Veel geknoei met onroerend goed van in buitenland wonende Surinamers

25
Bow Asisteri maakt bouwen in Suriname inzichtelijker en veiliger
Huis in aanbouw in Suriname.

PARAMARIBO, 10 mei – “De afdeling Fraude wordt vaker geconfronteerd met gevallen, waarbij voornamelijk percelen die verwaarloosd worden of waarvan de eigenaren in het buitenland woonachtig zijn, via valse documenten worden doorverkocht of bezwaard.” Dit meldt het Korps Politie Suriname, KPS, naar aanleiding van de aanhouding van Carmelita ‘Tante Cari’ Pratt-Vreden. De vrouw heeft kans gezien een hypotheek te nemen van maar liefst negentigduizend euro. Als onderpand gold een stuk land van een ander.

De eigenaar was totaal niet op de hoogte. Fraudeurs kunnen het land of verkopen of bezwaren. “In het laatste geval wordt de hypotheek niet ingelost met als gevolg dat zo een perceel dan op de veiling belandt”, meldt het KPS. Tante Cari en haar voortvluchtige neefje Giovanie Vlijter worden verdacht van onder meer valsheid in geschrifte en oplichting. De vrouw heeft zich intussen vrijwillig aangemeld bij de politie.

Zij is aangehouden. Eerder is een opsporingsbericht over de twee criminelen gepubliceerd. Het is voor eigenaren van onroerend goed dus zaak dat scherp op het eigen belang wordt gelet. “Ter voorkoming van ongerief, doet de politie een beroep op de gemeenschap om zaken eerst goed te onderzoeken voordat tot de aankoop van onroerend goed wordt overgegaan”, aldus het KPS.

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. Als de bank nalaat op bij de verstrekking van een hypotheek haar verantwoordelijkheid te nemen en de vervalsing niet ontmaskert dan moet de bank voor het verlies opdraaien.
  Het mag en moet niet mogelijk zijn dat in een dergelijk geval de bank beslag kan leggen en dat de kavel verkocht wordt. Ook de notaris die bij een eventuele verkoop betrokken is heeft zijn werk niet naar behoren gedaan en moet geschrapt worden.


  Maak melding

 2. Zowel de bank en de notaris hebben dan verzuimd hun werk op een gedegen wijze uit te voeren.
  Je gaat er toch van uit dat er controle mechanismen zijn om vast te stellen wie de rechtmatige eigenaar van een stuk grond is.
  Maar als inderdaad notaris Chitoe bij deze zaak is betrokken verbaast het mij niks .
  Deze man is een schande voor zijn beroepsgroep. Zelf een heel nare ervaring met zijn kantoor gehad, waarbij via list en bedrog geld uit mijn zak getroggeld is.


  Maak melding

 3. Notaris Chitoe moet per direct opgesloten worden. Hij maakt zich schuldig aan het vervalsen van eigendom percelen enz. Mijn tante heeft het perceel en huis van mijn grootouders op haar naam laten overschrijven, terwijl het familieboedel was. Is heel erg wat deze notaris doet, hij moet nu aangepakt worden.
  Mijn tante gaat over lijken. Heeft ook haar overleden moeder haar bankrekening leeg geroofd.


  Maak melding

 4. Alle aktes overzetten op blockchain, (bijna) geen fraude mogelijk.
  Suriname heeft veel zon. Investeer in zonnepanelen en met de stroom die je opwekt, ga je Bitcoin minen.
  ???Kun je rijker dan Nederland worden???


  Maak melding

 5. Men heeft de bank kunnen oplichten met valse papieren……,maar het perceel van de echte eigenaar wordt verkocht op de veiling….terwijl het de bank is die in de fout is gegaan om onterecht en door nalatigheid een hypotheek te verstrekken?? Ik vraag me af dit juridisch kan en mag?!!


  Maak melding

 6. Ten 1e .De bank is nalatig hierin en zal zelf hiervoor moeten opdraaien…ten 2e…Alle betrokkenen die dit mogelijk hebben kunnen maken dienen onder de loep worden genomen…dus van notaris tot bankwedewerker ivm banden met van fraude verdachte hypotheeknemers en hun precieze rol hierin. Dit zijn allemaal strafbare feiten dus zal het Openbare ministerie hier werk van moeten maken.


  Maak melding

 7. De oude notarissen (Jadanansingh + Bisoen) ontspringen de dans.

  Die hebben in de jaren 1980 Tot 2010 Gouden Jaren beleefd (kapitalen vergaard) en hun core business was bedrog en vervalsing.


  Maak melding

 8. Problemen met percelen in Suriname komen te vaak voor , ondanks het feit dat de frauderende notarissen bekend zijn, gaan deze heren gewoon hun gang. Hieruit valt op te merken dat zowel de bank als de overheid (justitie ) hier debit aan zijn. Als dit zo door gaat is de kans dat de Surineds geen vertrouwen meer zullen hebben in het hele onroerend goed zaken doen in Suriname met het gevolg dat deze hele markt zal instorten.
  Waarom kiest men in Suriname niet voor eerlijk en transparant zaken doen iedereen weet van de chaos maar niemand die zich iets van aan trekt. Hebben we daarvoor een president die Orde op zaken moet stellen???


