Surinamers en Antillianen niet welkom bij dodenherdenking

28
Surinamers en Antillianen niet welkom bij dodenherdenking

AMSTERDAM, 3 mei – Surinamers en Antillianen zijn dit jaar niet welkom bij de dodenherdenking op het KNSM-eiland in Amsterdam. Alhtans, als ze zich daar uitlaten over de slavernij. De slavernij is niet aan de orde vinden de ‘Kroonvaarders’ die elk jaar de herdenking organiseren bij het KNSM-monument.

Delano Veira van Ons Suriname, dat sinds jaar en dag mee doet aan de herdenking, laat zich niet de les lezen. “We willen zeggen wat we zelf willen, ook op 4 mei bij de dodenherdenking”.

Verslaggever Sam Jones sprak voor Caribisch Netwerk van de NTR met Peter de Rijk van de Kroonvaarders en met Delano Veira van Ons Suriname:

28 REACTIES

 1. Terecht vind ik dit, en de slachtoffer onder de zeelieden Zwarte en blanken
  dienen ook herdacht te worden. ( het is geen herdenking voor de slavernij. )

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 2. Heel juist.
  Het gedoe van slavernij moet ophouden.Elke dag van het jaar. willen de surinamers in Nederland de slavernij herdendenken ongepast ook om dan andere. speciale gelegenheden die niks met de slavernij te doen hebben,om dan die te verpesten voor anderen.


  Maak melding

 3. Elke dag van het jaar klopt niet ,Surinamers zijn liever werkers elke dag .

  Waarom hebben Surinamers geen Bakkerij in Nederlandse steden .


  Maak melding

 4. Ze hebben gelijk om aan te geven dat de dodenherdenking NIETS met slavernij te maken heeft.
  En zo verpesten de allochtonen het weer voor anderen.

  Elk jaar het gezeur over slavernij verleden, maar velen benutten de kansen niet die ze krijgen en blijven maar in een slachtofferrol zitten. De schuld blijven geven aan de ander, terwijl wij nu in een ander tijd leven.

  Obama en Ophra W. hebben een goed voorbeeld gegeven hoe het ook anders kan


  Maak melding

 5. 4 mei is bedoeld om de mensen te herdenken die in de tweede wereld oorlog zijn gevallen, het is daarom ongepast om op die dag dan over slavernij te gaan leuteren….want dat heeft er niets mee te maken……snappen die achterlijke Suris en Antillianen dat dan niet…….dan werkt je bovenkamer echt niet goed lijkt me!!! Op 1 juli mag je iets zeggen over het slavernij verleden aangezien op die dag “Keti Koti” wordt gevierd!!! Soms schaam je je echt over de stommiteiten die sommige Suris uitbrengen!!!


  Maak melding

 6. Deze man heeft grot gelijk en eigenlijk moet Nederland zich diep schamen dat het nog steeds de slavernij genocide probeert te rechtvaardigen. Het land dat graag met de vingers naar andere landen wijst is onbeschaafd om rekenschap van hetgeen in het verleden heeft plaatsgevonden te geven. En niet alleen de slavernij maar ook de oorlogsmisdaden die het land pleegde in Indonesie en Papua Nieuw Guinea.


  Maak melding

 7. Nederlanders moeten zich maar schamen voor van alles en nog wat. Met houten zeilbootjes en een paar honderd man hebben ze een wereldrijk gesticht. Moet men zich daar voor schamen? Daar moet men trots op zijn. De Europeanen hebben de hele wereld veroverd, een megaprestatie die nooit meer geëvenaard is.
  De volkeren die zich zo gemakkelijk hebben laten onderwerpen, die moeten zich schamen! Hoe kon dit gebeuren?

  Dan de slavernij. Er is geen volk dat niet eens onder de slavernij heeft geleden of aan slavenhouderij heeft gedaan. Germanen, Grieken, Slavische volkeren, werden door de Romeinen tot slavernij gebracht, Europeanen werden door de Turken tot slaaf gemaakt. Arabieren hebben vele eeuwen slaven uit Afrika gehouden. Vandaar dat zoveel Egyptenaren gekrulde haren hebben.
  Het enige verschil was dat Afrikanen hun eigen broeders aan de Europeanen en aan iedereen die maar betalen wilde verkochten. De andere volkeren deden dat niet.

