Opmerkelijk: Adjiedj Bakas noemt Surinamers gieriger dan Hollanders

66
Opmerkelijk: Adjiedj Bakas noemt Surinamers gieriger dan Hollanders
Foto: screenshot WNL/NPO

AMSTERDAM, 10 apr – “Suriname wordt geregeerd door veertig families. Als je daar niet bij hoort, kun je nooit iets bereiken” aldus de 54-jarige trendwatcher Adjiedj Bakas gisteren in een uitgebreid interview met de Volkskrant over afkomst. Bakas komt uit een klein dorp in Suriname en was 18 toen hij naar Nederland vertrok. Nu geeft hij als trendwatcher lezingen over de hele wereld. “Ik ben hier niet gekomen om Surinaams gettootje te spelen” zegt hij in het interview met Robert Vuijsje.

En hij doet nog meer opmerkelijke uitspraken. Zo vindt hij dat Surinamers gieriger zijn dan Hollanders. “Je ziet het bij overleden familieleden die in Suriname begraven willen worden. Een dode Surinamer in een vliegtuig vervoeren kost 10 duizend euro, een levende kost 700. Ze duwen hun oma die op sterven ligt het vliegtuig naar Suriname in, uit angst voor die 10 duizend euro” beweert Bakas.

Bakas heeft het ook niet zo op ‘klagende migranten’. “Alle migranten die lopen te klagen: in de landen waar ze vandaan komen, hadden ze nooit kunnen bereiken wat ze hier is gelukt. Als ze hier niet gelukkig zijn, kunnen ze terug naar het land van hun voorouders. Maar in Suriname haten ze remigranten, die noemen ze euro’s” aldus de trendwatcher in dit interview.

Meer over Bakas:

Bekijk ook:


66 REACTIES

 1. Al die figuren die zwarte bakra’s zijn geworden zeggen dat wie het niet fijn vindt in Holland moet opkrassen. Maar waar moet de helft van de Nederlandse bevolking dan opkrassen? Niemand wil hen.
  Bouterse en kornuiten zijn ook opgekrast uit Holland en hebben meer bereikt in Suriname (hoewel op een vreselijke manier) dan Aziz Achterbaks ooit zal kunnen bereiken.
  En ja, het is waar: in Holland kun je niet succesvol zijn met behoud van je identiteit. De Hollanders zijn nl neptolerant. Allemaal schijn.


  Maak melding

 2. Ik weet niet met welke surinamers of bakras hij omgaat,maar laat hij over zijn eigen leven praten en niet generaliseren.
  Misschien zijn zijn familieleden of hijzelf gierig..haha..


  Maak melding

 3. Jou noem ik een Koelie Bounty. Je zegt dingen die een Bakra graag wil horen, maar beledigt jou achterban. Voor mij ben je al lang afgeschreven met jouw beledigende uitspraken over Surinamers.


  Maak melding

 4. Hij is een excuus allochtoon, die zelf op een partij als de PVV stemt. Hij is te triest voor woorden. Die Nederlanders doen precies hetzelfde sturen oma of opa ook terug naar Nederland vanuit Canada of Australië om in Nederland te sterven.


  Maak melding

 5. Als zij een goed baantje hebben dan zijn ze plotseling een witte man,ze sturen hun eigen landgenoten terug naar hun land.
  Als ze vallen dan vallen ze heel hard,en dan zoeken ze hun eigen landgenoten terug.


  Maak melding

 6. Als ze vallen vallen ze keihard hij hoort in dat rijtje thuis van Sylvana. Wees je zelfs alles komt uit het buitenland. De grondstoffen van nederland zijn klagen,tulpen, en aardappelen en eens klagen. Nederlanders wonen al eeuwenlang over de hele wereld verspreid. Iedereen is vrij om te gaan en staan waar ze willen.


  Maak melding

 7. als je naar SU gaat met vakantie moet je de familie in SU ook onderhouden, doe je dat niet hoor je die tjoerie en worden ze boos en zeggen ze dat je bigieteng speelt.

  Als de familie naar Ned komt met vakantie (ticket kado) moet je ze ook onderhouden, doe je dat niet hoor je die tjoerie en worden ze boos en zeggen ze dat je bigieteng speelt.

  In SU hebben ze een hekel aan ons maar houden wel van ons EURO…

  Wie is nou een profiteur en of griedie beest…

  (uiteraard heb je uitzonderingen)


  Maak melding

 8. Typisch een verkaasde Surinamer. ‘Alleen Surinamers zijn meer gieriger dan Nederlanders’.
  In Nederland doen ze moeilijk om 5 euro aan iemand te geven.


  Maak melding

 9. @Batman; Je mag leugens vertellen maar wat jij nu beweert snijdt werkelijk geen hout. Nederland geeft jaarlijks meer aan noodhulp en ontwikkelingshulp dan welk ander land ook. Laatst nog bij de orkaan die Sint Maarten volledig wegvaagde werd door het Ned. volk maar liefst 16 miljoen euro opgehaald en dan heb ik het nog niet over noodhulpgoederen. Hoeveel gaf Suriname aan Sint maarten ? ja, rijst en nog wat. Dus ga je kont krabben daar waar men je gelooft maar hou aub op met leugens vertellen.


  Maak melding

 10. In Nederland kent de Surinaamse samenleving een tweedeling: Er is een categorie die werktuiglijk de Surinaamse zaak een warm hart toedraagt en één die niet veel op heeft met Surinamers. Dat wat beide gemeen hebben is dat ze emotioneel zijn en hun verstandelijk niveau zorgvuldig op het vriespunt houden. Wat is in de aangesneden kwestie een juiste, pragmatische benadering?

