Deze rommel draagt bij aan de wateroverlast in Suriname

30
Deze rommel draagt bij aan wateroverlast in Suriname
Grote hoeveelheden rommel bij sluizen en kanalen. Foto: LVV

PARAMARIBO, 13 apr – Suriname heeft de afgelopen tijd te maken gehad met wateroverlast. Dit werd niet alleen door hevige neerslag en de hoge waterstand van de rivieren veroorzaakt, maar ook door de grote hoeveelheden rommel bij sluizen en kanalen zoals op de foto te zien is. Hierdoor kan het overtollige water niet verder stromen en of wegtrekken. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wil de problemen structureel en duurzaam aan te pakken.

De wateroverlast was namelijk funest voor landbouwgebieden, die onder water kwamen te liggen. Minister Lekhram Soerdjan van LVV heeft oriëntatiebezoeken gebracht aan onderwaterliggende landbouwgebieden. Tezamen met de directie en personeelsleden zijn met getroffen landbouwers gesprekken gevoerd hoe het wateroverlastprobleem structureel en duurzaam aan te pakken.

De bewindsman wil waterschappen opzetten voor groentebouw gebieden. “Dit zal de overheid zeker miljoenen Surinaamse Dollars besparen met betrekking tot de jaarlijkse reguliere onderhoudswerkzaamheden en spoed acties bij uitbraak van calamiteiten. Ik ga pleiten voor het opzetten van waterschappen” aldus minister Soerdjan.

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. plastic flesjes horen niet in het water of in de bosjes te liggen. Ze vergaan helemaal niet. Plastic flesjes dienen ingezameld te worden desnoods met een statiegeldsysteem. In landen als Duitsland werkt dat prima.


  Maak melding

 2. Het parlement moet nu wel zeker gaan werken aan een wet voor het heffen van statiegeld op plastic en PET flessen. Indien er statiegeld wordt geheven op deze flessen zal men zien dat er een hele andere situatie zal ontstaan. Er zullen neven economische activiteiten ontstaan, want mensen die er een hossel in zien zullen juist op zoek gaan naar deze flessen voor de verkoop.

  Stel dat er 1 SRD statiegeld op zo’n plastic/PET fles werd geheven, denk je dat de Surinamers het (statie)geld van de al de flessen die er op de foto te zien zijn daar zouden laten liggen ???

  Ik las ook dat na de laatst gehouden wandelmars er ca 9000 plastic/PET flessen als afval van de straat zijn gehaald.
  Waar zijn we mee bezig mensen !!!! Als je de burgers wil (her)opvoeden moet je hen in hun portemonnee raken. Laat de mensen betalen voor deze flessen want dan zal men zeer snel gaan beseffen dat elke fles die wordt weggegooid 1 SRD vertegenwoordigd.


  Maak melding

 3. Mensen als ik deze foto zie dan krijg de tranen in mijn ogen. We
  weten allemaal dat plastic niet afbreekt. Ik weet niet of statiegeld
  de oplossing is. Dat gaat veel geld kosten, wie gaat die flessen inzamelen (supermarkt) ?
  Wie doet de administratie? Wie gaat het geld innen en weer afdragen ?
  Milieupolitie instellen en 50 srd boete per overtreding? Mensen we moeten
  onze verantwoordelijk nemen en zelf onze rotzooi in de prullenbak of container
  gooien.


  Maak melding

 4. Hello waar hebben jullie het over. Jullie moeten je mond dicht houden. In Holland moet jullie je mond open.maken.
  Wij Suriname weten het veel beter dan jullie.
  Dus gooi ik alle plastic en rommel in de natuur.
  Gewoon bek dicht.

  Tjee


  Maak melding

 5. Mensen mensen wat jullie voorstellen is prima, maar om het waar te maken heb je
  mensen nodig die mentaliteit hebben !! Maar helaas ; dat hebben Surinamers niet, de
  goeie daar gelaten.

  Vliegende Holander

  Millieupolitie ????

