Surinaams ziekenfonds noemt actiedreiging specialisten onterecht

7
Gesprek over 115% premie stijging particuliere verzekeraars Suriname
Archieffoto: artsen aan het werk in Suriname

PARAMARIBO, 22 mei – Onterecht. Dit is wat het Staats Ziekenfonds, SZF, afleest van de laatste actiedreiging van medisch specialisten. Dat er sprake is van wanbetaling, slaat nergens op. Toch hebben de specialisten aangekondigd dat ze dienstverlening zullen stilleggen. De directeur van het fonds, Ricky Kromodihardjo, snapt er niets van. De achterstallige betalingen aan de specialisten zijn zo goed als ingehaald.

“Over de periode januari tot en met april 2018 heeft het SZF rechtstreeks zes en twintig miljoen Surinaamse dollar (ongeveer drie miljoen euro) betaald aan de ereniging van Medici in Suriname. Slechts de tweede tranche van april moeten wij nog overmaken, hetgeen wij conform de geldende afspraken uiterlijk eind mei zullen doen”, schrijft Kromohardjo in een brief. De vereniging had eerder een gespijsde brief afgegeven.

Aangekondigd werd dat alleen nog spoedgevallen behandeld zullen worden vanaf de komende maand. Dit vanwege de ‘slechte betalingsdiscipline’ van het fonds. Overigens wordt geen genoegen meer genomen met de tarieven die nu gelden. De ongeveer honderd en zeventig specialisten willen een verhoging. Door de economische ontwikkelingen in het land kan niet langer genoegen genomen worden met de status quo.

7 REACTIES

 1. Mijn indruk is dat de heer Kromohardjo zijn best doet. Maar het probleem moet meer gezocht worden in de slechte staat van ’s lands financiën. Zoals de meeste staatsfondsen heeft ook dit fonds geen eigen middelen. Die komen van het ministerie van Financiën. Om te kunnen betalen moet SZF wachten op een storting van dat ministerie. Zolang dat niet heeft plaatsgevonden kan hij niet moven. Hij is dus een directeur met beperkte mogelijkheden en bevoegdheden, een soort van veredelde boekhouder dus. In “welingelichte kringen” van afgelopen zondag hoorde ik Hewitt zeggen dat Kromohardjo bijna alle beschikbare tijd die hij heeft moet besteden aan het bij elkaar schrapen van middelen. Dus de man doet meer administratief dan beleidsmatig werk. De echte beslissers zitten ook in dit geval op het kabinet van de president en het ministerie van Financiën….


  Maak melding

 2. Zoals gewoonlijk is het de schuld van de anderen nooit van deze opgefokte ndp regering.
  Deze excuus van de ndp regering werkt niet meer.


  Maak melding

 3. Die Ricky is daar gezet door de javaanse slang Soemita. Ndper’ s leven niet om land en volk naar een hoger niveau te brengen. Ze zijn verworden als hun duivelse baas, moorden, roven, stelen, bedriegen, bedreigen, onderdrukken, kortom alles wat bij God verboden is doen deze ma pima Bouta en duivelse trawanten, openlijk en bloot. Wanner toch krijgen deze ma pima onrechtvaardige mensen hun loon. Ze blijven steeds goddeloos, geldzuchtig en paars duivels bezeten hun duistere werken voorzetten in naam van……nationalisme, amnestiewet, wi egi ma pima Bota didibri sani…….verarmen van land en volk en verrijken zichzelf gruwelijk misdadig dat mensenlevens ook geen rol meer spelen. Oma taki, DDb en Co. zijn geen mensen, maar gewetenloze demonen die land en volk in hun greep houden. Opa taki a heri bribi foe Stef Meyje en Misika, alla ma pima ndper’ s sa e go na kerki, ze zijn geen ware christenen, maar paarse afgoden dienaars die door te stemmen op de duivelse zoon ddb, hun zielen hebben verkocht in ruil voor gratis ete, drinke en kabouterhuisje. Wo ka oe ma pima dong dong dong soso lobi didibri Bouta aanhangers, WO ka.


  Maak melding

 4. Sang, …van januari tot april is 26.000.000,- (zesentwintig miljoen) betaald aan deze specialisten (+ wat particulieren contant aan deze geldwolven betalen) !!!Vandaar dat ze 3-auto’s in hun garage hebben staan !!
  Wordt tijd dat de belastingdienst achter ze aangaat !!
  A volk e-krepeer,aala-presie songoe!Dus de duikboot van Saramacca is op tijd in Saramacca aangekomen
  om de mensen van saramacca te redden en zal doorvaren naar Paramaribo-Noord !! voor reddingswerkzaamheden !!NDP-er Moenne staat al klaar met zijn NDP achterban om de bewoners van
  paramaribo-noord te redden.
  Ik las ook dat “bootvluchtelingen” uit Afrika zijn aangekomen in Brazilie: dus na so a awariedomri uit Ghana die een agent aanviel vorige week aan de Nw.Weergevondenweg kong illegaal na sranang !!


  Maak melding

 5. Er zijn veel te weinig (170) specialisten in totaal in onze 4 ziekenhuizen in Paramaribo . Er is veel werk aan de winkel om hooggeschoolden te motiveren zich te specialiseren. Kinderen die met een hazenlip zijn geboren, gaan vaak naar het buitenland voor correcties. Hoe kan dit? Het wordt hoogtijd dat de mensen die in de zorgsector werken op tijd hun geld krijgen voor hun verleende zorg. Het uitblijven van betalingen werkt demotiverend. Gaat Bouta daarom zijn heil zoeken in het buitenland? En wie betaald dat? SZF betaald wel direct deze rekeningen voor hem. SZF hoort elke ingediende rekening binnen 14 dagen te betalen en geen jaren hiermee wachten. Doe je dit dan wordt het een klote zooi en zie je door de bomen het bos niet meer. Wordt en 7 even werk verricht bij de SZF? Het is onterecht om betalingsachterstanden te creeren. Boeh


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.