Surinaamse Uitvaart belangrijk onderwerp voor 2e generatie Surinamers

10
Surinaamse Uitvaart belangrijk onderwerp voor 2e generatie Surinamers
Foto: uitvaart in Suriname (archief)

Nederland heeft een sterke connectie met Suriname. Eeuwenlang is Suriname als kolonie in Nederlandse handen geweest. Naast de lokale Surinaamse talen is Nederlands nog steeds een voertaal in Suriname. Hoewel Suriname sinds 1975 onafhankelijk is, kent Nederland een zeer grote Surinaamse gemeenschap. Regelmatig gaan er nog wel eens Surinamers definitief terug naar Suriname om van hun oude dag te genieten. Maar ronduit de meeste Surinamers zijn hier in Nederland geboren en volledig Nederlander. Toch behoudt men een Surinaamse achtergrond op allerlei gebied, zoals kleding, voedsel en gebruiken. Een van de typisch Surinaamse gebruiken is een Surinaamse begrafenis. Uitvaartverzekeringwijzer.net zocht uit hoe dit precies zit.

Kiezen voor een uitvaart in Suriname
De tweede generatie Surinamers in Nederland begint ouder te worden en worden steeds meer met hun eigen overlijden geconfronteerd. Zij zitten soms in een lastig parket. Hun kinderen en kleinkinderen zijn, ondanks een Surinaamse achtergrond, volledig Nederlands en hebben niet zoveel meer met Surinaamse gebruiken. De kans is dus aanwezig dat zij kiezen om hun ouders en grootouders ook gewoon een westerse uitvaart te geven. Voor veel Surinamers van de tweede generatie leeft dan ook de wens om na hun overlijden naar Suriname overgebracht te worden om daar begraven te worden. De website Uitvaartverzekeringwijzer.net krijgt regelmatig vragen van Surinamers over het laten plaatsvinden van hun begrafenis in Suriname. Men is dan weer terug op de plek waar men ooit eens is geboren. Deze wens is uitvoerbaar, maar je moet wel rekening houden dat dit gefinancierd moet worden. Je kunt hier zelf voor sparen of een uitvaartverzekering afsluiten. Nu is het alleen zo dat de hoogste kosten, zoals repatriëring naar Suriname vaak niet in een standaard Nederlandse uitvaartverzekering opgenomen zijn.

Waarin verschilt een Surinaamse uitvaart met een Nederlandse uitvaart?
Een Nederlandse uitvaart is vaak ingetogen en sober. Hoe anders is dat met een Surinaamse uitvaart. De Surinaamse uitvaart vindt meestal plaats op één van de twee wijzes: volgens de Creoolse traditie en de Hindoestaanse traditie. Bij een Hindoestaanse uitvaart is het gebruikelijk dat deze wordt bijgewoond door een grote mensenmassa. De mensen gaan gekleed in wit, of zwart met wit en dragen geen sieraden of make-up. Hindoestanen worden vrijwel altijd gecremeerd. Tijdens de dienst worden dan ook tal van rituelen uitgevoerd met veel bloemen, maar ook rijst. De creoolse uitvaart is een combinatie van rituelen die uitgevoerd worden in de wintireligie en de christelijke religie. Iedereen is in het wit gekleed en de uitvaart kenmerkt zich door weinig soberheid. Dans en muziek zijn de kenmerken bij een Surinaams creoolse uitvaart. Nederlanders kijken er wel eens vanop als een dansende en zingende mensenmassa de kist naar de uitvaartlocatie begeleidt. Hoewel nog veel Surinamers volgens de Surinaamse tradities begraven worden, zijn het vooral de in Nederland geboren Surinamers die voor een westerse uitvaart kiezen. Financieel is dit ook goedkoper, want een Surinaamse uitvaart kan door de omvang ook vrij duur zijn.

Welke uitvaartverzekering is het geschiktst?
De meeste Nederlanders kiezen voor een levensverzekering in natura, aldus uitvaartverzekeringwijzer.net. Dit houdt in dat je verzekerd bent voor de geleverde diensten. Dit wordt meestal uitgevoerd door de verzekeringsmaatschappij zelf die ook een uitvaartbedrijf is. Maar als een Surinamer met de wens om in Suriname begraven te worden is dit niet de meest ideale verzekering. Het regelen van de gehele uitvaart betreft enkel in Nederland en niet in het buitenland.

