zondag, oktober 24, 2021
HomeFotoMinister op oriëntatie na hevige wateroverlast in Suriname

Minister op oriëntatie na hevige wateroverlast in Suriname

-

- Advertisement -

PARAMARIBO, 7 apr – Ook dit weekend heeft Suriname te maken met hevige regenval. Zo hevig dat de Surinaamse minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie Patrick Pengel op oriëntatie ging. De minister gaf aan dat hij met de afdeling Ontwatering de wateroverlast zo snel mogelijk wil oplossen.

- Advertisement -

Vorig weekend, tijdens de Paasdagen, ging het ook al mis. Toen zorgde zware regenval voor enorme overlast. Deze overlast laat diepe sporen na voor de Surinaamse landbouwexport.

Ook voor vandaag had de meteorologische dienst in Suriname (METEOSUR) een waarschuwing afgegeven: Waarschuwing 07 april 2018: zware regenbuien op sommige plaatsen, soms met sterke windstoten. Alertheid i.v.m wateroverlast voor delen van Paramaribo-Noord, Commewijne, Marowijne, Noordoost Saramacca.

Dit is de situatie in hartje Paramaribo:26 REACTIES

 1. Mini ster Pengel komt zich zeker orienteren van planeet mars, want hij heeft het niet in zijn mars dat de ontwatering van Paramaribo altijd tijdens de grote regentijd een probleem is. Hij weet dat hij over twee jaar opdonderd en het niet langer zijn probleem zal zijn want een ding is zeker als het mooi weer is dan gaan Surinamers zich niet voorbereiden op overstromingen.


  Maak melding

 2. Het eist een andere manier van denken. En een stukje automatisering van de gemalen. Ze op afstand kunnen besturen. Waterpeil reguleren. Van tevoren pompen .
  Je heb mensen met inzicht en toewijding nodig. Je kan 2/3 ander werk geven of naar huis sturen. Maar dat wil het ministerie en het lad weer niet .Men gaat liever door profeterend op oude voet.


  Maak melding

 3. Suriname, elk jaar loopt t onder water. De regeringering Bouterse NDP praat over fundering, investering en infrastructuur. Maar waar dan ?? In hun eigen pocket ??

  Suriname al 42 jaar onafhankelijk en nog steeds onder water .. En de geweldige leider laat Suriname verzuipen.


  Maak melding

 4. Decennia lang een jaarlijks terugkerend fenomeen, als het dan weer zover is, gaat er weer zo een paars leeghoofd “een kijkje nemen”. Vervolgens het probleem bespreken, een MOU ondertekenen, een commissie in het leven roepen en dan zijn we weer een jaar verder. Gaan we opnieuw beginnen. Wat een primitieve apentuin.


  Maak melding

 5. Dan mogen Dubai en het rijke Westen ons in alle opzichten honderden jaren voor zijn, ik ben trots dat er toch iets is dat wij hun het nakijken geven; ‘Je per duikboot verplaatsen in de binnenstad van je land’.
  Laat ze ons dat maar nadoen die sukkels.


  Maak melding

 6. Die overstromingen zijn goed
  Gelukkig bestaan die nog.
  Kunnen de visjes een beetje
  uit en op stap i.p.v. hun hele leven in een domme sloot moeten doorbrengen.

  Zo wordt het land ook minimaal 1 keer per jaar een beetje schoongespoeld.

  Gewassen als het ware.

  Zonder die overstromingen zou alles daar nog een grotere stinkzooi worden.

  God heeft deze overstroming daar gezet daarom moet iedereen er van afblijven.


  Maak melding

 7. hij,Patrick Pengel, gaat kijken of het water echt nat is!
  begin een plan te bedenken om sommige gedempte afwateringskanalen uit de koloniale tijd weer open te graven! Rond 1770 waren er al afwateringskanalen. Dambrandersgracht, Limes gracht.
  Verstopte rioleringen versneld ontstoppen.
  dit is gratis advies Patrick.


  Maak melding

 8. Dit is weer typisch Suriname. Allemaal achterstallig onderhoud. Nu gaat de
  minister kijken naar oplossingen terwijl het regenseizoen al begonnen is.
  Je moet het dak repareren als de zon schijnt en niet als het regent!!


  Maak melding

 9. Mensen, de oorzaak van de laatste overstroming in de binnenstad is het gevolg van menselijk falen.
  Heb vernomen dat de wachter die het gemaal bedient de bemalingsinstallatie te laat heeft ingeschakeld. Ruim een uur nadat de pompen in werking waren gezet was de situatie nagenoeg genormaliseerd.

  Ergo, het is niet de regering of de president die deze overstroming in de binnenstad heeft veroorzaakt, echter gebeurt dit door mensen die hun werk niet goed doen.

  En dit is niet de eerste keer dat het gebeurd want enkele maanden terug was er een soortgelijke situatie op de Centrale markt, waarbij de markt blank stond.
  De oorzaak was toen eveneens dat men verzuimd had de sluizen, die voor afvloeiing van het overtollig water moest zorg dragen, dicht had staan.


