Centrale Bank van Suriname koopt geen vreemd geld meer

33

PARAMARIBO, 24 mei – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, koopt geen vreemde valuta meer. Het betreft een voorlopige maatregel. De stap volgt in het kielzog van de aanhouding van een geldzending in Nederland. De negentien miljoen euro bestemd voor betalingsverplichtingen van Surinaamse importeurs, zit nog muurvast. De bank heeft geen officiële mededeling gedaan.

“Geen reactie beschikbaar”, is al wat de Ware Tijd los wist te krijgen. Eigenaren van wisselkantoren klage de laatste tijd over een afnemende belangstelling bij handelsbanken. Die zijn wettelijk de enige afnemers van vreemd geld dat de wisselkantoren opkopen. De eigenaren voelen zich nu bijna in het nauw gedreven. De terugvallende afname door de banken leidt tot een gebrek aan Surinaamse valuta.

Dit zogenaamde werkgeld wordt steeds minder in omvang. Door de hele ontwikkeling maakt de euro een snel neergaande beweging mee. Een ander gevolg is dat de banken en wisselkantoren strenger worden. Hoewel het voorgeschreven was door de CBvS, hield haast niemand zich aan de identificatieplicht. Nu wel. De banken willen ook meer uitleg van de wisselkantoren over de herkomst van de aangeboden euro’s.

33 REACTIES

 1. Heeft niks met geldzending Nederland te maken. De overheid koopt vreemd geld in om de wisselkoersen stabiel te houden.
  Nu dat geld er niet is ligt wederom devaluatie van de SRD op de loer.


  Maak melding

 2. Het verbaasd me helemaal niets ! De overheid is een devaluatie aan het voorbereiden.
  Nieuws begint op te stapelen. Tel daarbij de liquiditeits problemen bij SLM, de vele misstappen die begaan zijn met projecten en corruptie. De overheid geeft altijd nog meer uit dan dat er binnenkomt. Op dit moment heeft Suriname meer dan 3 miljard US aan buitenlandse schuld. Het land telt niet eens 500.000 inw.

  4 dec. 2017
  Centrale Bank Suriname: nieuwe biljetten om oude te vervangen
  31 mrt 2018
  Centrale Bank van Suriname: we zijn op de goede weg
  19 mei 2018
  John Coblijn: We werken alleen om Surinames buitenlandse schuld te betalen
  22 mei 2018
  Handelsbanken in Suriname willen geen euro’s kopen van cambio’s

  Signalen staan op rood. De SRD wordt gedevalueerd, geen ontkomen aan. Op naar koers 1 op 15


  Maak melding

 3. Koren op de molen van de president.
  Door niet meer op te kopen zal er een wild west losbreken op de zwarte markt. Er is geen enkele kjoers die meer als richtkoers zal gelden. De koers van de valuta’s zullen dalen dus Bouterse zijn woord komt ij dus na “koers zal dalen”
  Toeristen kunnen hun euro’s en dollars niet meer wisselen tegen een reëele koers maar zijn afhankelijk van de grillen en groillen van de zwarte markt.

  Ik ben benieuwd wat dit zal veroorzaken op de prijzen van de winkeliers en supermarkten.
  Dit word een complete chaos.
  Maar wacht, in troebel water is het echt beter vissen.

  RobG onze pseudo econoom wat is hierop uw uitleg / reactie?


  Maak melding

 4. Geld uit de staatskas roven, word steeds moeilijker voor deze paarse roversbende omdat het er niet is, waardoor deze criminele paarse organisatie, allerlei uitwegen zoeken, zoals, drugstransporten, en witwasgeld vanuit het buitenland.


  Maak melding

 5. Waar blijft onze huiseconoom RobG of durft hij niet meer te schrijven
  na slecht nieuwsshow .

  AZ-debacle
  ballast Nedam
  SLM
  Staatsziekenfonds
  In beslagname 19 miljoen door Nederland


  Maak melding

 6. Hiermee wordt elke import onmogelijk!!! Er zal schaarste en een zwarte markt ontstaan. Back too the eighties !!

  @Koos. Je opmerking slaat werkelijk nergens op. Het toont slechts dat je niet weet nog begrijpt van de materie.


  Maak melding

 7. Het Zimbabwe geldsyndroom komt steeds dichterbij.
  Maar misschien wil China bijspringen en de Yuan als officieel betaalmiddel bij ons invoeren!
  Boefdraad je bent een schande voor de mensheid. In de hel is in bij de geldverbrandingsoven een mooie plek voor je gereserveerd!


  Maak melding

 8. Klaas de Groot
  24 mei 2018 at 14:00
  Hiermee wordt elke import onmogelijk!!! Er zal schaarste en een zwarte markt ontstaan. Back too the eighties !!

  @Koos. Je opmerking slaat werkelijk nergens op. Het toont slechts dat je niet weet nog begrijpt van de materie.

