Vakcentrale ziet invoering BTW in Suriname per 1 juli niet zitten

28
Vakcentrale ziet invoering BTW in Suriname per 1 juli niet zitten

PARAMARIBO, 12 apr – Voormannen van de Vakcentrale C-47 en de Raad van Vakcentrales in Suriname geloven niet dat de Surinaamse regering klaar is voor de invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde(BTW) op 1 juli zoals aangekondigd.

Vakbondsleider Robby Berenstein(l) van de raad maakte de bezorgdheid van de vakbeweging daarover woensdag kenbaar op een persconferentie in het gebouw van de C-47(foto).

Veel vragen van de vakbeweging aan de regering over de werking van de nieuwe belastingvorm zijn nog onbeantwoord en de argwaan groeit met de dag. “We don’t trust things,” aldus Berenstein.

28 REACTIES

 1. Ik begin mij steeds meer af te vragen welk deel van de werkende klasse deze Afro Suri’s vertegenwoordigen.
  De hardwerkende landbouwer? De 7 even ambtenaar? De stratenveger/schoonmaker?
  Nee, de huidige vakbonden steunen stiekem deze regering!


  Maak melding

 2. @prof. Misababoi,
  De “7 even ambtenaar” stamt uit de tijd van jouw president Venetiaan.
  In mijn tijd heb ik gecreëerd de ‘10 niet gezien ambtenaar’.
  Dat is een ambtenaar die vanwege energiebesparende maatregelen vanaf 10:00 uur het werk mag starten en desondanks niet op het werk verschijnt.


  Maak melding

 3. BTW is niets anders dan Belasting Toegevoegde Waarde op goederen en diensten.Het is een belasting die wordt geheven bij de levering van een product of dienst. Ondernemers zullen verplicht zijn om deze belasting te heffen over de verkoopprijs van de goederen en diensten die ze leveren. In elke moderne samenleving zijn de belastingen noodzakelijk omdat zij de basis vormen voor de inkomsten van de overheid.

  De heren van de vakbeweging moeten niet kletsen uit hun volgevreten nek. De overheid heeft deze inkomsten nodig om de vele collectieve diensten die geleverd worden te blijven continueren en om lonen van ambtenaren, pensioenen van ouderen enz. te betalen. Zelfs de subsidies die de vakbeweging van de overheid ontvangt zal mede door de BTW gefinancierd worden. Deze heren van de vakbeweging denken nog steeds dat vakbondswerk niets anders is dan op de barricaden te staan en inhoudsloze kreten te uiten.


  Maak melding

 4. De regering moet de subsidies aan de vakbeweging stop zetten het is een njang patoe.
  Een vakbeweging die wil bepalen wat een regering moet doen,kom op houthakkers?


  Maak melding

 5. Omdat de helft van de China opbrengsten van de ‘illegale’ houtkap naar mijn rekening in Zwitserland gaat moeten we toch weer iets anders verzinnen en kan de burger dus niet gespaard blijven.


  Maak melding

 6. De regering kan zoveel maatregelen invoeren als zij maar willen, maar handhaving en controle op handhaving is het allerbelangrijkste. Corruptie zit letterlijk in elk DNA van een kondre man. Men heeft het niet over stelen, maar gewoon even nemen. Moeders zeggen dan ook vaak tegen hun kinderen “mi no seni go foeru, maar mi seni go teki” Elk Surinamer vindt dat zij recht op alle zorg en luxe hebben zolang iemand anders voor de kosten opdraait. Bouterse doet er goed aan om het gedrag van de kondre man bespreekbaar te maken.


  Maak melding

 7. DIT REGIEM moet niets meer, gewoon AFTREDEN !!!

  Er is reeds meer dan TIEN MILJARD verspild, zonder dat
  er enige productie op gang komt. Alleen Paarse CONSUMPTIEVE
  rotzooi-corruptieve-uitgaven !

  Ook deze opgehaalde BTW-heffingen, zullen de Paarse manipulators,helaas,
  laten VERDAMPEN !

  De reeds verarmde Sranan consument wordt WEER de dupe van het WANBELEID
  van de Paarse Machthebbers ! (ruim 70% van de koopkracht van alle Srananmans is
  weggemaakt door de Paarse clan !)
  DENG PRIJS E GWA HEE BAKKA, DOOR INVOERING BTW !!

