Straf geëist voor oud bestuurder Ballast Nedam die ’tjoekoe’ achterhield

19
Parlementariër: brug over Surinamerivier beveiligen tegen suïcide
Foto: Wijdenboschbrug in Suriname - Screenshot uit filmpje surivision.nl

UTRECHT, 22 mei – Het Openbaar Ministerie in Nederland heeft een geldboete van 50.000 euro en zes maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen Rob A. De voormalige bestuurder van Ballast Nedam en Surinamer van geboorte, pikte een graantje mee van de steekpenningen(tjoekoe) die het bouwbedrijf in de jaren negentig betaalde aan Suriname voor het bouwen van onder andere de ‘Bosje’ brug. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag.

De krant schrijft dat het bedrijf Ballast Nedam in 1997 34 miljoen gulden aan steekpenningen betaalde om een grote klus in Suriname binnen te halen: het ontwerp en de bouw van twee bruggen, ter waarde van 180 miljoen gulden. De steekpenningen verdwenen via constructies in de zak van de toenmalige president Jules Wijdenbosch en zijn adviseur van staat uit die tijd Desi Bouterse.

Volgens de opsporingsdienst FIOD hield de inmiddels 70-jarige Rob A. meerdere malen een deel van deze steekpenningen zelf op zijn eigen rekening achter of kwam er geld terug van de ontvanger – zogenaamde kickbacks. Zo kreeg hij volgens het OM in 1997 bijna vijf ton in guldens terug van de Surinaamse mediatycoon Dilip Sardjoe. En daarvoor wordt hij nu vervolgd, aldus NRC Handelsblad.

19 REACTIES

 1. Geachte heren Gajadien, Waidoe, Breeveld, er is nu toch genoeg keren me naam en toenaam gemeld wie dfl 34.000.000 aan wie heeft overgemaakt om te verdelen. Het wordt tijd dat u de DNA en het OM tot actie maant.


  Maak melding

 2. Dan vraag ik me af wat voor straf Ballast Nedam krijgt voor het aanbieden van steekpenningen. Ik begrijp heel goed dat het aannemen ervan strafbaar is maar tegelijkertijd vindt ik dat het aanbieden ervan ook strafbaar moet zijn. Ballast Nedam heeft dus die steekpenning verwerkt in zijn begroting en daar mee Suriname bedonderd voor 34 miljoen. Wanneer en hoe gaat Ballast Nedam dat terug betalen? Of is dat niet terug geëist door de Surinaamse regering nu dit bekend is.


  Maak melding

 3. Dat geld kan nu terug gevorderd worden,prijs van bruggen is inclusief betaalde tjoekoe.en de genen heeft ontvangen moet dat geld terug geven aan de staat.


  Maak melding

 4. @mahinder
  1> Ballast Nedam heeft al afgerekend in Nederland middels Schikkingen en met Suriname door de Steekpeningen te betalen. Zonder zou zij immers de opdracht niet krijgen.
  2> Suriname gaat gewoon door met Ballast Nedam. Brug bij Carolina was 100% te duur. Staatsolie enorme claim. Ballast Nedam is de bepalende kracht achter Firm Engineering de adviseur voor het Academisch Ziekenhuis.


  Maak melding

 5. Schaamteloos wordt de heer Dilip Sardjoe neer gezet als zijnde een witwasser en dan ook nog de heer Bouterse hier in benoemen getuigd al helemaal als een smakeloze actie.
  Alles bij elkaar heeft het sujet die dit walgelijke artikel geschreven heeft een zeer vooringenomen mening en het zou mij niet verbazen als hij dit in opdracht doet van derde die er belang bij hebben om deze respectabele heren zwart te maken


  Maak melding

 6. De surinaamse rechters kunnen een heleboel leren van hun collega’s in Nederland.Onbevreesd spreken ze vonnis uit en laten zich niet intimideren door niemand.In Suriname spreken wij de rechters moed in..maar helaas..ze zijn en blijven bang.


  Maak melding

 7. @ Ron

  Niemand belasterd hier Sardjoe, Bouterse of Wijdenbosch. Dit zijn feiten waar voor Ballast Nedam, KPMG geschikt hebben en 10tallen miljoenen hebben afgedragen. Het zijn gewoon rechtbank stukken met betrekking tot de gedragingen van de heren Wek en Asmus die zich in het traject van uitkeren van steekpenningen en schaduwboekhouding zelf ook verrijkt hebben.


  Maak melding

 8. In Nederland worden boeven en schurken gepakt en berecht. In Suriname worden ze beloond met een politieke topfunctie en zelfs het presidentschap. Kwestie van normen en waarden.


  Maak melding

 9. @ Henry

  Natuurlijk is aan Ron & Pik of RobG weinig te overtuigen. Het is wel van belang dat de omgeving gaat zien wat er werkelijk aan de hand is,

  De rollen van Martin Weck, Rob Asmus en Djilp Sardjoe (= Ballast Nedam Suriname) zijn al zeker 6 jaar Algemeen bekend voor zij die het willen weten. Er is genoeg materiaal om een pluk ze traject in te zetten.

  Het blijft triest dat niemand inhoudelijk aandacht heeft voor wat er zich rondom Ballast Nedam afspeelt in de tijden van Bouterse.

   Carolina brug. Wordt te laat afbesteld als brug van bijna 400 meter met een design.
   Carolina brug wordt later sterk gereduceerd als standaard brug kilometers verder op als nog opgedragen tegen een prijs die per m1 bijna het dubbele is van de design brug die veel moeilijker was.
   Bouw civiel werk Staatsolie werd onderhands, zonder noodzaak, aan Ballast Nedam opgedragen. De afhandeling ligt nu tussen Staatsolie en Ballast Nedam bij een Arbitrage raad in Parijs. Staatsolie had geen partij in deze Arbitrage mogen zijn. Saipem was immers de Design & Construct aannemer. Helaas heeft iemand design & construct veranderd in Engineering & Procurement. Hierdoor kon er weer gerotzooid worden terwijl later de risico’s bij Staatsolie bleken terecht te komen
   Nu blijkt dat Firm Engineering, de ontwerpers van het Academisch Ziekenhuis, gerund te worden door een ontwerpmanager van Ballast Nedam Engineering.

  Sardjoe is de partner en agent van Ballast Nedam in Suriname. Hierdoor is het simpel om met facturen voor Fee’’s te schuiven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.