zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameEx-minister: kiezer moet weer vertrouwen krijgen in Surinaams kiessysteem

Ex-minister: kiezer moet weer vertrouwen krijgen in Surinaams kiessysteem

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 apr – De kiezer moet weer vertrouwen krijgen in het kiessysteem. Dit zegt voormalig minister van Planning & Ontwikkelingssamenwerking Stanley Raghoebarsing (VHP). Dat het bergafwaarts gaat met het vertrouwen, is buiten kijf. Het systeem komt als oneerlijk over. Ook wordt het als ingewikkeld ervaren. Dat demotiveert. En dan is er nog het overlopen van politici wanneer zij eenmaal gekozen zijn.

Dat moet bij menig overtuigd kiezer de moed diep in de schoenen doen zinken. “Het kan nooit de bedoeling zijn van de wet om je te laten kiezen en vervolgens te laten omkopen. Dat is verloedering van de spelregels van het kiessysteem”, zegt Raghoebarsing tegenover Dagblad Suriname. Wanneer gesproken wordt over hervorming van het systeem, zou er ook naar gekeken moeten worden.

Maar ook het verschil tussen districten wat betreft het aantal vereiste stemmen, werkt ontmoedigend. In dichtbevolkte districten als Paramaribo en Wanica is het aantal vereiste stemmen ruim tien keer hoger. “Dat is oneerlijk naar de kiezers toe in de districten Paramaribo en Wanica. Dat moet een stuk eerlijker. Het systeem is ingewikkeld en leidt tot demotivatie bij kiezers en politieke partijen”, aldus Raghoebarsing.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. Met of zonder fraude, de nationale dieven partij verliest grandioos de komende verkiezing!
  Bouta, we zijn vreselijk teleurgesteld in u!
  Vandaag de dag kan men niet eens goed eten om u laatstaan andere dingen doen!
  Neen hoor, verandering moes Kong!


  Maak melding
 2. Pocornie

  A so a dje djaso na Abra Brokie, ndpsma e njang ooktoe dagoebal, leki Dagoebalsing. De Dwaas Bouta kent vele dwaze ndper´s die toch in 2020 voor nog meer paarse kommer en kwel zullen gaan stemmen. Power.


  Maak melding
 3. MIjnheer Raghoebarsingh, toen jullie aan de macht waren hebben jullie niets gewijzigd, of zelfs bouta uitgeleverd aan ptata. Dus nu niet klagen maar gaan een effectieve campagne voeren en haal de NDP door de plee voor hun wanbeleid. Ga alvast een paar billboards rondom Paramaribo zetten met hoeveel voedselwaren je toen kon kopen voor 100 SRD en wat je nu krijgt voor 100 SRD. O ja vergeet niet eentje met golden boy wonder boefdraad 30000 euro per maand en de inflatie waarmee hij bijna elke Surinamer miljonair maakte.


  Maak melding
 4. Bouterse NDP gaan in 2020 weer winnen, omdat meer dan 50 % van de kiezers niet gaan stemmen.

  Raghoebarsingh heeft het goed gezien dat de kiezers geen vertrouwen meer hebben in de politiek.


  Maak melding
 5. Als j hersenen niet groter zijn dan die van een makaak,hoe wil j dan begrijpen,dat een regering er is om faciliteiten te scheppen,zodat het voor een ieder mogelijk is zijn of haar weg te vinden in de maatschappij,maar een wezen met kleine hersenen gt dat nooit en te nimmer kunnen begrijpen,mogelijkheden zijn er altijd in tijden van crisis of geen crisis een beetje creativiteit doet wonderen ,maar als jou hersenen niet groter zijn dan die van een kakkerlak ga j dat nooit kunnen begrijpen Luti fu tingi broki,probeer ook zelf wat te creëren al zijn jou hersenen klein gebruikt het,ipv de hele dg in j broek te schijten,in ned wordt aardappels geteeld met poep,verpakt j poep in een plastieken zakken en ga langs bij de aardappel boeren,misschien levert het wat op Luti jou never know als het nooit probeert,doe ook iets nuttigs,wat heeft raghoeratsing goed gezien,wat raghoeratsing wil is, dat pad van wanica ,nickerie ,saramaca meer zetels krijgt om de verdelen,daar waar zijn soort genoten in grote tallen leven,en minder zetels in brokopondo ,para,en marowijne als de vos de passie preekt,zelfs mijn hond heeft hem door,alleen maar eigen belang,maar dat feestje gt lekker niet door,alleen een kakkerlak met kleine hersenen zou daar in trappen nietwaar Luti fu tingi broki