  De Afro Surinamers en de Antillianen zijn maar een kleine minderheid in Nederland die zich vooral kenmerken door veelvuldig verblijf in de bijstand. Men is weg uit de plantage, maar leeft nu in een soort verzorgingsstaat plantage, verzorgd van de wieg tot het graf, net als vroeger. Op de plantage hoefde je ook nergens zorgen over te maken.

  Die kleine Afro-minderheid in Nederland is al overvleugeld door Turken en Marokkanen en steeds meer Afrikanen uit Afrika, nazaten van de slavenhandelaars, komen naar Europa. Nog even, en als een Nederlander een Afro ziet denken ze niet meer aan Suriname maar aan Afrika.

  Politieke macht vloeit voort uit economische macht. Huil-Surinamers en huil-Antillianen wekken slechts wrevel, ze zijn geen factor van belang, ze hebben geen economische positie want ze werken niet. Ze geven alleen maar ergernis. Vandaag, morgen en in de toekomst alleen maar meer.
  Nederland heeft de Surinamers teveel in de watten gelegd, daarom ontbreekt ook de vechtlust in Suriname. Het zijn makke schapen geworden. De andere migranten hebben de Surinamers allang ingehaald.

  Kijk eens wat Kanye West over dit onderwerp zegt.


  Maak melding

 8. Klootschieten

  3 mei 2018 at 14:23

  Deze man heeft grot gelijk en eigenlijk moet Nederland zich diep schamen dat het nog steeds de slavernij genocide probeert te rechtvaardigen. Het land dat graag met de vingers naar andere landen wijst is onbeschaafd om rekenschap van hetgeen in het verleden heeft plaatsgevonden te geven. En niet alleen de slavernij maar ook de oorlogsmisdaden die het land pleegde in Indonesie en Papua Nieuw Guinea.

  =============================

  Je mag je onvrede over slavernij uiten maar niet tijdens de herdenking van WO 2 slachttoffers. Zo simpel is het. Kwestie van fatsoen. En als je zo nodig slavernij wil herdenken op die dag dan is het nog geen probleem. Vraag een vergunning aan bij de gemeente om de demostreren. Grote kans dat je een plekje toegewezen krijgt maar niet in de buurt van de dodenherdenking.


  Maak melding

 9. Diasporen van de negroide ras, wees gerust. Weldra worden de herstelbetalingen ivm het slavernijverleden gehonoreerd en aan u allen uitbetaald door niemand minder dan degenen die op 4 mei herdacht worden.


  Maak melding

 10. VOS (nooit van gehoord) bestaat uit het zelfde onbeschaafd groepje suries die je altijd op tv ziet
  het zijn meestal bouta aanhangers en werken samen met die andere groepen zoals denk, afa en andere shit
  ik vraag me af waarom ze praten over surinamers terwijl het gaat om een kleine groep suries die zgn blijven janken over de slavernij terwijl het werkelijk gaat om de rijkelijke subsidies die ze maandelijks ontvangen.
  een soort herstelbetalling dus.
  zo hebben dit soort shit suries, suriname naar de klote geholpen met hun haat naar de westerse wereld
  waarom kunnen andere rassen wel een eigen herdenkingen organiseren maar deze jank suries niet
  altijd iets willen overnemen om vervolgens het kapot te maken net zoals suriname
  iedereen is overal welkom maar hou je aan de gedragscode, stelletje opstokers


  Maak melding

 11. Wat praten jullie nou…
  Surinamers en antillianen kwamen hier vrijwillig om Nederland te bevrijden…
  Ze dienden als kanonnenvoer
  En zij die het hebben overleefd hebben daar niet eens een stikker nog dank voor ontvangen…
  Dus heben wij recht op erkenning en herdenking op t verleden…
  Omdat wij pas 43 jaar een stem hebben..
  En nog zijn jullie daar doof voor…
  Onze voorouders hun leven was gestolen.
  En mijn grootvader gaf zijn leven en niet eens een tandenstoker mer vlaggetje ontvangen…
  Terwijl t nederlandse volk te shitty was om voor zichzelf te vechten


