dinsdag, april 23, 2024
HomeFotoRehabilitatie van de Palmentuin in Suriname

Rehabilitatie van de Palmentuin in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 mei – Cultuurdirecteur Elvira Sandie heeft vrijdag de aftrap gedaan van het project ‘Rehabilitatie van de Palmentuin’ in Suriname. De eerste stappen van dit project behelzen schoonmaak, ophalen van trenzen en de palmen ontdoen van boomananassen.

Ophalen van trenzen

Het project wordt uitgevoerd met medewerking van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. De zorg van de koningspalmen en de palmentuin wordt sinds 2009 serieus aangepakt, sinds een Nederlandse wandelaar in dat jaar dodelijk werd geraakt door de neerstortende kruin van een verrotte palm.

Sommige van de bomen staan er al sinds 1685 toen gouverneur de tuin voor het publiek openstelde.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

19 REACTIES
  1. Jammer van die meer dan 20 jaar oude boomannanas (Bromelia). Het zijn geen parasieten en nemen alleen vocht van de lucht. Cultuurdirecteur Elvira Sandie weet geen bal over planten. Deze mensen maken een woestijn van Suriname.


    Maak melding
  2. de werk wijze zo als het op de foto voor komt heeft heel veel van poppenkast

    Wie houdt wie voor de gek?

    Als ze maar niet zo te werk gaan met rehabilitatie van de Palmentuin als er echt gewerkt moet worden en er een goede plan van aanpak gemaakt is op papier, een goede inventarisatie heeft plaats gevonden door deskundige personen, een goede team van specialisten is, die weet wat moet gebeuren, een plan van aanpak daarvoor gemaakt is en de juiste personen dit laten uitvoeren. Weten wat het gaat kosten zijn, hoeveel man uren er voor nodig is, aanvangsdatum, einddatum, de tijdsduur, goede en strenge controle tussen tijd en hoe het eruit moet komen te zien.

    Veel wat in Suriname gebeurt heeft geen uitstraling en ziet er na enkele maanden uit als poep (lees sranan). Gewoon weggegooid geld en is ver onder het minpunt. Hoe zou dat toch komen?

    Vakkennis en ervaring is wel nodig. Vakmanschap en ervaring is meesterwerk, is duurzaam en tijdloos. Veel Surinaamse vakmanschap en ervaring is halfwas, voor de gekhouderij en zie overal de resultaten van terug en hoe alles erbij staat.

    Recht En Waarheid Maken Vrij

    God Zij Met Ons Suriname/rs


    Maak melding
  3. Wat is er nog wel te vinden in Paramaribo, wat je zegt eenden zijn verdwenen,epifiten zagen ze uit de bomen historie wat moet ik er mee.
    Die eenden zijn verdwenen omdat de trensen te laat schoongemaak zijn ,water overlast ,maar toch waar maak je je druk over 2 jaar is de beurt aan een andere regering


    Maak melding
  4. Ik ben het deels eens met Pataka. De Bromelia is een Epifyt en maakt zelf haar voedsel aan en gebruikt de boom enkel als gastheer. Echter zijn er ook genoeg Parasieten (fowru doti) die de bomen aanvreten waardoor deze bomen onvoldoende voedsel tot zich kunnen nemen en afsterven.

    Weet niet of er ook boom Chirurgen in Su zijn die deze zaken in kaart hebben gebracht en exact weten wat nou wel of niet een parasiet of epifyt is.
    Let wel mensen, dit is allemaal leerstof van mijn vorming op de MULO school in Su in de jaren ’70. Dit is ons toen bij gebracht tijdens de biologie lessen en ben ik het nooit vergeten.

    Ook de Amandelbomen aan de Waterkant moeten gescreend worden op dit soort van gastheren en of deze een gevaar vormen voor al deze bomen en de mensen die er dagelijks langslopen.

    Kan mij herinneren dat enkele jaren terug de top van een Palmboom in de Palmentuin is afgebroken en een Nederlandse toerist dodelijk heeft geraakt. Er zou toen ook ook sprake kunnen zijn geweest van de palmziekte ‘spare rot’ maar dat moeten de deskundigen een uitspraak over doen.

    Ik hoor graag.


    Maak melding
  5. Als er geen aandacht wordt geschonken aan zwervers die overal in de binnenstad te zien zijn hoeveel minder aan planten en dieren. Deze actie is een moment opname met een hoop tamtam voor niets. De opgetrommelde zogenaamde arbeiders weten niets over onderhoud van tuinen, Angst voor werken straalt er van af.


    Maak melding
  6. Het is steeds aan de orde hier in Suriname er moeten eerst doden vallen eer men in actie komt. In een tropisch land waar alles heel snel groeit is het belangrijk om alles wekelijks te controleren en te snoeien. Trenzen ophalen vind plaats wanneer men er zin in heeft. Dit hoort ook regelmatig gecontroleerd te worden en actie ondernemen. Het wordt tijd dat er een goede planning wordt gemaakt en uitgevoerd zodat er niet onnodig ongelukken gebeuren die mensen levenskost. Nu is een toerist overleden dit had voorkomen kunnen worden.


