VHP over Alcoa: onderhandelaars nodig met ‘nationale agenda’

12

PARAMARIBO, 7 mei – Suriname heeft behoefte aan een professioneel onderhandelingsteam bij het omgaan met multinational Alcoa. Dit stelt de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, naar aanleiding van een uitgelekt plan. De multinational wilde haar aluinaardefabriek ontruimen, achter de ruggen om van regering en parlement. De VHP staat erop dat nieuwe onderhandelaars worden geplaatst in de presidentiële onderhandelingscommissie. Het moeten ‘oprechte en deskundige Surinamers’ zijn.

Onder de omstandigheden moeten wel zekere accenten gelegd worden. Dit zeker wat betreft het team van onderhandelaars. “Een team dat werkt met een nationale agenda, bijgestaan door internationale deskundigen, dat zakelijke onderhandelingen met Alcoa/Suralco voert, met nauwe betrokkenheid van het parlement en alle andere relevante nationale instituten”, stelt de VHP.

De indruk is dat de durf ontbreekt om zich hard en zakelijk op te stellen naar de multinational toe. De VHP spreekt van een ‘softball-tactiek’. “De belangen van het volk zijn kennelijk ondergeschikt gemaakt. De president is de regie over het proces rond dit Suralco-dossier kwijt. De softball werkt niet, de president, de commissie en de multinational doen wat ze willen, het volk van Suriname verliest.”

12 REACTIES

 1. Suriname heeft behoefte aan een professioneel onderhandelingsteam bij het omgaan met multinational Alcoa. Dit stelt de Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, naar aanleiding van een uitgelekt plan. De multinational wilde haar aluinaardefabriek ontruimen, achter de ruggen om van regering en parlement. De VHP staat erop dat nieuwe onderhandelaars worden geplaatst in de presidentiële onderhandelingscommissie. Het moeten ‘oprechte en deskundige Surinamers’ zijn.

  De personen die m.i, in deze professionele onderhandelingsteam van Suriname zouden kunnen zitten zijn:
  – Gegrory Rusland, omdat hij minister was van het ministerie van Natuurlijke hulpbronnen en deze case kent, ervaring en kennis erover heeft,
  – Jim Hok, omdat ook hij minister van Natuurlijke Hulpbronnen is geweest en deze case kent, ervaring en kennis over heeft,
  – Eduard (Eddy) Jharap, bedenker en oprichte, oud CEO van Staats Olie Suriname, kennis en ervaring van Mijnbouwkundige Zaken,
  – Marc Waaldijk, oud CEO Staatsolie Suriname,
  – Chandrikapersad (Chan) Santokh, en Asiskumar GajadienGajadin,
  enkele economen, advocaten die over de materie weten van Suriname en ook uit het buitenland,
  – Jenny Simons van de NDP,
  – Ewald Belfort,
  – Ronny Brunswijk om als rugdekking te dienen voor de Surinaamse delegatie.
  – Jules Wijdendenbosch,
  – Winston Caldeira
  – Derryck Ferrier
  – enkele personen van de ADEK inclusief enkele studenten, die de Brokopondo-overeenkomst goed kennen en aan een nader onder de loep nemen en het team adviseren.

  De financiële zaken, zijn net zo belangrijk als de milieuaspecten, flora, fauna, domeingronden herstellen, vervuilde gronden, vervuilde bodemwater, etc, kortom alle zaken die in de Brokopondo-overeenkomst zijn vastgelegd en die dienen te worden nagekomen.

  als ddb dit een nationale zaak vindt en geen politiek mee wil bedrijven en aan eigen belang denkt, dan benoemt hij een commissie met al deze lieden erin. Een buitenlandse team, specialisten van adviseurs is ook nodig.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Passant jij spoort niet!Een lijst vol boeven die suriname al bijna 50 jaar naar de verdoemenis helpen. Surinamers kunnen niks en het zal.nooit wat worden. Volk wat lui is en corrupte regeringen dat is jullie vloek voor wat men met indianen land en cultuur aandoet. Alles is gedoemd te mislukken door totaal gebrek aan hersens bjj jullie apen. En politiek bedrijf je met hersens niet met instinct. Wat een waardeloze volk met een grote bek terwijl men 50 jaar achterloopt op de rest van de wereld.


  Maak melding

 3. Symptomatisch en illustratief voor de Vhp ontziende, ronkende rancune en werkelijk rabiate haat jegens alles wat Ndp is.

  Het ontbreekt de racistische Vhp ten enemale aan de cognitieve spanwijdte en de sociale slagkracht om het goedaardige karakter van onze empathische president , zelfs in zijn handreikingstoestand, te toucheren. Het was onze president die open stond voor samenwerking met andere partijen. De Vhp gaf zich toen niet thuis. De Vhp is hypocriet.


  Maak melding

 4. Ik kan me nog herinneren toen Frank Playfair het Aanpassings Programma van t Front in zijn eentje met harde argumenten in zijn eentje kon tegenhouden. De vhp zit daar met 12 man en zijn toch niet in staat met harde argumenten de regering tegen te houden. Triest


  Maak melding

 5. @Wim
  In de Front tijd was er ruimte voor argumenten en logica, er werd NHG naar elkaar geluisterd.
  Nu is het machtspolitiek en dwang van mensen zonder kennis en kunde die het democratische proces uitgezet hebben.

  Zie de commissie Suralco. Die besluit bij meerderheid, geheel in lijn met voorgaande DNA besluiten, dat Bouterse in een week naar de DNA moet komen voor uitleg over de actuele situatie.
  De reactie van Adboel is
  > het besluit 4 tegen 2 is afgedwongen door de oppositie die wel volledig aanwezig was.
  > het besluit is niet geldig omdat het in een huishoudelijke vergadering bevestigd moet worden. U zult dus zien er komt geen huishoudelijke vergadering besluit die het commissie besluit bekrachtigt.
  > Simons zal als DNA voorzitter de vergadering moeten uitschrijven.