  Maak melding
 6. De Teng Teng boto sranang van oude stempel Of te wel de dinosaurus van wel eer,ze zijn aan het uitsterven maar hebben het nog steeds niet door ,die willen het liefs vier keer in een jr met vakantie nr het buitenland,vreten als een olifant,zijn reet met dons toilet papier vegen door een ander als hij of zij zijn morserij heeft gedaan,aan hard werken hebben zij allemaal een broertje dood,zelfs de kleinste eilanden in de regio hebben een betere productie capaciteit,hoe wil j vooruit komen Luti fu tingi broki,de ander heeft het altijd gedaan,kijk ook een keertje in de spiegel,en stel de vraag wat heb ik hemelsnaam gedaan in mijn leven om een betere bestaan te verdienen,het antwoord ken ik al,Luti fu tingi broki je eigen stront verkopen kan ook via fb gratis reclame


  Maak melding
 7. Misschien moeten wij dit land islamiseren en de sharia invoeren met harde hand.
  Verplichte besnijdenis en vrouwen verplicht stellen in een burika te leven. Alcohol en varkensvlees verbieden.
  Dan zal dit land weer bloeien net zoals alle islamitische landen. Het enige geloof dat vreedzaam is.
  Islam betekent vrede, harmonie en liefde en geen haat !!!!


  Maak melding
 8. Ben jij helemaal op je notslim achterhoofd gevallen Jihaatkhan. Vrouw in burka! Laat jezelf onderzoeken je bent waarschijnlijk in een tijdmachine van een paar honderd jaar geleden naar hier gekomen. Je hebt een psychose dwaas! Heb medelijden met je gedachtengoed.


  Maak melding
 9. Dagoebsl…laaggeschoolde, hersenloze kneus:…

  waar staan jullie na 43 jaar onafhankelijkheid en paarse dictatuur???
  *staatskas leeggeroofd…
  * slecht onderwijs (65% verlaat school voortijdig)…
  *KPS zit zonder voertuigen/brandstof/papier…
  *schuldenplafond verhoogd van 60%>80%…
  *inflatie 77%…
  *economische krimp 9-11%…
  *koers SRD VAN 2.8>9.6…
  *stijgende criminaliteit…
  *drugsveroordeelde president…
  *president met een strafeis van 20 jaar voor massamoord en mensenrechtenschendingen…
  *drugsduikboten/drugvliegtuigen/drugsvangsten Zanderij en wereldwijd afkomstig uit Su….

  *18000 woningen…MISLUKT…
  *8-baanswegen…MISLUKT…
  *fly-overs…MISLUKT…
  *gouden kerst 2012…MISLUKT…
  *schoolboekenproject…MISLUKT…
  *cassaveproject…MISLUKT…
  *treinproject…MISLUKT…
  *corruptie met wortel en tak uitroeien…MISLUKT…INTEGENDEEL !!!!!!!!!!!!!!!!
  *bruggen over Corantijn en Marowijnerivier….MISLUKT…
  *diefijzervrij land…MISLUKT…
  *ananasfabriek…MISLUKT…
  *koers omlaag brengen…MISLUKT…
  *2 Dubai…MISLUKT…

  DAGOEBAL: notoire domoor, paars geindoctineerde en paranoïde Bouta-sucker…
  Weerleg de bovenstaande feiten met onderbouwing….ben benieuwd.