De kapitaalverzekering
Naast de natura uitvaartverzekering is er ook nog de uitvaart kapitaalverzekering. Hierbij wordt je niet gedekt voor de geleverde diensten maar voor een bepaald geldbedrag. De nabestaanden kunnen met dat geldbedrag zelf de uitvaart regelen en zijn niet gebonden aan een bepaalde uitvaartmaatschappij. Heb je als Surinamer ook de wens om in Suriname begraven te worden dan is de kapitaalverzekering het meest geschikt. Maak wel een goed overzicht van de kosten, want repatriëring naar Suriname kan best wel kostbaar zijn. Bepaal op basis van je kostenberekening de hoogte van het te verzekeren bedrag vast. Gemiddeld zal je voor een verzekerd bedrag van € 10.000,- ongeveer € 20,- per maand kwijt zijn.

10 REACTIES

 1. “Bij een Hindoestaanse uitvaart is het gebruikelijk dat deze wordt bijgewoond door een grote mensenmassa. De mensen gaan gekleed in wit, of zwart met wit en dragen geen sieraden of make-up. Hindoestanen worden vrijwel altijd gecremeerd. Tijdens de dienst worden dan ook tal van rituelen uitgevoerd met veel bloemen, maar ook rijst”.

  Ik ben zo vrij om enig nuance over de tekst te plaatsen.
  Bij de hindustanen moet er onderscheid gemaakt worden tussen: hindus, moslims en christenen.
  De meeste hindustanen in Nederland belijden in van deze 3 geloven.

  Hindus worden bijna altijd gecremeerd. De rouwkleding bij hindus hoort altijd wit te zijn. Binnen mijn familie is het gebruikelijk om dan altijd in wit gekleed te gaan. ( In mijn familie wordt daarom bij de burgergerlijke huwelijk nooit in het wit getrouwd) Dat is een traditie waar mijn familie en ik trouw aan zijn.

  De moslims onder de hindustanen worden begraven. Hoewel af en toe een moslim ook wordt gecremeerd.
  Ik was verbaasd toen mij dat werd verteld, maar het schijnt zo te zijn.

  De christenen worden of begraven of gecremeerd. Tegenwoordig kiezen ook de meeste christenen voor crematie.


  Maak melding

 2. Het beste van allemaal is om in zee gedumpt te worden. Vlees mag je niet begraven nog minder cremeren. Dit is zonde. De mens is van stof gemaakt en tot stof zullen wij weder keren. De mens wordt geboren om te sterven. Gewoon verloren tijd, als je weet dat je moet sterven dan ga ergens op de dood wachten totdat hij langs komt en je meeneemt. Als ik u zegt hoe wij mensen zijn bedonderd en vreselijk zijn misleid door de Engelsen en verdeeld in hokjes en religiën is onherstelbaars.

  Van het Vaticaans tot in de diepste achterbuurten in het binnenland. Hebben zij ons dingen aangeleerd dat allemaal op leugens berusten. De Joden zijn in feite een verlengstuk of handlangers van de leugens of zo je wilt volksbedrog.
  Als men weet waarop religie rust of is gebaseerd en de plaats wat de mens inneemt op deze wereld krijgt men direct een hartstilstand.

  Bigisma bin sa taki: Ij Obya ano fu yu no spiti neni.


  Maak melding

 3. Crematie is toch de meest hygiënische en bovendien milieuvriendelijke methode voor een uitvaart.

  Geen wonder dat steeds meer mensen hiervoor kiezen.


  Maak melding

 4. Babun-nefi,

  Het is onrespectvol om bij een uitvaart “dumpen” te bezigen. Foei, toch!

  Enfin,

  ik kan me erin vinden als je zegt dat het Vaticaan massa’s voor de gek houdt, enkel uit materieel oogpunt. Langzamerhand treedt toch een soort bewustwording bij veel mensen.


  Maak melding

 5. Crematie verbrandt ook alle ziektes die een persoon had zodat het zich niet verder kan verspreiden.
  Tegenwoordig worden hoofden van begraven personen afgehakt en de schedel gebruikt om er Voodoo-rituelen mee uit te voeren.


  Maak melding

 6. Laat de doden de doden begraven
  Citeer
  Mattheus 8 21 ~ Lucas 9 59
  Zoals het er letterlijk staat is het natuurlijk een onlogische uitspraak.
  Er moet dus een diepere laag bedoeld worden, die de betekenis van de uitspraak moet aansturen.
  Welke diepere laag is onder deze vreemde zin verborgen?

  Het blijkt dat men het niet weet of heeft begrepen.
  Zogenaamd dumpen is niet het juiste woord en buitendien past het ook niet om zo over de dood te praten.
  De levenden zijn nog bewegelijk maar als je eenmaal dood bent ben je binnen enkele uren zo stijf als metaal.

  De domme massa (Gelovigen) hebben altijd het advies gevolgd van hun voorgangers. Ik lees vaak over de domme mensen dat hun stem hebben uitgebracht op een bepaalde politieke partij
  De mensen zijn niet dom maar worden beïnvloed door hun voorgangers. Is altijd zo geweest en zal ook zo blijven, vooral bij de oude politieke partijen als de NPS, PSV, KTPI, PL, VHP, NDP etc.


