Staatsolie Suriname blijft boren ondanks klachten boeren

3

PARAMARIBO/GRONINGEN, 21 mei – Staatsolie Maatschappij Suriname zal blijven boren naar aardolie in Saramacca. Dit zegt directeur Rudolf Elias van Staatsolie. Hoewel er begrip is voor het standpunt van padieboeren in het district, is er geen andere keus. Het bedrijf heeft graag dat besprekingen over vermeende milieuschade doorgaan. De boeren overwegen een rechtszaak. Dat het bedrijf doorgaat met haar activiteiten, staat als een paal boven water. “Anders kunnen we geen olie produceren”, aldus Elias.

Twee boerenorganisaties willen niets liever dan dat de ‘oude’ toestand terugkeert. Enkele jaren terug heerste er aanzienlijk minder vaak watersnood. Nu komt veel te veel water de akkers binnen. Dit wordt geweten aan het instorten van de plaatselijke waterkerende dam. “Ik denk dat we gewoon in dialoog moeten blijven”, zegt Elias tegenover de Ware Tijd. De dialoog is niet zo lang geleden begonnen na vaker aandringen van de boeren.

Hun organisaties, de stichting Wederopbouw Rijstcultuur Saramacca en het Boerencollectief Wayambo Gangaram Pandayweg, houden voet bij stuk. Staatsolie wordt als grote schuldige gezien. Het bedrijf moet zorgen voor herstel. Ook willen de boeren een schadevergoeding. Elias vindt dat andere factoren niet mogen worden uitgesloten. Toch wil hij het liefst de dialoog voortzetten en een rechtszaak afhouden.

3 REACTIES

 1. @ Paraman,

  Of bedoel je dat het belang van die boeren ondergeschikt is aan het algemeen Surinaamse belang?
  Dat woord belangrijk in jouw zin suggereert dat je aan de kant staat van de boeren die voor het grootste deel uit hindustanen bestaat.
  Aangezien jij hindustanen, de dalieten zoals jij ze pleegt te noemen, liever ziet vertrekken geloof ik dus geen woord van jouw reactie.


  Maak melding

 2. Ik zie het al gebeuren,onze rijstindustrie of wat ervan nog over is gebleven,staat op instorten.En wie is verantwoordelijk hiervoor?…..juist de ndp regering , de hebzuchige en machtsbelustige ndpers.
  Er is geen plan.Het enige waaraan men denkt is boren maar.Aan de gevolgen is niet gedacht.De consequenties van deze avondtuur ziet niet goed uit voor Suriname.De rijstboeren voelen het al.Straks wij,de rest ,ook.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.