  Maak melding

 12. beste roy,
  natuurlijk moeten we het slavernij verleden niet vergeten maar 4 mei gaat over alle gevallenen uit 2e wo
  en dus ook over de surinaamse gevallenen.
  slavernij heeft niets te maken met de 2e wo
  we vieren de afschaffing van de slavernij op 1 juli, stel dat nu dat chinezen gaan eisen dat ze ook op die dag hun afschaffing willen vieren van de onderdrukking van een of andere keizer uit 1800
  het gevolg hiervan is dat het niet meer gaat over de slavernij uit suriname maar over de chinezen die veel groter in aantal zijn
  de herdenking van ons slavernij verleden komt dan niet meer aan het woord.
  de kracht is verloren gegaan
  dat is nu net zo
  dus op 4 mei gaat niet over alle slechte dingen die mensheid heeft begaan waar ter wereld dan ook.
  het gaat over de slechte dingen van de 2e wo!! en een ieder gedenkt zijn eigen slachtoffers, waar die slachtoffers ook vandaan kwamen
  gaan ze alle problemen van de wereld op die dag herdenken dan komt er chaos en verliest het zijn kracht “nooit meer oorlog”
  wil je ook een gedenkdag organiseer een gedenkdag, ze krijgen genoeg subsidie, en met de kracht “nooit meer slavernij” krijg je zo honderden miljoenen mensen achter je
  maar met dit?
  niets anders dan opstoken
  ps, wie is je grootvader


  Maak melding

 13. Surinaamse/Antilliaanse negers die zich over slavernij uitlaten. Je praat de taal van de witte Nederlander. Je draagt de naam van de witte Nederlander. Je bent gekerstend door witte Nederlander. Je bent gevormd door de witte Nederlander. Jullie voorouders kwamen uit Ghana. Wie van jullie wil de Ghanese cultuur en taal uitdragen. Je bent een zwarte Nederlander


  Maak melding

 14. Ik ben ook de mening toegedaan dat deze dag niets met slavernij te maken heeft en dat Surinamers en Antillianen maar een andere gelegenheid moeten zoeken voor hun eentonige geklaag.

  Echter vind ik onderstaande tekst van Hans van den Broek zeer ongepast, bekrompen en denigrerend, en dat heb ik mij nog mild uitgedrukt. Hoe durft hij de Europeanen te verheerlijken omdat ze de wereld met bloed hebben besmeurd en arme volkeren die zich niet goed konden verdedigen hebben onderworpen aan hun gezag? Hij bagatelliseert door zich af te vragen hoe het kon gebeuren dat de volkeren zich zo gemakkelijk hebben laten onderwerpen. Hoe zou het ons vergaan hier in het kleine Nederland als een grootmacht ons vandaag of morgen bestookt met chemische wapens? Zou Hans v.d. Broek dat ook als een megaprestatie beschouwen?

  Wat een zielige gedachtegang van iemand die zich diep van binnen superieur voelt aan een ander.

  Zie onderstaande tekst (1 op 1 gekopieerd) van Hans VD Broek waaruit blijkt dat hij normaal probeert over te komen met zijn praatjes maar eigenlijk een latente voorkeur heeft voor extreem rechts.

  “Nederlanders moeten zich maar schamen voor van alles en nog wat. Met houten zeilbootjes en een paar honderd man hebben ze een wereldrijk gesticht. Moet men zich daar voor schamen? Daar moet men trots op zijn. De Europeanen hebben de hele wereld veroverd, een megaprestatie die nooit meer geëvenaard is.
  De volkeren die zich zo gemakkelijk hebben laten onderwerpen, die moeten zich schamen! Hoe kon dit gebeuren?”


  Maak melding

 15. @ AHE: Laten de morele aspecten even laten voor wat ze zijn en ons bij de feiten houden. De Europeanen hebben heel Noord- en Zuid-Amerika in bezit genomen, heel Afrika, Australië en het grootste deel van Azië. Ze hebben dat eeuwenlang bestuurd en allerlei infrastructuur aangelegd. Kijk hoe klein Europa is, kijk hoe groot de wereld.
  Kijk hoe het in veel van die landen nu gaat! Conclusie, de Europeanen deden het beter. Het kolonialisme was een zegen. Eindelijk goed bestuur en vooruitgang.

  De Europeanen hebben alles uitgevonden en ontdekt wat vandaag de dag het leven aangenaam en leefbaar maakt. Wat heeft de rest van de wereld bijgedragen?

