Problemen Openlucht Museum Suriname ook pijnlijk voor Amsterdam

32
Openluchtmuseum in Suriname financieel aan de grond
Waterkant foto: Het Kruithuis uit 1740, één van de oudste gebouwen van het voormalige fort.

AMSTERDAM, 11 mei – De problemen bij het Openlucht Museum Fort Nieuw-Amsterdam in Suriname zijn ook pijnlijk voor de stad Amsterdam, die heeft geholpen bij modernisering van het museum. Dat schrijft Het Parool vandaag. Het Nederlandse fort, dat vanaf 1747 de toenmalige kolonie Suriname had beschermd tegen aanvallen vanaf zee, werd in 2005 door Amsterdam en Suriname samen opgeknapt aldus de krant.

Deze week werd duidelijk dat het museum in Commewijne het financieel niet meer redt en financieel aan de grond staat. De overheid is al vier jaar achter met het overmaken van de subsidie waardoor er geen geld is om de personeelskosten te betalen. Ook is het aantal bezoekers drastisch terug gelopen. Dus dreigt sluiting voor het openluchtmuseum.

En dit allemaal tragisch genoeg een maand voor de feestelijke opening van een nieuwe opzet. Met een subsidie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de hulp van zowel het Amsterdam Museum als Stadsherstel is het eeuwenoude fort de afgelopen jaren opgeknapt en museaal opgefrist en uitgebreid met onder meer een audiotour schrijft het Parool.

“Het is een plek met ontzettend veel potentie. Het zou zonde zijn van alle tijd, geld en energie als het doek valt”. Dat zegt Annemarie de Wildt, die namens het Amsterdam Museum betrokken is bij het project, over het fort. Lees het uitgebreid artikel vandaag in Het Parool.

32 REACTIES

 1. De Nederlanders geven weer subsidie ( Buitenlandse zaken en de stad Amsterdam) Dit
  terwijl de regering Bouterse al 4 jaar achterloopt. Door sommige forumleden worden
  Nederlanders voor alles en nog wat uitgescholden. Maar als ik op vakantie ga naar
  Nederland dan staat het schaamrood op de kaken hoe ondankbaar sommige mensen
  zijn met alle hulp. (RobG) En er zullen wel weer mensen komen over de slaven en
  kolonisatie. Altijd maar naar het verleden. Het zou toch eeuwig zonde zijn als het
  museum dicht moet.


  Maak melding

 2. Waarom willen de Nederlanders dit onding in stand houden? Immers, het liefst zouden ze ontkennen dat ze ooit slavenhandelaars en slavenhouders zijn geweest en bruut een ander land zijn binnengelopen en ingepikt hebben.
  Ik vind het dus niet logisch. Als dat ding verdwijnt, dan verdwijnt ook een stukje bewijs van hun brutale geschiedenis.


  Maak melding

 3. Kromdenken je doet je naam eer aan ,die kronkel in je kop doet zeker pijn ,er is geen hond in de wereld die beweerd dat geen slavernij is ,vraag het aan de Arabieren en krijgsheren op het afrikaanse continent,
  Ga terug naar school dan kunnen de kinderen je bijles geven,op die manier blijft er misschien bij je hangen ,betweter


  Maak melding

 4. Als Suriname denkt er baat bij te hebben om een stuk historie en de nakomelingen van de slaven, die momenteel nog steeds slaafse gevoelens blijken te bezitten en steeds de fouten en daden te herleiden naar het slaven tijdperk, dan zal de Surinamer en haar regering zich moeten realiseren dat dit hun ding is en dat anderen bijdragen in de vorm van een entree kaartje die ze moeten kopen.
  De overheid dient dit “monument”in stand te houden.
  Maar ja if yu skeer en monie no dé en reeds 4 jaar geen bijdrage levert dan zal en moet de tent sluiten.
  Dus als inwoner van Suriname moet je jezelf de vraag kunnen stellen van bijvoorbeeld
  “de kosten van de juridische bijstand Dinbo Bouterse in new York was dit het waard? Is de museum een meerwaarde die opgebracht zou moeten worden boven de bijstand van de strafzaak van Dino?”