  Maak melding
 10. Kiesstelsel zou verbeterd kunnen worden door NIET-Corrupte politici !

  One man, one vote invoeren !

  Partijen mogen in elke democratie samenwerken !

  SCREEN ALLE POLITICI, PERMANENT ! Door ONAFHANKELIJK
  gerechtelijk instituut !

  Bij antecedenten, direct deze politici afvoeren !

  PS : Wanneer komt er een onafhankelijke Sranan-FIOD om fiscale
  en andere fraude/witwassen aan te pakken ??????


  Maak melding
 11. Dagoebal 23 april 2018 at 09:10
  Als j hersenen niet groter zijn dan die van een makaak,hoe wil j dan begrijpen,dat een regering er is om faciliteiten te scheppen,zodat het voor een ieder mogelijk is zijn of haar weg te vinden in de maatschappij,maar een wezen met kleine hersenen gt dat nooit en te nimmer kunnen begrijpen,mogelijkheden zijn er altijd in tijden van crisis of geen crisis een beetje creativiteit doet wonderen ,maar als jou hersenen niet groter zijn dan die van een kakkerlak ga j dat nooit kunnen begrijpen Dagoebal ,probeer ook zelf wat te creëren al zijn jou hersenen klein gebruikt het,ipv de hele dg in j broek te schijten,in ned wordt aardappels geteeld met poep,verpakt j poep in een plastieken zakken en ga langs bij de aardappel boeren,misschien levert het wat op Dagoe jou never know als het nooit probeert,doe ook iets nuttigs,wat heeft raghoeratsing goed gezien,wat raghoeratsing wil is, dat pad van wanica ,nickerie ,saramaca meer zetels krijgt om de verdelen,daar waar zijn soort genoten in grote tallen leven,en minder zetels in brokopondo ,para,en marowijne als de vos de passie preekt,zelfs mijn hond heeft hem door,alleen maar eigen belang,maar dat feestje gt lekker niet door,alleen een kakkerlak met kleine hersenen zou daar in trappen nietwaar Dagoebal.

  Dagoebal 23 april 2018 at 09:36
  De Teng Teng boto sranang van oude stempel Of te wel de dinosaurus van wel eer,ze zijn aan het uitsterven maar hebben het nog steeds niet door ,die willen het liefs vier keer in een jr met vakantie nr het buitenland,vreten als een olifant,zijn reet met dons toilet papier vegen door een ander als hij of zij zijn morserij heeft gedaan,aan hard werken hebben zij allemaal een broertje dood,zelfs de kleinste eilanden in de regio hebben een betere productie capaciteit,hoe wil j vooruit komen Dagoe ,de ander heeft het altijd gedaan,kijk ook een keertje in de spiegel,en stel de vraag wat heb ik hemelsnaam gedaan in mijn leven om een betere bestaan te verdienen,het antwoord ken ik al,Dagoebal je eigen stront verkopen kan ook via fb gratis reclame


  Maak melding
 12. Ach, de NDP gaat weer winnen, maar hoe??? nu al kunnen zij niet vertellen waar al het verdwenen geld is.
  Zie ook hoe men geld uitgeeft voor al die zogenaamde calamiteiten.
  Omkoperij is ook al begonnen.
  Surinamers worden van harte gefeliciteerd met hun zorgkosten, schoolkosten en die zogenaamde minimumloon die helemaal niet werkt.


  Maak melding
 13. Dit kiesstelsel geeft aan hoe “racistisch” Su eigenlijk is!! De huidige kiesstelsel was alleen maar bedoeld om de creoolse partijen te bevoordelen ten opzichte van de hindoestaanse partij….dat is reden dat een stem van de binnenland bewoners zwaarder weegt dan die van de stad!! Hopelijk beëindigt men dit kiesstelsel eindelijk voert men 1 persoon 1 stem in!!!