  Maak melding

 9. Begin eerst met de politieke partijen die gronden uitgeven aan hun leden die 1 keer of zelfs 2 keren al zijn uitgegeven aan een ander.
  Kort gezegd : wat is geen oplichterij in Suriname .


  Maak melding

 10. Door een slappe regering gaan de geleerden misbruik maken en het valsheid in geschrift. Elke zondag pooja doen en de hele week mensen oplichten met hun impotente gezondheid. Demonen aanbidden is tijdelijk, want God is groot en zal hun rammen naar de hel. Er is geen recht voor de arme volk, de rijken mogen leven in Suriname want de armen kunnen geen kanten op.
  Oma neemt de schuld op haar zelf, ja wat heeft ze te verliezen. Tenminste hoeft ze geen zorgen meer te maken, eten en drinken zal ze nu op tijd krijgen. De “slimme “ boeven gaan met de buit vandoor. Is ook een manier om geld te verdienen met sluwe gedachten, tot de dood op je geweten.
  En elke zondag naar de kerk of moskee God aanbidden of de duivel?


  Maak melding

 11. Stichting Gedupeerde Onroerende zaken.

  Deze stichting doet onderzoek tot 30 jaar terug en legt beslag op bezittingen van de (ex-) notaris. Als de notaris niet kan verklaren hoe hij aan bepaalde bezittingen is gekomen, dan is hij die gewoon kwijt. En als overdracht via zijn kantoor heeft plaatsgevonden dan moet hij de gedupeerde compenseren.


  Maak melding

 12. Je recht halen is een groot probleem in Suriname. Slachtoffers van deze misdaadpraktijken lopen vast in de gerechterlijke molen. Ze krijgen te maken met verouderde wetgeving en een alliantie van rechters, banken en notarissen die er voor zorgen dat de rechtmatige eigenaar zijn perceel niet terug krijgt. Su is inderdaad een groot rovershol. Ali Bouta en zijn 400.000 rovers


  Maak melding

 13. Stichting Gedupeerde Onroerende zaken is wel succesvol.

  De ex-notarissen willen ook niet aan de schandpaal genageld worden en zijn bereid te schikken


  Maak melding

 14. Misschien kan iemand mij de weg wijzen waar ik heen kan als mij onrecht is aangedaan. Wetteloosheid ten top in mijn geliefd suriname. Mijn ervaring. Je betaalt iemand om werkzaamheden voor je te verrichten en die beschadigd je bezit of doet het werk niet naar behoren. Als je die persoon erop aanwijst, ben jij de slechterik. En dit komt vooral in de bouwsector voor. Ze weten dat je nergens je beklag kan doen, want niemand neem je serieus. Als je met de mensen in je nabijheid
  erover gaat hebben, zeggen ze doodgewoon dat het je eigen schuld is, want ……… Je kan echt niemand vertrouwen. Jammer


  Maak melding

 15. Moreel verval op en top…..
  Het vernietigingsproces in gang gezet door de moordenaar en zijn companen zijn niet meer te stoppen…

  maar geen probleem….hun gebeden zijn gehoord….nog 5….


  Maak melding

 16. Maar ik snap het niet helemaal want naar mijn weten staan de meeste percelen en terreinen rondom groot Paramaribo, en ook in de districten bij het GLIS geregistreerd.
  Documenten kan je vervalsen maar de database van het GLIS niet. Deze is betrouwbaar en kan een ieder er informatie opvragen welke men wenst over terreinen, percelen, gronden etc.

  De bank is in dit geval behoorlijk in de fout gegaan en gaan ze het nu afwentelen op mensen die hun zuur verdiende geld in een stukje grond hebben gestoken, en het nu buiten hun schuld kwijt zijn.


  Maak melding

 17. De laatst opmerking slaat de spijker op zijn kop. Immers bij alle transactie met zowel roerende als onroerende goederen dien je na te gaan wat de kwaliteit en hoedanigheid is van alle betrokkenen. Dus bij Glis hypotheek akte lichten. Bij banken nagaan de credit waardigheid. Verder bij Vereniging van zNotariisen, en bij de polite. Dat het een zootje is, is niet van vandaag. Sinds niew Front is het een zootje. Vene wilde op alle posten mensen met kroes haar. Bouta heeft het erger gemaakt.


  Maak melding

 18. Die zogenaamde “revo” heeft heel veel kapot gemaakt in Suriname en kan nog generaties lang zijn negatieve impact hebben op de bevolking. Suriname zal zich niet op een normale wijze kunnen ontwikkelen zolang het volk niet beter geschoold raakt. Elk normbesef is hier zoek.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.