  Surinamers in Nederland zijn haast weg gearchiveerd. In positieve zin worden zij gezien als een volk dat uitstekend in de samenleving is opgegaan en in negatieve zin worden ze vooral de laatste tijd gezien als oproerkraaiers die zinloos aan het roepen zijn. Het gaat dan steeds om enkele Surinaamse flinkerds die ernaar streven om met hun ostentatief gedrag in de publiciteit te komen. Met hun halfslachtige opvattingen over ditjes en datjes slaagden ze erin om het woord allochtoon te laten schrappen. Een alternatief ervoor hadden ze niet. Maar dat doen Surinamers doorgaans ook niet. Burgers van etnische afkomst zijn middels verdwijning van deze naamgeving er niet beter op geworden en worden ze daardoor ook niet voor voller aangezien. Hun identiteit is er juist erbarmelijker en mistiger door geworden. Gelijk na deze actie diende zich iets nieuws aan en deze keer vanuit de Antilliaanse hoek. De zwarte piet uit Sinterklaas zou plotseling verworden zijn tot het symbool van racisme ondanks het feit dat dit feest zowel op de Antillen als in Suriname van oudsher uitbundig wordt gevierd.

  Vooroordelen

  Toegegeven dat er genoeg Nederlanders zijn die hun opvatting over de veelal donkergetinte mens relateren aan het fenomeen zwarte Piet en er dan ook vanuit gaan dat zwarten uitsluitend dienders van blanken mogen zijn. Het maakt voor hen niet uit of zij op de maatschappelijk ladder veel lager hebben gescoord dan een well educated zwarte, de vooroordelen bevinden zich voor hen in een zevensterren diepvrieskist alwaar die nooit zullen bederven. Ergens in de jaren zeventig was de politieke partij De Nederlandse Volksunie vanwege de exodus van Surinamers naar Nederland gegroeid tot één met ruim zeven zetels hetgeen in die tijd voor een toetredende partij best fors was. De leider ervan, de heer Joop Glimmerveen, probeerde in de Tweede Kamer zijn stelling dat zwarten, waar Surinamers voor versleten werden, inferieur zouden zijn te adstrueren middels stripverhalen zoals Sjors & Sjimmie, één waarin de donker getinte stripfiguren als dom en onbetrouwbaar werden neergezet en niet te vergeten de zwarte Piet als voornoemd. In feite is de Antilliaanse strijd waar in het bijzonder de Creoolse Surinamers per saldo de grootste aandeelhouders van zijn , niet eens zo gek bij nader inzien. Ik vind het verzet ertegen dwaas en had men iets anders kunnen bedenken. Wat dan?

  Surinamers en het geschreven woord

  Als timmeraar aan de weg heb ik al sinds 1995 vergeefs geprobeerd om een landelijke omroep te realiseren. Blanken gebruiken doorgaans de pers en media als doeltreffend middel om een visie, hoe stompzinnig die ook moge zijn, de wereld in te slingeren. Surinamers zijn geen mensen die je kunt bewegen tot deelname aan zulk soort initiatieven. Ze doen het in familiaal verband op kleine schaal en wanneer die volledig gesubsidieerd is zoals de Hindoestaanse OHM , dan durven ze zich op landelijk niveau te profileren. Deze omroep was het toonbeeld van een familiebedrijf dat amper verschilde van een (spi)ritueel dolhuis. Kranten onder de Surinaamse gemeenschap in Nederland waren altijd al ten dode opgeschreven. Je had er de Weekkrant Suriname waarin ik zelf literaire beschouwingen mocht publiceren, Njoen Sranan, C-47 etc. die allen wegens gebrek aan voldoende afname van het radar zijn verdwenen. Zelfs de gratis Toko-aan-Toko bladen waaronder de roemruchte Pleasure hebben het niet kunnen redden. Literaire werken van de meeste Surinaamse rijmelaars en scribenten die door hen zelf zijn uitgegeven, liggen amoureus naast de bara’s en de bojo’s in de vitrines van de Surinaamse Toko’s. Vergelijken we Turken en Marokkanen met Surinamers dan zouden Surinamers het schaamrood om de donkere kaken moeten zien te camoufleren . De twee etnische groepen waar Surinamers zich samen met de Hollanders minzaam over uitlieten, zijn geestelijk welvarender en politiek invloedrijker geworden dan de Surinamers in Nederland. In Nederland zijn de meeste Nederlandstalige bladen uit deze twee bevolkingsgroepen op verkoopbasis en niet gratis. Kwalitatief behoren die ook tot een hoogstandje.

