Vereniging Ons Suriname uitgesloten van jaarlijkse Dodenherdenking

32
Herdenking Surinaamse en Antilliaanse zeelieden in 2e Wereldoorlog

AMSTERDAM, 3 mei – Na meer dan 20 jaar te zijn opgetrokken met de vereniging van ex-KNSM-ers, de Kroonvaarders, bij de Dodenherdenking wordt de Vereniging Ons Suriname (VOS) uitgesloten van de komende Dodenherdenking die jaarlijks op 4 mei wordt georganiseerd. Zonder enige aanwijsbare aanleiding kreeg Ons Suriname op 16 januari 2016 van de Kroonvaarders een dictaat toegestuurd. De Kroonvaarders schreef letterlijk dat in de jaarlijkse toespraak die ter ere van de Dodenherdenking wordt georganiseerd: ’…Enige hint of zinsformulering naar het slavernij verleden of aanverwante zaken vermeden dient te worden…

Mede door de ongelooflijk grote inzet van de mensen op de koopvaardijschepen kon het fascisme verslagen worden in de Tweede Wereldoorlog en leven wij anno 2018 in een vrij land. Onder de moedige mensen die hun leven hebben gegeven tijdens de oorlog waren vele Surinaamse en Antilliaanse zeevarenden. Als gevolg van de overwinning hebben wij de samenleving ingericht zoals wij die vandaag kennen. Door deze geschiedenis gezamenlijk te herdenken proberen wij te voorkomen dat de donkere dagen van ’40 – ’45 zich zullen herhalen. We hebben daarom verschillende rechten en plichten verankerd in de Grondwet; één van die rechten – het recht op vrije meningsuiting – is gegoten in art. 7.

Vereniging Ons Suriname heeft de Kroonvaarders laten weten dat wij het recht op vrije meningsuiting, – om te mogen zeggen wat wij willen – een principieel aspect van de Dodenherdenking vinden en dat als ze bij hun standpunt bleven een gezamenlijke herdenking niet (meer) mogelijk zou zijn.

Na bemiddeling van het 4 &5 Mei Comité kregen wij telefonische excuses en het verzoek om hetgeen per mail was verstuurd naar ons te beschouwen als nooit te zijn verstuurd. Er zou nog een excuusbrief gestuurd worden. Dat is echter nooit gebeurd.

VOS heeft wederom de raad en advies van het 4 &5 Mei Comité ingezet. Dit heeft echter niet geleid tot een bevredigende oplossing. Een gezamenlijke herdenking is onder deze omstandigheden onmogelijk. In de context van de maatschappelijke discussie rondom de Dodenherdenking is de houding van de Kroonvaarders niet alleen krenkend, onfatsoenlijk, en respectloos naar onze organisatie, ze doet ook totale afbreuk aan de geest van de Dodenherdenking. Door VOS te verbieden naar de geschiedenis van slavernij te verwijzen plegen de Kroonvaarders een vorm van censuur. Dit zullen we nooit accepteren. Ons Suriname zal daarom dit jaar niet meedoen aan de 4 mei Herdenking in de Kompaszaal te Amsterdam.

Wij betreuren dat vooral voor de trouwe deelnemers wiens familie uit Suriname of de Antillen op het monument staan en die uit heel Nederland komen.

[Ingezonden door de Vereniging Ons Suriname]


32 REACTIES

 1. De kop van dit artikel is misleidend. Vereniging Ons Suriname wordt niet uitgesloten van de jaarlijkse Dodenherdenking maar sluit zichzelf uit. Men wil de gelegenheid weer te baat nemen om te beginnen over iets wat al anderhalve eeuw achter ons ligt en waar niemand die nu leeft ook maar iets mee te maken heeft gehad, noch de voorouders van de meeste Nederlanders.
  Met wel doel? Zichzelf weer als eeuwig slachtoffer bevestigd zien? De slavenziel in stand houden?

  Daar is de dodenherdenking niet voor, het gaat om de gevallenen in de wereldoorlogen en bij de twee minuten stilte mag iedereen denken aan wie hij/zij wil.


