‘Pittige uitspraken over relatie Suriname-Nederland op Johan Ferrier Lezing’

32
Pittige uitspraken over relatie Suriname-Nederland op Johan Ferrier Lezing

AMSTERDAM, 21 mei – Op donderdag 24 mei om 20.00u vindt de Johan Ferrier Lezing plaats in de Koningskerk te Amsterdam. Aldith Hunkar presenteert en journaliste en columniste Sheila Sitalsing houdt de lezing. In het panel zitten Rowan Blijd, Noraly Beyer, Urwin Vyent (directeur NiNsee) en Dave Ensberg namens het fonds. ook treden Jeffrey Spalburg & Orville Breeveld samen op.

Pittige uitspraken over de relatie Suriname-Nederland, dat is wat er van Sitalsing verwacht wordt. Maar in principe is ze vrij om te zeggen wat ze wil, haast Kathleen Ferrier, voorzitter van het het Johan Ferrier Fonds, zich te zeggen.

Ferrier, heeft nog een nieuwtje, want ze is voorzitter geworden van een commissie die mag onderzoeken wat het Slavernijmuseum gaat inhouden. Voorzover bekend zitten in deze commissie verder: de wetenschappers Leo Balai en Aspha Bijnaar, oud-wethouder Freek Ossel, dichter Gershwin Bonevacia, journalist Jessica Dikmoet en Joël Cahen, voormalig directeur van het Joods Historisch Museum.

De Johan Ferrier lezing is ingesteld in 1995 en vernoemd naar Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. De stichting heeft het doel maatschappijontwikkeling in Suriname te bevorderen door het steunen van kleinschalige projecten op gebied van onderwijs en cultuur.

Kathleen Ferrier over de Johan Ferrier lezing. Een reportage van Sam Jones:

32 REACTIES

 1. Zo lang Bouterse de scepter zwaait in Suriname kan/mag Nederlang geen intensieve relatie onderhouden met Suriname. Werkelijk van de zotte als Nederland een relatie zou onderhouden met iemand die bij verstek veroordeeld is. Wat mij betreft verbreekt nederland alles met Suriname incl intrekken landingsrechten van SLM. Intereseert me helemaal niks. Laat Suriname maar in haar eigen sop gaarkoken incl de bevolking. Als je een moordenaar annex drugscrimineel als president bombadeerd dan heb je het niet begrepen.


  Maak melding

 2. Ferrier was een corrupte en racistische president. Dat geldt ook voor de dochters die steeds om aandacht en macht schreeuwen. De corruptie van de racist Henck Arron werd door ferrier ondersteund. Om machtswellust (om president te blijven) werd ferrier ook racistisch net als Arron. Hindoestanen werden uitgescholden, bespuugd etc. Velen vluchtten naar nederland. Uiteindelijk vluchtte ferrier met zijn gezin naar nederland. Wat laf, want deze klojo heeft meegewerkt aan de onafhankelijkheid. Zie nu het resultaat.
  Ferrier is net als arron een crimineel. Wat is het doel van de lezing? ter nagedachtenis van zijn verdiensten? welke dan?


  Maak melding

 3. Voor alle Hindoestanen in NL en Su. Su is voor ons vreemde eend in de bijt. Su is niks en zal nooit wat worden. Zeker voor Hindoestanen in Su schaf indiase OCI kaart aan! Altijd backup. NL is afgesloten voor alle inwoners van SU. Als Hindoestanen een eigen land in SU krijgen, kan dat land wat worden. Zeker met hulp van India. Jai Hind! Jai NL!


  Maak melding

 4. Die pittige uitspraken van Sheila Sitalsing zullen wel meevallen. Zij heeft een Hindoestaanse naam maar ziet zichzelf als boeroe, dus iemand met Nederlands bloed. Zij woont en werkt in Nederland en presenteert bijvoorbeeld elke zaterdag het radioprogramma “Met het oog op morgen”, een prestigieuze functie.

  Als er wat pittigs wordt gezegd dan zal dat eerder richting Suriname zijn met haar blijvende obsessie naar Nederland. Gelukkig dat de Indonesiërs daar geen last van hebben.
  In Suriname zou men eens moeten kiezen of ze een relatie met Nederland willen of dat ze de banden voorgoed willen doorsnijden.
  De ene keer roepen dat alle witte Nederlanders racisten en slavenhouders zijn en Suriname hebben leeggeroofd, en de volgende keer jammeren dat Suriname nooit onafhankelijk had moeten worden, dat kan niet. Niet dat het de meeste Nederlanders veel interesseert, maar dat is weer een andere zaak. De meeste Nederlanders zien Surinamers vooral als leuke artiesten, goede voetballers of vervelende zeurpieten.