  Biologisch racisme

  Dat wat mij persoonlijk raakt is hoe Surinamers in Nederland hun oceaangelijke muil benevens het ostentatieve inluiden van hun aanwezigheid daar waar men zich bevindt, ten spijt zo gedegradeerd zijn dat men vanuit het Nederlandse bewustzijn niets in hun ziet. Turken en Marokkanen hebben een geloof dat een sociale cohesie tussen deze twee etnische groepen doet bewerkstelligen. Dat wat ze ook mee hebben is hun lichaamsovertrek: ze zijn niet zwart. Surinamers daarentegen kunnen elkaar met de alles absorberende blikken uit hun optische awara-pitten enkel staan observeren in een idiote verrukking alsof ze van elkaar een bodyscan aan het maken zijn. Ze registreren zoals Bea Vianen in haar roman Het Paradijs van Oranje schreef, met een seismografische precisie de meest onbenullige details om erover in onderonsjes te zitten zwetsen. De wijze waarop het biologisch racisme in Nederland vaste voet in de grond heeft gehad, is niet eens merkbaar in Nazi Duitsland, België, Frankrijk en Engeland, althans blijkend uit wetenschappelijke studies op het gebied van de arbeidsmarkt en de reden tot negatie. Een tijd terug zei een directeur van een arbeidsvoorzieningsinstelling die zelf met een Surinaamse vrouw getrouwd bleek te zijn, tijdens een werkoverleg het volgende tegen mij: “ik maak mij zorgen omtrent de positie van Surinamers in Nederland. Ze zullen verdrongen worden door de massale toestroom van vluchtelingen uit het Midden Oosten die vaak heel hoog zijn opgeleid en door de domme Hollanders voor surrogaat blanken zullen worden aangezien. Als Surinamers enkel licht getint zouden zijn , zouden ze hier automatisch een betere bejegening krijgen “. Wat deze laatste betreft ken ik toevallig een doldwaas tafereel waarbij twee Surinaamse studenten die vanwege het feit dat ze in die tijd met een Surinaamse beurs naar Nederland kwamen, bij een instelling in de wachtkamer moesten plaats nemen in verband met de afwikkeling van enige formaliteiten. Een Hollandse bode stapte met een krant in de hand op die twee af en offreerde die aan de licht-getinte student, daarbij de opmerking plaatsend aan het adres van de donkere Surinamer dat die niet zou kunnen lezen.

  Corrumperende taferelen

  Als we Surinamers op zich onder de loep nemen en even kritisch naar hun kijken , zien we een gezellig en hard werkend en vooruitstrevend volk dat als los zand aan elkaar hangt. Hun levensfilosofie laat zich kenmerken door een geldingsdrang, veelal gebaseerd op een minimum aan talent en de brandende levensvraag: “fa dat kang “ ( hoe is dat mogelijk). Deze laatste is veel minder onschuldig dan het in eerste oogopslag zou lijken. Vooral bij de Surinamers die zich laten kenmerken als strebers heeft deze vraagstelling zich tot in de fijnmazigheid van hun geest vertakt. Vaak hebben ze van zichzelf het idee dat ze alle wijsheid en kwaliteiten in hun mars hebben en als ze iets van hun vermeende eclatante kwaliteiten in een andere verdrongen zien, staat bij hen automatisch de Fa Dat Kang vraag op hun fronsende voorhoofd gelaserd . Deze lijdt niet zelden tot zeer dramatische en corrumperende taferelen onder vele Surinamers in Nederland. Ik hoorde van een Surinaamse omroepster die toevallig ook spiritueel en helderziend was dat ze Surinamers kent die in plaats van een boek in te duiken, achter de zwarte magie aanholden om iemand die ze het licht niet in de ogen gunden het leven tot een hel te maken. Ze gedragen zich net ongeleide projectielen die niet te stuiten zijn. Festivals als de vroegere Brassa dé, de tegenwoordige Kwakoe, Milan etc. zijn eerder een poging om een saamhorigheid onder een verscheurd volk te veinzen dan een bewijs dat Surinamers elkaar graag opzoeken om een levensvreugde te delen. Toen Lachmon en Arron elkaar op de dag van de onafhankelijkheid dwangmatig omhelsden , zou dat volgens het boek “De Verovering van Eldorado” van Albert Helman met afgewende gezichten zijn gebeurd. Niemand zal op dat moment zelfs vermoed hebben dat deze omhelzing in de verdere evolutie van vele Surinamers, desnoods in overdrachtelijke zin , model zou staan om elkaars gevoel van verbroedering op die manier tot uitdrukking te brengen.

  Adoratie

  Suriname op zich is voor velen een vertrekhal om zich het liefst heel gecultiveerd elders in de wereld te vestigen. Suriname zouden zij nooit uit hun geest willen verbannen en zouden het met vakantie ook blijven aandoen, enerzijds uit een gesublimeerde vorm van nostalgie en anderzijds om hun gemaltraiteerde ego ten gevolge van de miskenning in het vreemde land, een boost te geven. Vele Surinamers lijden aan een zelf-koloniserende inborst doordat die de neiging hebben economische asielzoekers die er de boel komen overnemen , juist te bejegenen met een slaafse devotie , ongeveer op dezelfde wijze zoals Indiërs dat doen met blanke West-Europeanen en blanke Amerikanen terwijl zij strebers uit eigen gelederen het liefst meteen zien sneuvelen met het geplande initiatief in de hand. Het steeds vergelijken van het eigen geadoreerde beeld met dat van de andere is de basis van het onderlinge bumperkleven tussen vele Surinamers. De gemiddelde Surinamer is er als de dood voor wanneer een buitenstaander met betrokkene het over de verworvenheid en faam van een andere Surinamer heeft. Hij zakt liever door zijn eigen geraamtestelsel dan zoiets verschrikkelijks te moeten aanhoren. Hierdoor is er nooit een basis ontstaan voor een Surinaams volk dat zich de tijd en ruimte zou gunnen om één volksgevoel, één volksideaal, één volkstaal en één volksmentaliteit te doen verwezenlijken. Het Nederlands is weliswaar een taal waar een ieder in weet te gillen maar het is er tegelijk één waar men geen enkel ideaal naar hogere regionen mee heeft weten te tillen.