    Maak melding
  7. Uit de vrije stem van 17 augustus 1972 lezen wij het volgende:

    KNSM GAF ZWANEN VOOR PALMENTUIN
    De KNSM heeft toegezegd een groot aantal zwanen, ganzen, eenden
    en ander gevogelte aan Suriname te zullen schenken ter verlevendiging
    en verfraaiing van de Palmentuin.
    De Hoofd-directeur van de KNSM heeft de wens te kennen gegeven in oktober a.s. deze gift persoonlijk aan het Surinaamse volk te willen komen aanbieden.
    Bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten leeft het plan medewerking te verlenen Paramaribo toeristisch attractief te maken. De voorzitter
    van de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft speciale belangstelling
    voor dit voornemen aan de dag gelegd.

    Dit bericht klopt omdat ik de vogels persoonlijk in de palmentuin heb mogen bewonderen. Prachtige dieren.
    Maar met de kerst van 1972 waren ze allemaal verdwenen. Kennelijk gebruikt voor het kerstdiner.
    En het onderwijs gezondheidszorg en veiligheid uit die tijd was op een zeer hoog niveau ondanks het feit dat in die tijd computers nog uitgevonden moesten worden..


    Maak melding
  8. BROMELIA
    Temperamentvolle kleuren, flamboyante uitstraling
    Als een vrolijke vlam groeit bromelia uit het groene hart omhoog. Het is bijna niet voor te stellen dat de natuur zoiets moois heeft gemaakt en toch is het zo.
    KLEUREN & VORMEN
    Bromelia heeft vormen waar je even aan wilt voelen, om te checken of ze toch wel echt zijn. En dat zijn ze: design by nature en nog makkelijk in de omgang ook. In ruil voor een beetje licht en een beetje water trakteren ze je op spectaculaire kleuren en een tropische uitstraling. Wat bij bromelia vaak voor de bloemen wordt aangezien, zijn in werkelijkheid gekleurde schutbladeren. De echte bromeliabloemetjes zijn heel klein. Er zijn meer dan 2800 soorten, waarvan de mooiste en makkelijkste het tot woonplant hebben geschopt. De bekendste zijn Guzmania (trompet), Aechmea (zilvergrijze rozet), Vriesea (veervormen), Neoregalia (rode kelk) en Tillandsia (sprieten en lepels). Ook (sier)ananas, Nidularium, Billbergia (hangend) en Cryptyantus behoren tot deze club. Alle bromelia’s hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit.

    HERKOMST
    Bromelia is vermoedelijk ontstaan in het Krijt, zo’n 65 miljoen jaar geleden. Fossiele exemplaren zijn gedateerd op 30 miljoen jaar geleden, zodat ze met recht oerbewoners genoemd kunnen worden. Bromelia komt oorspronkelijk uit het ruige Andesgebergte en de warme oerwouden van Uruguay, maar is tegenwoordig in heel Midden- en Zuid-Amerika te vinden. Sommige soorten groeien op de grond, anderen zijn epifyten. Dat wil zeggen dat de plant op bomen kan groeien zonder daar voedsel aan te onttrekken. Dat haalt bromelia met zijn bladeren en wortels als vocht uit de lucht. In de 18de eeuw namen Belgische handelsreizigers bromelia’s mee naar Europa. Die planten vormden de basis voor de prachtige planten die nu hier verkrijgbaar zijn.

    SYMBOLIEK
    Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikten zo’n beetje elk deel van de plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies, zodat bromelia in de landen van herkomst als ‘geschenk van de goden’ wordt gezien. Als woonplant staat bromelia voor ‘bescherming’, een verwijzing naar het volle, groene blad dat het mooie gekleurde deel omringt.

    ALLES IS TEGENWOORDIG TE VINDEN OP HET INTERNET.


    Maak melding
  9. @Cornelis. jij doet me denken aan een ex buurman van enige jaren terug tijdens m’n studie periode in het zuiden des lands. En die buurman heette (toevallig) ook Cornelis !

    En verdomd, wat je zegt klopt want die meneer (waarschijnlijk ooit eens een klap van de molen gehad) gaf toe zo af en toe eenden van het nabij gelegen plantsoen te vangen en als maaltijd te bereiden.

    Maar dat plantsoen eenden door burgers worden gevangen en als maaltijd opgediend ben ik het wel met jou eens.


    Maak melding
  10. Vanaf 2010 is er geen onderhoud meer gepleegd en dit geldt voor vele andere projecten zoals het ophalen van trenzen, kanalen etc.

    Zie hier hoe een moordenaar alleen aan zich zelf denkt en het land tot een puinhoop heeft gemaakt.


    Maak melding
  11. Ik dacht dat ze bedoelde dat ze nu de boelers die daar ’s avonds op de loer waren zouden opruimen. Niet dus. Het blijft zo te zien even onveilig. Wel wat netter, maar niet veiliger.


    Maak melding
  12. Maak dat ding multi functioneel. Haal al die grote palmbomen weg.Ze zijn heel oud en vormen een gevaar.
    Demp die vieze goten.Maak er een groot betaal parkeerplaats van.Parkeren in die omgeving is een probleem.En plant daartussen kleinere soort palmbomen.Het word weer het surinaams model van weer broekoe poer broekoe.


    Maak melding
  13. Laat alles orgineel zijn zoals in 1685 opgezet. Geen extra gebouwtjes. Weg met die onzin laat de natuur zijn werk dien. Zoals God bedoeld heeft.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES