Cubaanse artsen voor ziekenzorg in afgelegen streken Suriname

13
bouterse-elias
President Bouterse feliciteert de pas beëdigde minister van Volksgezondheid

PARAMARIBO/NIEUW NCIKERIE, 20 apr – Er zullen Cubaanse artsen worden aangetrokken voor gebieden buiten Paramaribo. Dit zei minister Antoine Elias van Volksgezondheid tijdens zijn eerste dienstreis naar het westelijk deel van het kustgebied. Aangezien er een tekort is en Surinaamse artsen ook minder happig zijn op een betrekking buiten Paramaribo, is er geen keus. De Cubanen zullen worden ingezet in onder andere Coronie.

Daar zal een klein hospitaal worden ingericht voor hulpverlening aan de plaatselijke bevolking. De hulpverlening is niet optimaal door het gebrek aan artsen. Daar wil Elias een eind aan maken. Ook in andere delen van het land zullen Cubaanse artsen worden ingezet. De deur wordt nog altijd opengehouden voor Surinaamse krachten. Die mogen nog steeds solliciteren bij de Regionale Gezondheidsdienst, zei Elias.

In de komende periode zal ook meer aandacht worden besteed aan verpleegkundigen. Elias vindt het een redelijk ondergewaardeerde beroepsgroep. De neiging om toe te geven aan lokroepen vanuit onder andere Nederland en Curaçao, is dan ook sterk. Getracht zal worden het alsnog aantrekkelijk te maken om te blijven. “We hebben wat voor de verpleegkundigen in petto. Ik wil het met ze bekijken en bestuderen”, zei Elias.

13 REACTIES

 1. Ook de bewoners van de rurale gebieden hebben recht op een redelijke gezondheidsvoorzieningen. Met de inzet van Cubaanse artsen kan men de levenskwaliteit van de bewoners in de rurale gebieden verbeteren.


  Maak melding

 2. Is dit alweer een stunt voor de komende verkiezingen?
  Artsen maar ook leerkrachten die alleen in Paramaribo of naaste omgeving willen werken zijn nep.
  Bij een echte arts gaat het om het genezen van mensen en dan mag de plek waar je het beroep van arts uitoefent geen ene moer uit.
  Iedereen wil maar in Paramaribo of net daar buiten werken.
  Aan de attitude van Surinamers is nog veel te veranderen.


  Maak melding

 3. Dan hoeft de drugsveroordeelde meervoudig moordenaar en dementerend fossiel Bouterse niet meer naar Cuba te vliegen met een leger aan familie, maar kan nu gewoon in de bush behandelt worden


  Maak melding

 4. Inderdaad hebben Surinamers waar ze ook wonen recht op goede gezondheidszorg. Het is een taak van de overheid om een goede structuur hiervoor neer te zetten. Ook ik vind het raar dat Surinaamse artsen kennelijk niet staan te springen om in de buitengebieden te werken. Maar moet die houding alleen de artsen worden aangerekend? De overheid dient ervoor te zorgen dat de omstandigheden waaronder artsen, maar ook onderwijzend personeel hun werk in de buitengebieden kunnen doen goed zijn. Men hoeft niet te zorgen voor vijf sterren locaties maar gewoon goede accommodaties. Dat deed de overheid tot nu toe niet. Het is te hopen dat de nieuwe minister, die de branche goed kent wel voor goede faciliteiten zal kunnen zorgen.
  Het is te gemakkelijk om, moraliserend de artsen erop aan te kijken. Elke werknemer van welk niveau dan ook heeft recht op een adequate werkplek.


  Maak melding

 5. de vrouwelijke tolken uit Columbia, Brassio en Santo Domingo zijn er al.
  Weer een NDP win win situatie. En alles is voor de bewoners gratis!


  Maak melding

 6. De situatie met de verpleegsters doet mij denken aan een hospitaal die verpleegsters opleiden maar afgestudeerd worden zij niet goed betaald. Zij lopen dan weg naar beter betaalde banen. Al de moeite van de onderneming om de tekorten te vullen was dan voor niets. Su moet haar verpleegsters beter betalen en betere arbeids situatie aanbieden om hun te behouden.

  Voor de artsen is het dezelfde. De arbeidssituatie en de belonging moet redelijk zijn. Niemand wil een jungle arts zijn. Een geweer op de schoulder, de medicijn tas op de andere schoulder en in een kamp hangmat slapen. Buiten brand dan een kampvuur om te muggen te verjagen. Een redelijk huis met stromend water en electriciteit is basis voorwaarde.


  Maak melding

 7. Surinaamse verpleegster zijn van harte welkom in Nederland om
  te komen werken. En er zijn nog genoeg vrijgezelle mannen die geen
  losse handjes hebben of overmatig alcohol drinken of vreemd gaan.
  Alleen het weer is even wennen, voor de open haard is ook gezellig.


  Maak melding

 8. Geldwolven? Ga jij 15 jaar studeren en alleen maar werken en wil jij zo een grote verantwoordelijkheid? Als een arts mij kan redden mag hij of zij van mij goed verdienen..


  Maak melding

 9. Sang, in Coronie gaan ze Spaans leren spreken of komt er ook een tolk per Cubaanse arts?
  Klant: ik heb hoofdpiijn.
  Tolk: para ceta mol
  Arts: si, si muchos paracetamol.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.