Openluchtmuseum in Suriname financieel aan de grond

25
Openluchtmuseum in Suriname financieel aan de grond
Waterkant foto: Het Kruithuis uit 1740, één van de oudste gebouwen van het voormalige fort.

PARAMARIBO, 9 mei – Het Openluchtmuseum te Nieuw Amsterdam, in Commewijne, redt het financieel niet meer. De overheid is al vier jaar achter met het overmaken van de subsidie. Volgens museumdirecteur Gerard Alberga is er geen geld om de personeelskosten te betalen. Een deel van het personeel bij de toeristische trekpleister is al naar huis gestuurd. Het moment dat de deuren permanent dicht gaan, is niet ver meer.

Het museum met zijn schat aan onder meer oorlogsmateriaal, kan zich niet bedruipen. De inkomsten zijn uiterst mager. Het aantal bezoekers is de afgelopen jaren steeds minder geworden. Vorig jaar kochten ongeveer twintigduizend bezoekers een kaartje. In 2015 waren het er ruim dertigduizend. “Dit is ook de reden dat wij als museum het niet redden om het personeel te betalen”, zegt Alberga tegenover de Times of Suriname.

Noodmaatregelen zijn onvermijdelijk. De jaarsubsidie van vijftigduizend Surinaamse dollar (ongeveer vijfduizend euro) zou wat soelaas kunnen bieden. Maar daar moet een officieel financieel verslag voor worden overgelegd. “Alle stukken hebben wij om te overleggen. Maar een accountantsverslag kost al ruim dertigduizend Surinaamse dollar. Als we het personeel ook moeten betalen, blijft er van de subsidie niets over”, aldus Alberga.


25 REACTIES

 1. Begin met een go fund me campaign. Mijn grootouders kwamen om de eeuwwisseling uit India naar Suriname en in hun memory wil ik bijdragen tot behoud van het museum.


  Maak melding

 2. Advies: niet meer stemmen op de NDP en/of Bouterse dan zal alles weer beter gaan. Deze man is in mijn ogen de grootste fout uit de Surinaamse geschiedenis. Wij zijn verplicht om deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis om te slaan door Bouterse weg te jagen. Heel veel sterkte met jouw zoektocht naar geld. Ik zal het zeker jammer vinden als het museum moet sluiten.


  Maak melding

 3. Beste Directeur Alberga U weet zelf dat deze regering zo goed als blut is door wanbeleid en grootschalige corruptie. Dus hoeft u niet te wachten op enige vorm van subsidie of steun.
  Ik ben er van overtuigd dat er genoeg Surinamers te vinden zijn die op vrijwillige basis, wellicht tegen een kleine onkosten vergoeding willen meehelpen om het museum draaiende te houden.
  Daarnaast kan het Museum commerciële activiteiten ontplooien om zelf in haar voortbestaan te voorzien.
  Organiseer bv speciale Museum dagen met muzikale omlijsting daar houden Surinamers van.
  Creativiteit zal u helpen te overleven.


  Maak melding

 4. En maar populistisch slap lullen op diverse vakantiebeurzen om het toerisme te promoten. Dit gehele land en zijn bevolking is 1 groot kansloos zootje ongeregeld. Er zijn meer criminelen
  dan toeristen in dat corrupte, criminele narco-land.


  Maak melding

 5. Ach,deze regering geeft toch niets om het erfgoed.Vraag me af waarom ze niet konden afblijven van de amandel bomen op de William Kraan plein.En dan de mahonie bomen van de Brumastraat oogsten en verkopen.Van Ondro Bon hebben ze opo gron gemaakt.Vooral Jerrycan heeft een groot aandeel in.En nu loopt hij het project van de Mangolaan te saboteren.


  Maak melding

 6. Het is weer triest voor woorden. Sedert wanneer kan een analfabeet als Bouta het land besturen. Bouta heeft geen flauw idee hoe dit moet. Zijn aanhangers en achterban nog minder. Kijk maar naar de zogenaamde vice president ook zo waardeloos. Hij wil 50 hectare grond weggeven voor waardeloze palmolie. Deze hele regering moet naar huis gestuurd worden. Niets blijft er nog over in Suriname. Alles helpen zij naar de verdoemenis.
  Toeristen zijn niet meer geinteresseerd in Suriname. Op de luchthaven, steelt personeel uit de koffers, worden in de boesies beroofd.Stelletje oplichters. Suriname is een prachtig land, maar want de mentaliteit betreft heel heel diep gezonken. Suriname is geen uitnodiging waard, daar komen toeristen zo zoetjes aan achter. Achterbakse hersenlose regering. Bouta en consorten ga naar huis.


