Parlementariër eist verklaring onnodig grof gedrag Surinaamse politie

20
Politie Suriname heeft weer brandstof om uit te rijden
Archieffoto: Politie Suriname - Arrestatie Team

PARAMARIBO, 26 mei – De leiding van het Korps Politie Suriname, KPS, moet met een uitleg komen over recente geweldsincidenten. Dit zegt parlementariër Carl Breeveld (DOE). Er hebben zich enkele momenten voorgedaan waarbij burgers gewelddadig zijn aangepakt. De samenleving mag er niet schouderophalend aan voorbij gaan. En dat geldt helemaal voor de leiding van het korps. De manier waarop politie-inspecteur Sergio Gentle het politiegedrag tracht te rationaliseren, slaat als een tang op een varken.

Gentle vindt dat kritiek geleverd wordt op gewelddadig optreden, maar dat aan de andere kant geklaagd wordt over toenemende misdaad. Zo’n stelling heeft meer weg van appels met peren vergelijken. “We moeten alle aandacht aan het incident besteden. Er is sprake van oneigenlijk gedrag van de politie. En het is ook de taak van de politie om de criminaliteit aan te pakken”, zegt Breeveld tegenover Dagblad Suriname.

De handelwijze van de politie was sowieso niet correct. De korpsleiding zal corrigerend moeten optreden. Volgens Breeveld is communicatie een belangrijk middel om misverstanden en miscommunicatie te voorkomen. Het is daarom zaak dat de leiding van de politie met een verklaring komt over het ‘buitenproportioneel’ handelen van de inspecteur. Onder meer een fotojournalist behoort tot de burgers die kennis maakten met de verkeerde kant van de politie alsook een mevrouw die deze weel zonder grondige reden werd aangehouden.


20 REACTIES

 1. Surinamers kunnen niet communiceren en dat is lastig als je (bepaalde) soort beroepen waar de Surinaams- Nederlandse taal de voertaal is en in gecommuniceerd moet worden tot de ontvanger.

  Ik vraag me af of dit komt omdat Suriname uit etnicische culturen bestaat, waarin het sranan tongo een dominante plaats in neemt. Denken, handelen, praten de Surinamers die beroepen doen veel vanuit deze cultuursinvloeden of van hun afkomst, opleiding, milieu, opvoeding enz waardoor een bepaalde soort straatgedrag/etnischgedrag, ruwheid, niet duidelijk te zijn ontstaat voortkomt, de ontvanger/toerist /derden de boodschap je niet begrijpt. Zou dit dan de oorzaak zijn dat de boodschapper hierdoor de draad kwijt raakt en daardoor uit de bocht vlieg met deze gevolgen van dien. Werknemers zullen heel goed vanuit de beroepen die zij uitoefenen professioneel goed moeten worden opgeleid. Aan communicatie zal de nodige aandacht moeten worden besteed vanuit het beroep.

  Dit probleem moet heel goed door sociologen, psycholgen, cultuur, etniciteit, zeden en gewoonten, gedrag, en nog vele andere studies goed onder de loep worden genomen. Zie hoe het gedrag van Surinamers is bij vele beroepen bij de overheid, no span, lam lendig, komisch willen doen, commanderen, schreeuwen, oppervlakkig, een lekkers hebben, wan tjoekoe, onduidelijk, zelf crimineel, geweldadig, enz. Klantvriendelijkheid ontbreekt, de juiste houding, toon, tactisch, strategisch, juiste aanpak, tot 10 tellen, porfessioneel zijn, je beheersen in zeer moeilijke situaties, enz.

  zie gidsen bij het eco-toerisme, die wel het in het sranan of streektaal, gebrekkig Nederlands zaken weten, maar om echt gespecialiseerd is het niet. Alles gebeurt met hangen en wurgen, een lach, een grap. Je hebt gewoon medelijden met die gidsen. Niet kunnen zwemmen en toch in het water gaan, of het gedrag van deze politie tegen over burgers zoals in dit bericht, enz. Typsich hoe het in vele beroepen aan alles schort in Suriname.