  Maak melding

 5. @ snel,
  Ferrier heeft ook Hindostaanse voorouders, heb ik mij door zeer goed ingewijden uit de oude tijd, laten vertellen (o.a.door een oud plantage directeur uit Commewijne ).


  Maak melding

 6. Suriname heeft gekregen wat ze wilde onafhankelijkheid,en wat nheeft het ze gebracht armoede.
  En Ferrier en Henk Arron de blaaskaken wassen hun handen in onschuld, de bijbel herhaald zich


  Maak melding

 7. De waardeloze surinamers. Arron. ferrier. lachman wilden afstand nemen van Holland. Daarna kwamen ze naar Holland om te sterven. Waardeloze honden!!!


  Maak melding

 8. Honderdduizend euro? Om Surinaamse projecten te ondersteunen? Ben benieuwd welke projecten, want het ene na de andere project mislukt als het om geld gaat. Veel babbelen in Suriname kost veel geld. Geld verdwijnt als sneeuw voor de zon, ver na de verdwijning gaan ze een onderzoek instellen, waar je niets meer over hoort.
  Het initiatief nemen om medische apparatuur te kopen en te schenken aan de ziekenhuizen hier in Suriname en de mensen te scholen hoe hiermee om te gaan lijkt met een goed plan.
  Weer wordt er geklets over het slavernij verleden. Hebben deze mensen niets anders te doen? Zij hebben zeker last van een tunnelvisie en een beperkt verstandelijk vermogen. Wanneer wordt dit pas interessant?
  Als deze mensen voorgoed naar Suriname vertrekken en met hun kennis het land komen helpen opbouwen.
  Op een afstand kletsen zet geen zoden aan de dijk. Deze generatie Nederlanders heeft niets met de slavernij te maken, ze waren niet eens geboren en wij ook niet. Het verleden van onze voorouders mogen wij niet vergeten. Klopt. In de Indonesische en Afrikaanse landen houden de mensen zich niet dagelijks hiermee bezig. Het wordt hoogtijd dat de mensen die zich dagelijks hiermee bezig houden” de slavernij” hun visie gaan verbreden. Laten wij samenbundelen om Bouterse en kornuiten te verjagen en samen het land opbouwen, anders komt het nooit goed met ons land. Bezig zijn met de slavernij brengt geen geld in het laadje. Teveel achteruit kijken brengt geen voorruitgang.Er zijn ook mensen uit India gehaald tijdens de slavernij en naar Suriname gebracht. Hindoestanen trachten juist vooruit te komen en proberen mee te helpen het land op te bouwen. Vaak krijgen zij veel weerstand, omdat de creool denkt het allemaal beter te weten. Laten wij realitisch zijn.Om een voorbeeld te noemen. Welke bedrijven maken stenen en cement om onze huizen te bouwen. Onze dakplaten en deuren?
  Het is maar een voorbeeld. Heeft de creool het initiatief genomen om te zeggen ik ga mij verder ontwikkelen om schroefjes en spijkers vervaardigen, zet een fabriek op om werkgelegenheid te creeren?
  No no no, wat ze bezig houdt is tot in de eeuwigheid door blijven emmeren over het slavernij verleden.
  Wake-up. Dit eindeloos verhaal wordt nu chronisch irritant. Onze voorouders, hun nazaten en onze nazaten weten dit.Staat ook in de boeken. Trouwens Pengel was ook President, die heeft zich dood gevreten en dacht niet aan de slaverij. Zijn slogan was “Wees gerust, alles komt terecht. Is alles terecht gekomen met ons land? Het wordt tijd om niet steeds achterom te kijken en wachten dat Nederland wat voor ons doet. Nederland heeft genoeg gedaan en veel geld aan ontwikkelingshulp gegeven. Pe a monie de.