  Maak melding

 5. Als ik de reacties van Frantz en Kromdenker lees dan sta ik versteld van zoveel onbenul dat ik de moed bijna opgeef. Ik hoop dat mensen zoals De Vliegende Hollander, Haco en Bigi Sma uiteindelijk het tij kunnen keren.
  Wat een verschrikkelijke ouderwetse denkwijze hebben deze mensen en totaal buiten de werkelijkheid levend.
  Ik blijf hopen tegen beter weten in.


  Maak melding

 6. Alles is gedoemd te mislukken sinds de paarse criminelen aan de macht zijn…

  Onvoorstelbaar hoe laks het paarse volk is….
  geen enkel schaamtegevoel ……


  Maak melding

 7. Het zou goed zijn als particulieren van Nieuw Amsterdam samen met de Overheid van Commewijne het OpenLucht Museum in Commewijne in beheer krijgen en een goede plan voor maken om het te besturen, zaken te onderhouden en in stand te houden, commercieel runnen, enz. waardoor het kosten dekkend en of winstgevend gemaakt wordt.

  Er zal hier een onderzoekplan voor moeten worden opgezet, hoeveel bezoekers, entreegeld, onderhoud, enz. en dan in de praktijk toepassen. In Suriname ontbreken bij vele overheidszaken, projecten deze onderzoeksplannen financieel, enz om te zien hoe zaken moeten zijn en toe te passen, waardoor het levensvatbaar is.
  Dit is wat erin Suriname gebeurt, vele van dit soort zaken, zijn te veel aan de Overheid over gelaten, paternalisme, vriendjes/vriendinnenpolitiek met als gevolg dat het doodbloed. Op dit moment met ddb is dat troef in Suriname, zie maar de voedselpakketten, afhankelijkheid, mislukte schoolmaaltijden, luchtkastelen, enz.

  Deze Surinamers vernietigen Suriname, te veel afwachten wat de overheid doet. Ook de overheid is hier debet aan en de mentaliteit van de Surinamers. Hierbij heeft ook afgespeeld dat Suriname sinds 25 februari 1980 geen vooruitgang heeft geboekt, maar alleen achteruitgang heeft plaats gevonden. Een generatie dat verloren is en apathisch rondloopt.

  Neks No Fout mentaliteit, drugs, grote criminaliteit, geen normen en waarden, geen orde, geen veiligheid, geen rust, geen vrede, welvaart, welzijn, werkgelegenheid, eigen belang, geen ontwikkeling, enz. kortom chaos.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 8. @Elwemo, ik ben altijd een vrij man geweest, waarom zouden negatieve gebeurtenissen van vroeger invloed hebben op mijn leven nu ? Waarom geloven de meeste zwarte mensen in sprookjes verhalen uit het midden oosten ? Welke instituten heeft Afrika ons nagelaten ?

  Afrika is een continent, geen land. Alleen kleur hebben ze gemeen, verder niks. Er zijn toch ook Engelsen, Fransen, Duitsers, Polen, Russen etc, etc. Ze zijn blank, maar niet hetzelfde. Ik ben zwart, de hele zwarte geschiedenis interesseert me helemaal niks, omdat ik niet in kleur denk. Ik leef nu en probeer het beste van te maken.


  Maak melding

 9. @ Vliegende Hollander
  De Nederlanders geven weer subsidie ( Buitenlandse zaken en de stad Amsterdam) Dit terwijl de regering Bouterse al 4 jaar achterloopt.

  Die subsidie/steen is gegeven in 2008. 2009. 2010 & 2011. U roept te hart.

  @ Passant.
  Dat plan was er in 2007 – 2008 (investering van pakweg € 10.000.000). Helaas hield het bestuur van Stichting Fort Nieuw Amsterdam de boot af. Waarschijnlijk omdat de subsidie voorlopig geregeld was. De 15.000 extra bezoekers/jaar waren toen niet interresant


  Maak melding

 10. @Jojo,

  Nederland heeft alle subsidie/ontwikkelingshulp aan Suriname stopgezet, na
  het aantreden van Bouters, waardoor ook dit museum geen geld meer kreeg.

