Bezorgdheid om prijsontwikkeling kip in achterland Suriname

20

PARAMARIBO, 22 apr – De prijs van kippenvlees zal een ware vlucht nemen in het achterland. Dit stelt parlementariër Celsius Waterberg (BEP). Hoewel de rest van de regeringsfractie stemde voor een hoger importtarief, is hij niet mee gegaan. De arts en voormalig minister van Volksgezondheid stemde niet. Hij is bang dat kip, toch al veel duurder in het achterland, onbetaalbaar wordt. Importkip hield de prijs nog enigszins verteerbaar.

De stemonthouding moet vooral bezorgdheid tot uiting brengen. “Niks geeft mij aanleiding om voor zo een wet te stemmen. Ik ben sociaaldemocraat. Ik kijk naar de armen. Ik wil niet dat het leven duurder wordt. Als het iets was om het leven voor hun te veraangenamen, zou ik ‘ja’ zeggen”, zegt Waterberg tegenover de Ware Tijd. Dat de hogere importheffing Surinaamse kippentelers moet ondersteunen, zegt niets.

Voor de meeste Surinamers is kip de keus. Daar zitten niet alleen dieetvoorkeuren achter, maar ook de prijs. De angst is nu groot dat telers gaan manipuleren. De regering heeft weliswaar bescherming beloofd. “Wij zien dat kip juist duurder wordt. Onze producenten zijn geen filantropen. Zij willen grove winst maken. Hoe duurder de buitenlandse kip, hoe duurder Surinaamse kip wordt”, aldus Waterberg.

20 REACTIES

 1. Mijnheer Celcius Waterberg, als een kind woonden wij op parnassie, wij hadden onze eigen vlokje kippen, die legden eieren, broeden kuikens en elke week slachten wij er een of 2, deze kippen aten resten, gras, slijpmeel etc. en woonden in een veilige kooi waar geen awaries op 2 poten, honden en vooral boa’s in konden komen. Kun jij dat proces 50 jaren later niet toepassen in het binnenland? Giem wan brik, dat back en neck uit amerika moet komen om mensen uit het binnenland van Suriname van kippen te voorzien. Nu zijn er nog steeds landrassen die beter dan die import kuikens zijn voor het binnenland. Maar helaas willen Surinamers altijd de oplossing van witte mensen uit het buitenland voor hun problemen.


  Maak melding

 2. Ram Singh
  Goed gesproken ,maar ja dan moeten weer gaan nadenken en niet vergeten werken,
  Ik snap het probleem niet ,u heeft er zelf voor gekozen om in het binnen land te gaan wonen ,en kom niet aan met we zijn gevlucht, dat is tig jaren geleden daar kan je niks meer aan ophangen,.
  Wat Ram Singh zegt je zelf bedruipen en niet afhankelijk zijn van anderen


  Maak melding

 3. Surinamers in het algemeen zijn gek op geimporteerde dingens, oke oke er zijn wel dingen die we
  zelf niet kunnen produceren, ( telen zoals aardappels uien en knoflook. )
  Maar kippen houden lijkt me niet moeilijk, hebben mijn ouders ook gedaan, zie de benodig heden die
  Ram Singh opsomt. Maar door luiheid en gemakzucht worden er vaak dingens geinporteerd !!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 4. Aardappels, uien en knoflook telen in sur kan ook, want de landbouwgrond is ook geschikt om dat soort gewassen te telen. Dus men hoef niet afhankelijk te zijn van het importeren van die producten.


  Maak melding

 5. die Waterberg moet zich schamen en hij is ook nog arts . leer de mensen hoe ze zelf voorzienend kunnen
  zijn/worden . bij de Suri’s met afrikaanse roots zie daar weinig van ,op een enkele na. bij de Suri’s met aziatische roots zie dat duidelijk veel meer , ze kweken ,planten en verkopen ook nog en zo generen ze een mooi extra zakgeld . je kan gaan klagen dat alles duurder wordt ,maar juist dat moet inspirerend werken .
  laat Waterberg ze ook uitleggen dat ze geen toeristen moeten beroven want dat is juist een bron van inkomsten en zodoende gooien ze eigen glazen stuk . iemand die eenmaal berooft is ,komt nooit meer terug en dan is het einde verhaal.