  De ONGEDEKTE MILJARDEN-GELDDRUKKERS, DESI EN GILMORE MOETEN WEG !!!!!
  ZO NIET, DAN BLIJFT SRANAN EEN FAILLIETE STAAT !!!


  Maak melding

 8. Logisch toch, onslagen parlementsleden, moet levenslang onderhouden worden. Wat een systeem zeg. De belastingbetalers zijn wederom de Lul!


  Maak melding

 9. Allerlei manieren zoeken de dwaas bouta en zijn paars verworden dwaze roverheid om het volk verder te verarmen. De dwaze ndper’ s verdienen het om paars verarmd te worden, want ze moesten beter hebben geweten toen Oom Vene hen tweemaal waarschuwde voor de dwaas bouta. Als ddb de macht in handen wordt gegeven door jullie dwaze debiele idiote aanhangers, dan moeten jullie niet krijsen, neks no fout, maar vooral paars schijten en pissen voor de lasten die ddb het gehele volk mee opzadelt. Alles wordt met de dag duurder, terwijl de misdaad verder blijft gedijen onder het paars misdadig bewind, worden rover, dieven en moordenaar vroegtijdig het gevang uitgestuurd. Al die rover zullen in dienst gaan bij Meriba voor opleiding hoe je naaste medemens te beroven. Dwaze ndp paria’s hebben de dwaas bouta goedkeuring gegeven in 2010 en 2015 voe poeroe letterlijk en figuurlijk moni uit deng zakka. Foeroe ndp dongsma e ka alla dee wang paars ddb buffel na Abra Broki en Wi Kontring. Na dagoebal deng njang alla dee. Straatdagoe e wakka zondro ballen, want Dagoebalsing heeft het op alle honden gemunt. A mang kong gersie wang dagoebal.


  Maak melding

 10. Weer iemand die alleen een lagere school getuigschrift heeft wegens leeftijd,en dankzij gesjoemel in de vakbond een dikke boterham verdient,dank zij de vakbond eist hij zoveel plekjes op on diverse organisaties,over corruptie gesproken ,en nota bene wil deze boeritjie het beleid van de regering bepalen,ga eerst werken vr j geld,hele dag zitten zuipen en zitten luieren in het bondsgebouw,en dat noemt deze alcoholist werken,na wan boeritjie,neef van die schijtlaars Luti fu tingi broki,zijn deze boeritjies van het oude de politiek,die in het verleden hebben zorg gedragen,dat de consument niet beschermd zijn tegen de witteboorden criminelen,alles wat goed is vr land en volk proberen ze tegenhouden,is the nature of the beast


  Maak melding

 11. Luti fu tingi broki,in ned was de btw een paar jr terug 17% en kijk wat het nu is,ga tegen Rutte ageren met een ongewassen reet,met een broek schijt van een paar dagen oud,daar moet tonen dat j een man bent,maar niet achter j pc zitten,met oude schijt in j broek,durft eens wat te zeggen tegen de witte man die j zo verafgood debiel.


  Maak melding

 12. is extra werk creeert banen is de gedachte erachter maar wie gaan die baantjes krijgen en wat gebeurd er met de kleine man die niet weet hoe een belastingstelsel werkt

  voor de gewone mensen wordt alles duurder ja

  Suriname is geen nederland
  stop spam read books


  Maak melding

 13. Luti fu tingi broki als j niet weet hoe de wet in elkaar zit houd dan j waffel dicht,mensen betalen al OB en die komt te vervallen en in de plaats komt de btw,die iedereen gt moeten betalen vr goederen die niet tot de eerste levensbehoefte behoort,verder mag jij j verstand een keertje gn gebruiken ik hoef j niet alles uit te leggen,schijterd,minder schijten en j heresenen meer gebruiken,ju lobi fu schijt ini ju oso Tumsi,ik bedoel het hele huis,vandaar dat j hersenen aangetast zijn


