Werkende jongeren in Suriname willen ook naar de universiteit

9
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 25 apr – Jongeren die noodgedwongen werken overdag, willen een universitaire avondopleiding. Daar moeten het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Culturr en de Anton de Kom Universiteit van Suriname maar werk van maken. De jongerenbeweging Ispeak spreekt van discriminatie. De groep is door zijn speciale omstandigheden, vrijwel uitgesloten van hoger onderwijs. En daarmee het bouwen aan carrière en sociale vooruitgang.

De jongeren willen het er niet langer bij laten, na jaren van feitelijke verwaarlozing. Er zijn specifieke obstakels waar aandacht voor gevraagd wordt. “De mensen willen naats hun werk, ook verder studeren maar ze hebben het geld niet”, zegt Ispeak-vertegenwoordiger Furnen Kofie tegenover de Ware Tijd. Om de roep kracht bij te zetten, is een handtekeningenactie begonnen.

De bedoeling is een brief te richten aan zowel president Desi Bouterse als minister Lilian Ferrier van Onderwijs Wetenschap & Cultuur. De boodschap moet duidelijk zijn: zorg voor avondonderwijs op niveau. De groep valt onder meer over de hoge kosten voor hbo- en universitair onderwijs. Intussen zijn ongeveer duizend handtekeningen verzameld. Ispeak hoopt uiteindelijk zo’n vijfduizend te kunnen verzamelen.

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Iedereen heeft het moeilijk in Suriname niet alleen zij.
  Alleen brieven blijven schrijven helpt niks.Ga de straat op ,steun straatacties,ga protesteren .Sluit je aan bij degene die straatacties organiseren.Eendracht maakt macht.Mulo -middelbare en lagere scholen hebben het eerder bewezen zonder de hulp van de universiteit studenten die zich schuw vinden op straat gezien te worden.Ze denken dar ze 1 of ander prestige hebben en laten de rest die het even zwaar hebben ,het vuile werk voor ze doen.


  Maak melding

 2. Ik vind dat deze jongeren groot gelijk hebben. Ze willen verder studeren om hogerop te komen in de Surinaamse maatschappij. Willen helpen het land op te bouwen. Goed initiatief. Gezien de nijpende financiele situatie in dit land zijn zij genoodzaakt om overdag te gaan werken, ook mede om het thuisfront financieel te steunen.Ze hangen niet op straat op mensen te beroven, houden zich niet bezig met de misdaad. De wensen moeten direct gerealiseerd worden, dat zij naast werk ook kunnen blijven studeren. Dit is een zeer positieve instelling die de overheid met beide handen moet aangrijpen. Buiten de grenzen doen studenten dit al jaren, daar zorgt een goede regering voor. Waarom onze gemotiveerde jongeren achterhouden? Moet je juist stimuleren. Kansen moeten benut worden en niet van tafel geschoven.In plaats van de loze kreten van Minister Lilian Ferrier om docenten aan te pakken en de pan in te hakken met het maken van overuren, kan zij beter voor de jongeren opkomen”waarvoor zij afgestudeerd is” kinderpsychologie om de wens van deze jongeren aan te pakken. Wanneer je zelf geen docent bent/geweest, weet je niet hoe zwaar dit vak is Lilian. Dit heeft zeker prioriteit. Docenten moeten hun kennis en kunde kunnen overdragen aan de jongeren. Hoe je dit het beste kunt aanpakken is om direct om de tafel te gaan zitten brainstormen en met een goed plan van aanpak maken. Personeel bijscholen tot vakdocenten. Geen dingen op de lange baan schuiven. Door jongeren doorlaten studeren houdt ze van de straat en is er minder criminaliteit. De jongeren hoeven niet naar het buitenland voor een vervolg studie, zodat zij nooit meer terugkomen naar Suriname omdat het buiten de grens van Paramaribo veel beter en professioneler is geregeld. Ferrier haar voorganger heeft de zaken verkeert aangepakt. Ferrier krijgt de kans om het beter te doen. Wij wachten dit af. Jongeren moeten een luisterend oor krijgen, zij hebben de toekomst. De oude garde die nu rondloopt is aan het uitsterven. Jongeren van tegenwoordig met een goed stel hersenen geven duidelijk aan, wat zij willen en dat is studeren om hogerop te komen. Dus laten wij met z’n allen hiervoor gaan om deze jongeren te steunen en onze handtekening te plaatsen.Ik gun het ze van harte. Bouta is een ongeschoolde kracht, heeft misschien kennis over wapens, meer dan dit is er niet.
  Ferrier heeft misschien kennis over kinderpsychologie, deze kennis zal wel sterk verouderd zijn, want bijscholing op op niveau te blijven, daar doen weinigen iets mee. Ze blijven vastgeroest zitten in het verleden en niet willen meegaan in het heden. Jongeren power voor jullie,laten jullie je niet demotiveren.
  Steun de vakbond voor beter onderwijs.