  ============================

  Leg uit. Mijn verhaal wordt ondersteund door forumlid Bigi Sma. Lees zijn post nog eens goed door. Natuurlijk heeft het kopen van vreemde valuta invloed op de Srd koers. Iedere econoom zal dit bevestigen.


  Maak melding

 9. Het is muisstil op het ministerie van de president, alle kaarten zijn uitgespeeld, er is nergens meer krediet te vinden en het failliet is nu een feit.Op alle fronten is er wanorde. Of je het nu hebt over gezondheidzorg, onderwijs, enz. enz.
  Ben reuze benieuwd hoe dhr Hoefdraad en dhr. Bouterse zich nu voelen, HET IS NATUURLIJK DE SCHULD VAN NEDERLAND. zullen ze zeggen tegen hun achterban want aan zelfreflectie wordt niet gedaan door deze heren, jaren hebben ze uit hun doos van pandora het ene plan na het andere plannetje bedacht, de gehele wereld rond gereisd om te bedelen, maar nu is het spelletje gespeeld, en….. verloren, de zgn. deskundigheid van de twee desperate minkukels is als een kaartenhuis in elkaar gestort. (ik besef dat ik leegloop in deze reactie maar de stupiditeit van deze twee is me al jaren een doorn in het oog)


  Maak melding

 10. Al in het begin heeft de pres.het bedorven bij de Wereldbank door west Suriname stop te zetten terwijl alles al geregeld was.De IMF hebben ze ook gepakt door het eerste deel van de lening te innen en daarna stopzetten.De ISDB hadden ze bij ook gepakt.
  Nu zet de regering Staatsolie aan om een grote lening te nemen.Leendert Boefdraad is nog lang niet uitgespeeld.


  Maak melding

 11. Bouta de strateeg e-lafoe !! Eindelijk is de koers zoals hij had gezegd gezakt !! Strategie is uitgewerkt door de intellectueel van de Universitet van Groningen,RobG !!
  Hoe gaan we de aardappel,uien,bruine bonen import nu betalen ??? Schaarste,schaarste….schaarste !
  Euro-mang gaan pakketten sturen met uien,bruine bonen,back&Neck,aardappel,sardines,soetoe-metie!!
  Het wordt erger dan de CIS-tijd van BRUMA en DERBY !! Jammer dat de jonge generatie dat niet heeft
  meegemaakt, dus niet weet wat ze te wachten staat. Venezuelaanse toestanden !!
  Obiang gaat voedsel noodhulp sturen Equatoriaal Afrika !!
  Op loer ligt ook “de Ebola” via de bootvluchtelingen die uit Afrika de oversteek doen naar Brazilie,Frans Guyana en Suriname (zoals a awaridomri die de politie terroriseerde aan de Nieuw weergevondenweg).
  Ergste is dat nu de roofovervallen en roofmoorden gaan toenemen ,vooral op winkelirs n ondernemers,want de mensen durven hun geld niet meer bij de Banken te laten, maar bewaren dit nu thuis; toen Somo indertijd het advies gaf o je geld weg te halen van Handelsbanken, was dat koren op de molen van de rovers/inbrekers.Overvallen en inbraken namen gelijk toe !!
  Dit is de genadeslag voor Suriname !!
  Hoe zullen de studenten in Ned. die levensonderhoud geld ontvangen van hun ouders uit Suriname, dit overleven ,graaien iedere dag in de vuilnisbakken in hun buurt???


  Maak melding

 12. Het Paarse FINANCIELE WANBELEID is DIEP TRIEST !

  Overal in de wereld, moet jij je LEGITIMEREN als je gelden
  ontvangt of verzend van en naar het buitenland, al gaat het
  om kleine bedragen. ALLEEN In SRANAN, weet men het weer
  beter, en FALEN de controles !

  ZOWEL de cambio´s als de Centrale Bank, plus het Ministerie van
  Financien, FALEN, doen hun werk niet goed !

  Nu andere landen Sranan wel controleren en maatregelen nemen,
  zwijgen de regering en de president !

  De internationale spelregels ivm tegengaan van oa witwassen van
  crimineel geld en financiering van terrorisme, zijn belangrijk !

  SRANAN-overheid speelt ook in deze zaak met vuur en zal op de
  blaren moeten zitten ! VOLK E PINA !!

  STOP de PAARSE Corruptie en het Financiele WANBELEID !

  SRANAN is FAILLIET gemaakt door het Paarse rommel- en
  mega-consumptieve-uitgavenbeleid !

  NIEUWE LEIDERS KUNNEN SRANAN REDDEN !

  PS : ZAL PAARS NOGMAALS, IN HET GEHEIM, MILJARDEN
  ONGEDEKTE SRD BANKBILJETTEN, DRUKKEN EN UITGEVEN ?


