Besnoeiing amandelbomen langs de Waterkant in Suriname

35
Besnoeiing amandelbomen langs de Waterkant in Suriname

PARAMARIBO, 20 mei – Het directoraat Openbaar Groen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) in Suriname, is vrijdag begonnen met de besnoeiing van de amandelbomen langs de Waterkant. De uitgaansplek krijgt daarmee een verzorgde aanblik.

De Waterkant is de afgelopen jaren flink veranderd. Het nieuwe Waterkant ontwerp was onderdeel van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program. Het doel van dit programma is om het historisch centrum van Paramaribo en de Waterkant te rehabiliteren. Met de uitvoering van het project is het Directoraat Cultuur via Stichting Gebouwd Erfgoed belast.

Bekijk ook:


35 REACTIES

 1. Ai baja, Gado sref mandie nanga Sranang omdat soso awariedomri’s lek Steve anus ,Miejsiekaba, wang illegaal vertoevende awarie domrie uit Afrika e-rigerie in a kondre nanga wang ‘nep econoom” abdoel !!
  Vandaar een kleine”zondvloed” om de Regering wakker te schudden !!
  Wang “watrapompoe” foe Stork Nederland, kan de Regering niet betalen maar DNA-leden en Ministers gaar lustig op reis met US-dollars daggelden, terwijl sma e krepeer, want dresie no “de” nanga sma no mang pai datra !!!
  Na dem euro-mang(Suri-Neds) wang kan redde a kondre.
  Gouverneur Sommelsdijck had “tuchthuisboeven ” ingezet om de Sommelsdijkse kreek uit te graven en uit te diepen!! Advies aan Bouta: zet de boeven/verkrachters/roofmoordenaars in Santo Boma in om alle kanalen schoon te maken en uit te diepen !!!ano soso dem beest disie e-jam-oenoe belasting-monie !!!


  Maak melding

 2. Wat voor zin heeft het om een maal per jaar een schoonmaak te houden. Regelmaat bij de ma pima ndp roverheid is alleen aan de orde bij het leegroven van de staatskas. Ma pima de dwaas Bouta dienaren hebben in 2010 en 2015 gezorgd voor verval, moreel, geestelijk, materieel en het hoeft niemand te verbazen dat de ma pima verdoemde paarse ddb zombies, net als in Venezuela in 2020 op de allergrootste misdadiger de dwaas bouta ma pima gaan stemmen.

  Laata wang burie kong bigi mi bakka. Eeh oompie Lutie, fawakka, eeh mag ik eeh wat vruchten van u kome plukken, eeh me vrouw is zwanger eeh ze lust die mooie vruchten van oompie. Mi zugtoe, want deze bedelaar ken ik sinds pikien boi ting. Ai Koese, aboeng, mi sa pikie wang toe vruchtoe, wakti, mi o meki wang foe deng gran pikien foe mi pluk gi joe. No oompie mi srefi e go krin na deng bong. Zo gezegd zo gedaan. Na een half uur zijn buik vol te hebben gegeten, buri tai eng hemd na ing beri lai nanga allerlei soortoe vrugtoe. Zo blij als een kind a dong lesi ndper disie takki bedankt. Na een uur mi sja mang e wakka na stratie e serie deng vrugtoe, na soso lee a mang beng lee dat a vrouw beng lustoe vrugtoe. Zo zijn het gros der ndper’ s, leigen en bedreigen zoals hun leider die ze laat lijden. Na Abrabroki alla sma sabi makandra, maar het gros der rovers en dieven die ndper’ s zijn , stelen nooit in hun omgeving. het gros heeft het gemunt op de hardwerkende chinezen en hindoestanen, want deze domme Afrikaanse afstammelingen zijn idem dito als het gros der Afrikanen, Geboren waar dan ook, het roven en stelen zit in hun bloed.


