Rehabilitatie van uitgemijnde bauxietgebieden in Suriname

6
Rehabilitatie van uitgemijnde bauxietgebieden in Suriname

PARAMARIBO, 7 apr – Internationale experts hebben zich eind vorige maand in Suriname georiënteerd als voorbereiding om een actieplan op te stellen, voor de rehabilitatie van uitgemijnde bauxietgebieden in Suriname. Het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten heeft de rehabilitatie van de oude mijnen in bepaalde gebieden bevolen in het Kaliña- en Lokono-vonnis, waarin Inheemse stammen gelijk kregen in een zaak tegen de Staat Suriname.

De delegatie onder leiding van Mark Annandale, milieuwetenschapper en specialist in mijnrehabilitatie en gemeenschapsbosbouw/University of the Sunshine Coast, Australia, heeft op woensdag 28 maart een bezoek gebracht aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO).

Annandale voerde de missie samen uit met Cathal Doyle, specialist inheemsen en mensenrechten/Middlesex University London, Engeland.

6 REACTIES

 1. Dat was toch de Nederlandse regering? Hoe kan dat Suriname arm is gebleven?
  Omdat al dat geld naar Nederland ging. Suriname kreeg nooit 4 miljard aan geld.
  Suriname moest produkten van Nederland kopen en het geld stroomde terug naar Nederland.
  Wat verwacht je van de kruimels dat overgebleven was?


  Maak melding

 2. Heel droevig dat de Roverheid Suralco/Alcoa niet aan haar verplichtingen houdt. Hier hoeven geen internationale deskundigen voor langs te komen.

  De Surinaamse staat kan Alcoa gewoon dagvaarden in de VS omdat zij duidelijk in gebreke zijn ten aanzien van haar Rehabilitatie plicht. Bij mijn weten heeft BHP Biliton haar verantwoordelijkheid door gegeven aan Suralco/Alcoa en daarvoor een afkoopsom van $ 300.000.000 betaalt. Gezien de duur van herstel van de ecologische schade en de vervuiling bij Paranan zal men niet verbaast moeten zijn dat herstel $ 1.000.000.000 of meer gaat kosten. Voor het merendeel lowtech aannemerswerk. Hoeveel Surinamers kunnen hier minimaal 10 jaar een goede boterham mee verdienen.
  Laten we gokken op 50.000.000 mensuren arbeid over 10 jaar = 5.000.000 mensuren/jaar = ongeveer 4.000 directe banen ofwel minimaal 8.000 mensen die betaald werk hebben.

  Helaas zit men al meer dan 3 jaar te wachten tot dat Alcoa voor een prikkie (oplossing zand er over) met een oplossing via Sardjoe ondernemingen komt. De ondeskundigheid van de regering wordt hier getoond. Het enige waar de regering goed in is dingen fout te laten gaan en het afromen van cashflow.


  Maak melding

 3. @Jojo,
  Super triest. Helaas is het niet alleen op het Alcoa dossier waar deze regering zwaar de fout in gaat. Bij goud, hout ,visserij en andere sectoren zien we dezelfde foute keuzes en inhalig gedrag. Persoonlijke belangen prevaleren boven het landsbelang. De uitkomst is altijd weer dat het Surinaamse volk ernstig wordt benadeeld en dat riante mogelijkheden om uit de crisis te geraken op onbegrijpelijke wijze worden verkwanseld.


  Maak melding

 4. Na 100 jaren mijnen heeft Suralco niets achter gelaten kijk maar in een straal van vijftien KM .
  Bij Suralco was het werken 8 uur tot 4 uur en 4 uur tot 12 uur waar je maar 1 keer macht eten dat was 12 uur middag .
  Vakbonden en staf medewerkers hebben nooit voor de rechten gevochten .
  Plaifair van NDP was vakbond leider van Suralco niets heeft hij gedaan voor de werknemers .

  Onder NDP Regering zullen ze nooit een herstart maken met Suralco een slaaf bedrijf was dat .
  Met dank van groot America hebben wij nooit een eind product gemaakt met Bauxiet .
  Met de zelfde Bauxiet ga ik stenen maken en huizen bouwen is dat zo moeilijk .


  Maak melding

 5. @Tjallie

  In 2012 konden of wilden de onderhandelaars met Newmont niet vertelen hoeveel Jungle Newmont zou gaan kappen. Zij spraken naar ons over 50.000 ha. Waarbij elke ha goed is voor 300 m3 rondhout.
  Toen zij onduidelijk bleven, kregen wij van Newmont (Crespo) in 5 minuten alle relevante data.

   Voor de mijn moest 4.500 ha jungle gekapt worden. De Environmental Social Impact Assesment Study gaf later de zelfde getallen weer.
   1.500 ha was reeds gekapt door pork mockers of voor ontsluiting en exploratie, etc.
   Het hout met commerciele waarde van de nog te kapen 3.000 ha (90.000 m3) zou Newmont moeten laden op vrachtwagens van een lokale ondernemer.

  Het was ons toen direct duidelijk waarom de onderhandelaar voor Suriname met Newmont (Boerenveen) plus Jozefzoon nooit duidelijke uitspraken deden. Er was ongezien minimaal $ 10.000.000 te verdelen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.