  Maak melding
 14. Hoe kan een stem in het oerwoud meer waard zijn?
  In elk land heb je minderheden betekent dat de stem van de minderheden zwaarder weegt !!!!
  Is je gulden in het oerwoud een daalder waard?
  Dit kiesstelsel is door een racist bedacht !!!!!!!


  Maak melding
 15. Die Kapiteins in het binnenland hebben de tijd van hun levens. Ze zijn sowieso al een staat binnen de staat en daarnaast telt 1 stem van hun voor 20 stemmen van Paramariboanen. Ze krijgen echt alles gratis en kunnen nooit hun grond/stukje land verliezen!! Wat een rechtsbescherming van deze kleine onbeduidende groep die echt geen enkele bijdrage levert aan de vooruitgang van het land en juist alle resources opslokt. Hier moet een einde aan komen!!!


  Maak melding
 16. Sinds de onafhankelijkheid is geen 1 regering die goed werk heeft geleverd. Wellicht dat een Boeroe zich kiesbaar kan opstellen. Alleen dan zal er verandering komen. Jammer genoeg zijn die blauw ogen beter betrouwbaar dan die vervloekte rovers van SU


  Maak melding
 17. Luti fu tingi broki ju tron wan papegaai now,functioneert die makaken hersenen niet meer,van de boeroes weten wij alles,grote stukken land gratis gekregen nooit en te nimmer iets uitgevoerd altijd hebben anderen het vuile werk voor ze gedaan,waarin zij goed in waren;verkrachten van de slaven vrouwen,volkeren moord,liegen,bedriegen,martelen,kijk maar naar het beleid van de Europeanen en Amerikanen jegens de Arabieren ,liegen,bedriegen,valse informaties,een land wordt gebombardeerd terwijl het onderzoek dat uitsluitsel moet geven wie verantwoordelijk was vr de gifgasaanval nog niet heeft plaats gevonden,denk aan rawagadeh,zuid suluwesi,Australië ,Amerika ,Canada in al deze landen hebben zij geprobeerd de oorspronkelijke bewoners uit te roeien,last but not lease de pedofielen in lange zwarte jurken hebben met de bijbel in de hand,alles verkracht wat ze konden verkrachten van varken,geiten,kippen,paarden en kleine kinderen;boeroe is echt een vies woord


  Maak melding
 18. @ Boma,

  Die blauw ogen waar je het over hebt, zijn ook niet te vertrouwen.
  Ze bedonderen je waar je er bij staat.
  Niemand maar dan ook niemand is nog te vertrouwen. Zelfs eigen familie is vaak niet te vertrouwen.
  genoeg verhalen bekend hoe familie elkaar de nek omdraait.


  Maak melding
 19. @ Ray,

  Vertrouwen krijg je niet met een president met een strafblad en een strafeis van 20 jaar voor meervoudige moord, die volgens de grondwet nooit president had mogen worden.


  Maak melding
 20. Mi Dagoebal tron wan papegaai now, na mi functioneert die makaken hersenen niet meer,van de boeroes weten ik niet alles, ik heb grote stukken land gratis gekregen nooit en te nimmer iets uitgevoerd altijd hebben anderen het vuile werk voor me gedaan,waarin zij goed in waren;verkrachten van de slaven vrouwen,volkeren moord,liegen,bedriegen,martelen,kijk maar naar het beleid van de Europeanen en Amerikanen jegens de Arabieren ,liegen,bedriegen,valse informaties,een land wordt gebombardeerd terwijl het onderzoek dat uitsluitsel moet geven wie verantwoordelijk was vr de gifgasaanval nog niet heeft plaats gevonden,denk aan rawagadeh,zuid suluwesi,Australië ,Amerika ,Canada in al deze landen hebben zij geprobeerd de oorspronkelijke bewoners uit te roeien,last but not lease de pedofielen in lange zwarte jurken hebben met de bijbel in de hand,alles verkracht wat ze konden verkrachten van varken,geiten,kippen,paarden en kleine kinderen;boeroe is echt een vies woord, maar dagoebal nog viezer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES