Versnelde aflossing Staatsolie voor herstel Surinaamse economie

24
Tekort aan contante US dollar biljetten in Suriname; banken adviseren girale overmakingen
Foto: (c) ptmoney.com

PARAMARIBO, 28 mei – Het geld waarmee de schuld van Staatsolie is afgelost bij de overheid gaat naar herstel van de economie. Het ministerie van Financiën meldt dit. Kort tevoren had parlementariër Gregory Rusland de aflossing wereldkundig gemaakt. De voorzitter van de oppositionele Nationale Partij Suriname, NPS, maakt zich zorgen over de besteding. Volgens Financiën gaat het om een bedrag van ruim driehonderd en dertig miljoen dollar. Onder meer zullen buitenlandse en binnenlandse schulden deels worden afgelost.

Ook zullen achterstallige betalingen worden voldaan. Schatkistpapierbeleggingen en valutaswapovereenkomsten krijgen ook aandacht. “Maar enkele prioriteitsgebieden kunnen ook soepeler aangepakt worden: de betalingen van vaste lasten zoals de salarissen, diensten en subsidies, maar ook de betalingen op de resterende schulden en het versneld betalen van de achterstanden uit voorgaande jaren”, meldt Financiën.

Financiën en de Centrale Bank van Suriname zullen samen schatkistpapierbeleggingen herschikken en valutaswapovereenkomsten afwikkelen. “Door de opname in de internationale reserves van de overmaking uit de Staatsolie-aflossing stijgt deze monetaire buffer. Met de banken kan hierdoor hun deel van valutaswaps worden afgewikkeld. De banken kopen de valuta terug wat hun externe activa versterkt”, aldus Financiën.


24 REACTIES

 1. Mag ik een kotszakje ……

  Het ene gat wordt met het andere gedicht.

  Het enige wat nodig is voor het herstel van Suriname is verhoging van productie en bestrijding van corruptie,’

  Niet om de ene dure lening met een nog duurdere lening af te lossen


  Maak melding

 2. Gelet op de ervaringen met de regeringen Bouterse mogen we er van uitgaan dat een deel van het geld naar de verkiezingskas 2020 van de NDP gaat. Partytime again. In 2020 is er weer gratis bruine bonen en een soft in ocer


  Maak melding

 3. Er wordt druk met schulden geschoven maar netto niks afgelost, in Nederland
  noemen ze dat creatief boekhouden.

  Is RobG nog steeds ziek???


  Maak melding

 4. Dus heel goed, Henk
  Gaatjes in het kwadraat en weer in het kwadraat worden alleen maar kraters. Maar we begrijpen het best, hooghart en zijn club weer voor 2020. Succes ermee.


  Maak melding

 5. Bouters geld vrijmake en Sur. helpe. Voedselpakketten geve voor arme
  mense. Bruine bone met zoutvlees geve. Ja mense sur weer mooi worde.
  Alle mense stem NDP.


  Maak melding

 6. Dit verhoogd de Schulden slechts aangezien Staatsolie een staatsonderneming is.
  Het aandeel in Newmont is ongeveer $ 30.000.000 te duur.

  Het geld dat nu vrijvalt wordt in tot nu toe geheime gaten gestort zoals schatkistpapier, onbekende leningen, betalingsachterstanden, valutaswaps, etc.

  Wat over blijft valt in het gat op de begroting.


  Maak melding

 7. Triest voor woorden dat er pas een reactie van het ministerie van Financiën komt nadat Gregory Rusland de aflossing bekend maakt.
  Dit is toch een taak van het ministerie. Als je transparant beleid voert maak je zo een grote “aflossing” zelf bekend. Achteraf met een heel vage en onduidelijke uitleg komen over hoe het geld zal worden besteedt geeft weer aan hoe ongeschikt Hoefdraad is als minister van Financiën.


  Maak melding

 8. Deze “opbrengst” zal worden gebruikt om de verkiezingen te winnen !

  Het bedrag is groot genoeg om nog meer domme ezels aan te trekken !

  Salarissen worden uitbetaald en er worden meer mensen aangenomen. De kortzichtige Surinamers maken zich niet druk hoe de salarissen na de verkiezingen zullen worden uitbetaald !!