  Maak melding

 7. @ Fredyyy,
  No frede mi boi !!
  De Suri-Neds komen eraan !!
  Dem euro-mang auw tjari soso euro,s !!
  Op de markt zeggen visverkopers: if joe no wan bai, eoro-mang
  e bai dem sani tok !!
  Dem Suri-Neds abi wang “euro-bong” in Holland !! Even schudden
  aan de boom en de euro zitten al in hun zak !!


  Maak melding

 8. Jullie kunnen niks en het zal nooit wat worden in Suriname. Over een jaar start men in Holland 555 rekening voor Suriname. Van mij krijgen jullie heren ka cent lekker op de blaren zitten.


  Maak melding

 9. Wat een waardeloze directeur. Het museum kan op eigen kracht genoeg inkomsten verwerven. Een goede exploitatieplan doet wonderen. Mensen moeten entree betalen en het museum moet een eigen cafe-restaurant openen voor de bezoekers waardoor de eigen inkomsten kunnen toenemen. De overheid hoeft niet altijd voor alle kosten opdraaien.


  Maak melding

 10. Tja daar heb je onze @Robje G uit Groningen weer he

  Die zit duidelyk op de loonlijst om het internet af te struiken en kyken wie hy weer met zn prietpraat z.g kan beïnvloeden.


  Maak melding

 11. weer een lummel die op subsidie van de overheid zit te wachten,terwijl met een beetje creativiteit er zoveel te verdienen valt,mooie plek vr dagjes toeristen;concerten kunnen gegeven worden,comnewijne het vis district bij uitstek,waar zijn de div vis restaurant ,grill,gebakken,stoomvis jou named het,the change is nog niet bij een ieder doorgedrongen ,a begi en subsidie mentaliteit van de oude politiek zit nog diep geworteld bij sommige boeritjies


  Maak melding

 12. Suriname is aan het veranderen de mensen willen meer en meer gezonder gaan leven;en vis is daarbij een goed product speel daarop in,men moet commerciëler gn denken;mensen snakken naar gezonde voeding;maakt de link commewijne vis district waar allerlei visproducten te verkrijgen zijn,visburger,gegrild vis,vis salade,vis soep en betaalbaar vr toeristen,het openluchtmuseum is niet eens twintig minuten rijden vanuit Paramaribo zitten wachten op de overheid gaat geen soelaas bieden


  Maak melding

 13. Jammer, maar niet nodig, er zijn toch ook genoeg werklozen in en rond Nw. Amsterdam die op vrijwilligers basis werkzaamheden kunnen verrichten
  RobG, koop een ticket en ga daar de boel weer op poten zetten, jij bent toch zo deskundig en hebt toch genoeg ingangen bij die corrupte bende die voor regering doorgaat, ipv hier weer loze kreten te slaken, verrekte blaaskaak.


  Maak melding

 14. Wat voor zin heeft het om alles uit het verleden te bewaren. Maak er een uittgebreide film van zodat men goed kan zien hoe het was en gooi de junk weg. Kost alleen geld, grond en tijd.
  Ik bedoel, niemand kan toch ook z’n overleden grootvader meer aanraken? Maar een paar foto’s en de verhalen geven een goede indruk.


  Maak melding

 15. We praten hier allemaal over hoe het wel kan en of hoe het zou moeten gaan. Ik kom al sinds 1993 naar Suriname. Pracht land. Het heeft mijn hart gestolen. Ga er jaarlijks 1 a 2x naar toe. Helaas zie je de achteruitgang. Maar toch ook weer het tegenovergestelde. Want voor de toerist met doekoe is het goedkoop door die belachelijne koers van de SRD. Ja boek vooral geen reisje naar het binneland met de gevestigde orde maar kijk een een beetje rond. Want er zijn genoeg andere mogelijkheden om veel goedkoper en veel mooiere tripjes temaken naar het binnenland of waar dan ook in Suriname. Wat ik wil zeggen is dit. We roepen allemaal Bouta moet weg. Wat hadden we voor Bouta? Wat krijgen we na Bouta? Is allemaal 1 pot nat. Dezelfde graaiers. Het wordt tijd dat de jeugd zich verenigd en eens het vooroordeel over zijn of ander zijn afkomst achter zich te laten en de handen in 1 slaan. Anders gaat het never meer goed komen in Suriname. De toekomst van het land ligt in de handen van de jeugd. Zij moeten al die ouwe troep in het Assamble eruit trappen. De graaiers weten toch wel dat de gemiddelde Surinamer geholpen wordt door familie in Holland met euro. Wat het museum aangaat. Daar zit ook iemand die niet weet hoe het moet. Hoezo betalen voor een kaartje als je een paar meter verderop gratis naar binnen wandeld. Iedereen weet dat zo langzamerhand. En doe eens wat aan onderhoud. En maak het aantrekkelijker voor de bevolkkng en toeristen. Want het gaat niet alleen om de toerist. Ook de bevolking wil wel eens lekker kunnen wandelen daar en kijken. Maar is veel te duur voor het geen daar werkelijk te zien is.