  Ook die gaan pleuris zooi op de grond gooien, het is gewoon een Surinaamse gewoonte om alles op de grond te gooien !!! Wat dat betreft kan ik ze vergelijken met de Turken en Marokkanen in
  Nederland. Die flikkeren ook alles op de grond waar ze zich bevinden.
  Jij wilt dat de mensen 50 srd boete laten betalen per overtreding, waar moeten ze het geld vandaan halen ?????? Deze soort mensen kunnen we ook niet meer heropvoeden, ze zijn vanaf
  klein af zo opgegroeid, en nu volgen hun kinderen hetzelfde rot eigenschap !!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 6. Statiegeld werkt als beste,als je fles in leverde krijgt je geld terug juist winkeliers verspreiden door verkoop dus wordt verplicht gesteld flessen terug te nemen en in leveren voor vernietiging..zo simpel


  Maak melding

 7. Dan kan ik bakraman begrijpen hij legt het gewoon uit. Maar nee de echte surinamers moeten weer generaliseren. Luister goed in.Nederland zou het ook gebeuren als er niet aan de bel werd getrokken dus daarom moet je nu met je papierenzak je boodschappen halen of ervoor betalen dus laten jullie het bij mensen en.niet generaliseren, jemig


  Maak melding

 8. zolang alles daar niet verzuipt gaan de ogen niet open.mensen ik waarschuw jullie.kijk maar naar de andere landen om je heen.jullie gaan maar door met deze smerige situatie.pas op.


  Maak melding

 9. Voor andere is plastic afval geld, arme mensen leven er van en verkopen het door. Plastic flesjes hergebruiken of smelten en wat moois van maken. Van de Chinezen en Indiers kunnen jullie veel leren. Er worden van de gesmolten plastic, speelgoederen en auto onderdelen gemaakt.


  Maak melding

 10. Kunnen lui uit de gevangenis de boel elke dag niet opruimen. Een
  soort taakstraf. Militairen als bewaking. Doen ze in Rwanda ook en het
  is brandschoon, en wie niet doorwerkt krijgt een klap met een soort
  stok voor de kont. Elke gevangene heeft een oranje overall aan, een bezem
  en prikker en een vuilniszak.


  Maak melding

 11. Laten ze het gros der dwaze ndper’ s opnieuw leren geen vuil op straat en in sloten te dumpen, waar dan ook in het land. De paarse cultuur en mentaliteit van de afgelopen jaren hebben gezorgd voor veel onmenselijkheden, dierenleed, vissen en vogels die paars lijden vanwege de paarse goudkoorts, kortom ook het gros der vieze stinkende dagoebal etende ndp paria lijdt no ka en storen zich net als ddb en co aan God noch gebod.


  Maak melding

 12. Surinamers nemen niets serieus, god gaf ze een mooi land maar ze rampaneerden het, politiek, economie, ecologie, mischien past Suriname in de rij van sodon, gomorra en suriname.


  Maak melding

 13. Blijkbaar zit het in de genen van de Surinamers om alles maar op straat te gooien.
  Dit zie ik ook in Nederland. (Zeg er wel gelijk bij dat de ‘witte’ Nederlanders er tegenwoordig ook een potje van maken).

  Surinamers zijn tranga yesi. Je kunt ze 100 keer uitleggen waarom dingen anders aangepakt dienen te worden, steevast zeggen ze dan: Zo doen we het al jaren en zo blijven we het ook doen.


  Maak melding

 14. Surinamers alleen?? Mensen uit de 3de wereld landen , Marokkanen , Turken , noem maar op .. die doen wat ze hebben willen en dat is het ergste wat er is ..regels?!?!?!, niks voor hun.. jammer van/voor de heel mooie suriname maar het komt goed .. degene die een mooie voorbeeld moeten geven eerst , dat zijn de mensen die achter hun bureau zitten , van de regering.. in de praktijk is het zo iriterend moeilijk . Praters vullen geen gaatjes , het is doen !!


  Maak melding

 15. gebed zonder einde. geef hoge boetes en als ze niet betalen moeten ze een week de bak in .
  Suri’s zijn door de revo de weg kwijt geraakt . dit is een verloren generatie .


  Maak melding

 16. Als ik naar de foto kijk zie ik een berg troep en 8 mensen die naar de troep staan te kijken.

  Even handen uit de mouwen en de troep is weg. En niet meer troep maken. Simpel toch?