  Maak melding

 3. Het is van tijd tot tijd nodig om bomen en struiken te snoeien. Dit gebeurt om de bomen/struiken gezond te houden. Ook oude takken worden gesnoeid. De gesnoeide bomen/struiken maken weer nieuwe takken en ook het blad komt vanzelf terug, mits de bomen/struiken gezond zijn.
  Dus wat het zuurstof tekort betreft, men moet zich daar geen zorgen maken.
  Wat wel zorgelijk is dat bomen worden gekapt voor het hout maar er geen nieuwe aanplant plaatsvindt. Zo zal er van het unieke Surinaamse bos niets meer overblijven. Pas dan zal zuurstoftekort ontstaan en niet van het snoeien van enkele amandelbomen aan de waterkant.
  Ook het kappen van de mangrovebossen is geen goede zaak geweest.
  Het heeft in elk geval de natuur geen goed gedaan.


  Maak melding

 4. Snoeien is goed wanneer het nodig is voor de gezondheid van de boom. In de echte natuur snoeit een boom zichzelf door zelf de oude verdorde bladeren en takken te laten vallen. Ik denk dat ze nu snoeien voor een mooier aangezicht. Gevolg is een minder brede boom met minder bladeren die ook minder schaduw geeft en natuurlijk ook minder zuurstof geeft. Meer bladeren is meer zuurstof en meer schaduw en dus een ietsjes lagere temperatuur (welkom in de hitte).


  Maak melding

 5. Ik zou zo graag president van Suriname willen worden. Met lede ogen zie ik wat er met de bevolking en land gebeurt. God had het niet zo bedoeld. In 1975 kwam ik als kind naar Nederland om te studeren en daarna terug te keren naar het land. Helaas door jaren 80 etc… Zoals iedereen die kent is Suriname verder in verval geraakt. Ik wil met heel mijn hart inzetten voor een nieuw beleid.
  Mijn kernpunten zouden zijn:
  1. Alle corruptie direct stoppen. Een verklikker hiervoor goed belonen. De corrupte medewerker direct ontslaan en beslag leggen op zijn bezittingen
  2.veilig verkeer inroepen.overal stoplichten en verkeerspolitie. Bij ernstige overtredingen rijbewijs intrekken en nooit meer mogen rijden
  3. Betaalbare zorg voor iedereen. De grootverdieners (artsen),korten op hun salaris. Balkenorm invoeren. Artsen vergoeden voor totale zorg en niet per verrichting. Wat men in Nederland ook heeft DBC.
  4.schoolplicht tot 18 jaar.
  5.iedereen behoort na 21 jaar te participeren in werk.
  6.respect voor elke geloof,ras,individu.
  7.beboeten als iemand vuil op straat gooit
  8. Respect voor de ouderen,zodat de jongeren gewaardeerd worden
  9. Stop alle vernietiging van het bos. Geen goudhandel meer.geen bosbouw.
  10.als bewijs dat iemand zich heeft beziggehouden met zware criminaliteit zoals drugs, vrouwenhandel,roven etc… Keihard straffen als voorbeeld voor de anderen.
  11.sterke banden aanhalen met Nederland
  12.euro als betaalmiddel invoeren.
  13. Geen vriendjespolitiek
  14. Iedereen betaald belasting naar rato
  15. Opzetten van grroot export van gewassen.
  16.de schatkist weer gezond maken voor onze nageslacht.
  17.Suriname maken tot the gate to the Amazone.

  Wat zou ik dit land graag willen helpen.


  Maak melding

 6. @ Chaturdas,

  Maar dat probleem van minder schaduw kan toch door parasols worden opgevangen totdat de amandelbomen weer takken met bladeren hebben aangemaakt.
  Ik zie het probleem niet. Wat zuurstof betreft, wil je mij toch niet vertellen dat die paar amandelbomen aan de waterkant zorgen voor alle zuurstof in Suriname.