  Maak melding

 14. Rob
  In de eerste alinea zeg je wat we allemaal wel weten, namelijk wat BTW is.
  In de tweede alinea bega je een denkfout. BTW kán leiden tot hogere belastingontvangsten.
  Kan schrijf ik. In Nederland ja.
  In Suriname? Misschien.
  De informele sector is in Su erg groot. Hierdoor kan er een verdringingseffect optreden.
  Productie en consumptie kan en ik vrees dat men dit zwaar onderschat in Su, of totaal niet aan gedacht, zich verplaatsen naar de informele sector.
  Ik spreek hier dus (nog) niet over het illegale circuit.
  De gevolgen kunnen zijn dat
  – de bedrijven die nu nog het hoofd boven water kunnen houden ten onder gaan.
  – de opbrengsten voor de Staat fors kunnen tegenvallen.
  Dit als gevolg van; het verdringingseffect en het punt hierboven genoemd.

  De vraag die gesteld moet worden is dan ook: zullen de baten de kosten (oa handhaving en controle) overtreffen. Daarnaast wat zijn de neveneffecten.
  Ik ben niet zonder meer tegen, maar ik ben wel voor gedegen onderzoek

  Voor wie wordt het leven duurder?
  De consument. Vakbonden zien dat het reële loon van de arbeider daalt.
  Ik heb geen cijfers, maar uit berichten hier en af en toe iemand spreken uit SU is dat niet de groep die het kan dragen.
  Dit doet me denken aan een filosoof Diogenes.
  Ik wil jullie twee anekdotes vertellen
  1.Karel de Grote vroeg aan hem: wat wil je graag? Hij antwoordde: haal uw schaduw weg, want die hindert mij.
  2. Hij liep zich vaak midden op straat te bevredigen met de mededeling: ach was het ook maar mogelijk de honger te stillen door eens over je maag te wrijven


  Maak melding

 15. @Pico

  Belasting heffen hoeft op zich niet slecht te zijn, het is wat ga je met het te innen
  bedrag doen. In Nederland wordt bijna overal belasting opgelegd. Dit noemt men
  ook wel het rondpompen van geld. Eerst heft men belasting en dan geeft men
  een deel terug aan de burgers. De minst verdienden krijgen het meest terug, zorgtoeslag, huurtoeslag,
  kinderbijslag etc, de midden inkomens minder, top inkomens het minst. Dit heet ook wel
  nivellering. Op deze manier is er altijd een vangnet voor de armste mensen in het land.


  Maak melding

 16. Vliegende Hollander; je vertelt me niets nieuws, dus neem ik aan dat er een reden is dat je je specifiek tot mij richt. Ik ben op de hoogte van het rechtvaardigheidsbeginsel en de toepassing hiervan en het doel: nivellering
  Overigens, in Nederland zijn de opbrengsten hoger dan de kosten. De vraag is zal dat in Su ook het geval zijn.
  De beleidsbepalers dienen het doelmatigheidsbeginsel te hanteren


  Maak melding

 17. @Pico
  Jij vroeg je af ,Voor wie wordt het leven duurder? Dat hangt natuurlijk af
  hoe je het belastingstelsel gaat inrichten. Het is mij niet duidelijk wat de regering
  van plan is met te innen geld, ik kan er tenminste geen informatie over vinden.
  Gebruiken ze het om de begrotingsschuld af te lossen, dan wordt het voor iedere
  burger duurder. Of geven ze het via toeslagen weer terug ?


  Maak melding

 18. Tjaa, Paarse YO=Koeien, hef maar BTW !

  De medewerkers van ADRON zijn WEER NIET BETAALD over de maand MAART !

  HEEL SRANAN GAAT WEER ACHTERUIT IN KOOPKRACHT DOOR BTW-HEFFING !
  (door Devaluaties en Gelddrukkerij is iedereen al 70 % koopkracht kwijt !)

  WIE NOG DENKT DAT DE PAARSE HEERSERS (FAILLIETMAKERS) BEZIG
  ZIJN IN BELANG VAN HET VOLK, KAN VAN DE BOSJE BRUG SPRINGEN !!

  PS : MINISTER JUSTITIE KOMT MET NIEUWE MAATREGELEN inzake
  DRUGSBESTRIJDING ! Paarse Yo-KOE, START aub MET HET UITSCHAKELEN
  VAN DE CORRUPTE TOPFIGUREN DIE BEPAALDE ONDERZOEKEN VERBIEDEN
  EN/OF SABOTEREN, THAN YOU CAN TALK, MISTER !