  Persoonlijk heb ik daar niet aan bijgedragen, dus niets om persoonlijk trots op te zijn, net zo min is er reden om mij schuldig te voelen of te schamen voor wat Europeanen in het verleden hebben uitgespookt.
  Maar dan komen er losers uit allerlei mislukte landen die veelal niet eens in staat zijn om voor zich zelf te zorgen, en die gaan dan allerlei vuil spuiten over de “witten” in het algemeen en Nederland in het bijzonder.
  En dan zou ik beschaamd het hoofd moeten buigen en ontkennen dat Europeanen superieur zijn en mij schuldig moeten gaan voelen voor wat er in het verleden is gebeurd? Haha, vergeet het. Daarom, wie met modder gooit kan wat terug verwachten. Feiten!


  Maak melding

 16. Nee Hans v.d.broek; ik heb nergens in mijn posting beweerd dat jij je moet schamen, want dat hoeft van mij niet. Vuil spugen over de Europeanen is ook niet mijn ding. Desondanks zal ik nooit de waarheid uit het oog verliezen of de geschiedenis bagatelliseren.

  Jij verheerlijkt de Europeanen alsof het een megaprestatie is om eeuwenlang weerloze volkeren in verschillende continenten met geweld de wil op te leggen en systematisch misbruik te maken van hun zwaktes.

  Je zegt zelf dat de Europeanen heel Noord- en Zuid-Amerika in bezit hebben genomen, heel Afrika, Australië en het grootste deel van Azië. Ze hebben dat eeuwenlang bestuurd en allerlei infrastructuur aangelegd. Maar jij gaat voorbij aan het feit dat de Europeanen dit alles ongevraagd hebben gedaan en met geweld!

  Jij stelt dat het kolonialisme een zegen was. Eindelijk goed bestuur en vooruitgang. Dus jij weet ook heel goed hoe de wereld eruit zou zien als deze volkeren niet gekoloniseerd waren geweest?

  Hans v.d. Broek; Zal ik je een paar jaar in een kamer opsluiten, indoctrineren, martelen en systematisch mijn wil opleggen totdat je zou wensen dat je dood was? Om je daarna vrij te laten, alles voor je te regelen maar nog steeds op systematische wijze misbruik maak van jouw zwaktes en doctrine? Wedden dat je geen fut, vertrouwen en geloof meer hebt om zelf iets te ondernemen. Wedden dat het een trauma voor het leven is.

  Dit is puur hypothetisch want het is nooit bewezen hoe deze volkeren zich zouden gedragen zonder eeuwenlange onderdrukking, maar het is wel een logische redenering.

  Jij en ik zullen nooit een consensus over dit onderwerp bereiken want onze meningen liggen te ver uit elkaar.


  Maak melding

 17. Nog even een nuance aanbrengen m.b.t. mijn laatste reactie. Ondanks onderdrukking, indoctrinatie en het traumatiseren van volkeren zijn er veel individuen die wel iets hebben bereikt. Mijn mening is dus over het algemeen.


  Maak melding

 18. Het valt op dat ze nooit oog hebben voor de vele doden die gevallen zijn door de hand van de grootste crimineel uit de Surinaamse geschiedenis die verantwoordelijk is voor honderden wreed vermoorde slachtoffers, die rijk is geworden door diefstal en coke, die het land steeds weer totaal vernietigd.


  Maak melding

 19. Het gemiddeld niveau van de figuren die er maar op los geven naar de mensen die toch enigszins op de hoogte zijn van de geschiedenis van Suriname etc. is te verwaarlozen. Het ontbreekt hen aan een historisch besef.
  Dat wij zeuren en klagen over de slavernij? Tjah: wat doen die hollanders dan elke jaar op 4 mei dan? Eerst hun eigen mensen verraden aan de NAZI’s( want daar zijn zij goed in); vervolgens in de zeventiger jaren van de vorige eeuw zaken doen met dubieuze regiems( Pinochet van Chili; de Zuid Afrikaanse blanke racisten( waaronder vele ex-NAZIS waren gevlucht naar dat land en deel uitmaakten van het toenmalig Regiem); de Saoudische despoten; Suharto van Indonesie bijkans 600honderd duizend Indonesiers heeft laten vermoorden met behulp van de CIA en en Nederland. En zo kan ik nog maanden doorgaan. Tjah: met mensen praten over geopolitieke vraagstukken die garnalen hersenen hebben is verspilde tijd.