  Maak melding

 13. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  Zoals de tekenen, omstandigheden financieel, economisch, sociaal, aangeven in Suriname is wel duidelijk dat Suriname dezelfde rampkoers als Venezuela opgaat, Mayday. Mayday, Alhpa Zulu. Hopelijk dat dit sein wel door satellieten, inlichtingendiensten, NAVO, USA, Frankrijk/Frans-Guyana, Brazilië et cetera, et cetera wordt opgevangen en er dan actie ondernomen wordt in hun achtertuin, westtuin, voortuin en er orde op zaken wordt gesteld.

  De plesident van Venezuela en van Suriname kunnen de koers niet wijzigen, geen kennis, ervaring, et, cetera, et cetera. Suriname is stuurloos, Het ziet er reddeloos uit. soldaat ddb, ndp, gangsters por a play sinds 25 februari 1980 in Suriname.

  Eens maar nooit weer, dat is wat de Surinamers geleerd moeten hebben van soldaat ddb die sinds 25 februari 1980 met andere ndp-gangsters Suriname naar de verdoemenis heeft gebracht. Laat dit een zeer wijze les en ervaring voor Surinamers zijn, waarnaar ze altijd naar kunnen terug kijken, terug verwijzen en een gebeurtenis is, hoe het niet hoort te zijn in een democratische rechtsstaat.

  Boen Sari (his)tory

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 14. Volgens mij is RobG zwaar onder de indruk van al het slechte nieuws
  van de laatste weken. Het blijft oorverdovend stil, anders is hij er altijd
  snel bij om alles wat krom is, recht te praten.


  Maak melding

 15. zouden de hierna genoemde bedragen ook deel kunnen uitmaken van de 19 miljoen euro?

  Netto betaalde Ballast Nedam volgens het OM omgerekend nog €14 mln smeergeld aan de partijkas van voormalig president Jules Wijdenbosch en de huidige president Desi Bouterse voor de opdracht van de bouw van de Wijdenboschbrug in Suriname. De verdediging vraagt ook Wijdenbosch als getuige.

  Ballast Nedam heeft ook steekpenningen betaald in Suriname.
  Dat zeggen anonieme bronnen donderdag in NRC Handelsblad.

  Eind 2012 schikte de bouwer met het Openbaar Ministerie voor 17,5 miljoen euro voor het omkopen van overheidsfunctionarissen in Saudi-Arabië. Maar volgens de bronnen had die schikking ook betrekking op steekpenningen die in Suriname waren betaald om bouwprojecten binnen te halen.

  Ballast Nedam zou vanaf 1997 34 miljoen gulden smeergeld hebben betaald voor de bouw van twee bruggen, meldt de krant. Onder anderen toenmalig president Jules Wijdenbosch en diens adviseur, de huidige president Desi Bouterse, zouden geld van de bouwer hebben ontvangen.

  Ballast Nedam laat aan de krant weten dat de zaak wat het bedrijf betreft na de schikking in 2012 is gesloten. Het OM wil geen inhoudelijke mededelingen over de zaak doen, maar liet wel weten dat het in het algemeen vaker voorkomt dat meerdere feiten in een schikking worden afgehandeld.

  KPMG schikte in december voor zeven miljoen euro met het OM omdat het accountantsbureau de heimelijke betalingen van Ballast Nedam aan de functionarissen had verhuld.


  Maak melding

 16. Volgende klap:

  Het bedrijf Nature Beauty dat opereert in de goudsector heeft een beslag van SRD 20 miljoen laten leggen op het tegoed van de Staat bij goudmaatschappij Newmont. Daarmee wil het bedrijf de inning veiligstellen van opgelopen dwangsommen in rechtszaken die het van de Staat heeft gewonnen.


  Maak melding

 17. Jullie zitten er naast
  Dit staat los van een aankomende
  revaluatie of devaluatie.
  De CB komt binnenkort.dwz binnen 3 maanden met een aanvullende maatregel en
  financien komt ook met een wetsvoorstel.
  Wat CB betreft: niet slecht bedacht
  Wat financien betreft: ik heb al vaker gewezen op de zak met geld waarover Hoefdraad zou kunnen gaan beschikken.

  Naast deze positieve effecten ligt er een heel groot gevaar op de loer.


  Maak melding

 18. Vliegende Hollander
  Wederom moet ik vaststellen dat de kring van ministers benoemd door de president uitvoert wat de president wilt.
  Er is geen ruimte vooe eigen initiatief en inbreng en dat kost nu dus minimaal 20 miljoen SRD tegen de huidige koers van SRD 7,50 betekend dit dat circa 3 miljoen euro uit slands banksaldo zal verdwijnen.
  Wellicht zal de CBvS dus toch weer de euro’s accepteren.