  Maak melding

 19. PARAMARIBO, 12 apr – Voormannen van de Vakcentrale C-47 en de Raad van Vakcentrales in Suriname geloven niet dat de Surinaamse regering klaar is voor de invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde(BTW) op 1 juli zoals aangekondigd.

  Vakcentrale ziet invoering BTW in Suriname per 1 juli niet zitten
  op deze manier blijven we maar doorgaan met uitstellen. We moeten afrekenen met de negatieve dingen en met goeie raad/voorstellen komen.

  Hebben de Raad van Vakcentrales dan geen optie? Volgens mij zijn voorstellen nooit teveel
  We moeten lering trekken uit de vele traagheid bij de overheid en mee helpen denken om oplossingen te vinden voor de vele chaotische toestanden bij de overheidsinstellingen. Zelfs een koe van zondag weet hoe het bij de overheid wordt gewerkt. Dit is niet nieuw!

  Geen woorden maar daden!!!!!
  Volgt goed waarmee Santokhi bezig is. Dankzij Bouterse is Chandrikapersad/VHP zich nu anders gaan opstellen. Ergens heeft hij toch gehoor gegeven aan Bouterse voorstel. Maar in hoeverre dit gelovig is zal de tijd ons leren. Politiek gezien is Santokhi nog een leerling. Ook nu profiteert hij van de titel Sheriff.


  Maak melding

 20. @Vliegende Hollander.
  Ik gaf antwoord op de door mij gestelde vraag.
  Het is de consument die meer zal moeten betalen voor het door hem of haar gekochte product.
  De regering voert volgens mij geen politiek van nivelleren; daarbij komt de invoering van de BTW niet van de regering, maar wordt deze ingevoerd, omdat het IMF hier op heeft aangedrongen.
  Nogmaals BTWheffing hoeft niet verkeerd, mits
  en hier kan ik veel punten bedenken.


  Maak melding

 21. Mijn mening over de BTW.
  In de jaren 70 van de vorige eeuw wilde men tol heffen op de bruggen van Suriname.
  Gevolg: Allerlei protesten en de plannen verdwenen in de prullenbak.
  Ik heb mij altijd afgevraagd of Surinamers belasting kunnen of willen betalen. Eén ding is zeker. Belastingheffing is in geen geval een geliefd gespreksonderwerp onder de Surinamers.
  Nu over de BTW. Dit is de beste manier van belastingheffing. Waarom? Iedereen moet het betalen ook de notoire belastingontduikers van Suriname die geen inkomsten en loonbelasting betalen.
  Op zich is de wet niet fout maar wel het systeem van de uitvoering en tijdstip van introductie.
  De regering heeft beloofd dat de prijsverhogingen van producten, die deze wet zal veroorzaken, gecompenseerd zal worden door een verlaging van de inkomsten- en loonbelasting (IB en LB).
  De vraag rijst: Hoe gaat zij dat doen.
  Gemakshalve wil ik de bevolkingsopbouw van Suriname opsplitsen in 3 groepen, te weten:
  1. De mensen met een hoog inkomen en geen belasting betalen( belastingontduikers). Voor deze mensen vind ik deze wet terecht.
  2. De mensen met een royaal inkomen. Ook voor deze mensen vind ik invoering van deze wet ook terecht. Zij worden n.l. gecompenseerd door verlaging IB en LB.
  3. De mensen met een heel laag inkomen. Zo laag zelfs dat ze helemaal geen belasting betalen.
  Deze mensen kunnen via verlaging van inkomsten en loonbelasting niet gecompenseerd worden omdat zij geen belasting betalen. De vraag rijst met welke oplossingsmaatregel de overheid zal komen om de koopkrachtvermindering bij deze mensen weg te nemen. Deze mensen zullen nog minder gaan kopen en: hoe minder de verkoop hoe lager de BTW opbrengsten voor de staat zullen zijn.

