Bankwezen in Suriname eist nu verklaring herkomst euro’s cambio’s

15

PARAMARIBO, 17 mei – Wisselkantoren of cambio’s die zaken willen doen met algemene banken moeten verklaren waar ze hun euro’s vandaan hebben. Klanten van de cambio’s merken het al. Ze moeten zich identificeren bij elke geldwisseling. Deze reeds jaren geldende regel werd niet echt toegepast. Sinds de geldzending van de Centrale Bank van Suriname is aangehouden in Nederland, gebeurt het steeds meer.

Het is noodgedwongen. De afgelopen jaren werd steeds minder naar identificatie gevraagd. Zowel de klanten als de wisselkantoren vonden het kennelijk maar overlast. “Wan ogri tyari wan bun (een geluk bij een ongeluk, red.), want vrijwel niemand hield zich aan deze oude instructie van de Centrale Bank”, zegt een valutahandelaar tegenover de Ware Tijd. Mogelijk houdt nog niet elk wisselkantoor zich aan de regel.

Het is te verwachten dat nu de Centrale Bank van Suriname ook weer naleving gaat afdwingen. Dat was enige tijd sinds de invoering wel het geval. Er werd regelmatig controle uitgeoefend bij de wisselkantoren, wat mettertijd steeds minder werd. Nu zit de schrik er kennelijk zo in dat eigenaren van wisselkantoren overwegen om moderne registratie- en administratiesystemen in te voeren. Helemaal uit zichzelf.

15 REACTIES

 1. .Drama queen bouta heeft het weer klaargespeeld.Het volk gaat hem ,de veroorzaker, met rust laten en de schuld ergens. anders zoeken.Hijzelf gaat schotvrij voor de zoveelste keer.
  Surinamers gaan het noooooit leren.Ze blijven hun mistake herhalen.


  Maak melding

 2. Grappig nietwaar.De ndp regering heeft niet verklaard vanwaar de miljoenen aan euros plotseling komen die onlangs is overgemaakt aan bankinstellingen in Nederland. waarop terecht beslag is gelegd.
  Ik weet niet waaraan het ligt ..of de surinamers zijn snel afgeleid..of ze houden ervan om slachtoffer te spelen.


  Maak melding

 3. De surinamers maken een fout.Neks no fout geld alleen voor Suriname.Als je buiten de grenzen bent klopt dat niet meer.En dan moet jij je houden aan regels anders ga je hangen.En dat is hier ook gebeurt.


  Maak melding

 4. De dief roept “houd de dief!” Het is wel frappant dat nu de centrale bank zelf het middelpunt is van een onderzoek zij met deze regels komt.
  Het is allemaal schijn laat de directeur van de centrale bank eerst opheldering geven over het in beslag genomen geld.
  Nu in eens op handhaving van de bestaande regels hameren komt op mij over als mosterd na de maaltijd.
  Streng handhaven en straks weer de teugels laren vieren is geen consequent beleid.


  Maak melding

 5. Je walgt in bijna alle opzichten van het wanbeleid en corruptie in Suriname. Zo kan het echt niet verder gaan.
  Een ieder heeft recht op een eigen mening, maar wie dit beleid verdedigd is even misdadig als de hyena’s die zich gezagsdragers noemen .


  Maak melding

 6. Gelukkig dat de ma pima narcotische drugs partij met al haar tentakels onder het vergrootglas wordt genomen. Ndp staat voor onrust, onvrede, armoede, misdaad, roof, moord, geestelijk en moreel verval. Ndp van hoofd ( ddb) tot voetzool ( de ma pima paarse paria’ s) staan voor achtergang.


  Maak melding

 7. Een paar maanden geleden, kwamen ook “” brand new”” knisperende SRD ,s met een vliegtuig en of boot Suriname binnen . Toen was de verklaring dat de oude SRD,s vervangen moesten worden, want ze waren al versleten. Heeft het Surinaamse volk, die echt in omloop gezien ,in handen gehad en gevoeld en dan bedoel ik zij die af en toe wat geld hebben ? Want voor de grote “”grossierders “” is het de doodgewoonste zaak ze in handen te hebben of ergens opgeslagen te hebben. Ik zou er niet van opkijken als deze euri,s in de
  zelfde fabriek door de persen daar ,zijn gedrukt zoals de SRD,s .


  Maak melding

 8. De koers van de euro dropt dagelijks bij de cambio’s.Snap er niets van.Waar is dit op gebaseerd?Vraag en aanbod? Gaat het met deze maatregel richting1-10?Koers fluctuatie lijkt daar wel natte vinger werk.


  Maak melding

 9. Ook hierbij alle wisselkantoren illegaal verklaren en dichtgooien. Voor geldzaken ga je naar een bank en niet naar een zwarthandelaar. Het zijn deze gasten die de bubbel in de surinaamse economie in stand houden.


  Maak melding

 10. Dit zal van korte duur zijn. Het fenomeen is dat de Surineds hun Euro’s al jaren storten bij de contacten van de Cambio”s in Nederland. De Surinaamse handelaren hebben dus hun valuta ook in Nederland en Amerika op de bank staan. Dus de Cambio’s aanpakken zijn geen zoden aan de dijk.Ben benieuwd wat de volgende zet is van onze bank hier.


  Maak melding

 11. Suriname heeft 600.000 inwoners, toch? Ongeveer. Waarom lees ik dan hier op Waterkant vrijwel dagelijks enkel over drugs en geweld en diefstal en moord en piraterij… en…? Is de criminaliteit het exportproduct van Suriname geworden?


  Maak melding

 12. Koos helemaal gelijk weg met de cambio er zijn banken daar moeten ze zaken mee doen ,en laten ze maar hun valuta in het Nederland en Amerika storten de belastingdienst gaat ook niet zuinig met hun omgaan dus…………


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.