  Maak melding

 11. Bakas spoort niet .Dat is reeds lang duidelijk.
  Man met zwarte huidskleur die allerlei onzin bedenkt om de bakras te vermaken en zichzelf daardoor dan bij hun populair te maken.


  Maak melding

 12. Bakas dat ben jij klopt in papiomento een koe. Luister hier wie zeg jou dat surinamers gierig zijn ik zou het zelfde gedaan hebben als ineens een tante komt opduiken die zegt ik wil in Suriname begraven worden voor ze begint ziek te worden stuur ik haar weg ben ik gierig dan. En ben blij dat je het in nl gemaakt hebt blijf maar je landgenoten veraden ,je zult straks het zelfde lot als ayan hirsi ali worden wat ik jou ook gunt en bakas(koe) ga je geschiedenis beter onderzoeken en analyseren van hoe en waarom.


  Maak melding

 13. Nier.
  inderdaad deze man spoort niet, zie maar hoe laag Kun je vallen om dit sooort uitspraken te doen, vergeet je verleden niet man. Je speelt nu een Barka.
  Wij Hindoes geloven heilig in dat je karma bepaald waar je komt te overlijden.
  Bakas, Bakroe je geeft schande aan je ouders en voor ouders.
  Verzuip maar in een emmer water met je rijkdom.


  Maak melding

 14. Ik geef je gelijk Bakas.Surinamers zij een volk die de waarheid liever niet hoort.Het is netals of iemand. op hun ziel trapt.40 families ?Neen hoor bouta alleen en hij alleen is het die het volk naar zijn pijpen doet dansen.Dan heb je een bepaald gedeelte doe zicg gediscrimineerd voelt maar intussen netals een parasiet genieten van alle uitkeringen,.kinderbijslag,Ww en noem maar op.Deze ondankbare gasten ga je nooit lukken om de terugkeer naar Suriname te doen maken want in Suriname moet je letterlijk werken want uitkeringen bestaan niet zoals in. Nederland.


  Maak melding

 15. sranang-mangs-sranang-mangs och gote gote gote jullie hebben het hor,!?!?!?
  moet altijd lachen met de comentaars.de 1 weet beter dan de anderen.


  Maak melding

 16. In Suriname moeten ze eerst eens de zin: dank je wel, in het woordenboek plaatsen. Het zinnetje: dank je wel, totaal onbekend voor ze, wel de zin handje ophouden komt er in voor.


  Maak melding

 17. Typisch Surinaams; Altijd de landgenoten de grond inboren. Al is het de Surinamer zijn laatste Srd, Wanneer hij inziet, dat jij dat beter kan gebruiken, zal hij of zij dat ijsje of die telo voor je kopen. Dus wat deze figuur beweert, wordt ingepompt door zijn “joodse” vriend!

  Groetjes, Eva Lua-sjie


  Maak melding

 18. Wat een onzin discussie. Persoonlijk vind ik dat Surinamers zijn zeker gieriger dan dan de bosjesmannen en de eskimo’s. Alleen de hottentotten en de groene mannetjes van mars zijn gieriger dan Surinamers


  Maak melding

 19. Wat deze man heeft bereikt in zn leven….kunnen velen die hier reageren alleen maar van dromen!! Wat hij zegt begrijpen velen niet…..simpelweg omdat ze niet zo ontwikkeld zijn!!


  Maak melding

 20. Hoe verstandelijk gehandicapt moet je niet zijn om deze man te beoordelen. Dit is doorgaans de mentaliteit bij de Hindoestanen. Zodra ze een beetje ontwikkelt zijn veranderd zij in een gedaante van een sprekende (Hanuman) aap. Dit soort calamiteit vind er elke dag plaats tussen de soortgenoten onderling. Bij de ander soortgenoot de (Aziaat Moslims) ga je dit niet tegen komen. Wat gierigheid betreft is moeilijk te beweren dat Surinamers gierige mensen zijn. De ervaring heeft mij geleerd dat Nederlanders top gierig zijn en zelfs zo ver gaat om je op afstand te houden en zelf je telefoonnummers te blokkeren.

  Maar vergeet niet zij staan als eerste klaar om je huis ondersteboven te halen zoeken naar waarde papieren, sierraden, geld, bankpasje etc.
  Ik zeg je dat deze mensen gewetenlozen en schaamtelozen zijn.
  Aziaten (Hindoes zijn materialisten) niet te begrijpen zijn keiharde mensen net als die Nederlanders wat geldzaken betreft en dom hebberig.

  Die man zegt de dingen precies zoals hoe hij het aanvoelt. In wezen laat hij de ruimte voor zichzelf vrij om toch nog als het moet gebeuren terug te keren naar Suriname. Maar de rest zou dus moeten remigreren naar Afrika en India. Een Hindoe is een (sociaal dier zoals ieder ander mens) volk dat alleen in India zouden kunnen wonen en niet overal in de wereld. Daarom voelt een Hindoestaan ook weinig voor Suriname. Bij de Hindoes staan hebberigheid op de eerste plaats en dan volgt de rest of helemaal niet.

  Zie de handelingen in jou directe omgevingen, ik beschuldigd niemand maar dit is de realiteit
  Weet niet wat de bedoeling van de heer Bakas/Karkas geweest is, maar een ding weet ik zeker hij heeft zijn soortgenoten niet goed gedaan met zijn moedwillege negatieve uitspraken over de Surinamers in het algemeen en in het bijzonder de (Aziaten) Hindoestanen. Mijn vader zou hebben gezegd kopie co vorm een hindoestaan.