  Maak melding

 17. Dit probleem is in suriname dus dan maakt het niet uit wat turken en marokkanen doen. De overheid doet niks aan het probleem. Zij zijn verantwoordelijk voor alles wat in suriname speelt. Niet die turk of marokkaan die in nederland of geboorteland hun rommel op straat gooit. Waarom andere bevolkingsgroepen erbij betrekken die niet in Suriname verantwoordelijk zijn voor de rommel. Statiegeld is het beste oplossing want het kan zeker ervoor zorgen dat er mensen hun plastic inleveren en wat geld krijgen zodat ze weer kunnen uitgeven aan de primaire behoeften en beter voor het milieu. Het is een win win situatie. Ja het kost geld nu maar levert op de lange termijn wel weer meer op. Men kijkt naar NU maar kijk naar de toekomst van je kinderen en kleinkinderen. Daarvoor moet je het doen. Het geld ligt letterlijk op straat kom op mensen.


  Maak melding

 18. Helaas weer een beleidsprobleem, ofwel het gebrek daaraan. Er zit een dure regering en grote overheid, die kunnen toch wel plastic recyclen of statiegeld invoeren? En wateroverlast is ook erg eenvoudig opgelost; mits beleidsplan!

  Regering en overheid kom eens in beweging!


  Maak melding

 19. Dit is toch niks nieuws? Na iedere overstroming kom je hetzelfde beeld weer tegen: een overdaad aan plastic rotzooi die boven is komen drijven.
  En niet alleen in Suriname werpen mensen hun rotzooi van zich af. Dat gebeurt overal. Kijk in Nederland bijvoorbeeld in de bermen van snelwegen en vooral bij de afritten.
  Het is en blijft een mentaliteitskwestie.
  Wat het plastic betreft, zou men net als hier in NL verzamelpunten kunnen opzetten, waardoor de boel georganiseerd wordt afgevoerd. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor glas, blik en papier.
  Maar voorlopig ben ik bang dat alles bij het oude blijft. Dus op naar de volgende overstroming.


  Maak melding

 20. Iemand met een kraanwagen in su kan het allemaal er uit vissen. En verkopen aan grote kunstof bedrijven. In het buitenland maar goed gezien de transportkosten zo hoog zijn is een ander mogelijkheid een zijn een plastic recycling bedrijf in su opzetten zodat de mensen aan het werk kunnen. En suriname mee kan doen aan het behoud van de natuur door middel van bestaand kunstof opnieuw te herbruiken ipv onze bossen plat kappen zodat een ander de grondstoffen kunnen komen plunderen.
  Broekie takki


  Maak melding

 21. De stap om btw te heffen is genomen, dan is de stap om (extra) accijns te heffen niet zover.
  Met de opbrengsten uit accijns kan het door Vliegende Hollander aangedragen idee van statiegeld worden gefinancierd.


  Maak melding

 22. Heel Suriname rijdt met stickers “I love Su” op hu auto geplakt. Zoals zo vaak is dat alleen maar window-dressing, maar geen echte liefde. Veel Surinamers zijn opgegroeid met een mentaliteit van “winti wai, lanti pai”. Zelf mag je rotzooi overal smijten, de overheid moet er maar voor zorgen dat het wordt opgeruimd!
  Sommige politici beloven de kiezers dat ze van Suriname een 2de Doebai gaan maken, anderen beloven fly-overs, viaducten, moderne spoorlijnen, diepzee havens etc, etc. Wat men beter zou kunnen doen is de mentaliteit van vooral de komende generatie Srananmans ombuigen. Van de huidige generatie moet men het niet hebben, die zijn mentaal toch onherstelbaar beschadigd. Er moeten heropvoedingsprogramma’s worden opgezet die ervoor zorgen dat de bevolking in staat is om te gaan met de vooruitgang die men wenst. Nu denkt men dat het opvoeren van de productie, het aanjagen van de economie, het transformeren van Su tot een staat met moderne economie voldoende zaken zijn die ons zullen vrijwaren van: beestachtige berovingen, geïnstitutionaliseerde corruptie, verziekte volksmentaliteit, betweterigheid etc, etc. Niets is minder waar. Er zijn op alle fronten leiders nodig die het goede voorbeeld geven en de juiste dingen doen. Ik hoorde een Guyanees eens zeggen: “Suriname is een prachtig land,…. jammer dat er zoveel Surinamers wonen”


  Maak melding

 23. Waarom Suriname is een typisch derde wereld land met mensen die derde werelds denken en zich veelal ook zo gedragen.
  Dat zie je op veel vlakken terug komen, de politiek, hoe mensen met elkaar leven en hoe men omgaat mens zijn leefomgeving.
  Het probleem is dat de meeste Surinamers iedereen dom vinden behalve zich zelf en zoals Jiyani hierboven stelt ook erg hardleers zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.