  Uit het Parool:

  De sluiting van het museum is ook pijnlijk voor de stad Amsterdam. Het Nederlandse fort, dat vanaf 1747 de kolonie Suriname had beschermd tegen aanvallen vanaf zee, werd in 2005 door Amsterdam en Suriname samen opgeknapt. Hoewel de officiële banden met Suriname werden verbroken na het aantreden van Desi Bouterse als president, bleef de stad informeel betrokken bij het wel en wee van het museum


  Maak melding

 11. @Vliegende Hollander, de directeur en het bestuur van de stichting die het beheer heeft over het museum doen mijn inziens niet onder voor een pot slappe thee. Er zit geen smaak aan. M.a.w. zij hebben geen uitstraling en stralen ook geen gezag uit. Moet je nagaan. Nu pas, dus na vier jaren gaan ze aan de bel trekken. Wat hebben zij al die tijd zitten doen. Deze figuren hebben een stel ambtenaren hen de baas laten spelen. Zij missen de overtuigingskracht om de ambtenaren het vuur aan de schenen te leggen. Nu zitten zij financieel aan de grond en gaan gaan thans vol op het orgel met hun lawaai produceren. Ik vraag me dan af hoe zij de afgelopen vier jaren de toko hebben kunnen openhouden.

  Het is ook mogelijk dat er genoeg reserves over de afgelopen jaren waren opgebouwd en dat men de noodzaak van nieuwe subsidieaanvragen niet op de prioriteitenlijst heeft geplaatst. Nu zijn er problemen en men schuift de schuld in de schoenen van de overheid terwijl men eerst bij zichzelf te rade moet gaan.Dat gaan zij net als Johan en Bigi Sma natuurlijk niet doen. De spiegel die men zich moet voorhouden heeft teveel barsten


  Maak melding

 12. Paars bergafwaarts gaat het met de dag verder en het gros der ma pima ndper’ s klagen niet meer. A so a de, eeh sa wi sa doe, na oeng dong wang bribi ddb kak didibri sa beloof so meni sani sinds 2010. Foeroe ndp sma, ondernemer of niet e ka letterlijk en figuurlijk wang mpp paarse ddb buffel hoe te overleven. Wij domme ndper’s gaan weer in 2020 voo vijf.


  Maak melding

 13. @RobG
  Nu bakt u ze heel bruin met allemaal aannames zonder ook maar iets van fort nieuw Amsterdam te weten.
  U veronderstelt heel veel. Zoals een directeur die zich op de kop laat zitten door ambtenaren, op reserves zat dus subsidie liet lopen, 4 jaar heeft zitten slapen etc.
  Beste RobG iedere directeur van een cultuur club probeert jaarlijks maximale subsidie te scoren. Als hij of zij dat niet doet zet zijn bestuur hem wel op straat.
  Iedere directeur zal jaarlijks aandringen op waar hij recht op heeft. Indien deze dat niet doet zal het bestuur hem daar op aanspreken.
  Deze directeur id net zoals bij de dierentuin en al die anderen die niet betaald worden door de staat pas naar buiten getreden toen er geen andere weg meer was.

  De regering faalt ernstig omdat zij slechts met gaten dichten bezig is.
  U praat recht wat heel krom is


  Maak melding

 14. RobG slaat de plank weer mis!!

  Heeft u het artikel in het Parool wel gelezen daarin staat precies beschreven hoe
  het museum zo lang open kon blijven. Eerst goed lezen .


  Maak melding

 15. De sluiting van het museum is ook pijnlijk voor de stad Amsterdam. Het Nederlandse fort, dat vanaf 1747 de kolonie Suriname had beschermd tegen aanvallen vanaf zee, werd in 2005 door Amsterdam en Suriname samen opgeknapt. Hoewel de officiële banden met Suriname werden verbroken na het aantreden van Desi Bouterse als president, bleef de stad informeel betrokken bij het wel en wee van het museum.

  Dit is volgens mij niet helemaal juist.
  Afgezien van saluutschoten heeft geen enkel kanon ooit een schot gelost vanaf dit fort. Dit fort is namelijk gebouwd na de inval van de fransman Cassard in 1712. Voor degenen die de geschiedenis van Suriname kennen: de man die op slinkse wijze Suriname had veroverd en een enorme brandschatting had geëist voor zijn vertrek, met alle gevolgen van dien. Ik wil de woorden van de schrijver Edgar Cairo herhalen.
  Die heeft ooit gezegd dat alle forten van Suriname Hebies zijn (plaatsen die belast en beladen zijn) en met de grond gelijk gemaakt moeten worden. Ik ben het niet met hem eens omdat ik van geschiedenis houd en een voorstander ben dat historische dingen behouden blijven, hoe pijnlijk en vervelend dat voor anderen kunnen zijn.


