Surinaamse Luchtvaart Maatschappij betaalt hoge prijs voor bezuiniging

12
Schadeclaim luchtvrachtafhandelaar tegen Surinam Airways
Archieffoto ter illustratie: vliegtuig op de luchthaven van Suriname

PARAMARIBO, 3 mei – De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, betaalt een hoge prijs voor de bezuinigingen van de afgelopen jaren. Dat het bedrijf nu zit zonder eigen vliegtuig zIt voor het onderhouden van de regionale routes, heeft er alles mee te maken. Nu worden honderdduizenden dollars aan inkomsten misgelopen. Het uitvallen van het enige nog behoorlijk functionerende toestel komt door gebrekkig onderhoud.

Ruim een jaar lang zijn technische inspecties en onderhoud checkups niet of laat uitgevoerd. De effecten zijn niet fraai, hoewel het management zich uitslooft in het vinden van eufemismen. In een interne memo wordt melding gemaakt van een ‘onvoorziene situatie’. Volgens de Ware Tijd komt het op een reeks van situaties neer. Onder andere worden twee toestellen van het bedrijf aan de grond gehouden.

Luchtvaartautoriteit Casas wil beide toestellen aan een grondige inspectie onderwerpen. Tot de twee behoort Boeing 737-200. De handleidingen en inspectiedocumenten voor dit bij een Chinese onderneming aangeschaft toestel, kunnen nog niet worden overlegd. Daar de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij een publiek bedrijf is, kost het de overheid bakken vol met geld. Intussen blijven de verliezen oplopen.

12 REACTIES

 1. Gebrekkig onderhoud komt in allerlei soorten branches voor hier in Suriname, wat uiteindelijk hogere kosten met zich mee zal brengen, en betreffende gebrekkig onderhoud bij vliegtuig onderhoud kun je ook nog spreken van onverantwoordelijkheid, doordat de veiligheid van de passagiers en bemanning, op spel word gezet.


  Maak melding

 2. Checks zijn niet of te laat uitgevoerd…..lees ik…..dus men neemt gewoon risico’s met mensenlevens…?!! Hopelijk lezen de Suris dit ook…!!


  Maak melding

 3. de verhalen van de bejaarde ex-directeur ten spijt, blijkt nu dat met het artikel in De Ware Tijd slechts een tipje van de sluier is gelicht van het wanbeleid dat daar wordt gevoerd.
  het wordt tijd dat het bedrijf grondig wordt doorgelicht, waarbij ook moeten worden nagegaan of medewerkers op kritische posten wel de benodigde competenties hebben. Als de achterstand in het opstellen van jaarrekeningen tot vijf jaren oploopt, technische inspecties en checkups niet of laat worden uitgevoerd dan is er iets goed mis met het management. Met vliegveiligheid mogen er geen grappen worden gemaakt. in elk geval vlieg ik voorlopig geen SLM


  Maak melding

 4. De belangrijkheid van OCC
  OCC staat voor Operations Control Center.De afdeling OCC is verantwoordelijk voor een constante, volledige operationele controle en supervisie van de vluchtbewegingen. Het is een proces van monitoren, anticiperen en managen. Anticiperen en pro- actieve management zijn hierbij zeer essentieel.

  In de regel wordt de afdeling OCC bemenst door diverse afdelingen waaronder: Flight Operations, Crewscheduling, Reservations, Dispatch en Maintenance.

  Bij Surinam Airways wordt de afdeling OCC dagelijks fysiek bemenst door de afdeling Dispatch en zijn de andere hierboven genoemde afdelingen telefonisch bereikbaar.De afdeling Dispatch draagt de verantwoordelijkheid voor de voorbereiding en monitoring van de vluchten en het uitgeven van vluchtenschema’s. Daarnaast heeft de dispatcher een controlerende en adviserende rol betreffende de totale vliegoperatie. De dispatcher voert de supervisie uit over de vlucht monitoring vanaf het moment dat het vliegtuig vertrekt totdat deze weer geland is.

