Surinaamse regering bestudeert perikelen rond bouw AMC

22
Leeg parlement bij begrotingsbehandeling

PARAMARIBO, 16 mei – De regering gaat opnieuw kijken naar de problemen rond de aanbouw van een Academisch Medisch Centrum. De Islamitische Ontwikkelingsbank heeft de financiering stopgezet. Maar het betekent niet dat het project niet doorgaat. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid zei in het parlement dat er een analyse gemaakt zal worden. Hij wilde niet zo ver gaan als zijn collega van Financiën, Gilmore Hoefdraad. Die vindt dat er “koppen moeten rollen” bij het ministerie van Volksgezondheid en het projectuitvoeringsorgaan.

Gebleken is dat de uitvoerders een ander bouwontwerp hebben gehanteerd. Het ontwerp verschilt van het ontwerp dat is goedgekeurd door de bank. Het project kost zeventig miljoen dollar. “Een klap voor Suriname”, zo noemde Asiskoemar Gajadien van de VHP het hele gebeuren. Hij vindt het niet kunnen dat bij de uitvoering van zo een belangrijk project zulke grove fouten worden begaan.

Moestadja zei dat de regering zeker niet licht over deze ontwikkeling heen gaat. Het onderzoek in de komende twee weken zal de juiste feiten naar boven moeten krijgen. De regering gaat er vanuit dat het project uiteindelijk wel uitgevoerd zal worden. Het Academisch Medisch Centrum Suriname moet een modernisering mee brengen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De bouwtijd zal nu moeten worden aangepast.

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. Hoe is het mogelijk dat de uitvoerders een ander bouwontwerp hebben gehanteerd. Dus niemand heeft de koppen bij elkaar gestoken en elkaar gecontroleerd. Ze hadden iets van, wij weten waarmee wij bezig zijn, dus wij doen maar en zien waar het schip strand. Oehlala oehlala. Hersenlose actie en dit is het resultaat. Wat een losse flodders. Dit is puur tijd en geld verspilling.Hopelijk komt het nog goed. Killmore Boefdraad is erg blij dat hij met zijn vinger de andere kant op kan wijzen. Dus er moeten koppen rollen. Wat is nou precies zijn eigen rol hierin. A no mie, na ding. Hij moet zichzelf ontslaan.Als minister van Financien had hij beter moeten weten.
  Controle en samenwerking is nodig om de gewenste resultaten te bereiken. Boefdraad blijf niet zitten in je ivoren toren op het ministerie. Neem deskundigen mee op pad, twee weten meer dan 1. Opa Desie laat je thuis want hij bakt er ook niks van.


  Maak melding

 2. Oerdomme beleidsmakers heeft deze regering,ja als zelf de man die boven ze staat maar een ulo opleiding heeft gevolgd,dan kan je niets anders verwachten.
  Dachten ze de Isdb om de tuin te leiden en er een njang patu van te maken, dachten ze dat die arabs dom zijn. Zolang de financiering niet terug betaald is het ziekenhuis een bezit van het Isdb.

  Als je om een financiering vraagt bij ze voor een ferari en blijkt dat je een skoda hebt aangeschaft om zodoende het verschil in prijs in je zak te stoppen dan ben je aan het verkeerde adres.
  Wel dit is wat er gaande speelt met de bouw van het ziekenhuis. Krotje aanschaffen i.p.v. een villa.
  Dus ddb en consorten lopen miljoenen mis en brengen suriname in een lastig parket.


  Maak melding

 3. Mijn gedachten was ook een schijnbeweging.Een Ferari financieren en dan een Volkswagen kopen.
  Suris moeten nou eens zakelijk moeten denken. Wat voor konijn gaat die Moestadja uit de hoed trekken voor de regering.


  Maak melding

 4. Volgens mij wilden ze dat geld dat zou overblijven gebruiken om andere
  leningen af te lossen, het is net een piramidespel. Vroeg of laat stort de boel in.


  Maak melding

 5. @Boeboe bit Sjorie

  Beste Boeboe bit Sjorie. Het gaat als volgt.

   Vraag aan bevriende, niet competente, Adviseur wat kost vervangen AZP voor hedendaagse oplossing.
   Antwoord, mits dit , mits dat van minimaal X tot max. Y.
   Killmore Boefdraad vraagt zijn vrienden van IsDB voor Y plus wat marge voor vrienden.
   Basis Specificatie wordt opgesteld zonder toets of de basis Spec realiseerbaar is voor Y
   IsDB stelt de eis dat Suriname ook geld moet inbrengen het is bereid dus max $ 70.000.000 te lenen.
   Killmore en vrienden vergeten even dat ze ook zelf moeten in komen en beginnen met het verdelen van de $ 70.000.000.
   Gevolg is dat er geen Y is voor de bouw, Geen $ 70.000.000 is voor de bouw maar nog slechts $ 70.000.000 min wat de vrienden mee snoepen.
   Gevolg is vors bezuinigen op de functionaliteit, de omvang en de kwaliteit,
   Bij IsDB zien ze dat allang aan komen.
   IsDB leend slechts als er overwaarde is en IsDB leent niet als de business case op een te kort uit komt.

  De brief van IsDB kan gelezen worden wij doen geen zaken met fraudeurs


  Maak melding

 6. Het recept wordt weer tevoorschijn gehaald; koppen moeten rollen.
  Is daarom de zaal op de foto zo leeg?
  Het lijkt mij duidelijk; iemand heeft naar buiten gebracht dat er iets anders plaatsvindt (om het netjes te zeggen) dan was afgesproken met de bank.