  Maak melding

 21. Bakas zegt in het kort dat je geen identiteit moet hebben. Dan lijdt je ook niet aan zelf opgelegde remmingen. Je moet je zelfrespect halen uit je succes. Heb je geen succes? Dan heb je geen zelfrespect en kan je net zo goed dood zijn. Aldus de redeneertrant van Bakas, voor zover ik het begrijp.


  Maak melding

 22. Hij haalt een slecht voorbeeld aan om de vermeende gierigheid van Surinamers te bewijzen. € 10.000,00 is voor velen een heleboel geld; lang niet iedereen heeft het zomaar op de plank liggen.
  Bovendien is het slechts zijn mening en zijn goed recht om dat te uiten.
  Aan de uitslag van een wetenschappelijk onderzoek zou ik veel meer waarde hechten.
  En ook al zijn Surinamers gieriger dan Hollanders: wat dan nog?!
  Ik word in ieder geval niet warm of koud van zo’n uitspraak.


  Maak melding

 23. Sari (His)torie

  Adjiet Bakas, de Surinaamse Emile Ratelband of de tjakkaman is heel lang niet in het middelpunt van de Nederlandse witte man nieuws geweest en zocht naar een thema om dit weer te zijn. Nou dan zijn de SuriNeds daar een goed onderwerp voor om weer in de spotlight in Nederland te staan. Nederlanders houden van dit soort luitjes die hun soortgenoten te kijk zetten. Die Bakas doet interessant, is bevriend met een bepaalde groep Nederlanders, die de stemming maakt en bepaalt in Nederland en hoort bij hen en mag gezien en gehoord worden. Zo ken ik er nog een paar, OJ Simpson, Michael Jackson, Sylvana Simons, enz. Hun allemaal zijn op hun bek gevallen en zijn van een siebie boesie thuis gekomen. Bakas en zijn broodheren. Pas op en vergeet niet waar je vandaan komt.

  De Nederlander bestaat niet, zei Maxima en ze heeft gelijk ook. OK op papier, de nationaliteit, geografisch dan, grote delen van de Nederlanders zijn gewoon vluchtelingen uit alle delen van Europa die naar Nederland kwamen omdat ze vervolgd werden om hun godsdienst of what elders en later van elders om wat voor reden of band met Nederland. Een goed voorbeeld is het Koninghuis. Zo lang je goed presteert ben je Nederlander, maar bij de minste en geringste fout ben je buitenlander, allochtoon, zwarte piet of what ever.

  Als Surinamers hun oudjes voor 700 euro naar Suriname sturen om daar hun laatste dagen door te brengen in hun bekende omgeving, sterven en begraven worden i.p.v. een dure begrafenis van 10000, euro te betalen is dat nu gierigheid of het nuchtere verstand gebruiken. Wie wil nu een dief van zijn/haar eigen portemonnee zijn? Waarom mag de SuriNeds niet het verstand gebruiken en laten zien dat hij kan calculeren. Die bakras doen dat al generaties lang. Een kwestie van calculatie, enz. Het gezond verstand gebruiken en zaken goed overzien. Bakas is geschrokken dat SuriNeds thans kunnen calculeren, dat had hij niet verwacht en laat deelt dit mee aan de Nederlanders. Nederlanders, let op! Die SuriNeds willen meer geld over houden, houdt die gasten in de gaten.

  Bakas, ” Surinamers denken ook financieel, economisch, humanistisch, enz. en weten ook wat bezit en goederen zijn”. Goed hé?

  Wie houdt wie voor de gek?

  Geld verdienen is prima, maar vergeet niet wie je bent en waar je vandaan komt. Je moet je geschiedenis kennen en weten wie je bent. Arm is iemand die zijn geschiedenis niet kent en zijn afkomst niet kent en mensen die op hem lijken belachelijk wil maken, te kijk wil zetten.

  Wat de Surineds die kan calculeren doen is niet vreemd, ieder verstandig mens doet dat. Zo te zien mogen de Surinamers dat niet doen en moeten ze dom blijven doen, de sjimpie zijn van Sjorge. Waarom 700 euro betalen i.p.v. 10000 euro betalen aan de Nederlanders om in Suriname te zijn. Zie het verschil in geld dat de Surinamers overhouden. Goed he?!

  SuriNeds als dat gierigheid is zou ik u aanraden blijf dit doen, het komt alleen u ten goede en niet de Nederlander.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 24. Stel hem de vraag hoe hij aan zijn rijkdom (Dexter) is gekomen. Hij heeft er zelf niet voor gewerkt. Nu verdient hij geld met het rondbazuinen van leugens en verzinsels


  Maak melding

 25. @Bakas, Nickerie mang, vergeet niet dat je het over jezelf hebt want jouw roots liggen daar ook.. en gierig zijn is persoonlijk, je kunt niet generaliseren met deze law uitspraak, vindt het knap dat mensen je onzin aanhoren…


  Maak melding

 26. Een enkeling uitgezonderd valt het merendeel van de reacties onder de noemer “lange tenen en kleinzielig” Als er niets van waarheid in schuilde waren de reacties niet zo emotioneel.
  .
  Dat Suries vaak hebberig zijn kan niemand ontkennen. Bedrijven die snel failliet gaan omdat ze snel winst willen maken en geen kwaliteit leveren. De hosselaars die niet voor niets de slechte naam hebben dat ze oplichters zijn ipv beginnende ondernemers. De vele die steeds om lekkers vragen.
  .
  Gelukkig ken ik ook genoeg andere Suries om te kunnen relativeren. Maar dat neemt niet weg dat hij een serieus issue aankaart. Een issue dat aangesproken moet worden. Maar blijkbaar zijn sommige bang in hun “verdiensten” geraakt te worden. Verdiensten zonder “” staat voor “toegevoegde waarde”, en “verdiensten” staat voor toegeeigende gelden!!