  Maak melding

 7. @Jiyani,

  Waarom zou je een parasol gaan fabriceren wanneer je die schaduw gratis krijgt van de boom?
  Die paar bladeren zal voor de mensen geen verschil maken qua hoeveelheid zuurstof, maar ook een blad is leven en iets levends moet je niet onnodig willen doden, vind ik.
  Ik zou het ook niet leuk vinden als iemand zomaar een paar haren van mijn hoofd afrukte.
  Anderzijds knippen en modelleren we wel onze haren om er beter uit te zien, net als het snoeien van die boom.
  Haren bevatten eiwit. Bij het knippen van de haren gaat er dus eiwit boven onze hoofd verloren. Deze eiwit buiten het lichaam heeft de functie om signalen van gevaar of communicatie uit de omgeving op te vangen en door te geven aan de hersenen. Denk aan wanneer bij bepaalde gebeurtenissen van buitenaf je haren omhoog gaan staan of dat haren bepaalde dingen kunnen voelen nog voordat ze de huid kunnen aanraken. Ze creeren een magnetische veld die onze huid en zenuwstelsel waarschuwt. Ook beschermen ze tegen weersomstandigheden. Zo ook vangen bladeren aan de bomen bepaalde signalen op en geven het door aan de boom en aan de omliggende bomen. Hoe minder bladeren aan de boom, des te minder signalen het kan opvangen en des te minder weerstand het dus heeft.
  Maar we leven in een maatschappij waarin looks gaat boven health.


  Maak melding

 8. @Jiyani,

  Dat is waar. Maar je kunt ook die hele boom ook vervangen door een kunstboom. Dan hoef je nooit meer te snoeien. Alles nep, geen echte natuur. Die paar amandelbomen levert maar een klein beetje zuurstof op, maar de mentaliteit om in alles de mes te zetten levert het dan wel weer op. Dat werkt dan weer door op andere gebieden.
  Bovendien, is het zo erg dat een boom eruit ziet als een echte boom?


  Maak melding

 9. De waterkant zou er veel mooier en frisser uitzien, zonder de hutjes die men eettentjes noemt. De verkopers zetten een niet ogend hutje neer, dit doet het straatbeeld aan de waterkant geen goed. Oogt chaotisch,rommelig en onhygienisch. Het is goed dat de bomen worden gesnoeid dit geeft een verzorgend beeld.Het hoort niet dat de ene boom zich vertakt en doorgroeit in een andere boom, werkt verstikkend, zoals te zien is op deze foto. Er is genoeg werk aan de winkel om onze stad op te knappen.Gemarkeerde parkeervakken aan de waterkant. Prullenbakken die regelmatig worden geleegd. Er zit genoeg volk op Santo Boma die aan het werk gezet moet worden, in plaats dat zij gaan stelen en beroven. Ziet de Overheid dit allemaal niet?? Mw Yildiz is volop aan het plannen om mensen uit het buitenland over te laten komen, voor krediet verstrekkingen. Kijk niet naar het buitenland terwijl onze eigen kooi gigantisch stinkt Yildiz.Er is totaal geen regelmaat en toezicht in dit land. Puinzooi.


  Maak melding

 10. Wanneer men de waarheid spreekt gaan vele dwazen ervanuit dat de waarheid een laag niveau heeft. Oerdomme dwaze debiele idiote dwazen, de ma pima ndper’ s zien dat heel anders, het paars bedrog en het onrecht is voor het hoogste niveau van overleven, zoals de dwaas bouta en co. Sinds 1987 zijn het aantal dwaze ndper’ s groeiend. Een oerdom paars verpauperd volk dat moordenaars, drugscriminelen en bankrover ’s op handen dragen. Wat een paars laag niveau, het niveau van de domste mensen in Su, de ma pima ndper’ s.


  Maak melding

 11. Dat veel rivieren in India vervuild zijn, is al jaren bekend, maar dat het zo erg is, daar zijn zelfs de wetenschappers van geschrokken. Terwijl de economie stevig doorgroeit in India, wordt het water alleen maar vuiler. Ze slaan dan ook de noodklok. ‘Heftige maatregelen zijn echt noodzakelijk’, klinkt de conclusie in het rapport naar de vervuilde rivieren.

