Paul Somohardjo zegt Surinaamse politiek vaarwel in 2020

32

PARAMARIBO, 28 apr – Paul Somohardjo, één van Surinames oudste politici, houdt het over twee jaar voor gezien. De vier en zeventig jarige leider van Pertjajah Luhur, PL, acht het tijd voor een overname. ‘Kundige en capabele’ partijleden worden voorbereid op de overname. Vanwege ervaringen in het recente verleden, wordt de nodige zorgvuldigheid betracht. Wat vooral voorkomen moet worden, is dat de PL ‘voor kruimels’ wordt verkocht.

Nog na de laatste verkiezingen voor parlement en ressortraden zijn leden overgelopen. De partij wil zich deze keer beter voorbereiden. Hoe het ook zij, het moment van afscheid nemen nadert. “Winnen of niet winnen, ik ga stoppen met de politiek”, zegt Somohardjo tegenover Dagblad Suriname. Het vertrek was eerder aangekondigd. Vorig jaar wil hij al afronden. Toen vroegen partijfunctionarissen hem nog even aan te blijven.

Nu zal het er dus toch van komen. Paul Somohardjo is van 2005 tot 2010 voorzitter geweest van het parlement. Hij deed zijn intrede in de politiek als lid van de Nationale Partij Suriname. In de jaren zeventig werd hij voor het eerst lid van het parlement. In de aanloop naar Surinames staatkundige onafhankelijkheid, speelde Somohardjo een voorname rol. Hij behoorde tot de drie leden van de regeringsfractie die tegen de onafhankelijkheid waren.

- Advertentie -

32 REACTIES

 1. Ode aan deze Surinamer. In de 50 jaren die Somo in de politie zit zijn er veel ongewone gebeurtenissen geweest.o.a. de onafhankelijkheid van het land, coupe d’etate,burger oorlog en economische crisis met huizenhoge staatsschulden.
  Somo heeft in away het gezicht van de Javaanse Surinamer bepaald. Dank je wel, Somohardjo. We zouden je moeten eren met een eigen wayang figuur. Raden Somo.


  Maak melding

 2. Deze corrupte pedo zou de rest van zijn leven in club santo moeten doorbrengen. Voor wat voor ontwikkeling heeft deze man in Suriname bijgedragen? Laat hij maar voor bouta van de bosjesbrug springen. Slamat tidoe pae!


  Maak melding

 3. Somo en Brunswijk hebben de van moord verdachte Drugscrimineel in het zadel geholpen door hun hebzucht naar macht.

  Dit neem ik jullie kwalijk: Zie nu het resultaat van jullie actie in 2010


  Maak melding

 4. Om in 2025 uit Asiana te strompelen en zonder sjijn gebit te komen sjeggen dat hij door de Almachtige isj opgedragen om sjich weer diensjtbaar op te sjtellen richting dezsje samenleving die nog sjjteedsjj lijdt.

  Sjjomo 4ever


  Maak melding

 5. Somo weet tenminste wanneer op te houden en. zijn wens respecteren wij.Dan heb je bouta.,een zware crimineel met amnestie ,international wanted,niet geliefd bij niemand,massa moordenaar en een lafaard,die het liefst lijder blijft voor levenslang door xe surinamers te naaien die het noet erg vinden genaaid te worden.


  Maak melding

 6. Aan alle. ndp Somo haters hier,
  Wel de man verlaat de politieke arena met zijn eer in tact.
  De crimineel die wij juist wensen dat hij verdwijnt en die bouta heet,die heeft juist de wens om voor altijd de lijder te blijven om zijn mars uit de gevangenis te houden.
  Somo hoeft deze wanhopige poging niet te doen.Hij hoeft niet bang te zijn dat hij opgepakt zal worden voor moord,bouta wel.


  Maak melding

 7. Somo mag van mij blijven !

  @ Ram Singh

  Wat voor ontwikkeling hebben jou soortgenoten in Su voortgebracht ????
  Ook allemaal voor eigen belang dus je klets gewoon uit je nek man.
  De grootste pedo´s wonen in India, en dat zijn jouw soorten ..

  @Dagoebal

  Je nickname pas precies zoals je denkt,honden testiekel dus.
  Welke politici handelt in Su voor algemeen belang, som jij ff een paar voor mij !
  Etnisch profileren daar zijn jullie goed in zielig man, commentaar op een ander hebben is heel
  makkelijk. Verbeter de wereld begin bij je zelf zou ik zeggen !!!!


  Maak melding

 8. En wat is de balans van zoveel jaren politiek? Nul komma nul. Vóór de militairen was hij sterk in corruptie en niet-integer handelen, direct na de militairen heeft hij ze bestreden om vervolgens Bouterse weer aan de macht te helpen. Somohardjo is een man die herinnerd zal worden vanwege zijn enorm groot gebrek aan integriteit. Hoe eerder hij vertrekt, des te beter! En laat hij de moordenaar en drugsveroordeelde ook gelijk meenemen.


