Afstand te groot tussen kiezer en gekozene in Surinaams kiessysteem

13
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 26 apr – De afstand tussen kiezer en gekozene is veel te ruim. Dit stelt de presidentiële commissie Evaluatie Kiesstelsel onder leiding van voormalig staatshoofd Jules Wijdenbosch. Ten grondslag liggen meerdere situaties waar aan gesleuteld zou moeten worden. Ondere andere is het voor kiezer vrijwel onmogelijk invloed uit te oefenen op de keuze van kandidaten. Het zijn de leiders van de politieke partijen die de dienst uitmaken. Dit heeft uiteraard gevolgen.

De kiezer heeft zowat niets in de melk te brokkelen als het gaat om het werk op hoger niveau. Het gaat dan vooral om het functioneren van leden van het parlement. “Een van de gevolgen is dat gekozen volksvertegenwoordigers veelal communiceren met elkaar en nauwelijks met de kiezer”, stelt de commissie. Opmerkelijk genoeg gaat het in de communicatie onderling kuist over vraagstukken die de kiezer aangaan.

De commissie vindt het daarom noodzakelijk dat de kiezer meer invloed verwerft. Het wordt dan ook van belang waar verandering zullen worden aangebracht. De manier waarop gekozen wordt, is doorslaggevend. Onder meer kan worden voorzien in een regeling waarbij voorkeurstemmen de overhand krijgen. Dan zal niet meer de door de partij aangegeven volgorde op de kandidatenlijst domineren.

13 REACTIES

 1. Zoveel moeite doen voor wat?!
  Dezelfde crimineel die nu lijder is zal op mysterieuze wijze de lijder blijven en meedoen aan de verkiezingen ipv achter slot en grendel gestopt te worden. voor levenslang.


  Maak melding

 2. Een eerste vereiste voor meer invloed is transparantie en verantwoording afleggen!!
  Waarom vind ik daarover niets terug in die stuk!!


  Maak melding

 3. Men praat constant over het kiesstelsel wat zou moeten veranderen, maar nog belangrijker dat moet veranderen, is dat louge figuren met een stafblad, een leidinggevende functie kunnen hebben in een regering of Dna, en zeker voor een president, die daardoor een gevangene in zijn eigen land is geworden, en daardoor Internationaal, geen betekenis heeft, wat weer ten nadele van het volk kan zijn.


  Maak melding

 4. @ Zwartmans,

  Dat komt omdat de kiezers hun ziel verkopen voor een gratis portie bruine bonen met zoutvlees tijdens de verkiezingen. Na de verkiezingen pinaren ze weer !!!!


  Maak melding

 5. Voor hun deeltijd werk krijgen ze SRD 17000,-Als ze zouden werken als volle tijds assemblee lid, zou hun honorarium waarschijnlijk meer dan SRD 80.000,- bedragen.De centrale bank directeur heeft dit bedrag ooit verdiend.


  Maak melding

 6. Minister op reis met US-dollar daggelden, terwijl de belsting nieteens een printer kan kopen om de uitdraai te geven aan belastingplichtige die belasting willen betalen op basis van de “uitdraai gegevens”.Iedere dag ,al een maaand lang, teleurgestelde burgers aan het loket !!!
  Wat doet de “superman”May in deze ???


  Maak melding

 7. Mooiste voorbeeld is DDB. Hij laat het volk eerst pinaren en kort voor de verkiezingen verdeelt hij pakketten en mooie beloftes. Als dank wordt hij door het volk beloond door op hem te stemmen. Daarna worden ze 5 jaar lang genegeerd. En zodra hij herkozen wordt speelt hij hetzelfde spelletje weer. het Surinaams volk is gewoon dom.


  Maak melding

 8. Het voorstel van Jules Wijdenbosch is wat Bouterse hem heeft voorgehouden
  Bouterse wil gewoon af van Andre Misiekaba en in de plaats zijn kleinzoon Walter Bouterse plaatsen. De NDP is van de familie Bouterse en voor geen anderen.
  Bosje vraagt Etienne Boerenveen en Melvin Linscheer bij mij te komen.
  JA BAAS.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.