  Maak melding

 9. Ik ben heel erg benieuwd naar de inhoud van de lezing. Maar m.i. kan je mevr Sitalsing heel goed voor een boodschap sturen. Zij heeft voldoende niveau om er iets moois van te maken. Zij heeft een scherp analytisch vermogen en kent de geschiedenis van beide landen goed. Maar vooral belangrijk is dat deze mevrouw met beide benen stevig op de grond staat. Heel fijn dat de Johan Ferrier stichting bestaat en probeert een positieve bijdrage te leveren in Suriname. Ook Kathleen Ferrier is een stevige dame die zich positief heeft onderscheiden in de samenleving. Het is zeker fijn dat er Surinamers zijn (uit alle bevolkingsgroepen) die zich positief hebben doen gelden. De heer Johan Ferrier zal voor altijd in de geschiedenisboeken staan als de laatste gouverneur van het rijksdeel Suriname en de eerste president van de republiek Suriname. Zijn nazaten en heel veel Surinamers zijn trots op deze grote zoon van het land.
  Hij zal ongetwijfeld tijdens zijn loopbaan fouten hebben gemaakt, dat is vrij normaal. Alleen op dit forum heb je van die onfeilbare lieden die precies weten hoe alles moet. Dat zal kennelijk een goed gevoel geven, onzin uitkramen en denken dat je zinnig bezig bent


  Maak melding

 10. Ze zitten hier in Nederland maar willen praten over Suriname wat een lachertje.
  jullie zitten lekker hier, blijven jullie maar hier ,Suriname heeft jullie niet nodig.
  Jullie zijn net als Ferrier,Arron en Lachmon,ze roepen de onafhankelijkheid uit en gaan naar Nederland en sterven ook in Nederland.
  Laten jullie de mensen in Suriname die het land bezig zijn op te bouwen met rust,zij hebben een hart voor Suriname.
  Suriname heeft geen toneel spelers nodig maar mensen met een hart voor Suriname.
  Wie is Noraly Beyer ze is geen Surinaamse.


  Maak melding

 11. @van zysburg.
  Ik denk dat u uw huswerk niet gemaakt hebt of u bent familie van de heer Ferrier.
  Maar deel wel de mening van @boeboe bit sjori.
  De waarheid is hard.


  Maak melding

 12. Mijn huiswerk zal nooit bestaan uit ordinaire scheldpartijen en rasistisch gewauwel. Voor het overige mag w as t mij betreft een ieder zijn/haar opvatting hier ventileren. En zodra ik mij daartoe geroepen voel zal ik mijn mening geven .


  Maak melding

 13. Nederland mag opdonderen niemand in Suriname denkt nog aan Nederland,het zijn de wannabee ned van Su afkomst die het steeds over de laffe Nederlanders hebben,wij in Su don,t give a shit About the netherlands knoop dat goed in uw oren,wij oriënteren ons meer en meer in zuid Amerika China en de rest van de wereld,de bubbel in Europa ga straks ontploffen,jullie zullen stront met stront vreten daar.I love Su


  Maak melding

 14. @ Paalbahadoer,

  Je hebt een hekel aan Nederlanders waarom schrijf je je betoog niet in het sranang tongo?
  Waarom in het nederlands ???????


  Maak melding

 15. Kokoto je lult uit je nek,de voertaal van Suriname is Nederlands.
  En buitendien blijven jullie maar tegen Suriname schrijven,terwijl jullie helemaal geen benul hebben over Suriname.


  Maak melding

 16. @ son,

  Hekel aan Holland, spreek je eigen moerstaal, houden jullie van onze euro’s ???????
  Een soeverein land maar straatarm stelletje bedelaars !!!!!


  Maak melding

 17. Weer zo een inhoudloze kreet van kotomisi;makaak uit het voormalig kalifaat Bangladesh waar 300 miljoen makaken moeten zien rond te komen met omgerekend 100 rupia per jaar,het is nog steeds lekker vertoeven in het mooiste en groenste land op aarde,Su is the place to be


  Maak melding

 18. @landistani, houd liever je domme kop dicht, want met behulp van India komen we nog meer in de shit, daar leven en eten ze van vuilnisbelten, ben je er ooit geweest dan piep je wel anders. Iedereen die negatief over Suri praat moet eens goed de geschiedenis lezen en dan bedoel ik ook zelf lezen en niet van horen zeggen.Suri is helaas naar de verdommenis geholpen door deze regering van Bouta. De grootste drugsdealers zaten altijd bij de Hindostanen die de domme negers als koerier gebruikten, zij waren de eerste die droge vis en allerlei handel richting Nl stuurden maar daar tussenin de coke.
  We moeten nu geen vingertje gaan wijzen wie er allemaal schuld heeft we moeten vooral vooruit kijken, en de rotzooi gaan opruimen zodat we met trots weer met opgeheven hoofd kunnen lopen. En geen enkele NLer die niet precies weet hoe het zit, heeft het recht zijn mening te geven.