  Maak melding

 7. Alleen die domme NDP-stemmers trappen al jaren in dit soort “geweldige projecten” met dubieuze constructies.
  Isdb neemt geen genoegen met voedselpaketten hoor.

  Hahahaha


  Maak melding

 8. Nu op zoek naar een financiering om voedselpakketten te kunnen blijven uitdelen, RobG…Damsco…DTRT en aanverwante hersenloze, paars geindoctrineerde en paranoïde kneuzen hebben hier vast wel boerenslimme oplossingen voor.


  Maak melding

 9. Je blijft lachen in dit land, het gaat niet op een maar kleine veranderingen. Maar gewoon
  de helft van het ziekenhuis is verdwenen van het oorspronkelijke plan plus diverse
  afdelingen. Elke klungel weet toch dat om zulke grote veranderingen gaat dat je dan
  moet overleggen met je financiers, of je moet die financier bewust een poot willen
  uitdraaien. Je gaat een lening van 70 milj us dollar aan terwijl de werkelijke bouwkosten
  tussen 35/40 milj us dollar. Suriname op zijn best haha.

  De IsDB stelt dat er grote veranderingen zijn aangebracht in het ontwerp zonder dat de bank hiervan op de hoogte was gesteld. De bank geeft aan dat het in eerste instantie om een acht verdiepingen tellend ziekenhuis zou gaan, maar dit is gewijzigd in vier verdiepingen.

  In het gewijzigde ontwerp ontbreken ook een laboratorium, afdeling gynaecologie, kinderafdeling en andere noodzakelijke afdelingen. De kosten die tot nog toe gemaakt zijn, US-dollar 2.8 miljoen (4% van US$ 70 miljoen), zullen door de staat moeten worden terugbetaald.

  Wat is jou inzicht/mening RobG???


  Maak melding

 10. Arabieren schenken alleen maar als ze mensen kunnen bekeren tot de Islam.

  Waarschijnlijk hebben ze spijt of hebben ze ingezien dat er in Suriname weinig te bekeren valt.

  Jullie moeten allemaal bij de les blijven.

  Schrijf die zelfde mensen maar een brief dat je hulp nodig hebt om een Moskee te bouwen van 100.000.000€ dan komen ze zelf de eerste steen leggen en 120.000.000€ brengen.

  Surinamers moeten nog veel meer leren.
  Het zijn net kikkers in een vijver die nooit de vijver uit zijn geweest.

  In Nederland zijn ze toch ook eruitgegooid.


  Maak melding

 11. En toch blijven die ma pima verarmde paars debiele idiote dwaze soso lobi Bouta paria’s zingen en krijsen……..hoepa hoepa hop hop hop, in 2020 gaan we weer voor vijf, a wiens wi go ka moro kakalakka, na baas is onze god.


  Maak melding

 12. TER HERINNERING!!!
  APRIL 2014
  Er is al ruim euro 2 miljoen gestopt in de bouw van het hoofdkwartier van het Korps Politie Suriname(KPS) op de hoek van de Gemenelandsweg en de J.A. Pengelstraat. Het project was begroot voor, althans de ruwbouw, euro 2.4 miljoen.

  De Dievengilde heeft toen kunnen experimenteren met fraude bij grote bouwprojecten.
  Nu hebben zij van de Nationale Dieven Partij hiervan geleerd en alle fraude verfijnd.
  Het resultaat is nu zichtbaar.


  Maak melding

 13. Boefdraad geeft in de DNA geen antwoord maar bij Bakana Tori preekt hij wel.

  Hij liegt als het gedrukt staat dat hij verrast was. Het is al geruime tijd bekend dat het ontwerp sterk afweek van de uitgangspunten en dat IsDB daar niet mee akkoord zou gaan.
  Het wordt nog idioter als Boefdraad het einde en herstart van het project aankondigt in Bakana Tori en Minister Eliase er van uit gaat dat het project gewijzigd door zal gaan.

  Hoe gek is men.

  4 jaar gewerkt aan een ontwerp à $ 4.200.000 zonder dat er een Toetsbaar ontwerp gepresenteerd is. Geld is allemaal geleend, Rente is 8,5%.
  Het is banaal zoveel geld in advies rond te pompen zonder tastbaar resultaat. Boefdraad is verantwoordelijk hij had moeten borgen dat voldaan werd aan de eisen van de financier. Hij had moeten eisen dat er sneller en beter gewerkt werd.

  Denk hierbij ook aan het Ziekenhuis (kippenhok) in Wanica. Wanneer komt China over de Brug. De lening van Sardjoe zal onder tussen afbetaald zijn maar kan iemand iets doen met dat wat gebouwd is.

  Wanneer wordt het ziekenhuis in Albina operationeel. De belofte was eind 2017. Naast giften van Frankrijk ook veel geleend geld in dat ziekenhuis gestopt.


  Maak melding

 14. Ziekenhuizen,cassave fabriek, zoetwater transport,autobanen ,trienverbinding naar Brazilië, diepzee havens ,apoera project,trein verbinding paramaribo naar onverwacht,huizen 18000,agrarische sector op z’n rug,landbouw op een laag pitje,want ja, we zijn steen rijk ,olie ,goud maar dat laten we weg halen door de buitenlanders ,hoeven we zelf niks te doen.en innen toch een paar %,en wie controleerde dat??????
  ALS we dit goed hadden aangepakt en geen corruptie handelingen hadden gemaakt waren we nu een 2e Dubai


  Maak melding

 15. Allemaal projecten die gestopt zijn of mislukt sari Tori
  Het kost een paar honderd miljoen maar dan hebt ook niks hoef je het ook niet te onderhoud hou je geld in je zak,A NO MIE ZAND ER OVER WAAR IS AL DAT GELD GEBLEVEN


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.