Abop laakt afwezigheid Marrons en Inheemsen in Surinaamse regering

17

PARAMARIBO, 14 apr – Marrons zijn nadrukkelijk afwezig in de pas gereviseerde regering Bouterse. De Algemene Bevrijdings- & Ontwikkelingspartij, Abop, vindt het minstens een gemis. De eerste versie van de regering Bouterse van na 2015 had nog Joan Dogojo. Maar die moest plaats maken. Het komt over als een krom getrokken weerspiegeling van de maatschappelijke werkelijkheid.

Suriname kent immers meerdere culturele en sociale groepen. Een politieke partij als die van president Desi Bouterse, de NDP, gaat er prat op alle groepen in zich te bergen en te vertegenwoordigen. In de vorige regering was het nog te zien en dat mist de Abop nu. Vooral de afwezigheid van Marrons steekt. “Terwijl duizenden Marrons in 2015 op de NDP hebben gestemd, maar ze zien zichzelf niet meer weerspiegeld in de regering”, zegt parlementariër Edward Belfort.

Ook het ontbreken van een minister van Inheemse afkomst wordt als euvel aangemerkt. “Terwijl vooral de Inheemsen massaal voor Bouterse hebben gestemd, denkende dat hij ook Inheems is”, aldus Belfort. De voormalige minister van Justitie & Politie vindt het hoog tijd dat bij deze groepen de schellen van de ogen vallen. Partijgenoot Marinus Bee vindt dat Bouterse het parlement moet uitleggen waarom ministers vervangen moesten worden.

17 REACTIES

 1. Die marrons hebben bewezen wat ze niet kunnen in eigen gebieden. Het is een Sodom en Gomorra in het binnenland. Drugshandel en gebruik naast roven, stelen en wied planten zijn schering en inslag. Steeds weer doen zich her en der Afrikaanse wantoestanden voor. Als Lonny ooit president zou worden verwordt het binnen 24 uur als Zimbabwe.


  Maak melding

 2. Ik denk dat marrons de weggelopen slaven zijn,maar de slaven tijd is reeds voorbij.
  Maar wie denkt dat ze marron zijn moeten niet in het parlement gaan zitten maar in het bos.
  De heer Bee heeft een groot huis en dure auto’s toch noemt hij zich marron.
  Dus je moet iemand daar neer zetten zonder capaciteit als hij of zij maar een marron is.
  Wanneer worden wij Surinamers?
  Ik weet het niet meer met Suriname,wij toch een onafhankelijk land!


  Maak melding

 3. Ook in Nederland heb je dit probleem,er wordt overal van alles weggegooid.
  Banken, stoelen,wasautomaten,ijskasten,kleren,fietsen en enz.
  En overal heb je wateroverlast,water komen in huizen van mensen ,en dat gebeurd elk jaar.
  Er wordt zelfs dode dieren op straat gegooid en flessen naast de flessen bak neer gezet.
  Ik zit zelf elk jaar met wateroverlast,en ze geven de Duitsers de schuld van.
  Dus mensen doet dit zelf,een oplossing is moeilijk te vinden over dit probleem.


  Maak melding

 4. Het profiel van een minister moet zijn; gedegen opleiding, kundig en capabel….m.a.w. de beste m/v op de juiste plek…..de etniciteit moet van ondergeschikte rol zijn….een minister moet zich voor heel Su inzetten en niet een bepaalde groep vertegenwoordigen of geruststellen!!


  Maak melding

 5. Chapeau….Daar schaar ik mij helemaal achter.Een juiste ,correcte gedachtengang.Ik schaam me soms dood voor “Suriname”zijn we zo achterlijk of komen wij er nooit meer uit.Voor iemand die zich onder “wazig “uit spreekt heb je gedegen inzicht .😎


  Maak melding

 6. Edward Belfort,
  wil ook meepraten. De Marrons van Suriname zijn afstammelingen van Afrikanen die door slavenhalers onder dwang naar Suriname zijn gebracht. Daar bevrijdden zij zichzelf uit de slavernij en vestigden ze zich in het oerwoud van Suriname.

  Kijk naar die foto hoe een zoon van een gewezen vluchteling nu eruit ziet. En toch heeft hij nog zoveel te lullen.


  Maak melding

 7. Altijd dat gezeik over ethnisch afstamming: nu geen Marrons of Inheemsen in de regering dan mag een Hindoestaan volgens sommigen geen president worden. En dat terwijl er al Hindoestaanse presidenten zijn geweest.
  Het gaat er toch om welke capaciteiten iemand heeft om een voornaam ambt uit te oefenen en niet of de wieg van zijn voorouders in India, Indonesië, China of Afrika heeft gestaan?
  Ik word zo moe van dit geouwehoer.


  Maak melding

 8. Die blanke zegt is die neger die neger zegt is die chinees die chinees zegt is die india die van india zegt is die javaan die javaan zegt is indiaan die indiaan zegt het is ons allemaal.zo los dat maar op


  Maak melding

 9. Als je het liefst de mensen die op je zelf lijken in een partij bijeen hebt dan is het niet vreemd dat mensen die op jou lijken niet in een coalitie zitten als jou partij daar geen deel van uit maakt. Dus je kunt laken zo veel je wilt kwestie van oorzaak en gevolg.


  Maak melding

 10. Beste Belly,
  in Suriname regeert een minderheid over de meerderheid.
  NDP = Nationale Dogla Partij.
  De bevolking bestaat uit 30% creolen.
  Ambtelijk apparaat 60%
  het kader in het leger bestaat uit 80% creolen
  politie 75 %
  brandweer 60%
  In het kabinet Bouterse 1 heeft u hieraan meegewerkt.
  U vond dit allemaal best!
  Nou moet u dus ook geen krokodillentranen huilen!!


  Maak melding

 11. idd ze hebben een kans gegrepen, maar blijkt nu dat ze toch geweten-harte-en meedogenloos zijn.
  alle woonhuizen worden gekneveld met diefijzer, omdat ze bang zijn voor die ene ras

  het zijn geen krokodillenranen, maar echte tranen.


  Maak melding

 12. Die Hindustaanse presidenten die Suriname heeft gehad, zaten voor spek en bonen op die stoel.
  Toen in de jaren 70 een hindustaan echt president had kunnen zijn omdat de VHP de verkiezingen had gewonnen, werd die functie door Lachmon overgedragen aan een creool van de NPS, terwijl die partij juist de verkiezingen had verloren.
  Andersom zal dat nooit gebeuren en toch zeggen creolen dat de VHP een racistische partij is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.