  Maak melding

 27. De waarheid is hard maar waar, vooral voor die dwaze ndp aanhangers in Ned. en in Su. De meest gierige Surinamers zijn ddb en corrupt rovende trawanten, die de staatskas hebben leeggeroofd en hun eigen dwaze aanhangers hebben verarmd. Deze oerdomme debiele idiote ndper’ s zullen de mega schulden die Boefdraad in opdracht van de allergrootse gierigaard de dwaas Bouta moeten aflossen. Vele dwaze ndper’ s zijn net als Dino en Meriba, drugscriminelen en rovers geworden. Ndp na wang mpp didibri vloek.


  Maak melding

 28. Leuk die Bakas, nog lachwekkende die reacties hierop van een behoorlijk aantal, die kennelijk knap op hun wel dan niet zwarte pikken getrapt zijn, hoe kun je jezelf nog belachelijker maken, als je met een stukje waarheid gekonfrontreerd word


  Maak melding

 29. Surinamers zijn zeker niet gierig
  Niet alle Surinamers zijn zwart. En al zijn ze zwart is dit geen indicatie voor domheid. Surinamers in Nederland hebben zich doorgaans beter ontwikkeld dan hun landgenoten in Su.
  Sinterklaas en zwarte piet word allang gevierd in Su en Antillen
  Dus dit is zeker niet afkomstig van hun.
  Surinamers houden van hun geboorteland , wie niet!.
  Dus reizen zij vaak naar hun geboorteland familie of nostalgie.
  Dit zegt een blanke man


  Maak melding

 30. Bakas praat over jezelf en j familie,want dit herken ik helemaal niet in mijn familie,en kennissen kring,deze man verkoopt zijn familie geschiedenis ten voordelen van zich zelve,erg sluw dus,dat is precies het verhaal wat de witte man wil horen over de kleinzielige buitenlander,bakas hoofd zit heel diep in de witte man zijn reet,wat een zielige figuur,het verbaast mij niet,na so wang go mang tang,hij is een broer van Luti fu tingi broki,ook zo een wannabee witman


  Maak melding

 31. Wat deze man bereikt heeft, kijken wij niet van op.en misgunnen hem niet. Deze man is ziek.lezen jullie goed die Bulshit dat hij schrijft. Hij zegt dat hij gebruikt het woord neger gewoon., maar hij noemt zichzelf geen Koelie. En hij spreekt tegenstrijdig. Want hij compliment deze witte mensen, hoe ze hem ern das hebben leren strikken, terwijl hij weer a/de kant zegt dat beiden ouders leerkrachten waren in Suriname. De meeste mannen in Suriname die voor de klas stonden hadden een vaak een das om. En ik snap niet dat waterkant dit nieuwswaardig vind die onzin van deze debiel. die op zoek is naar geld. zoals het hem betaamt. de Volkskrant gaat hier ook over de schreef in Ned. En ik hou ook niet van dat woord koelie, maar deze stinkende vieze homo is wel een tingi koelie, en hij zegt zijn oma legde hem uit nooit een nwoord te nemen.En gebruikte dat woord negers ook. Dus hij is zich degelijk van bewust dat het een negatief, denigrerende woord is net als koelie, maar hij zegt ons ook, hij blijft het gebruiken, dus dan moeten wij als afro gemeenschap wakker worden voor deze klootzak. Hij is toch een homo, ipv onze mannen kleine jongetjes lopen te verkrachten te neuken.en die gore witte mannen.neem deze racist goed,dat zijn hele kont open scheurt. Met zijn racistische bek.en onderdanige rol naar de witteman.Hij verkoopt zijn ziel voor de duivel, pakken jullie hem goed, net als koelie Prim, dan zweert hij dat nwoord af. Omdat hij geen respect voor ons heeft, want hij vind jullie lafaards Veel zwarte mannen ipv met elkaar te vechten. De witteman noemen hem ook koelie, maar hij blijft blanken zeggen. Die gast is gestoord. En ik snap nog steeds niet dat Volkskrant als een linkse krant die tegen racisme is, deze duivelse koelie een podium geeft. Want zo houden zij het nwoord in stand. succes allen,
  I.Diana


  Maak melding

 32. Heel opmerkelijk;zie het verhaal van leakat mahawatkhan dat de vhp hoofdbestuur geïnfiltreerd is door de drugsdealers uit pad v wanica hun bepalen wat er nu in de partij gebeurt,iets wat heel vreemd overkomt met mathoera in de gelederen die alles weet over de drugstransporten in Su,logischer kan het niet zij zit zelfs in een drugssyndicaat,en dan het verhaal van deze omhoog gevallen snuiver bakas,die het familie verhaal aan de witte man verkoopt,om er beter van te worden,in de hoop meer witte reten te zuigen,Luti fu tingi broki ga j gauw verschonen en j broers tot orde roepen