  Belangrijkste oorzaak voor de toegenomen vervuiling is het afvalwater uit de grote steden. Door een gebrek aan een goede afvalinzameling, wordt veel afval gewoon in de rivieren gedumpt. Daarbij zijn ook veel riolen op rivieren aangesloten. Omdat de bevolkingsgroei maar blijft toenemen, is de vrees bij de onderzoekers groot dat de regering straks niet meer in staat zal zijn het probleem op te lossen.

  Eind vorig jaar maakte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend dat de Indiase megastad Delhi de meest vervuilde lucht van de wereld heeft. India bleek zelfs 13 van de 20 meest vervuilde steden ter wereld te hebben. De Indiase regering beloofde toen maatregelen. De verantwoordelijk minister stelde wel dat alle inwoners van India een verantwoordelijkheid hebben. ‘We moeten allemaal onze levensstijl aanpassen’. Om te beginnen, stelde hij, door gescheiden afvalinzameling in te voeren en wat vaker de auto en brommer te laten staan.


  Maak melding

 12. Dit was wel nodig, alle bomen zaten ook nog vol met fowroe dotie, maar dat ze de gesnoeide takken gewoon op het voetpad meters hoog onder de bomen hebben laten liggen, vindt ik heel onprofessioneel. Wanneer leren wij werken goed en efficiënt uit te voeren. Die zooi ligt er nu nog, überhaupt weekend, waar moet je lopen, over die takken ? Wat moeten de toeristen weer van ons takkenvolk denken.


  Maak melding

 13. Ze snoeien op alles daar, niet alleen op bomen, maar ook op ziekenfonds, stroom, water subsidies. Ook in Holland snoeien ze. Overal snoeien ze. Want die rijke mensen bepalen waar gesnoeit moet worden. Ze gaan natuurlijk niet snoeien op hun eigen inkomen. Denk je dat Hans en Grietje Wiegel op hun inkomen gaan snoeien? Welnee. Maar wel gaan ze de ziekenfonts duurder maken voor arme mensen.


  Maak melding

 14. Rehabilitatie zwartehovenbrugstraat ,vroeger stonden daar mooi Palm bomen ,nu is het een kale blotekonten gezicht ,afschuwelijke de weg en stoep is mooi maar dan hebt je ook alles gezecht,of dat die klote auto’s belangrijk zijn,groen voor ziening planten bakken bomen het zicht wil ook wat,jammer


  Maak melding

 15. @Oom Ludwig van Abra Broki
  Ezel dat je bent,EZELS keuren alle goede dingen af,daarom ben jij en blijf jij ook voor altijd,een BOERIKIE,jo achterlijke BULLEBAK.


  Maak melding

 16. Elke omhoog gevallen kobieskeer hier wil ,wil meelullen,allemaal je muil/smoel/waffel dicht houden,BOUTA is BOSS,ook na 2020.Huilen jullie maar er wordt wèèèèèèr een NDPer PRES !


  Maak melding

 17. @Chaturdas
  Jij hooggeschoolde DOMMERIK,kijk op de kaart van Suriname hoeveel bos/oerwoud er is lul niet over zaken waar jij geen sikkepit van weet.go sriebie joe DONGKAW !


  Maak melding

 18. @ Pineut,

  Dit bericht gaat over het snoeien van de amandelbomen aan de waterkant en niet over de vervuilde rivieren en lucht in India.
  Je bent gewoon een racist die ontzettend veel stank produceert.


  Maak melding

 19. @ Pineut,

  Suriname mag oppassen gezien het aantal auto’s en bussen die rondrijden.
  Het lijkt erop dat Suriname veel meer voertuigen dan mensen telt.
  10 Jaar geleden toen ik voor het laatst in Suriname was, zag de lucht er mistig uit van alle uitlaatgassen.
  Met oud en nieuw had je haast geen zicht van alle rook ontstaan door vuurwerk.
  Steek dus de hand eerst in eigen boezem. Je doet je nickname eer aan.


  Maak melding

 20. Arbeiders van Alang (India). Dit is de grootste scheepssloperij voor zeewaardige schepen ter wereld. Greenpeace was hier getuige van schokkende arbeidsomstandigheden en massale milieuvervuiling.