  Maak melding

 2. Na so witi man tang,mensen mogen niet herinnerd worden aan de door hen gepleegde genocides,ze willen zich doen voorkomen als iets wat ze helemaal niet zijn,tingi Bigi ,je moet het zo zien,iemand die een witte broek draagt van voren en van achteren spierwit maar wanneer hij zijn broek uitdoet blijkt dat hij een pamper aan heeft vol schijterij vb lulu van tingi broki,de ned willen daden claimen vandaag de dag terwijl iedereen weet dat ze lafaards zijn geweest,mensen vanuit de overzeese gebieden moesten de kastanjes uit vuur voor ze halen,koningshuis gevlucht nr Engeland en Canada na 1 dg bombardement hebben zij zich massaal overgegeven aan de Duitser ,na de oorlog kwamen de helden verhalen zogenaamd zat iedereen in het verzet,iemand die misdaden gepleegd heeft tegen de mensheid kan nooit een held zijn en dat zie bij de ned,brute moorden en verkrachtingen tijdens de slavernij,moord partijen in rawagadeh,in Joegoslavië hebben ze duizenden moslim mannen aan de vijand overhandigt uit vrees voor hun eigen leven ipv te vechten,typisch het gedrag van een rat


  Maak melding

 3. Hans van den broek de wannabee hollander heb jij dan iets te maken gehad met de eerste en tweede wereld oorlog,jou voorouders zaten toendertijd nog in tamil nandu,wees blij dat j dankzij de strijd die de slaven hebben gevoerd en hun nakomelingen in ned,dat j nu rustig daar kan vertoeven,een lafaard kan j op duizenden kilometer afstand ruiken aan de hand van hun angst zweet,dus be cool


  Maak melding

 4. Sluit me aan bij Hans vd Broek. Men wil de dodenherdenking misbruiken om hun slavernij troefkaart uit te spelen. Zo werkt dat niet. Jammer joh


  Maak melding

 5. Eindelijk heeft Nederland het door.Zo een speciale dag dient niet verpest te worden door een paar surinamers die elke dag of elke gelegenheid aangrijpen om politiek te bedrijven met het slavernij verleden.Dit is een afschuwelijke manier om aandacht te zoeken.


  Maak melding

 6. De tamil nandu,s die het opnemen vr de witte smeerlappen,moordenaars,verkrachters,zeerovers,deng maki taki soort zoek soort,maar dit heeft ook te maken met het likken van de witte man zijn reet,iets wat met de paplepel is meegekregen en in j Dna zit is moeilijk eruit te krijgen,terwijl deng mang djeersi wang makaak,wat anders kon j niet verwachten,anderen die gezorgd hebben dat zij vandaag de dag veilig kunnen slapen worden uitgesloten,hier moet men lering uittrekken,een awari blijft een awari


  Maak melding

 7. parool: “Vereniging Ons Suriname laat bij monde van voorzitter Delano Veira weten verrast te zijn door wat hij omschrijft als een dictaat. “Wij vinden dat we moeten kunnen zeggen wat we willen, zeker tijdens dodenherdenking. Als dat niet meer kan, is een gezamenlijke herdenking wat ons betreft ook niet meer mogelijk.”……..tsja…… Inmiddels is het een nieuw cultureel verschijnsel dat dodenherdenkingen, slavernijherdenkingen enzovoor gezien worden als een plaats om te protesteren en politieke speeches te houden. Nieuwe mores in Nederland is pissen op de doden, liefst je eigen doden. Heel bevreemdemd die nieuwe culturele mores.


  Maak melding

 8. Vos
  Je kan je nog beter manifesteren, doe het in Suriname die hebben doorzetters zoals julie nodig.
  Met moet je leren omgaan ,is dat aan jullie besteed, ga geen brug te ver ,het werkt tegen je ,of je moet het niet erg vinden om als 2e range burger door te gaan.
  SARI TORI


  Maak melding

 9. Hans van der Broek,

  Als de voortdurende ‘dader-rol’ vervaagt, zo zal ook de slachtofferrol vervagen. Tot dan zou gelaten lijden of de tegenpool extreem activisme een alternatief zijn. Maak een keuze wat uw favoriete rol is


  Maak melding

 10. @Rudi
  Jij zou niks anders willen dan elke dag het slavernij verleden te verkrachten en als smoes te misbruiken voor niet te hoeven te werken.Ga de tamil nandu’s niet benijden..Ga. werken zoals zij doen.Ook zij hebben een verleden maar maken geen misbruik van of gebruiken het. niet als smoesje .Stop met het zoeken van zelfmedelijden.