  Maak melding

 33. PvdA: ‘Adjiedj Bakas is een kuthindoestaan’

  Adjiedj Bakas
  @AdjiedjBakas
  Replying to @DickKraaij
  @DickKraaij @CarelBrendel @Martinbosma_pvv PvdA-leider @MarjoleinMoor weigert afstand te nemen van “kuthindoestaan” van Burke. #openriool

  9:41 PM – Jul 8, 2015
  1
  18 people are talking about this
  Twitter Ads info and privacy
  Au. Pijnlijk gevalletje racisme, discriminisme en algeheel aanmatigende bejegening van een volstrekt onschuldige medemens, medelander en belastingbetaler. Amsterdamse PvdA’er Peggy Burke – zelf van voormalige koloniale afkomst – noemt trendwatcher, spreker, GeenStijl-fan en man van Hindoestaanse persuasie Adjiedj Bakas “een op sensatie beluste kut hindoestaan die waardeloze boekjes schrijft.” Over het tweede deel van die zin kunnen we niet oordelen daar we nog nooit wat van meneer Bakas gelezen hebben (sorry Adjiedj), maar dat eerste deel lijkt ons een raszuiver gevalletje etnisch profileren met een discriracismatisch tintje (of hoe je die termen tegenwoordig ook volstrekt opportunistisch door elkaar dient te gebruiken). Mevrouw Burke mag meneer Bakas best stom vinden als mens en persoonlijkheid. Moet ze zelf weten. MAAR WAT HEEFT ZIJN AFKOMST DAARMEE TE MAKEN? Nog erger dan het racisme van La Burke, is dat PvdA fractievoorzitter Marjolein Moorman kennelijk geen afstand neemt van de woorden van het voormalige raadslid Burke, dat ooit een opiniestuk schreef met de kop “PvdA moet altijd kiezen voor ‘we’.” Behalve als het om ‘kuthindoestanen’ gaat, kennelijk. Dan mag je op de instagram van race hustler Quinsy Gario helemaal losgaan. Hij laat het al 5 dagen gewoon staan.
  @Van Rossem | 09-07-15 | 08:42 | 108 reacties


  Maak melding

 34. Deze Bakas kon zijn homofiele praktijken niet uitvoeren in Suriname daarom is hij gevlucht. Puur uit wrok komt hij nu rotzooi praten over Suriname. Het is allemaal poep praat wat deze rel nicht verkondigd.


  Maak melding

 35. 3 laatste opmerkingen van mij hierover.
  Het klopt dat Suriname geregeerd wordt door 40 families waarvan er zeker 30 van Hindoestaanse afkomst zijn. Het grote probleem is echter dat deze families omgeven zijn door een drugs of fraudezweem (O.A. Oediet (mr. submarine en Parmessar (little Escobar) , die even handje contantje een vliegtuig in Amerika gingen kopen).
  De vraag rijst hoeveel een gemiddelde Surinamer kan besparen met deze truc. Stel dat jouw ouders en die van jouw echtgenoot in Nederland wonen dan kan je maximaal € 40.000 minus € 2.800 (kosten tickets ) uitsparen. Dit is geen gierigheid, maar het economisch principe; overigens een schoen die mij niet past omdat al mijn oudjes in Suriname woonden en daar stierven.
  Weet u wat ik denk? De heer Bakas heeft een marktonderzoek gepleegd omdat hij een lijkentransportbedrijf Nederland- Suriname wilde beginnen. Toen hij ontdekte dat de Surinamers intussen goed kunnen rekenen en ook zo weinig mogelijk geld aan de strijkstok van een ander willen laten hangen, is hij zo boos geworden en uit frustraties deze niet politieke uitspraken gedaan. Hij moet uitkijken daar Surinamers hun kans afwachten om hem een keertje op zijn bek te laten vallen.


  Maak melding

 36. Verschil ; Als Surinamers je een glaasje water geven denken ze dat je ze voor altijd dankbaar moet zijn.. Als Hollanders je een dubbeltje geven leggen ze beslag op al je bezittingen, inclusief je leven. Awara na wan switi fructu ma eng koko tranga moro ston.


  Maak melding

 37. vraag
  Wie van jullie heeft dit artikel uit de Volkskrant daadwerkelijk gelezen.

  aan lawman datra
  De Hindoestaan is niet gierig maar vooruitstrevend en hardwerkend zij hebben in hun DNA meegekregen lang termijn visie te hebben, ondernemend en innovatief te zijn.
  Dit zie duidelijk terug in de Surinaamse samenleving
  De meeste succesvolle ondernemers zijn de Hindoestanen (ik reken hierin ook de islamitische ondernemers die hun roots in India hebben) vandaar dat ze ook met de chinezen samen bijna altijd het doelwit zijn van een roofoverval.
  Succesvolle bedrijven, zoals staatsolie zijn dan ook door een Hindoestaan ontwikkeld
  SLM ook ooit succesvol gemaakt door een Hindoestaan
  Nickerie rijst district door de Hindoestaan succesvol geweest, maar door kortzichtig politiek beleid langzamerhand bijna ten gronde gericht.

  Kijk hoe India en Indiërs zich ontwikkelen.
  Lauwan gun jezelf de kans te ontwikkelen, inplaats van lukraak uitlatingen te doen


  Maak melding

 38. aan I.Diana
  Hij is geen koelie zie Wikipedia
  Koelies waren ongeschoolde arbeiders voor zwaar handwerk afkomstig uit Azië. De term wordt in het Nederlands specifiek gebruikt voor koloniale ongeschoolde contractarbeiders (loonslaven) uit de tijd na de slavernij. Het woord heeft verder een negatieve lading: moeten werken als een koelie

  Hij is al lang rijk genoeg denk ik om geen koelie te zijn.