  Tot een zekere hoogte kan ik het begrijpen, maar zal Suriname niet goed op de kaart zetten als er niet snel een andere regeringscoalitie komt in Suriname.

  Sari (his)tory.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Ho, deze paarse hypocriet moet toch beter hebben geweten. Sinds de dwaas Bouta en dwaze beleidsmakers en marionetten in 2010 werden gekozen door het paars oerdom dwaas volk, zijn paarse grofheden schering en inslag geworden, naast drugsdelicten, roven, stelen, bedriegen, bedreigen, moorden, fraude etc, kortom na a paarse fasi foe handel, grovoe leki ddb.


  Maak melding

 3. Weer een Awaridomri aan het woord !!
  komt hij ooit op voor slachtoffers van roofovervaller waarbij zeer veel grog geweld wordt gebruikt tegen de slachtoffers??
  Weg met dit soort awaridomri’s !!


  Maak melding

 4. Breeveld ga in de spiegel kijken. Wie heeft deze ellende mede in het zadel geholpen? Wie vond samenwerking met de NDP 1 van de beste beslissingen in je leven?
  Ga je schamen!


  Maak melding

 5. Chandrikapersad Santokhi en Krishna Hussainali Mathoera zullen zeker niet eens zijn met dominee Carl Breeveld. Politie-inspecteur Sergio Gentle heeft correct gehandeld een ieder dat geen respect kan opbrengen voor het werk van de politie moeten op dezelfde manier behandeld worden. Doet er niet toe wie je bent of wat je bent. Wie niet horen wil moet voelen zo eenvoudig is dit.

  Tegenwoordig probeert iedereen met of zonder slechte bedoelingen de wetsdienaar in een zwartdaglicht te plaatsen op You Tube en dit kan niet. Het lijkt net of iedereen Desi Bouterse willen nadoen. Hij wil gerespecteerd worden maar hijzelf dwingt geen respect af.

  Een stukje bandeloosheid.
  God heeft mij hier neergezet, geen rechter haalt mij weg
  En wat heeft de dominee hierop te zeggen?


  Maak melding

 6. Ik vind Carel ook veel te ver gaan. Als hij kan “denken”zou hij andere taal uitkraaien. Wat er heerst is grote criminaliteit. Niemand is hier veilig, zelfs de politie niet. Laatst is er toch ook een politie agent dood in zijn auto gevonden. Is de dader al gevonden en berecht?? Volgens mijn visie heeft de politie correct gehandeld. Wanneer de fotojournalist de regels had toegepast die bij zijn baan horen en met de politie had gecommuniceerd, dan had dit voorkomen kunnen worden. Journalisten horen zich te legitimeren. Hoe had de politie kunnen ruiken, dat deze man een fotojournalist is????? Sedert wanneer is er een samenwerkingsverband tussen de politie en journalisten. Wij hebben onze mondvol over de heersende criminaliteit en dat er iets aangedaan moet worden. En maar schreeuwen de politie doet niets. Nu doen wij iets en nog wordt er geklaagd. Het is raadzaam dan er een betere samenwerking komt. Wanneer je naar een ziekenhuis gaat, hoor je ook je ziekenhuispasje of ID kaart te tonen. Je hoort te maken zien wie je bent, anders krijg je geen hulp. Elke idioot met een camera kan roepen ik ben journalist. Ik blijf erbij dat deze fotojournalist fout heeft gehandeld uit hoofde van zijn beroep. Fotojournalisten moeten beter getraind worden. Niet zomaar uit sensatie belustheid, je zelf in gevaar brengen. De politie doet zijn werk en voelde zich gehinderd in hun werkzaamheden. Zij mogen zeker hardhandig optreden als dit nodig is. Uiteraard is het belangrijk om eerst vragen te stellen voor de duidelijkheid.Breeveld wil zeker de misdaad met een gouden handschoentjes aanpakken. Dit is niet aan de orde. Criminaliteit moet hard bestreden worden, zodat Suriname weer een veilig land wordt om in te wonen. Hopelijk zijn wij door hun optreden over een paar jaar van onze dievenijzer af. Eerlijk zijn “wij leven hier in onze eigen gevangenissen” of niet soms. Carl Breeveld het is ook jouw taak en verantwoordelijkheid om beter te communiceren(DOE) Hopelijk hebben alle fotojournalisten hier wat aan. Hoog van de toren lopen te blazen is nutteloos. Weg met de criminaliteit.
  Onze jongens die door de zeerovers zijn dood gemarteld en in zee gegooid, hun lijken zijn ook niet allemaal
  terecht.