  Maak melding

 9. @ Zwartmans dank zij mensen die op mij lijken is Suriname niet op nivo Haiti gedaald. Ga jij maar zorgen die alleenstaande moeders die door hit and run de rest van hun leven zich gaan hoeren. Ga naar Latour na 7 uur en je zie ze langs de straten. En over pedo’s ga kijken in Afrika hoe jou soort tekeer gaat.


  Maak melding

 10. @S.Asagi
  Surinamers zijn precoes zoals jij.Ze durven niks Het enige wat ze goed kunnen doen is verwijten maken.Het is niet Somo alleen die Suriname moet helpen helpen verlossen van bouta,trouwens het is niet alleen Somo geweest die bouta aan amnestie heeft geholpen maar 27 andere criminelen. hebben deelgenomen hieraan.Ze zullen pret hebben te lezen dat zij schotvrij gaan en alleen Somo de schuld moet dragen.Wel het is Somo alleen uit de groep van 28 die probeert goed te maken wat eerder hij fout heeft gedaan.Dat zie je de rest van de 27 anderen niet doen.
  Somo jou bijdrage hebben wij nodig .help ons.
  Domme surinamers.


  Maak melding

 11. Dan heb je enkele moedige surinamers zoals Hofwijks die het durft.ipv dat de surinamers hem gaat ‘ondersteunen, nemen ze aan dat Hofwijks namens hun het gevecht levert en ze gaan gerust door met hun dagelijkse leven.Maar zeg aan dezelfe surinamers dat om de bocht dichtbij. waar Hofwijks staat te protesteren een streetparty gehouden zal woeden dan zijn de surinamers als de kippen bij.Je moet wel gek zijn als je denkt dat de surinamers.drank ,eten en drinken gaan opgeven om dan te gaan protesteren.Daarvoor hebben ze Hofwijks.Hij doet het zware werk voor ze.
  Surinamers .echt een volk die ervan houd genaaid te worden.


  Maak melding

 12. Enerzijds moet je wel erg onnozel zijn om deze politieke rat op zijn woorden te geloven. Soemodihardjo is een man die begaafd is met het verdraaien van woorden en feiten. Hij is een politiek-dier van B kwaliteit. Dit soort figuren compenseert de grote tekortkomingen met leugen en bedrog. Soemodihardjo kan nooit een grote politicus worden van het niveau Bouterse. Als de oppositiepartijen eventueel als overwinnaar bij de verkiezingen in 2020 uit de bus komen zal Soemodihardjo zijn politieke pensioen zeker uitstellen.

  Maar het is ook mogelijk dat Soemdihardjo de grote onweersbuien boven zijn leugen en bedrog hoofd ziet naderen. In 2020 zal zijn partij samen met de overige oppositiepartijen een verpletterende en pijnlijke nederlaag lijden. Soemodihardjo zal met zijn start tussen de benen afscheid nemen van de politiek omdat de overige leden van zijn partij zich zullen aansluiten bij de NDP, de grote overwinnaar van de verkiezingen in het jaar 2020.


  Maak melding

 13. @ RobG

  een grote politicus worden van het niveau Bouterse?? Te lang met de vingers
  in het stopcontact gezeten. Kortsluiting in de hersenen.


  Maak melding

 14. En hij heet ook geen Somodihardjo, maar Somohardjo.
  Ik heb wel een verzoek aan deze Somohardjo, die zijn leven wilde geven voor Bouterse.
  Kan je Bouterse mentaal niet beïnvloeden om zijn handdoek in 2020 ook in de boksring te gooien. Zijn houdbaarheidstermijn is al heel lang overschreden.


  Maak melding

 15. Opa taki, vertrouw nooit van je leven een politicus of een religieuze leider, als hun C.V. de morele toets niet heeft doorstaan. Want aan de vrucht herkend men de boom. Dus liegen, bedriegen, overlopen, tweedracht veroorzaken, verraad plegen en ook nog stelen zijn slechte vruchten. Het gros der politici in verworden ddb misdadig land zijn onbetrouwbaar alsook enkele religieuze leiders. Meyje en Misjieka. Hun vruchten zijn paars van klaar. Opmerkelijk is dat vele paarse aanhangers ook slechte vruchten voortbrengen. Roven, stelen, moorden, bedriegen etc.