  Maak melding

 7. Een overlijden is en blijft een moeilijk ding , vooral als de persoon jong is.
  De dragers dansen met de kist als de persoon een behoorlijke leefdtijd had bereikt , zo was het..
  Tegenwoordig dansen ook de volgers met trompet geschal en band bij elk overlijden .
  Ze schreeuwen nog net geen hiep hiep hoera.
  Hou het plechtig met respect voor de overledene .
  Het verlies van een jong leven is geen feest.


  Maak melding

 8. Artikel was interessant. In sommigen landen is begraven een dure zaak. Grond is schaarse. Zo crematie is de goedkoopste oplossing. In Holland valt de prijzen van het graf nog mee. Zover zijn al mij anchesters begraven. Ze zijn tot de Oostelijke bidrichting overgegaan. Jawel Sunnis. We hebben twee die ZuidWesten waren. Maar de Oostelijke nakomelingen. Hebben hun geen sadjens gegeven. Geesten eten niet. Menjan branden was er niet bij. Slametans om ze te herinneren dat het tijd is om een rustplaats te vinden wordt ook niet gedaan. De Christenen volgen de bakras uitvaart. Zwarte kleding Javaans is de traditional kleding voor een begravenis.


  Maak melding

 9. Bouterse misbruikt s’Land financiën om zijn propagandist (Steve Meye bisschop) te financieren.
  Suriname kent heel wat werkschuw personen. Steve Meye is een van ze.

  Als men weet hoeveel handelingen de mens pleegt met de doden is gewoon verschrikkelijk. Je geeft de bloemen als de persoon leeft maar niet wanneer de persoon niet meer leeft. De doden kan je geen dank je wel zeggen maar de levenden wel.
  We doen dit niet om de doden maar voor onszelf en de omgeving. De zogenaamde respect voor de doden. In feite worden de doden misbruikt om voor hunne schuldgevoelens/dwaasheid (psychische stoornis) vergiffenis te vragen.

  Stoelen, Banken etc. worden met zwarte lappen goed bedekt en als dit niet genoeg is zwarte lintjes om de arm en buik bij kinderen. Nadat een aantal dagen zijn verstreken krijgt je de aitidei rouwplechtigheid met bronkaru of asogri en skrati (fijn gemalen bakakaru zeer gevaarlijk vooral voor kinderen en cacao) het kan de verstikkingsdood veroorzaken. Bij de vrouwen een witte/zwarte effen (niet met motieven) doek om het lichaam.

  Na een aantal jaren worden de begraafplaatsen opgeruimd en alle resten wordt in de zee gedumpt of verbrand, Jij Nu?
  Dan heb je geen plaats meer om je ritueel te verwennen. Dan hoe dan?

  Elke dag gaan er mensen dood maar wat de mens meer aanspreekt zijn de doden van het binnenlandse oorlog en van acht december. Laten we vanuit gaan dat Bouterse en Brunswijk geen mens heeft vermoord maar van wie zijn de opdracht geweest?
  Als boze geesten werkelijk bestonden dan was Bouterse en Brunswijk reeds lang overleden. De nabestaanden zouden ze allang hebben bewerkt met wisi/obia

  Ik heb vele bekende voodoo priesters (bonuman/lukuman of sabiman) in hun dofo gesproken en de zo gevreesde foresters /rosicrucians etc. en getest
  Maar uiteindelijk stelt het niks voor in de geesteswereld wat ze ons hebben aangeleerd. Maar wel de wetenschap van symbolen en codes.

  Ik beschouw de handelingen van de terreurorganisatie IS als wraakneming en misbruikt dezelfde moslims om de valse profeten keihard aan te pakken.
  Dit is pas het begin van de teleurgestelde organisatie dat gezien te hebben hoe men de koran ging verbranden en tot de conclusies zijn geweest dat Mohammed niet heeft gehandeld tijdens het verbranden van hun heilige boek. Dan maar terreur actie voeren.

  De onrechtvaardige handelingen stapelen zich op tussen de rijke en armelanden. De wereld wordt steeds kleiner door de vele communicaties waardoor de mensen worden geconfronteerd met de harde realiteit


  Maak melding

 10. Het leven hier op aarde is een leerstof, wil men veel bezitten cq. Erfenis niet delen. Op illegale gekregen geld, plegen van moorden. , Hoogmoedig doen, guna GunA doen zit bij elke volkeren van koe lie tot Javanen. Van blaka Mang tot witte mensen…en ….je zelf vingeren of aftrekken….etc.etc. ..voor niks is de hel gemaakt voor zulke mensen….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.