  Of DIANA, ken jij hem heel goed, daarom dat jij weet dat hij een koelie is.


  Maak melding

 39. @Diana, wat lul je nou als een loopse juffer. Het woord koelie is een scheldwoord maar sinds wanneer is het woord neger een scheldwoord dan ? Als een blanke het woord nigger gebruikt is hij een racist maar als een zwarte rapper in zijn
  lied hetzelfde woord gebruikt dan is hij een held. Zo dom kakkelen jullie een eind weg


  Maak melding

 40. Ach laten we deze meneer Bakas gewoon een ordinaire nichterige koelie noemen en gewoon openlijk ervoor uitkomen dat wij hier het k woord gebruiken zoals hij ons het voorbeeld geeft en het n woord gebruikt, zo gebruiken wij hier op deze site gemakshalve ook maar het k woord. Ik zeg vanaf nu ook gewoon koelie.


  Maak melding

 41. Dagoebal zijn buik zit vol stinkende dagoeballen, opa taki, de wijze hoe deze paarse zombie denkt is rijp voor lawmang oso. Oma dat komt door het steeds likken van ddb zijn ballen.


  Maak melding

 42. Meneer Bakas is een verknipte persoon, die niet altijd integer is geweest.
  Weer een persoon die de Hardwerkende Surinaamse gemeenschap in Nederland voor schut probeert te zetten. Jammer.


  Maak melding

 43. Jyan;ze zijn zo succesvol als ondernemer,laat mensen niet lachen,india met zijn 500 miljoen daliths,dank zij de boeritjies van front hebben jullie kans gekregen zoveel grond te stelen,en jarenlang min v ow onder jullie beheer,waar zoveel gefraudeerd is,waarom gt het vandaag de dag zo slecht met jullie,dat de meeste van jullie vee dieven zijn geworden,j kan de krant niet openslaan,of j wordt doodgeslagen met dat soort verhalen,dan is er weer een kippendief,koeiendief ,geitendief opgepakt in saramaca of pad v wanica,lees het verslag van het Amerikaanse financiële instuur ,wie de grote witwasser zijn van drugsverkregen gelden,niemand geloofd het sprookje van de hardwerkende hindustaan,het werk niet meer,jullie stelen als raven,maar wisten het lang onder de pet te houden,Luti fu tingi broki,is daar het voorbeeld van,a mang e Moorsu a kondre door overal te lopen schijten,en hij steelt van de oudjes


  Maak melding

 44. Haast iedereen grijp de gelegenheid aan om na elk bericht op waterkant elkaar te beledigen, uit te schelden, elkaar voor verrotte vis uit te,maken iedereen een Homo te noemen.
  Onthoud, overal in elk land zijn leuke mensen , gierige , lieve en kwade mensen.
  Surinamers moeten toch met elkaar door een deur ,maar let op kijk eerst naar je zelf voor dat je wat doet, zo van, hoe doe ik het zelf ben ik wel een beetje leuk.


  Maak melding

 45. Zou Bakas er niet beter vanaf zijn geweest indien hij in plaats van Surinamers voor gierig te verslijten ervoor had gekozen dat het niveau van assertief reageren van de GEMIDDELDE Surinaamse MAN niet verder zou reiken dan de zin: MI GO BROKO JOE MARS, KAOLO-JOE… “.

  Velen zouden zich er knarsentandend in BERUSTEN, dunkt mij, maar niemand zou in opstand komen.
  Mee Eens Of Niet Mee Eens!!!


  Maak melding

 46. Gezien de reakties hier moet Bakas maar ook concluderen dat slechts 40 families een IQ van gehalte hebben de rest zijn maar domme schreeuwers die alleen kunnen schelden.


  Maak melding

 47. @ lawman datra,

  Je kan het weer niet laten de hindustanen, maar vooral de hindu’s te bekritiseren, terwijl de hindustaanse moslims de hemel in prijst.
  Welnu, Bakas is geboren als moslim. Of hij de Islam nog steeds praktiseert is mij niet bekend.

  Dat je de hindu’s bekritiseerd, daar heb ik geen moeite mee. Maar wanneer bekritiseer jij jezelf en de groep waartoe je behoort?


  Maak melding

 48. Bestaat er een studie ” TrendWatcher?” Kan iemand mij hieruit helpen? Ik ben deze studie nergens tegengekomen op een Hbo- of Universiteit. TrendWatcher. Tjah: Heb ik iets gemist.
  Welke bijdragen leveren ‘ trendwatchers’ aan de samenleving? De Heer Bakash komt in bepaalde (populaire) kringen in Nederland waar het gros lijdt aan ‘ Anale destructie’. Dit fenomeen verziekt de hersenstam en heeft vervolgens invloed op het denkvermogen…….
  Eén van de uitingen is: psychische zelfdestructie…… Niet veel aandacht aan de heer Bakash besteden. Er zijn belangrijker zaken in de wereld. En wat ik als Surinamer met MIJN geld doet; dat maak ik zelf wel uit…!


  Maak melding

 49. Is typisch weer zo’n generaliserende uitspraak dat “alle” Surinamers gierig, of zoals die bakra zegt krenterig, zijn.
  In Nederland zijn er van die types en ook in Suriname. Want echt niet alle families leven vredig met elkaar. Sommigen kunnen elkaar wel vermoorden om geld of een stuk perceel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.