  Maak melding

 7. @Bobble,

  Criminaliteit moet inderdaad hard bestreden worden, maar je moet wel onderscheid kunnen maken tussen een crimineel, en een fotograaf of journalist en die onschuldige dame, die zonder kwalijke bedoelingen, afgevoerd zijn geworden, zonder dat daar nou echt aanleiding voor was, communicatie in deze gevallen, zou een betere optie geweest zijn,maar aangezien de atetude bij veel agenten ver zoek is, krijg je dit soort exessen.


  Maak melding

 8. De Surinaamse politie is een onbeschaafd zooitje. Aan den lijve ondervonden. Sowieso iedereen met een wapen op zak. Het begint op JAP luchthaven. Netjes communiceren is er niet bij. Maar goed. Het land is toch al naar de klote.


  Maak melding

 9. Wie is schuldig en wie niet? Het begint bij het negeren van een ambtelijk bevel. Toch? Wie meewerkt heeft geen problemen lijkt mij? Het probleem ligt meestal bij mensen die vinden dat ze niet hoeven mee te werken, om wat voor reden dan ook. Als iedereen zo doet en burgers praten dit goed, dan is Suriname bij deze officieel een bananen republiek. Het is de bevestiging, want zo ziet de wereld Suriname al lang.


  Maak melding

 10. @Manu,

  Ik ben het volkomen met jou eens!!!!Sommigen willen geen onderscheid maken tussen een zware crimineel en een fotograaf of jongedame.
  Ik vind het zelf onkan van de politie dat zij deze jongedame GEBOEID hebben gelaten op de plaats van verhoor.


  Maak melding

 11. Alleen maar klagen doet de politie niks we klagen treden ze hard op is ook niet goed .helemaal niks doen is ook niet goed. MPP .ONDANKBAREN FOLK 😂😂😂😂😂


  Maak melding

 12. wat mij wel opvalt elke keer als ik in Suriname ben, over een paar maand voor de 26e keer er mat name 1 bevolkingsgroep uitspringt met in veel gevallen wel een heel grote mond, en zeg je er wat van, luisteren ze niet meer maar beginnen nog veel harder te schreeuwen, trouwens ook in Nl kunnen ze er wat van, gisteren nog weer een leuk staaltje van gezien, en het ligt altijd aan de ander, logisch dat de politie, die trouwens ook niet vrijuitgaat, met hun arrogante machogedrag, en na de beelden te oordelen voornamelijk tot dezelfde bevolkingsgroep behoorde, er wel eens zat van is. eigenlijk geen wonder dat Suriname vaak als een bananenrepubliek betiteld word.


  Maak melding

 13. Nu de politie haar tanden laat zijn en het gezag op straat weer probeert terug te winnen is het ook niet goed!! Waarschijnlijk vergeet men dat er in Su ook veel asos’s zijn……dat is de reden van de “harde” aanpak van de politie..!!


  Maak melding

 14. al deze gasten van de politie moeten snel naar huis voor goed wat een verharding zonder gevoel voor medemensen als je het aan je hart heb ben je onderdegrond . dank je wel ons surinamse politie schande .


  Maak melding

 15. Suriname dom volk… Weinig mensen geen vooruitgaan.. Vies land.. Geen aktiviteiten… Ik ben blij dat ik op Aruba woont.. Veeel mooier… Suriname dom volk die alleen kunnen klagen maar niet eens kunnen werken.. Alleen onder een boom zitten. En vreemd gaan kunnen ze als geen ander..


  Maak melding

 16. @Wazig,

  De politie had beter haar tanden kunnen laten zien door Oedit te arresteren,
  en andere zware delicten adequaat aan te pakken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.