  Maak melding

 16. @kromdenker,je moet die koffiebonen in je hoofd nodig eens verfrissen.Niet de Hollanders roepen al eeuwen dat ze last van de slavernij hebben, maar juist de Suri´s gooien alles op Slavernij, want ze hebben het toch zo slecht gehad.Wel vandaag de dag zijn het de Suri´s die na 300jaar nog steeds niet hun draai hebben kunnen vinden, en steeds maar terug, in plaats van voorruit, kunnen kijken. Wie zijn dan de mislukkelingen , precies de generatie die er sinds 200jaar op deze aardbol zijn neergezet,en nog steeds geen eigen initiatieven kunnen tonen om er zelfs iets van te maken. Dat dit museum instant word gehouden is alleen maar handig voor onze nakomeling, om ernaar te streven dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Het is iets dat de Witties ons gunnen, ze hoeven het niet te doen.


  Maak melding

 17. RobG ga eens lekker bij je zelf te rade, je poneert stellingen die niets anders dan aannames zijn, alleen om het niet verstrekken van subsidies en betalingen door de Surinaamse overheid, (niets nieuws is schering en inslag, ziekenfonds, de dierentuin om maar eens een paar te noemen) in de schoenen te schuiven van het museum, wie schiet er nu eigenlijk te kort en blijft in gebreke, zwamneus je probeert recht te lullen wat zo krom als een hoepel is.


  Maak melding

 18. Suri’s zijn nog niet zo hoog gecultiveerd dat ze een museum kunnen waarderen.Nog verkeren de Suri’s in heel wat primitievere geestelijk ontwikkeling waar moorden en moordenaars en een snuifje coke verheerlijkt worden.Ze leven zo een beetje nog in de tijd dat er koppen werden gesneld.


  Maak melding

 19. Laat ze enkele vakantie huizen in Nieuw Amsterdam bouwen voor toeristen en zie dat dit bezoekers/toeristen trekt om daar op vakantie te komen voor langere tijd. Niet alleen voor dagjes mensen.

  Men moet ook creatief zijn. Er moet gewoon een goed plan gemaakt worden en alle bewoners van Nieuw Amsterdam moeten deel worden om erin te participeren, de overheid van Commewijne en een goed bestuur, die weet van de hoed en de rand als het gaat om bedrijfseconomisch ondernemen gaat en ervaring in heeft met meseum in het buitenland. Het ondernemen moet belangrijk zijn.

  Het particulier initiatief en overheid van de bewoners van Nieuw-Amsterdam in het open lucht museum en buiten het open lucht museum in Nieuw Amsterdam moest gestimuleerd worden, het ondernemen moet gestimuleerd worden en men moet kansen pakken waar die liggen. Men moet niet te veel achter over leunen. Ondernemignen moeten in Nieuw Amsterdam vestigen, hotels, taxiondernemingen, eetgelegenheid, ondernemingen die handycraft van zaken uit de geschiedenis verkopen, cultuur, lezingen, historie, het promoten, enz alles moet goed in kaart worden gebracht en aangeboden aan de bezoekers, toeristen, voor scholen, bedrijfsleven, enz moet er zijn. Het moet kosten dekkend en winstgevend zijn voor iedereen, waardoor het ook voor de mensen voldoening geeft. Wel moet men het accent van de historie goed in ogenschouw houden en niet te veel andere zaken bij doen die niets met de geschiedenis te maken hebben. Ook moeten er meer mensen in Nieuw Amsterdam gaan wonen, er moeten hiervoor huizen worden gebouwd, scholen, sport en ontspanningsfaciliteiten, enz.

  Alles wat niet te maken heeft met de historie van het Open Lucht Museum zou men ook buiten het Fort Nieuw Amsterdam moeten houden. Het zou ook goed zijn dat er meer mensen in Nieuw Amsterdam gaan wonen die daar gaan ondernemen buiten het openlucht museum. Hierdoor ontstaat er ook meer bedrijvigheid en dit zou ook aanvullend kunnen werken naar het toerisme.