  Maak melding

 9. Party time! garandeert dat die miljoenen worden verbrast kennende ndp feesten en snel wat Achterover drukken.en een lege staatskas achterlaten.


  Maak melding

 10. Vliegende Hollander
  RobG die is nog aan het herstellen.
  Zijn reacties op dit herschikking van leningen was indertijd hetzelfde als de DSB van Scheringa toen leningen aanbood.
  Los minder af, door een langere looptijd, dan heb je nog wat geld in de pocket om andere dingen te doen.
  Door de nieuwe lening opnieuw af te sluiten en dan de aflossingstermijn maximaal te nemen dan zijn de maandelijkse lasten veel lager en dan heb je wat geld over om andere dingen te doen


  Maak melding

 11. Staatsolie heeft geld moeten lenen om de staat terug te betalen……de schuldenlast hangt nu om de nek van staatsolie….!! Staatsolie gaat voorlopig niet verder kunnen investeren hierdoor…!!


  Maak melding

 12. @ Suri Forever,

  Vraag die baas van je of hij ook wil investeren in het onderwijs en dan specifiek het Nederlandse taalonderwijs, want jouw post is de treurigheid ten top,


  Maak melding

 13. Dit is mensen blij maken met een dode mus.
  Maar tja als mensen niet goed kunnen lezen en begrijpen denken ze ow het gaat weer beter.
  Niets is minder waard. Tegen wat voor voorwaarden is Staatsolie de nieuwe lening aangegaan ?
  Het is het vooruitschijven van het probleem.
  Is niet echt afbetalen. Het ene gat wordt gedicht met het ander. Maar de weg is nog steeds vol gaten.


  Maak melding

 14. Als de kleinkinderen tegen deze schulden zullen stuiten,gaan ze uiteindelijk kunnen uitmaken welke fuifnummers hun voorvaderen waren.De ouderen zullen hun niks maar dan ook niets achter gelaten hebben om te overleven.
  De wegen die Dalian nu maakt,zullen over enkele jaren alweer kapot zijn en de jongere generatie die nooit over die wegen gereden hebben,mogen de schulden betalen.


  Maak melding

 15. @Bigi Sma ,

  Ik dacht al RobG zal nog wel ziek zijn of zijn rekenmachine is op hol
  geslagen, al een paar dagen niks meer gelezen.


  Maak melding

 16. Ik heb er een gezonde wantrouwen over dit (verzonnen) verhaal. Staatsolie zou zo en zo geen schulden moeten hebben. Die moeten verzuipen in de dokko’s. Hoe komen ze plots aan zoveel geld? De financiële markten worden voor gek gehouden. Dus is deze economie een luchtballon. Soort van ‘ Beurskracht’ op z’n Surinaams geschoeid. (ik hoop dat ik er volkomen naast zit) 🤓


  Maak melding

 17. @ Ronnie van Hout.

  Staatsolie heeft Schulden omdat:
   Bouterse 1 zich niet aan de financieringsplannen, voor de bouw van de raffinaderij, van Venetiaan gehouden heeft en extra geleend zodat het onder Bouterse I al $ 300.000.000 uit de Kassa van Staatsolie gehaald heeft middels dividend voorschotten.
   Dit laatste was de oorzaak waarom de banken (oa. ING & Credit. Suisse) in oktober 2015 hun financiering in trokken en Suriname in paniek de obligatielening bij Loan Sharke Oppenheimer moest regelen.
   De Staat Staatsolie op liet draaien voor haar aandeel in Newmont van $ 225.000.000 waar over pas in 2022 inkomsten gaan binnen komen.
   De Staat nu Staatslolie een poot uitdraait door 4,8% aandeel, waarvoor zij zelf middels de Oppenheimer obligatie ongeveer $ 44.000.000 betaald heeft, nu voor $ 76.000.000 aan haar door te verkopen.
   De rekeningen aan EBS van Staatsolie Power Company Suriname niet of slecht betaald worden of via dividend dat niet uitbetaald mocht worden van de banken verrekend werd. Zo ontging de staat subsidies op haar begroting.
   Door Tapajay ($ 10.000.000 plus) af te Schrijven via Staatsolie.
   Door Ethanol project a $ 45.000.000 via Staatsolie af te Schrijven.