  Maak melding

 3. @ Pataka,
  Idere morgen, al de hele maand ga ik vroeg naar het Belastingkantoor,samen met tientallen anderen
  die ook hun belasting willen betalen; echter wang tra ka, iedere morgen krijgen we te horen dat
  de “printer”kappot is, dus we kunnen geen uitdraai krijgen om te weten hoeveel belasting betaald moet worden; iedereen keert weer huiswaarts !! Om een printer te kopen, zodat mensen aan de
  hand van de uitdraai hun belasting kunnen betalen, komt niet voor het woordeboek van onze Direkteur van Belastingen ! Monnie no de !! zeggen de ambtenaren en zitten verder “duimen te draaien”Maar monnie de, voor daggelden van Ministers en DNA-leden die wekelijks naaar het buitenland gaan !! Koop tenminste 5-lawsie HP printers van euro 47,50 per stuk zodat op zijn minst 5 ambtenaren de welwillende belastingbetalers kunnen helpen, zodat ze hun belastingplicht kunnen nakomen !!


  Maak melding

 4. Zo deden wij het ook vroeger. Na de mulo gingen wij naar de kweekschool en na 3 jaren kon je beginnen als onderwijzer. Tegelijkertijd kon je studeren voor een MO of mediese school, rechten in Suriname of als je geluk had daarna naar een universiteit in Nederland beginnen.


  Maak melding

 5. Het feit dat de jeugd die overdag werken en s´ avond naar de Universiteit willen, beschouw ik
  als vooruitstrevend van deze jongeren. Of ze later indien ze de Universiteit hebben doorlopen,
  een goed betaalde baan kunnen vinden (krijgen ) is punt twee.
  Scholing en kennis vergaren is geen zonde, is beter dan om te gaan lanter fanteren in de avond
  uren. Ik vind dat de overheid ze moeent stimuleren en hun een eerlijke kans geven om ze te helpen, om hun doel te laten bereiken.

  Bung sari ( tori )

  Jacko


  Maak melding

 6. Als burger van een land is het de plicht van een ieder om het land te helpen bevrijden van een criminele lijder ook de studenten die. voor verdere studie de universiteit. wil bezoeken.Ook zij moeten hun bijdrage leveren aan de bevrijding van Suriname en niet slrchts 1 deel van de bevolking.


  Maak melding

 7. Hoeveel jaar moet die avondopleiding gaan duren? Je moet eerder denken aan modules dan aan het hele pakket dat de dagstudenten hebben.


  Maak melding

 8. Er was eerder een artikel in een krant waarin gezegd werd dat de studenten bestand van de universiteit grotendeels uit werkende studenten bestaat en dat maatregelen getroffen moeten worden voor de nieuwe realiteit.
  Avond Universiteit of een internet Universiteit zou een oplossing zijn.
  Maar dan moet je docenten hebben. Mensen met PhD die onderzoek gedaan hebben. Het kan maar het wordt nog duurder. Loby de DNA en je volkspresident maar. Good luck. Of GA de straat op voor een demonstratie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.