  Maak melding

 16. Zakken vuller is die museumdirecteur Gerard Alberga!!!!
  Surinamers moeten intree betalen en is niet gratis hoor.
  Je denk aan je eigen belang en niet aan die arme landgenoten.


  Maak melding

 17. @RobG
  “Wat een waardeloze directeur. Het museum kan op eigen kracht genoeg inkomsten verwerven. Een goede exploitatieplan doet wonderen. Mensen moeten entree betalen en het museum moet een eigen cafe-restaurant openen voor de bezoekers waardoor de eigen inkomsten kunnen toenemen. De overheid hoeft niet altijd voor alle kosten opdraaien.”

  Beste RobG
  U slaat zoals gewoonlijk de plank enorm mis. Er is een redelijk exploitatieplan er wordt entree geheven er is horeca. Wereldwijd kan geen enkele cultuur instelling zonder subsidie. Ik heb enige cultuur instellingen gehuisvest. Als u naar het Nationaal Dans Theater gaat dan zit er op het kaartje van € 20 – 30 maar liefst € 100 subsidie. Er kwamen 30.000 bezoekers ofwel pakweg 100/dag. Dat wordt minder omdat er duidelijk geen markt meer is omdat iedereen moet bezuinigen. Het is dus bijzonder knap van deze directeur dat hij pas na 4 jaar te kort schieten/ wanbeheer van de roverheid de noodklok in het openbaar luidt.

  Deze directeur heeft ook nog een bestuur van de stichting openluchtmuseum fort nieuw Amstedam (SOFNA) waarin ooit zaten o.a Ben Hafaied (Lim a Po) de voormalige directeur van het ZuiderZee Museum, mensen van Stadsherstel Amsterdam. Die hebben de restauratie op gang gebracht door 3 jaar een directeur te lenen van ROC Amsterdam die als re-integratie project (dorpouts een vak te leren) de restauratie te doen van 2008 – 2011.

  RobG u blaast weer eens hoog van de toren zonder op de hoogte zijn. Feitelijk wordt weer bewezen dat deze regering VERNIETIGT alles.

  By The Way
  ik heb nog een wel sluitende business case voor “resort nieuw Amsterdam” incl , aanbevelingsbrief van de directeur Cultuur van MINOC


  Maak melding

 18. Lucien Dubois, wat zou je hierin kunnen betekenen. Oh ja, jij bent al een gepensioneerde bejaarde die niet meer telt in Suriname. Jammer dan moet oom Gerard maar plaats maken voor een nieuwe directeur, die meer belangstelling heeft voor ons Surinaams erfgoed. Kom op ome Gerard en Erik, Lucien aan boord van een romantisch visrestaurant met alles erop en eraan. Kom op jongens, laat opa Bouta het mooie museum niet ten grave dragen. De entree kosten voor toeristen opschroeven is ook geen alternatief, want per slot van rekening moet je het van hun hebben.
  Succes jongens.


  Maak melding

 19. @Jojo, gij reageert alsof ik op uw zere teen heb getrapt. U maakt een kapitale fout om een vergelijking met Nederland te maken. Een museum directeur in Nederland verdiend nog altijd meer dan de Nederlandse minister president Mark Rutte. Nederlanders dragen hun cultureel erfgoed hoog in het vaandel. Zij zijn bereid om heel veel geld hierin te stoppen. Dus de fundamenten van uw vergelijking zijn zeer fragiel.

  Ik ben van mening dat de directeur van het museum meer werk mag verzetten om zijn toko rendabel te laten draaien. Men hoeft niet alleen maar afhankelijk te zijn van de overheid. Mijn inziens zouden er meer activiteiten die geld opleveren daar ontplooit mogen worden. De directeur zou ook de vroegere geschiedenis van Suriname kunnen visualiseren door gebruik te maken van moderne audio visuele middelen. Dit zal zeker veel mensen aantrekken. Daarnaast zou hij ook zijn blikken kunnen richten op externe fondsen zoals het Fonds voor Nederlands erfgoed overzee.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.