  Maak melding

 6. Na straatdagoe, lagadisa, sneki, sappakarra, allata, poespoes nanga moisi gaan het gros der verarmde dwaze soso lobi de dwaas bouta ddb in de toekomst vreten als ze oerdom voor de derde maal in 2020 gaan stemmen op de nationale dwazen partij. Op vuilnisbelten gaan ze zoeken naar eten. Ndp ma moro bigi didibri politie sekte waar onberechte misdadigers de macht is gegeven door een door en door dwaas oerdom slecht dom volk, na ma pima ndper´s. Ze verdienen het te lijden voor de dwaas bouta sa e meki heri kondre ka.


  Maak melding

 7. Dhr Waterberg wil hiermee POLITIEK scoren,hij is immers niet herkozen als partij voorzitter.
  Ipv de binnenland bewoners te motiveren zelf te planten en te kweken,gaat hij import stimuleren.
  Vroeger hadden de mensen hun kostgrondjes,thans wil iedereen een goudveld.


  Maak melding

 8. daar heb je de beste stuurlui weer ze weten alles beter vanuit hun woonkamer in holland. of vanuit een cafe En oom ludwig de gefrustreerde neuroot blijft maar schelden lachen met zo een stelletje moloten die met de staart tussen hun poten gevlucht zíjn naar holland om te genieten van ww..


  Maak melding

 9. Praserie
  Het is prakties om als je in het binnenland woont je zelf voorzienend bent.
  Werken is niet nederig zijn maar ballen tonen, bedelen en hand op houden schaam je zelf ,dit is profiteurs schap van de bovenste plank,of vallen we dan weer terug op slavernij


  Maak melding

 10. Praseri

  En jij kon indertijd zeker niet vluchten en nu, ben je jaloers op de gene die wel konden.
  Niet alle Surie´s zijn WW lopers, haal die gedachten maar uit je hoofd zou ik zeggen !!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 11. In Binnen land betalen ze geen belasting en blijven maar klagen.
  Lui om kippen en geiten te kweken. In de bossen krijgen ze gratis vis en vlees.


  Maak melding

 12. Jammer he Waterberg. Je kan niet meer importeren en een grote winst maken. Laatst heeft iemand de inheemsen geleerd om kippen te kweken en eieren te produceren. Kan die person van de overhead niet het zelfde doen met de binnenlanders? Goud moet je eerst verkopen om van te kunnen eten. Kippen kan je slachten. Nou heb je genoeg ideeen om kip te kunnen eten en goedkoop.


  Maak melding

 13. Kortom.
  In plaats van Surinamers te stimuleren om te gaan werken, worden ze steeds luier gemaakt.
  Plant je eigen groente en kweek jouw eigen kippen. Heb ik altijd een leuke bezigheid gevonden. Luie donders.
  het begint nu op het verhaal uit de bijbel te lijken. Je doet je mond open en da manna valt er in.


  Maak melding

 14. Ram Singh,

  Jouw posting is top. Ik ben geboren en getogen in het Binnenland, met name in het district Brokopondo. De uitspraak van de heer Waterberg verbaast me wel. Waarom zouden Surinamers die volgespoten rotzooi moeten eten? We moeten leren om onze eigen dingen te waarderen. Die Surinaamse kippen zijn lekkerder dan die rotzooi uit het buitenland. Als ik in Su ben koop ik alleen Surinaamse kippen en never en nooit die geïmporteerde rotzooi.

  In het dorp waar ik opgroeide kwam niemand eten te kort. Aardvruchten, groente, zelf geteelde rijst, noem maar op, hadden we allemaal. Thuis hadden wij zelf slachtkippen en lekhoorns. Elke dag hadden wij minimaal 100 eieren en elke zaterdag slachten wij plus minus 30 slachtkippen om te verkopen.

  Hoezo kippen importeren terwijl er ruimte zat is in het binnenland om zelf pluimvee te houden in het klein en indien mogelijk uit te breiden. Bijna iedere huishouden in het dorp had een kippenhok op zijn erf. Biologische kippen worden ze heden ten dage genoemd. Die kippen waren op en top heerlijk.

  Peace out,

  Kwamma ( de Saamaka)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.