  Maak melding

 16. daar heb je de beste stuurlui weer die vanuit hun woonkamers en cafés naast de kachel kritiek leveren somo heb ik nooit gemogen maar hij heefde lef gehad eerst in nederland bouterse bestrijden en toen heeft hij het lef gehad naar suriname tekomen en daar de strijd voort te zetten anders dan die lafaard en schreeuwer romeo alias oom rudi van abrabroki lafaard


  Maak melding

 17. @Vliegende Hollander, verlies je soms hoogte om eindelijk met beide benen op de grond te staan. Is het nog steeds niet tot jou doorgedrongen dat president Bouterse qua politieke inzicht met kop en schouders uitsteekt boven alle politici in Suriname? Laat het volgende goed tot je doordringen. Somohardjo staat in de rangschikking van Surinaamse politici als laatste in rang genoteerd. Bouterse is de slimste politicus en hierop valt niets af te dingen.


  Maak melding

 18. Somo belazerd de boel en dit weet hij ook. Dit moet men zien als een politieke peiling voor de a.s. verkiezing van 2020 binnen zijn soortgenoten. Wie kent deze man ( back and neck) niet Wat heeft hij met Jopie Pengel (NPS) gedaan? en Wat heeft hij met Henk Arron (NPS) gedaan? Wat is toen gebeurt met Pendawalima, SRI en Sariman e.a.

  Hij zou wel een boek kunnen schrijven over al zijn snode daden.


  Maak melding

 19. @RobG,

  Bouterse hoort in het rijtje, Robert Mugabe, Zumba, Idi Amin, Omar Hasan Ahmad al-Bashir.
  Allemaal leiders die hun land naar de klote hebben geholpen ten koste van hun eigen
  volk. Door corruptie, moord en vriendjespolitiek.


  Maak melding

 20. @ Bouterse
  Begint u aub eerst goed en netjes Nederlands te formuleren en uw mening ook te onderbouwen. Want wat uw opmerking is pas rommel en dan de taalfouten nagelaten ook. Ai Baja sjing torie.
  @ praserie
  Helemaal met u eens.

  @robg
  Schaamt u zich niet dat u het heeft over soemodihardjo. Als u niet eens de naam van de persoon weet waarover u zoveel negatief commentaar schrijft terwijl in bovenstaand betreffend artikel duidelijk SOMOHARDJO staat dan kan ik u niveau van denkwijze al heel snel bepalen. Als u begrijpend lezen al niet kunt toepassen laat staan uw onderbouwende mening. Gaat u aub eerst terug naar de lagere school om begrijpend lezen te leren voordat u zomaar stukken gaat insturen. Laten wij Surinamers aub onze waarde als Surinamers ook naar buiten tonen en de Nederlandse voertaal dat al heel lang in Suriname is ook netjes naar buiten dragen. Zodat men geen negatief stof op ons als domme ongeschoolde Surinamers kunnen vinden. Want mensen als u die zulke grote domme fouten in het openbaar schrijven dragen bij dat de Surinaamse bevolking in het algemeen als domme mensen worden geassocieerd. Jammer hoor

  @. Tungat
  U begrijpt gelukkig de inzet van deze Javaan tijdens zijn politieke betrokkenheid in de afgelopen jaren. Niemand is perfect op deze wereld alleen Jezus was perfect en is zonder enige zonden voor onze fouten gestorven.
  @ray
  Ik vind het prettig om u commentaren te lezen. U onderbouwt tenminste uw mening en dat is ook een goede reden om je commentaar te uiten ongeacht uw politieke kleur of etnische afkomst.
  Tot slot mijn tip aan alle lezers. De enige persoon die ons geliefd land goed kan besturen is Onze Schepper Van Hemel En Aarde en niemand komt tot Hem dan door zijn zoon Jezus Christus. Daarom draag ik elke dag in mijn gebeden mijn geliefd en gezegend land Suriname op. En vraag Gadoh blessy om ons gezegend land Suriname in zijn handen te nemen en vraag dat Zijn Wil zal geschieden in Suriname en dat ook de totale regering door zijn wijsheid het land Suriname zal besturen. Laten wij Surinamers aub een zijn zoals wij buiten Suriname bekend staan. Diversiteit aan etniciteit en geloof. Maar toch een zijn als warm en hartelijk volk. Denk aan een regel uit ons volkslied. Gadoh deh we fesi mang. (Sorry voor mijn slechte Surinaamse vertaling). En door middel van gebed kunnen wij rechtstreeks met Gadoh praten en hem alles vragen. Ik wens u allen een gezegende dag toe.


  Maak melding

 21. @Christine: De enige persoon die ons geliefd land goed kan besturen is Onze Schepper Van Hemel En Aarde en niemand komt tot Hem dan door zijn zoon Jezus Christus.