  Een korte samenvatting van de dagelijkse werkzaamheden.

  Verzameling van informatie voor de vluchtvoorbereiding:
  de beschikbaarheid van een vliegtuig en technische staat
  beschikbaarheid van crew
  te vervoeren passagiers en (special) cargo
  omstandigheden van het weer en informatie van diverse luchthavens en luchtruimen
  Bij geconstateerde onregelmatigheden uitkijken naar alternatieven
  Aan de cockpitcrew wordt naast een digitaal pakket, ook een vlucht enveloppe meegegeven met de navolgende voor de crew relevante informatie:

  technische staat van het vliegtuig
  vluchtplan waarop de te vliegen route is uitgezet met alternatieve uitwijkhaven(s)
  speciale info over de luchthavens en luchtruimen (Notams= Notice to Airmen)
  weerberichten
  passagiers en vracht info
  document met info van speciale lading (NOTOC = Notice to Captain)
  aanmeldingsdocument van de vlucht bij de diverse luchtverkeerscentra (Filing Air Traffic Control)
  Bij vertragingen en charters:
  Alle betrokkenen informeren (o.a Airport authoriteiten/ management/afhandelaars/ diverse SLM afdelingen en alle andere relevante instanties betrokken bij de vliegoperatie)
  Het uitgeven van een aangepast vliegschema.

  Er zitten op deze afdeling alleen maar politieke figuren.


  Maak melding

 5. Vanaf Bouterse is zich gaan bemoeien met de SLM gaat het steeds bergafwaarts. Die doet net of hij alles over alles weet. In wezen weet hij geen moer vooral over luchtvaart zaken niet. Waar blijft de vakbond of zijn ze ook een meeloper van Bouterse geworden? Ik heb nooit eerder zo slappe bond bij de SLM gekend. Robbi Lachmising komt en maakt er een zootje van met zijn wederhelft en toch worden deze niet voor het gerecht gesleept. Bouterse is gewoon op de loer om een nog grotere schijtlaars als directeur bij de maatschappij te plaatsen en toch hoor je de stem van de slappe lul vakbond mensen niet.

  Je wilt zoveel zeggen maar ik houw rekening met de moderator. Al dit soort handelingen maakt dat het moeilijk wordt voor de Surinamers om zich behoorkijk te uiten. Volgens mij komt het nooit meer goed met Suriname echt waar.
  In feite komt het hier op neer, dat alles wat Bouterse aanraakt is gedoemd te mislukken.


  Maak melding

 6. 1.
  De handleidingen en inspectiedocumenten voor dit bij een Chinese onderneming aangeschaft toestel, kunnen nog niet worden overlegd.

  ad. 1
  De handleidingen moeten eerst vertaald in het Engels uit het Chinees. Het vertalen duurt een poosje.

  2.
  Daar de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij een publiek bedrijf is, kost het de overheid bakken vol met geld. Intussen blijven de verliezen oplopen.

  ad. 2
  In de afgelopen jaren is nooit winst geboekt bij de SLM. De meest voor de hand liggende oplossing is het opdoeken van SLM.

  Hojot

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 7. A pree san un e pree nanga sma libi… jullie leren het nooit!
  Dat is de reden waarom ik nooit SLM vlieg. Onbetrouwbaar tot en met.
  Een zoveelstehands vliegtuig kopen zonder inspectiedocumenten nota bene bij een Chinees roept vragen op.
  En ze waren allen zo lovend over Robi’s capaciteiten.
  Robi verdient niet alleen oneervol ontslag maar ook levenslange gevangenisstraf.
  Stelletje grappenmakers.


  Maak melding

 8. De enige luchtvaartmaatschappij ter wereld die nooit een toestel in de lucht heeft. Die overjarige, kolen gestookte krengen staan permanent in de hangar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.