  Altijd al gezegd Dodson zijn naam is gewijzigd in DOKSON, deze domme minister weet het niet meer en is niet stress bestendig


  Maak melding

 19. Niet alleen de Centrale bank skeer, dankzij het paarswanbeleid olv de dwaas Bouta, Boefdraad, paarse roverheid en elite ma pima ndp corrupte adviseurs. Stree de foe stree oe no sa frede zullen Bouta en Co. zijn oerdomme ma pima dwaze aanhangers voor ogen houden. Jare tachtig e go doro bakka. Lange rijen bij de supermarkets, lege schappen, geen onderdelen, geen tv, geen wasmachine, geen bouwmaterialen, geen blom, geen medicijnen, neks, neks, neks e go de foe vini bakka. Dus…………geldpersmachine e go wroko overuren. Broodje ei 15.000 zoals in 1999 e go kong bakka. Een brood voor 500 srd. Een DWT voor 250 srd. Een derde handse auto 2.000.000,-. Het revo verleden zal zich wederom herhalen, als zware straf en beproeving voor al die oliedomme ma pima ndper’ s sa lobi Bouta. Wo ka. Bouta en roversbende hebben geen enkele geweten, ze zijn meedogenloze roofzuchtige beesten. En alle verarmde ma pima ndper’ s verdienen het om financieel beroofd en verscheurd te worden, door de moordenaar en staatskasrover, lijder van de mislukte revolutie. Ndper’ s oe ma pima kaolo dong lawsma, wo ka. Wahahahahahahahaaha. Liever helpen we een straathond, dan een ma pima ondankbare ndper, oom Vene taki, want die hond is dankbaar, maar die ma pima ndper niet, want in 2010 en 2015 wilden ze oom Vene niet meer, ondanks zijn vele waarschuwingen. A boeng dat Desi e mek deng , dong soso lobi Bouta e ka no ma pangpang.


  Maak melding

 20. Dit geeft aan dat er iets niet pluis is.
  Want als t goed zit ga je gewoon door met de handel in vreemde valuta maar wel voortaan specificeren dat de banken in Nederland kunnen zien hoe het opgebouwd is.
  Dan zou de € 19.000 000 euro vrygegeven kunnen worden maar nee wel meteen zeggen van wy kopen geen euro,s meer.
  Jonge jonge


  Maak melding

 21. Coup coup coup opkomst.
  Het wordt weer een slachtpartij.
  Iedereen die berichten plaats gaat Bouta laten traceren. We gaan verdwijnen. Zelfmoord, aanrijding, roofoverval enz.
  Mensen laten we extra voorzichtig zijn met DDB. Rambokus Baghwandas Horb zijn ons allemaal voor gegaan.


  Maak melding

 22. Governor CBvS houdt lippen stijf over de 19 miljoen euro

  24 May, 20:41

  Glenn Gersie, governor van de CBvS.

  De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft afspraken met alle betrokken partijen om over de 19 miljoen euro, die in beslag genomen is door de Nederlandse justitie, een persstilte te betrachten. De CBvS blijft in overleg met het Openbaar Ministerie in Nederland om deze zaak op te lossen. Het kelderen van de koers van de euro heeft volgens de governor van de CBvS, Glenn Gersie, ook te maken met de huidige ontwikkelingen met het Openbaar Ministerie in Nederland. 
  Glenn Gersie je leven of je leugens


  Maak melding

 23. Deze zending betreft meer dan waarschijnlijk de incourante € 500 en € 200 biljetten. Die zijn bijna niet in circulatie omdat veel kassa’s ze niet accepteren en omdat ze in Zuid Amerika gebruikt worden voor cash transacties tussen drugsbaronnen. Europa wil ze uit circulatie halen om de drugsbaronnen een hak te zetten.
  Dat Suriname als kleine economie in biljetten veel Euro’s terug stuurt naar Europa is bij voorbaat verdacht.
  CBvS krijgt hiermee het imago witwassen te faciliteren.


  Maak melding

 24. Weer zo een heldenverhaal van de laffe poepbroek hollanders;de daden van wel eer zijn bekend om politieke redenen kleine landen aanpakken,terwijl algemeen bekend is dat als het om witwas praktijken gt Londen met de Russen ,de Saoedi’s ,en de Nigerianen the place is waar het allemaal gebeurd,maar zoals het een lafaard betaamt a poepe dati deng no mang swari,nietwaar Luti tingi bal uit tingi broki


  Maak melding

 25. Zo.
  Bepaalde en niet-bepaalde mensen gedragen zich als aangeschoten wild.
  In mijn eerste posting ging ik er nog van uit dat men slim handelde.
  De CB zorgt ervoor dat banken over teveel euro’s beschikken en eist vervolgens dat zij dit bij haar stallen ( dit mag)
  Ik vrees dat ik de governor cs. heb overschat.
  De verklaring van Jojo is aannemelijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.