  Maak melding

 19. @Mica,

  Blijkbaar hebben de rijke mensen in India jou uitgesloten en heb je niet kunnen zien in welke weelde velen leven. Ik denk dat je je eigen ogen zou uitkijken en met een totaal andere verhaal zou komen. Jammer, maar misschien wel goed voor je dat je in India alleen de armoede en ellende heb gezien. Misschien verdien je niet beter.


  Maak melding

 20. Su is the place to be, aldus Lal Bahadoer.

  Je complete zin had moeten zijn: Su is the place to be, if you want to get robbed.

  Groeten uit Affe Rika.


  Maak melding

 21. @ Blanke,

  Wie bedoel je met: deze oplichtster die de Nederlandse Staat heeft opgelicht en naar China was gevlucht?
  Wie is die fraudeur?


  Maak melding

 22. Ik zal zelf mijn vragen beantwoorden. Na enig wroeten in mijn hersenen ging het bij mij dagen dat Blanke
  met oplichtster en fraudeur Kathleen Ferrier bedoelt.
  Heb het natuurlijk eerst opgezocht voor ik deze reactie heb geplaatst.


  Maak melding

 23. Jiyani,..Die kalebas op jou nek is ècht leeg,tondeuze er tegen aan,en verf die groen. en maak 2 gaten voor jou ogen ! jo Kobieskeer !


  Maak melding

 24. Wat een waardeloze commetaren, zeg!
  Eigenlijk moet de forum ppgedoekt worden…..ik steek er geen bal van op.

  Wie zijn die namen en waar gaan over? Kleine projectjes voor sur…uit schuldgevoel? Als je gutts hebt en een hart voor Sur, kom dan hier.

  Ben je niet eens met Bouta, sluit je dan aan bij de Chan, Neus of Bravo….maar aub ophouden met die belerende, vinger opstekende en arrigante houding. NL is voor Sur een vd 200+ landen in de wereld; niet meer en niet minder.

  Maar so so lobi, van mijn kant en welcome op mijn plantage.


  Maak melding

 25. De afgelopen jaren zijn wij als samenleving geconfronteerd met een aantal opzienbarende ontwikkelingen waar tot de dag van vandaag geen bevredigende oplossing (lees antwoorden) voor zijn aangedragen. De SLM-deal met Boeing en Airbus met de tijdelijke ontlasting van directeur Gerard Lau tot gevolg, Chinese trawlers die nog steeds voor anker liggen voor onze visrijke kust, de obligatielening, het Alcoa/Suralco-debacle, skalians die nog steeds zonder enige belemmering onze zoetwaterbronnen vervuilen op zoek naar goud, cassavefabrieken die nooit geleverd hebben wat is beloofd, het stopgezette onderzoek naar politiemannen van het Arrestatieteam die in juni 2012 de Die Hard-groep en de auto waarin zij zat, doorzeefden met kogels alsof het om een potje paintballen ging. De waarde van transparantie is net zo laag als de gedevalueerde Surinaamse munt.
  Hoe slecht het nieuws ook is, vertel het. Het begrip is groter en stimuleert het proces van meedenken, meedoen en meebeslissen. Ik vraag me af welk hoger doel wordt gediend of moet ik mij eerder afvragen welke hoge piefen in bescherming worden genomen. Waar gewerkt wordt, vallen spaanders en die moet je verwijderen om herhaling of erger te voorkomen.
  Wat blijkt, Suriname is de natuurlijke habitat geworden van profiteurs die zich niet graag in de bek laten spugen voor hun misstappen. Suriname heeft een machtige president die zelf het probleem is en niet de ministers zoals onlangs bleek uit een enquête. Zo’n president heeft geen vijanden nodig om het land verder de vernietiging in te helpen. Maar ja, zijn godvrezende aanhang gelooft nog steeds in de volkspresident met wie ze een biertje kunnen drinken waar zij zelf voor moeten betalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.