  Maak melding

 11. Deze mensen geven de hele Surinaamse gemeenschap schande!!!! Bizar dat ze niet kunnen begrijpen dat 4 mei bedoeld is om de gevallenen uit de tweede wereld oorlog te herdenken…..en dus heel ongepast om op die dag dingen over de slavernij te gaan roepen!!!


  Maak melding

 12. Ze zijn NIET uitgesloten. Ze sluiten zichzelf uit! Op Keti-Koti dag ga je toch ook geen slachtoffers van de 80-jarige oorlog herdenken. Dit is een herdenking van de KNSM slachtoffers tijdens de 2e wereldoorlog. Kruip dus maar weer lekker in je slachtofferrol. Nederland wordt het een keer spuugzat met steeds weer dat gezeik.


  Maak melding

 13. Volgens mij hebben de Suris 1 juli……”Keti Koti” een hele dag lang om alles te zeggen en te roepen over het slavernij verleden!!!! Waarom je in hemelsnaam op 4 mei doden herdenking perse iets over de slavernij wilt gaan zeggen is mij een raadsel en die logica ontgaat me ook!!!!


  Maak melding

 14. Gezeik rondom afbeeldingen gouden koets, straatnamen, zwarte piet, gekleurde pleisters en nu over doden herdenking.

  Er komt een moment dat de nederlanders massaal in opstand komt. Ook nu bij de dodenherdenking nemen AFX Malukku (klein kinderen KNIL millitairen) cq harde kern van Ajax de beveiliging over. Lawaaimakers worden daar een koppie kleiner gemaakt.

  Iedereen kan en mag demostreren in nederland. Dat is een recht. Kies GVD een moment uit dat je anderen er niet mee lastig valt. Stelletje mafkezen !


  Maak melding

 15. Er zijn zoveel gescholden op dat nederlanders dat ze het land hebben uitgebuit.Dat zijn hun voorouders.Mij moet niemand de schuld geven wat mijn grootovervader heeft gedaan.Gieef mij een brik.


  Maak melding

 16. Er word zoveel gescholden op de nederlanders dat ze het land hebben uitgebuit.Dat zijn hun voorouders.Mij moet niemand de schuld geven wat mijn grootovervader heeft gedaan.Gieef mij een brik.


  Maak melding

 17. Koos er komt een moment dat de Nederlanders in opstand komt;die dg wil ik wel nog meemaken,als j een echte hollander was,dan zou jij dat moeten weten,dat het niet hun aard is,vr een wannabee hollander is dat hoop in bange dagen,wel andere volkeren martelen,en uitroeien,zich superieur voelen een achterhaalde fenomeen,komt alleen maar bij lafaards vr,dat ding heet niets vr niets dodenherdenking ,het is typisch iets van een lafaard om een aparteits status aan toe te voegen,daarin zijn ze meesters in,een volk met een laffe mentaliteit kan j ook niet veranderen,al worden duizenden van hun soorten genoten verkracht,vermoord,in brand gestoken,doen zij alsof er niets aan de hand is,de eng sutu deng ede ini toko toko,kijk maar naar het geval van de rohinjas in Myanmar ,buurland Bangladesh is muisstil,grote broer india doet alsof er niets aan de hand is,thats the nature of a coward,de nazaten lulu fu tingi broki,koos,ray ,Haco ,Klaas de groot,Hans van der poep hebben dezelfde mentaliteit


  Maak melding

 18. Rudi fu rangu
  Hoed
  Hoetjies en toesjies ,wel eens van gehoord die zijn van jou kleur
  Wees er trots op ,idioot,jij bent het slacht offer van jullie krijgsheren
  SARI TORI