  Buiten het Open Luchtmuseum
  Goede verblijfplaatsen voor toeristen/vakantiegangers, een zwembad, taxi, bootverbindingen, restaurants, schone omgeving, onderhoud, veiligheid, orde, rust, vriendelijke mensen/klantvriendelijkheid/ geen onderdanigheid, goed opgeleide en geschoolde en getrainde mensen, commercieel gericht. Het Open Lucht Museum moet een van de toeristische trekpleisters worden/zijn om mensen daar ook langer te laten verblijven van/in Nieuw Amsterdam in Commewijne in Suriname.

  De Stedenband met de Stad Amsterdam in Nederland moet men ook aanhalen, toeristen uit Amsterdam, musea in Amsterdam, Ondernemers uit Amsterdam om samen mee te werken aan projecten in Amsterdam in Commewijne. Ook met New York in USA zou met dat moeten doen.

  Wat het Open Lucht Museum betreft moet men er wel voor zorgen dat het bestuur ook bekwaam is en ook om de 4 jaar vervangen wordt en goed werk leverd als het om de bedrijfseconomische jaarcijfers gaat. Winst moet het doel zijn en de onderwerpen moeten daarom heel goed zijn die men aan de toeristen biedt. Men moet nagaan hoe musea in Amsterdam werken en dit ook overnemen, toepassen, in stand houden en verbeteren. bedrijfseconomisch denken met het oogpunt op winst is troef. Amsterdamse musea in Nederland hebben genoeg spullen uit de koloniale periode van Suriname in hun bezit meestal, waren het van de Nederlandse kolonisten, rijke planters, van de bestuurders van de kolonie Suriname et cetera, et cetera.

  Veiligheid, Orde, Rust, Vrede, vriendelijkheid, Een Schone en goed onderhouden (open Lucht museum) Nieuw Amsterdam is wel belangrijk, waar toeristen en dagjes mensen graag naar toe komen en zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 20. RobG. zit duidelijk weer midden in een Cold Turkey, ergens onderin de krochten van de Bijlmer. Komt zoals gebruikelijk geen rationeel woord uit.


  Maak melding

 21. Het is cultureel erfgoed ,dus je zou het moeten onderhouden.
  Moet het buitenland bijspringen voor onderhoud?
  We wilden baas in eigen huis zijn.Dus zelf onze eigen boontjes doppen.


  Maak melding

 22. @Passant,

  jij schrijft de banden met Amsterdam moeten aanhalen. Als je bedoelt subsidie krijgen
  gaat dat niet lukken omdat Nederland niks geeft zolang Bouterse president is. Musea
  in Amsterdam hebben het veel makkelijker omdat jaarlijks 15 miljoen mensen naar
  Amsterdam trekken. En dat is alleen Amsterdam nog maar. Hieruit blijkt weer hoe
  belangrijk het is om toeristen te lokken. Daar draait horeca, musea,rondvaarten etc op.
  En levert genoeg banen op. Ik denk dat die directeur echt wel capabel is, maar ja als je
  vier jaar geen subsidie krijgt, waar je wel op rekent dan houdt alles op. Tel daar nog de
  economische neergang bij op , minder aantal lokale bezoekers en een ramp is geboren.
  Kijk ook naar Paramaribo zoo. Een idee is misschien dat je vanuit Paramaribo een verzorgde
  dag organiseert voor toeristen en lokalen die met bus verschillende locaties bezoeken,
  koffie en taart, eten, musea bezoeken, bus, en dat alles tegen een totale dagprijs.
  Zeg maar een gehele verzorgde dag met alles erop en eraan.

  Horen we ook nog iets van RobG.


  Maak melding

 23. @vliegende Hollander
  Ik probeer maar mee te denken hoe zaken zouden moeten zijn en ik zou willen dat ze moe(s)ten zijn. Wat ik schrijf over banden aanhalen tussen Amsterdamse en Surinaamse musea, cq Öpen lucht museum Nieuw Amsterdam in Commewijne dat kan m.i. precies zo gebeuren als hoe Nederland aan Taiwan duikboten leverde er daarmee spanningen ontstonden tussen Nederland en China of andere dubieuze landen waarmee Nederland zaken doet. Het enige verschil is dat er geld verdiend wordt. Zie ook de bouwondernemingen, nog meer Nederlandse bedrijven verdacht van bouwen krimbrug. Dus die vlieger van jouw gaat wat dat betreft niet op. Wat Nederland doet t.a.v. die staten geldt ook voor Suriname.

