen dat ndp, ddb, gangsters en overlopers voorgoed uit het machtscentrum van Suriname voorgoed verdwijnen. Rationeel denken is belangrijk, logisch denken is belangrijk, scholing, ontwikkeling, kennis, knowhow, ervaring, bewustwording, enz is wel belangrijk bij de hele bevolking, waardoor de koers voor welzijn en welvaart kan worden ingezet. Een land kan niet bestuurd worden door een moordenaar, voor drugs veroordeelde persoon, soldaat, die geen kennis en ervaring van bestuurszaken heeft, enz, geen internationale relaties kan aangaan met landen die daarvoor kunnen zorgen.

  Orde, rust, veiligheid, scholing, studeren, normen, waarden, principes, respect, enz, mensenrechten, internationale verdragen, de grondwet, samenwerking met andere landen is wel belangrijk.

  Als de Surinamers dat inzien is er hoop.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 4. Wat deze ma pima regering wil doen is de zaak goedkoop overnemen en dan voor een groot bedrag doorverkopen aan oma snesi. Na wang bigi njang baas en roversbende wang meki bakka, deng ma pima didibri disi sa ma pima dong ndper’ s lobi no ka.


  Maak melding

 5. Hoezo Alcoa en Suralco schijnen zich al voor te bereiden op ontmanteling?

  Het is al een feit, het gebeurt al. Materieel is al aangekomen, mensen zijn al ingevlogen. Tot in de kleine puntjes is het al geregeld. Gisteren zijn zelfs asbestdeskundigen met de KL0713 geland. White Beach zit vol met contractors.

  En dan moet het parlement nog worden geïnformeerd??

  “Me mars papa”


  Maak melding

 6. @ Onze correspondent vanuit het buitenland

  Weer een gemiste kans voor Suriname.
  De eigenaar van dit bedrijf/aannemer is zeer zwijgzaam over dit contract. Hij praat niet met mensen die kennis dragen van de lokale omstandigheden. Hetgeen weinig anders kan betekenen dat Sardjoe in de contractketen geïntegreerd is en er veel dollars zijn kant uit zullen rollen voor vrijwel fictieve rollen die zijn ondernemingen gaan vervullen.

  Dat White beach tot werkkamp gemaakt is geeft aan dat de Job gesloten is en zal blijven en Suriname behoudens verblijf van de Specialisten weinig voordeel zal genieten.


  Maak melding

 7. Dit is het gevolg van de roep om een zogenoemde “sterke man”. Dat is wat de kiezer verlangde, dat is wat de kiezer nu heeft. Een “sterke man” die lak heeft aan wat DNA, de volksvertegenwoordiging namens het volk wenst. Sterker nog hij heeft bij herhaling DNA als poppenkast betiteld. Het besturen van een land heeft niets te maken met “podium-kwaliteiten”. Deze president wou graag die job hebben, zijn voorgangers waren in zijn ogen niet goed, hij zou laten zien hoe het moest. Maar goed, de kiezer heeft gesproken en men zegt dat die altijd gelijk heeft. Laten wij hopen dat de kiezer van 2020 iets verder zal willen kijken dan de eigen neus- lengte. De toenmalige NDP-oppositie schreeuwde het van de daken dat de regering Venetiaan Suriname aan multinationals had uitverkocht. Nu heeft het geen zin om de president en zijn coalitie te vragen om een vergelijking te maken. Immers wij hebben hem zelf horen zeggen dat hij het volk slapeloze nachten toewenst en dat hij altijd goed slaapt wat er ook gebeurt. Die houding demonstreert de president bij herhaling. Terwijl de president geniet van zijn grootheid sluipt Alcoa het land uit ons achterlatend met een ongekende milieu verontreiniging en ons verder uitbuitend voor tientallen miljoenen per jaar. En dit terwijl ze reeds uit het land zijn vertrokken. Wat zullen ze onder de tafel hebben betaald en aan wie om op deze eenvoudige wijze af te komen van mogelijke eisen van een, in hun ogen, Bananen-republiek. ? Opa Ronald, puru yu pyjama, yu e sribi? Nu moeten wij ons afvragen wie slaapt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.