  Wel beste Christine, ik wil u erop wijzen dat de Zoon van uw Heer rijkelijk laat in de menselijke geschiedenis op Aarde is gekomen. Daarvoor hadden de mensen Hem blijkbaar niet nodig, want ze hadden Anderen al.
  How weet u dat NIEMAND tot Hem komt dan door die Zoon terwijl die Zoon juist zelf naar India is getrokken op 11 jarige leeftijd om een weg te vinden hoe tot Hem te komen?

  Pas nadat de Zoon in India de Bhagvad Gita, de Veda’s, Yoga en andere geschriften en technieken had geleerd van de Meesters aldaar, kon Hij Heer Krishna naspreken en zeggen: IK (het Opperste Bewustzijn, Aatmaa) BEN de Weg (Yoga), de Waarheid (Onsterfelijk) en het Leven (Zaligheid, Aanand).
  Tevens herhaalt deze Zoon de Kern van Religie zoals geformuleerd door de Grote Heilige en Geleerde, Bhagvan Vyaas Dev Krishna Dvaipaayan: Aatmanah pratikulaani, pareshaam na samaacharet: alles wat tegen je ziel/inborst/geweten/waarheid/gevoel/rechtvaardigheid indruist, voer dat zelf niet uit oftewel wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet het een ander ook niet.

  U heeft waarschijnlijk geen flauw idee hoe diep de Testamenten beïnvloed zij door de gedachten en leringen uit India.
  Jezus spreekt veelvuldig van Zijn Vader die in de Hemel is. India was voor Hem de Hemel en Zijn Vader was Zijn Guru in India.

  Hemelvaart betekent ook niets anders dan dat Jezus teruggekeerd is naar de Hemel, naar Zijn Hemel, naar Zijn India, naar Zijn geliefde Vader oftewel Guru in India.
  Op 96 jarige leeftijd heeft Zijn geest het lichaam verlaten en z’n graf is nog te vinden in Kashmir in India.

  Verbaast het je niet dat het Vaticaan of welke christelijke instelling ook nooit onderzoek doen waar Jezus is geweest tussen z’n 11de en z’n 30ste? Omdat ze dit weten en ook weten dat het openbaar maken hiervan het einde betekent van het Christendom!!


  Maak melding

 22. @ramsing, moet je goed luisteren als je wil discusseren.mag ,maar ga niet generaliseren oke iedereen komt op de site ik lees maar moest jou antwoord geven.luister goed jongetje dat wij alleenstaande moeders hebben klopt gedeeltelijk oke mijn grootouders zijn keurig getrouwd,en als die soort als hoe je mijn ander helft noemt hoeren noemt dat lieg je ga je een buurt aanhalen van wat ik denk waarom neem je geen voorbeeld op rainville ,en als ze alleenstaand zijn hebben ze jou mooi beet ze krijgen bij beindiging van een relatie geen zoutzuur toegediend,en degene heeft gelijk jpu mensen gaan ook tekeer in India .vrouwen worden klaarlichte dag verkracht ,straatjongens ook ken.vele van jou soort die zg gelukkig getrouwd zijn maar in aparte kamers slapen,uitgehuwelijk aan een lelijke man,tijdje dronken ze vergif in Suriname jou mensen dus begin niet over Afrika maar houdt je bij dat onderwerp,liever dat mij nicht het uitmaakt met haar man dat ze voor het leven getekend is met batteriijof zoutzuur,ga maar verder discusseren ik lees maar niet generaliseren oke vriend en lees mijn naam is echt mijn naam weet waar ik over praat


  Maak melding

 23. Waarom zou ik mij zorgen moeten maken over dag van morgen, terwijl er een god bestaat.
  Over honderd jaar bestaat er geen mens meer van deze generatie op de wereld wij allemaal gaan dood en er komt een nieuwe generatie van mensen.
  Zo werkt het systeem van god al blijft je 24 uren in contact met god hij zal je nooit een antwoord geven. De mens is compleet doorgedraaid. In feite lopen er meer gekken buiten dan binnen.

  varkens, honden, katten, muizen, ratten, paarden etc. gaan niet naar de kerk. Alleen de ezels zie je naar de kerk/moskee toe lopen. De ezel waarop Maria op de rug heeft gezeten is en blijft een werktuig.
  hallelujah


  Maak melding

 24. @ Ram Singh

  Dus jij denk dat alleen mensen die op jou lijken in Su werken, wel Ram Singh Negers en Javanen en andere etnische groeperingen werken ook dus je lult wederom uit je nek man.
  Iedere Surinamer draagt wat bij in de Surinaamse samenleving, de ene misschien meer dan de andere, dat is een ding dat duidelijk is ! Het is mij al een tijdje opgevallen dat je niet van Negers
  houdt, ben je soms door een Neger misbruikt of zo ??? Als dat zo is, dan geef ik ze gelijk, want
  jij stigmatiseer heel erg, zie posting van Aswin.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.