  Nu de effecten hiervan op deze wet. De vraag rijst hoeveel mensen in Suriname legaal onder de belastingschijven zitten en dus geen belasting betalen. Deze mensen zullen zorgen of de wet BTW een succes wordt of niet. Ik vermoed dat deze mensen meer dan 50% van de bevolking uitmaken. Van deze mensen hoeft de overheid geen BTW ontvangsten te verwachten, want zij zullen zelfs veel minder gaan kopen. De BTW meeropbrengsten van de belastingontduikers zal niet genoeg zijn om deze klap te compenseren. Ik denk dat het proletarisch winkelen(diefstal) zal toenemen en daarmede ook de criminaliteit. Ik ben bang dat de overheid onder deze omstandigheden zelfs in belastingontvangsten achteruit zal gaan. gevolg: BTW verhogen met alle gevolgen van dien.
  Conclusie: ik vind dat de wet BTW in Suriname moet komen, maar het tijdstip en de omstandigheden waaronder deze wet komt zeer verkeerd zijn en zeker zal leiden tot meer ellende onder het volk en overheid.
  De meeropbrengsten zullen tegenvallen.
  Ik zie, ondanks dit alles, wel een zeer positief punt en dat is dat de Surinamers door deze wet en gevolgen veel meer zelf aan LVV gaan doen (landbouw, veeteelt en visserij).


  Maak melding

 22. @Pico

  Bedankt voor de informatie, Suriname zal wel een noodkrediet van het
  IMF hebben gehad. In ruil daarvoor zal het IMF geëist hebben om dat
  BTW plan in te voeren.

  @ John, Pico,
  Ik denk dat we een belangrijke doelgroep vergeten die btw betalen. Toeristen
  brengen niet alleen dollar/euro in het land maar betalen ook overal btw over wat
  extra opbrengsten is voor schatkist. Naar mijn mening moet Suriname veel meer
  promoten als vakantieland. Vooral al het winter is en koud, heeft Suriname een geschikt
  klimaat om te overwinteren ( Nederlanders, Duitsers, Engelsen, Belgen,Fransen) Maar
  dan moet er wel gewerkt worden aan accommodatie, klantvriendelijkheid, veiligheid, vermaak etc.
  Mooie bijkomstigheid is dat het ook veel nieuwe banen ontstaan. Toeristen zijn vaak de
  katalysator van de economie.


  Maak melding

 23. @Pico, wij moeten kijken naar het doel van de invoering van BTW. Mensen moeten naar de realiteit gaan kijken. De Surinaamse samenleving is geen primitieve samenleving waarin goederen worden geruild voor knikkers. De overheid heeft een belangrijke taak om bepaalde collectieve voorzieningen in stand te houden en dat kost geld, heel veel geld. Door de crisis werd de zwakte van de Surinaamse economie duidelijk. Een deel van de overheidsinkomsten kan verkregen worden door invoering van de BTW. Deze invoering van de BTW zal de hele samenleving ten goede komen omdat deze gelden via een verdeelsleutel terecht zullen komen in de collectieve voorzieningen, de lonen van ambtenaren en subsidies aan de aan o.a. de vakbonden.


  Maak melding

 24. @ Rob.
  Neen, je moet niet kijken naar het doel, maar naar het EFFECT van de beoogde maatregel.
  Deze is allerminst zeker.
  Tevens insinueer je dat ik heb geschreven dat de economie van Suriname een ruileconomie in natura is.
  Dat heb ik niet geschreven; wel dat de informele sector erg groot is. Wellicht dat je de informele sector als een ruileconomie ziet met goederen voor goederen. Onjuist en daarom onterecht
  Natuurlijk heeft een overheid geld nodig om collectieve en semi-collectieve goederen tot stand te brengen.
  De vraag of in een neergaande economie, zonder goed naar de gevolgen gekeken te hebben, invoering van de BTW nu wenselijk is.
  Ik ken meer mensen die denken:
  ik wil bewijzen dat ik het kan. Iets kunnen is iets anders dan of iets wenselijk is.

  Nogmaals
  ik ben niet tegen btw (integendeel), maar wel als het wordt ingevoerd zonder aanvullende maatregelen (controle op de formele én informele sector) en zonder naar de gevolgen gekeken te hebben.
  De psychologie is heel groot in de economie, dus men zal er gauw aan wennen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.