  Maak melding

 21. @Jiyani,

  Wat heeft een kritisch stukje met racisme te maken. Het is zijn
  weerlegbare feiten die onderzocht zijn en terug te vinden op internet.


  Maak melding

 22. @ Pineut,

  Zou dit bericht gaan over de vervuiling van rivieren en het milieu in India, dan kreeg je van mij gelijk.
  Maar dit bericht gaat over het snoeien van amandelbomen aan de waterkant.
  Echter wil jij je gal spuwen over India en daarom maak je net als andere, meestal creolen. misbruik van de berichten op deze site.
  Waarom schrijf je niet over de vele misstanden die zich dagelijks voordoen in Afrikaanse landen?
  Dan is je neus zeker heftig aan het bloeden of je bent daar te laf voor, daarom vind ik dat je racistisch bezig bent en niet geheel objectief.


  Maak melding

 23. @ Chaturdas,

  Na jouw reactie van 20 mei 2018 17.33 gelezen te hebben, zou je geen groenten meer moeten eten. En ook geen fruit. Mocht je vlees en vis eten, stop dan daar ook mee.
  Je gaat dan beslist dood. Dat wil je toch niet.

  Ik vind dat je moeilijk aan het doen omdat amandelbomen worden gesnoeid. Die bomen worden niet omgehakt, laat staan ontworteld. Zie snoeien als onderhoud aan bomen en struiken. Bomen en struiken die niet worden onderhouden kunnen zelfs doodgaan door verwildering. Dat komt ook voor in bossen, maar de natuur zorgt er wel dat het bos intact blijft, doordat de zaden worden verspreid door de wind en door dieren.


  Maak melding

 24. Ben een voorstander van zoveel mogelijk bomen planten in de binnenstad van Paramaribo: dat zorgt voor meer schaduw, meer zuurstof, meer natuur en meer verfraaiing van de binnenstad op een natuurlijke wijze.


  Maak melding

 25. Nou, ik denk dat heel de setting van de Waterkant op de schop moet want zoals op de foto te zien is, blijkt het een samenraapsel van bouwsels, hutten en afdakjes te zijn.

  Mijn idee is om al deze krotten van bouwsels te verwijderen en er een mooie overdekte street food market van te maken.
  Vanaf het Waaggebouw tot aan de Marine trap zou er een nette en goed georganiseerde SFM kunnen worden opgezet, voorzien van units waar dezelfde mensen (en uiteraard nog meer) hun hapjes en drankjes aan de man kunnen brengen.

  Het zou aan aantrekkelijke en goed ogende plaats moeten worden waar een ieder (ook gezinnen) gezellig naar toe kunnen om lekker te eten, en te genieten van Waterkant 5.0 !

  Deze SFM zou goed georganiseerd moeten zijn met de nodige sanitaire voorzieningen, beveiliging, geen luide muziek, goede verlichting, geen (brom)fietsers die er kris kras rond rijden, etc etc.

  Voor de locals en toeristen kan het een zeer mooie plaats kunnen worden waar de mensen zich ’s avonds veilig moeten kunnen voelen.


  Maak melding

 26. Snoeien is groeien , dat weet iedereen die een beetje met groen te maken heeft, her en der een beetje het dode hout eruit, het is net als bij de kapper dode puntjes verwijderen, niets aan de hand dus


  Maak melding

 27. Haco,
  Precies zo denk ik er ook over. De Zwartenhovenbrugstraat zag er in vroeger jaren véél mooier uit. Er was toen wel minder verkeer, maar het was veel aantrekkelijker. Ben benieuwd hoe lang het nu zo blijft, want alles heeft onderhoud nodig. Óók in Suriname.


  Maak melding

 28. 1 dag lopen door de stad en mijn haar plakt zo vuil is de stad vol smog en benzine dampen.
  Er moeten veel meer zitbanken komen op verschillende plekken in paramaribo zodat toeristen kunnen .
  Ik pleit ook voor een sneltram in suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.