  Zie hier hoe de NDP het landsbelang dient.


  Maak melding

 6. Ik heb van de domste econoom in het parlement dat alles gaat in ons land.Deze man met het verstand van een garnaal leeft zeker in zijn eigen radicale wereld.


  Maak melding

 7. Ik onderschrijf de zienswijze van de VHP. Er staat voor Su teveel op het spel om de onderhandelingen met Alcoa met een lichtgewichtteam in te gaan.
  Ik ben bang dat Su niet de expertise in huis heeft om met deze multinational in onderhandeling te gaan. Bij deze beursgenoteerde bedrijven gaat om de harde knikkers.
  Wat je niet in huis hebt moet je inhuren!!
  Het gaat hier echt om de toekomst van Su.
  Su moet niet bekaaid uit deze onderhandelingen komen.


  Maak melding

 8. Iedereen, ieder mens is vervangbaar. Er zijn zaken in het leven, maatschappij die niet van de een op de andere dag kunnen veranderen van ijs naar in water. Dit is van toepassing de democratische rechtsstaat die door ddb en gangsters op 25 februari 1980 veranderd werd in een machtsstaat en van daaruit weer naar een democratische rechtsstaat.

  Van de personen die ik genoemd heb zijn er meer dan genoeg die het Brokopondo-overeenkomst tussen Alcoa/Suralco die gesloten met Suriname meer dan genoeg kennen en weten wat erin staat. Deze lieden weten meer dan genoeg hoe de vlag voor Suriname erbij hangt gelet op hoe de omstandigheden van Suralco momenteel in Suriname zijn en wat dat voor Suriname betekent als een partij, cq Suralco/Alcoa zich daar niet aan houdt.

  In de huidige presidentiële commissie die momenteel met Suralco zitten zitter er zoals het er naar uit ziet lieden die niet met het Surinaams algemeen belang bezig zijn, maar met hun enige eigen belang. Zaken die niet in het Brokopondo-overeenkomst vermeld zijn. Deze lieden in de commissie zijn misdadigers en zijn zoals het naar uit ziet zaken gebeuren van de ontmanteling van het Suralco-industriegebouw dat niet op de juiste wijze gebeurt.

  Omdat iedereen vervangbaar is, is het Brokopondo-overeenkomst voor genoeg mensen heel eenvoudig te bestuderen en te zien of zaken op de juiste wijze verlopen of er van wordt afgeweken. Mocht er van worden afgeweken dan zijn de vragen:
  – welke partij wijkt af en waarom,
  – weet de andere partij, het de republiek Suriname dat en heeft die daar toestemming voor gegeven en waarom, onder welke voorwaarde,
  – wat betekent deze afwijking voor Suriname, Wat zijn de gevolgen hiervan voor Suriname, enz.

  Zoals het er naar uit ziet heeft dit alleen maar voordeel voor Suralco/Alcoa en enkele leden van de presidentiële commissie, die ddb heeft benoemd. ddb heeft iets uit te leggen aan dna, de Surinamers.

  Volk van Suriname, Surinamers zie nu de DNA ddb uitleg vraag over wat er zich afspeelt en of hij een goed gemotiveerde verklaring heeft over de ontmanteling van de fabriek van Suralco op Paranam en al de andere zaken, zoals, vervuilde grond, vervuilde bodemwater, flora en fauna, milieuschade, herstel van de gronden, enz.

  ddb heeft een week de tijd gekregen om van de dna te reageren. Men moet hem het vuur nader aan de schenen leggen. Surinamers let op het gaat om heel veel geld dat Suriname mis kan lopen als Suralco/Alcoa zich niet aan haar afspraken houdt, zoals dat in de Brokopondo-overeenkomst is bepaald en mee is gesloten. Ook moet Suriname ook extra betalingen doen aan Suralco voor de afname van elektriciteit.

  Surinamers volgt u deze zaak heel goed en laat u geen knippa voor awara verkopen door ddb, Suralco/Alcoa. Brokopondo-overeenkomst = Brokopondo-overeenkomst. Suriname is geen Bacovenwinkel. ddb moet achter deze overeenkomst staan en het algemeen Surinaams belang dienen en niet de advocaat van Suralco/Alcoa zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. Rechten en plichten. Alcoa heeft van z’n rechten gebruik gemaakt. Nu moeten ze ook aan hun plichten voldoen. Suriname moet goed nagaan wat deze plichten zijn en Alcoa er voor 100% aan houden.


  Maak melding

 10. @Parbo,

  Domme gans. Wat zei de president alweer? Het presidentieel paleis is geen k*o*e*l*i*e kampoe: oftewel, een Hindoestaan hoort niet in het paleis als president.
  Wie is dan racistisch? Hindoestaanse politici hebben zoiets nooit gezegd over zwarten of anderen.
  Alleen een domme Hindoestaan die geen eer erin stelt dat hij een Hindoestaan is, gaat dus op de partij van zo’n president stemmen.
  Maar gelukkig voor deze president zijn er meer dan genoeg domme Hindoestanen.


  Maak melding

 11. Suriname is niet in een positie hard en zakelijk te onderhandelen met Alcoa. Suriname wordt dan zo wie zo de verliezer. Suriname is een ontwikkelingsland en heeft meer baat bij constructief onderhandelen met Alcoa. Daar kan Suriname het meeste voordeel uit halen. Dat het op de nationale agenda moet is wel juist.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.