  Maak melding

 20. Trouwens: Mensenrechtenschendingen kent geen verjaring. Geen wonder dus dat de angst diep zit bij de Nederlandse Regering om schuld te bekennen: het zou hen zeker bij het Internationaal Gerechtshof brengen en veel geld gaan kosten.


  Maak melding

 21. @@ LANDOSTANIE:
  Niet alle Afrikanen kwamen uit Ghana( zo zie je maar: het waren ook afrikanen uit Gambia- Sierra Leone). Als je deze beginnersfout maakt , heb je verder geen recht van praten( schrijven) en kruip terug naar je daroe-hol).
  Voor jouw informatie: Afrikanen zijn geen luie mensen. De witte mensen waren te lui om hun eigen plantages te bewerken( ook te zwak). Dat Afrikanen andere Afrikanen verkochten aan de witte mensen is te betreuren. Maar Landostanie: wat denk je dat er in China anno 2018 gebeurt; en in India? En in de Arabische oliestaten?; De eerste- en 2e wereldoorlogen zijn producten geweest van de witte mensen( die oorlogen hebben zich grotendeels op het (witte) Europees Continent voltrokken. Zij( de witte mensen) zijn als beesten tekeer gegaan. Zie de miljoenen slachtoffers. In India en Pakistan zien wij hetzelfde patroon, maar ook in de Krim( Rusland). Dat zwarte mensen lui zouden zijn? Tjah: jij vindt dat de afro-Surinamers namen hebben van hun ‘ meesters’. So be it! Niks mis mee hoor. What’s in a name? Voor jouw informatie : jij en anderen vinden dat wij er alleen maar op uit zijn geld af te troggelen van Nederland ” omdat wij te lui zouden zijn?” Heb jij statistieken hoeveel Afro-Surinamers in de bijstand zitten? Een stukje Hollandse geschiedenis: Na de 2e wereldoorlog heeft Nederland alles op alles gezet voor genoegdoening bij Duitsland voor de geleden schade. Ooit gehoord /gelezen over de zgn WIEDERGUTMACHUNG. Duitsland heeft miljarden betaald aan Nederland voor de wederopbouw. Kun je je voorstellen? Wat een geste? De Duitsers hadden toen Moraal om hun schuld te erkennen voor alle leed. Ook de Japanners zijn met HONDERDEN MILJOENEN over de brug gekomen toen de Hollanders begonnen te janken over hetgeen ‘ hun vrouwen( de zgn Troostmeisjes) in de Jappenkampen waren overkomen. Deze vrouwen werden als seksleven gebruikt. De toenmalige Japanse Keizer Herohitho heeft persoonlijk zijn spijt en verontschuldigingen aangeboden voor al het leed de hollanders aangedaan. Wat een houding : Ethisch perfect. KARMA??????? Wat hebben MIJN voorouders niet meegemaakt: verkrachtingen van jonge tienermeisjes door vieze oude smerige hollandse mannen; veelwijverij is een uitvinding geweest van die witte mannen: die hielden tientallen slavinnen op na. Om maar te zwijgen over de vele moeders die met kinderen en al overboord de zee zijn gegooid’ omdat zij als koopwaar’ werden gezien! Denk jij dat dit soort misdaden nooit bestraft zullen worden?. Blijf maar slapen…. de tijd zal het leren. Ook zielig en bijna ziekmakend te ontdekken dat velen van onze landgenoten de percepties van vele hollanders overnemen. Wat kun je leren van mensen op dit forum die bijkans de basisschool niet hebben afgemaakt/(..).

  Maar weet je Landostanie: met jouw soort in dialoog gaan is waste of time zoals met anderen die dan Bouterse erbij halen. Minder sopie drinken , en meer gaan lezen( en geen Sprookjes boeken als van Kuifje in Afrika en Alice in Wonderland)…. Ga onderzoek doen( en velen ook op dit forum), wier percepties niet verder komen dan wat er in de media staat en wat zij helaas niet weten over de ( vervalste)Surinaamse geschiedenis en Geo-politieke Vraagstukken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.