  Vergeet AUB niet dat Saipem nog veel lijken in de kast van Staatsolie heeft achter gelaten zoals een Claim van Ballast Nedam van $ 50.000.000 (arbitrage in Parijs).

  Vergeet ook niet dat Staatsolie in 2015 haar $ 50.000.000 (7,75%) obligatie lening in Suriname niet kon aflossen en door rolde en verdubbelde tot $ 100.000.000.

  Vergeet ook niet dat de obligatie van Oppenheimer nu een lage koers heeft omdat beleggers er geen vertrouwen in hebben. Een verstandig minister zou als hij de kans kreeg deze obligaties nu op kopen en Suriname $ 50.000.000/jaar aan rente besparen.
  Een verstandige minister zou Suralco geen $ 50.000.000 jaar betalen voor Energie die van Suriname is.


  Maak melding

 18. Staatsschuld op dit moment 20 Miljard. Een eenvoudig rekensom kan laten zien, hoe scheef de verhouding in de staatsfinanciën onder leiding van de minister van financiën doelbewust is gecreëerd. Bijna iedereen gaat voorbij aan de realiteit van de doorsnee Surinamer. Het gaat tot mei 2020 nog erger worden. De hoop dat het na mei 2020 het beter zal worden is wat de Surinamer op de been houdt. Na mei 2020 zullen de echte vrienden van Suriname onder leiding van C. Santhoki het land een helpende hand aanreiken. Er is geen andere optie. Suriname is blut, geplunderd door de huidige regeerders.


  Maak melding

 19. Mijn posting alhier moet gelezen worden na mijn posting op het artikel
  goedkope leningen worden afgelost met dure

  “Door de opname in de internationale reserves van de overmaking uit de Staatsolie-aflossing stijgt deze monetaire buffer. Met de banken kan hierdoor hun deel van valutaswaps worden afgewikkeld. De banken kopen de valuta terug wat hun externe activa versterkt”, aldus Financiën.

  Wat lees ik hier????
  De centrale bank heeft vreemde valuta (€ en of $) ontvangen dat zij in beheer heeft voor de Staat en kan nu haar verplichting richting het bankwezen nakomen.
  Dus als Staatsolie niet had besloten om haar schuld vroegtijdig af te lossen dan had de centrale bank geen geld om haar verplichting na te komen.
  Staatsolie heeft toen ter tijd vreemde valuta geleend (anders kan het niet in de monetaire reserves worden opgenomen) en lost dit af.
  De centrale bank gaat, nogmaals volgens het artikel, de valutaswapverplichting nakomen door banken hun € en of $ terug geven in ruil voor SRD.
  Ik vind dit allemaal raar, maar zo staat het in dit artikel. en gevaarlijk!
  Waarom?
  Ik heb in en ander artikel gelezen dat de Centrale Bank geen euro’s meer wilde opkopen.
  Toen schreef ik dat er een gevaar op de loer ligt. Dit gevaar wordt versterkt.
  Dit is de tweede maatregel in korte tijd dat ervoor zal zorgen dat de SRD t.o.v. buitenlandse valuta kan stijgen, maar ik zie een instorting van de economie
  Binnenkort komt de BTW hierover heen.
  Rampzalig voor de bestedingen!!
  Toeristen uit Nederland zullen het volop merken. (Su is niet meer zo goedkoop, hahaha)
  Als zij minder besteden zal de economie nog een klap krijgen.
  Wordt er dan niet nagedacht?


  Maak melding

 20. @Pico,

  Voor de meeste Nederlanders is Suriname niet duur, alleen de vliegtickets zijn
  aan de prijzige kant. ongeveer 8 srd tegen een euro.


  Maak melding

 21. @ Vliegende Hollander
  Nu is Su nog goedkoop
  Maar als je de gevolgen bekijkt van het beleid zal het een stuk duurder worden.
  Hoefdraad cs, maken fouten op monetair gebied. Dit zal leiden tot forse vraaguitval voor de binnenlandse bevolking.
  Er verdwijnt te veel geld uit de omloop
  Voor toeristen zullen deze maatregelen leiden tot een stijging van de SRD t.o.v. de euro en de USD.
  Maar dit is een korte termijn maatregel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.