  Maak melding

 19. Rudi
  Wat bij ons in onze pink zit ,hebt jij nog niet in je hele lijf.
  En kom niet met grapjes want daar ben jij te dom voor,je moet alles in de tijd plaatsen ,maar dar zal jij wel te dom voor zijn ,de tijd van kraaltjes is voor bij ,je moet voor zover mogelijk je hersens gebruiken,als je dat niet kan ,mond houden .
  Waar is de tijd gebleven dat die Hollanders 2 gld moesten betalen voor een 1srf blaas kaak denk daar maar eens over na ,om maar eens je eigen worden te gebruik makaak brulaap banaanaap, brul kikker ,boomkikker


  Maak melding

 20. Haco wat hebben jullie in jullie pink dat zo geweldig is,ga de geschiedenis na anderen hebben altijd vr jullie gezorgd,jullie waren altijd gewillige slaven van andere volken,modder ploegers zijn jullie altijd geweest,nergens ter wereld heb j 700 miljoen mensen die met 100 rupiah per jr moeten zien rond te komen,dat hebben jullie zeker in de pink zitten


  Maak melding

 21. Het enigste waarin jullie uitblinken is diploma,s kopen en alles uit het hoofd leren en totaal niet begrijpen waar de materie over gt,dat zie j bij mathoera ,en gajadien,analistisch zijn jullie behoorlijk zwak.opscheppen over een hoge IQ onderling en op feesten en ongelimiteerd zuipen daar blinken jullie uit,op de werkvloer behoorlijk zwak vooral met de gekochte diploma’s


  Maak melding

 22. “Mede door de ongelooflijk grote inzet van de mensen op de koopvaardijschepen kon het fascisme verslagen worden in de Tweede Wereldoorlog en leven wij anno “

  Niemand met gezond goed werkend verstand, niemand die geïnteresseerd is in cultuur en/of geschiedenis, die geen respect heeft voor wat er door deze personen gedaan is en wat ze in de weg daar naar toe hebben moeten opofferen in de tweede Wereldoorlog.

  De 4mei herdenking is een waardevol en prachtig gebaar naar allen die door hitler’s beleid zonder redenen mens onterende handelingen moesten ondergaan.

  Wederom slavernij alsof het een voorwerp is in de strijd te gooien mbt dodenherdenking, laag…

  Juist van een Surinaamse nieuws bron vind ik dit artikel heel erg teleurstellend & egoïstisch.


  Maak melding

 23. @ Ray

  “Jij zou niks anders willen dan elke dag het slavernij verleden te verkrachten en als smoes te misbruiken voor niet te hoeven te werken”

  Heb jij er wel eens over nagedacht dat overzeese Nederlanders niet hetzelfde behandeld worden als de Nederlanders hier? Voor ons werd altijd netjes AOW betaald vanaf onze geboorte maar zij kregen niks. En dan ga je ze ook nog eens vertellen dat ze moeten “werken voor hun geld”? Ik heb een vriendin die in Suriname woont en ik wil haar over laten komen, maar ik vrees voor haar pensioen nu. Nederland is heel rijk geworden van de slavernij en ook van de cocaïnehandel maar zien mensen ervoor terug? Natuurlijk kunnen we het verleden niet meer veranderen maar het heden of de toekomst niet willen veranderen omdat we niet goed tegen kritiek kunnen vind ik wel heel wrang.


  Maak melding

 24. @ Koos
  “Gezeik rondom afbeeldingen gouden koets, straatnamen, zwarte piet, gekleurde pleisters en nu over doden herdenking. Er komt een moment dat de nederlanders massaal in opstand komt”

  Vindt je het erg als ik daar niet aan meedoe Koos? Waarom vindt jij bijvoorbeeld die afbeelding op de gouden koets ok? Of vindt je de straatnamen van misdadigers ok? Wat is nou precies het probleem? Doet alle kritiek een beetje pijn aan je Nederlandse zieltje of zo? Waarom laat je je verblinden door eenzijdig nationalisme? Kijk met een open en ongekleurde blik naar de wereld en wanneer je een onplezierige waarheid tegenkomt, geef dat dan ook ruiterlijk toe of zo. Dat staat wel zo volwassen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.