  ddb is niet een sta in de weg voor Nederland om talrijke zaken met Suriname en Surinaamse ondernemingen/NV of BV, particulieren, enz of overheid te doen. Ook de Nederlandse politie en Surinaamse politie werken als het om grensoverschrijdende criminaliteit gaat samen, niet in alle gevallen, maar het gebeurt wel. Het kan zijn dat jij meer weet waarom Nederland niet met Suriname zaken wil doen, omdat de persoon ddb een probleem heeft met de Noordzee. De KLM-Air France vliegt ook bijna dagelijks naar Suriname en de SLM ook naar Nederland. Ook voor de scheepvaart van Nederland naar Suriname geldt dat. Tijdens de regering ddb hebben ook Nederlandse bouwondernemingen in Suriname gewerkt aan de dijken in Coronie, Commewijne en aan de Waterkant in Paramaribo Suriname.

  Nederland kan wat musea aanpak en uitvoering betreft niet met Suriname worden vergeleken. Nederland is wat dat betreft de top in de wereld, dus volwassen, zelfstandig en goed bezig, Suriname is gewoon in pampers van een paar dagen/weken oud, moet nog een hele lang weg naar volwassenheid doorlopen. Ja het musea bezoek voor toeristen in Suriname zal net wat je zegt met in de toerismebrance in Suriname, reisondernemingen/online boekingen met taxi/bus vanuit hotels in Paramaribo moeten gebeuren. Wat dat betreft moet er nog heel veel geregeld worden om de toeristen goed op te vangen en te begeleiden om het een kans van slagen te geven, enz.

  Annemarie de Wildt was namens het Museum Amsterdam dus goed bezig om haar bijdrage te leveren voor het openlucht museum in Commewijne Suriname. Ik zal niet raar opkijken of zij contact met hen op neemt om haar bijdrage te leveren om het probleem nader onder de loep te nemen en naar een oplossing voor te zoeken. Dit museum en anderen in Suriname zijn voor Nederland ook heel belangrijk als het gaat om hun de Nederlandse geschiedenis en wat ervan ergens in de wereld is overgebleven, ja toch? Zie ook dat er een band is tussen Nederland en Suriname, zie ook de gemeenschappelijke taal, gedeelde geschiedenis.

  De betekenis van Nederland voor Suriname is er, was er en zal blijven. Zie maar het aantal Surinamers in Nederland of Nederlanders in Suriname. Er bestaat bovendien geen land die zelfstandig is, landen en mensen hebben elkaar nodig om talrijke redenen. Waarom zou dat tussen Suriname en Nederland dan niet kunnen? Door ddb?! De belangen zijn veel groter en belangrijker dan ddb, neem dat van mij aan, ja toch?

  Het Surinaamse Volk is klaar met ddb. De rechtbank/krijgsraad is bezig orde op zaken te stellen, het licht gaat voorgoed uit voor ddb, ddb strompelt op zijn benen. Het speelkwartier is afgelopen, hij moet nu nog gewassen worden, geknipt en geschoren, aangekleed worden in zijn daltonpak en 3 x LL krijgen in SB. In de gangen van de DNA en in de regeringscoalitie wordt gefluisterd dat hij het SLM vliegtuig wil nemen om naar Equatoriaal Guinee te vluchten. De sleutel van de Stad Bata heeft hij al.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/ers


  Maak melding

 24. Laatst was er iemand die de Hollanders vrij probeerd te pleiten van de slavenhandel en alle schuld gaf aan de Jooooden. Deze zouden de ware schuldigen zijn geweest en de Hollanders zouden niks verdiend hebben aan de kolonies.
  Je ziet steeds meer de neiging bij de Hollanders om de eigen gewelddadige en roversgeschiedenis te ontkennen. Twee minuten stilte wordt door de strotten van mensen geduwd. Maar voor de slachtoffers van de Hollandse wandaden kan er niet eens 1 seconde stilte gehouden worden. Erger nog, ze bestaan officieel niet eens. Zo gaat men dus om met de geschiedenis.
  Het verbaast mij nog dat de geschiedenisleraar Rutte die oude kanonnetjes van Nw A’dam niet heeft opgekocht en heeft verhandeld met megawinst.


  Maak melding

 25. Echt jammer, ben er geweest en het zag er onderhouden uit, geen troep gezien zag er schoon uit.interessant
  ook.
  Moet behouden blijven


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.