  Maak melding

 10. Wat Surinamers hieruit zouden kunnen doen en mee zouden kunnen doen:
  – welke gebieden, delen lopen onder water en dit in kaart brengen,
  – hoe hoog zijn de waterstanden in deze gebieden,
  – niet overal volbouwen, niet overal ontbossen, niet overal asfalteren, betegelen,
  – hoe om te gaan met je afval en de natuur niet te gebruiken als een afvalbak
  – de afvoerkanalen schoon te houden, enz.
  – waterbergingen in de wijken aan te leggen die voorzien zijn van pompen, sluizen en verbonden zijn met kanalen en het water bij vloed in kan worden geloosd en opgevangen. Deze waterbergingen (sluizen, pompen, enz) zijn weer verbonden met de rivieren waar water naar toe wordt geloosd als het eb is.

  Ook andere zaken als inpoldering van de wijken is belangrijk, mangroveaanplant voor de kust goed in stand te laten blijven, waar nodig dijken aan te leggen in de kuststrook, gooit geen rommel, afval op straat, die overal in de natuur terecht komt en kanalen, afvoerkanalen, trenzen, enz verstopt raken, in de droge tijd deze schoon houden, uitgraven, enz.

  Er moet een goede inventarisatie plaats vinden over talrijke zaken. Ook de weersgesteldheid, klimaat, natte moesson moet moet duidelijk zijn wanneer deze er is/zijn. Onderhoud van alle infrastructuur, kanalen, trenzen, inpoldering, mangrove aanleg en in stand houden, goed omgaan met je afval, de waterstanden goed bij houden overal in alle wijken. Kijken waar de problemen zijn en zien waar de oplossingen liggen en welke op korte, middellange en lange termijn genomen moeten worden. Men zal ook rekening moeten houden met het smelten van de ijskappen op de Polen.

  Wetgeving is heel belangrijk as het gaat om de verkaveling van projecten. Wat moet allemaal door de verkavelaars in orde gemaakt worden voor degene die een kavel koopt. Internationale ondernemingen uit Nederland die er zorg voor dragen dat dijken, hulpdijken, kanalen, inpolderingen, sluizen, pompen, waterbergingen, onderhoud op de juiste wijze worden aangelegd. Niet overal moet worden volgebouwd. wijken naast elkaar aanleggen, zonder daar tussen waterbergingen vraagt om deze problemen. De zwampen, bossen zullen in stand moeten blijven tussen de verschillende woonwijken. Hierdoor is er genoeg ruimte die kan dienen als waterbergingen.

  Het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden voor hemelwater, zeewater uit het noorden, rivierwater uit het zuiden. Nederland heeft hier meer dan genoeg kennis en ervaring in. Suriname en Nederland zijn met elkaar verbonden als een ruiter op een paard. Alleen zal er een andere Moses moeten komen die weet hoe de verhouding was van Moses met de Farao of omgekeerd.

  Send us another brother Moses!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 11. Het water staat symbolisch voor de verarmde ndp paria’s die tot hun neus in ddb zijn paarse beerput zoeken naar ete, drinke gelovend in de dwaas Bouta door tweemaal oerdom te stemmen op de leugenaar, moordenaar, drugsbaas en staatskas rover.


  Maak melding

 12. @Milton

  U praat onzin. Pompen aanzetten kan in een paar uur dicht geslibte afvoeren niet oplossen. Men moet al dagen voor de regen beginnen met pompen. Dat doet men in Nederland ook. Men moet er voor zorgen dat de buffers leeg zijn zodat als er veel aanbod is kan het gewoon weg stromen. Bij eb kan het water ook gewoon uit de stad weg stromen.
  Helaas smoesjes Milton. Watermanagement vereist planning ofwel de afvoeren moeten schoon zijn, de sluizen & stuwen moeten functioneren, de buffers leeg, de pompen onderhouden, de brandstoftanks vol en de beheerders & onderhoudsmensen paraat.

  U geeft de schuld aan mensen en niet de regering. Beste Milton de regering moet de juiste mensen aanstellen en deze instaat stellen te kunnen functioneren. Ook in Suriname zou is de tijd dat mannetjes pompen aan moeten zetten. Als dat moet is er al iets wezenlijk fout.


  Maak melding

 13. Wat een trieste aanblik, gehaal paramaribo loopt nu onder met een beetje regen.
  Al die mensen die in hun houten huisjes zitten op een erf , ik vraag me af hoe het met ze vergaat.
  want van opvang is geen sprake.
  Het land is gewoon verzopen een paar maanden per jaar.
  Je zou denken dat ze nu vollop actie gaan ondernemen alleen maar praten elk jaar weer.
  Je zit ze ook niet aan het werk, ze wachten en hopen dat het water snel zakt dan hoor je niks meer.
  Jammer hoor , ik heb graag droge voeten.


  Maak melding

 14. Bolle is waterdeskundige. Misschien kan hij met z’n LaTina en 3 kuikentjes Ahalia, Azalia en Akalia een overstroomde perceel kopen in Suriname en daar z’n waterbol op toepassen. Weinig kans dat hij het droog houdt.


  Maak melding

 15. Jesse ,
  Er is nog hoop voor je ,jij kan alleen maar dromen dat je net zoveel wijsheid kan bezitten als de koning van Nederland ,maar er is hoop voor jou ,als het water je aan de lippen staat ,konden die Hollanders wel even kijken hoe het met je gaat.
  JE HEBT een IQ VAN EEN WATER LUIS GEFRUSTEERDE KIKKER


  Maak melding

 16. Vliegende Hollander.

  Wil je het woord onderhoud aub niet meer gebruiken ?????
  Dat woord kennen wij niet in SU, wel bouwen en niet onderhouwen !!!!

  passant

  Wat je allemaal schrijft is mooi en prachtig om waar te zijn, Surinamers zijn niet natuurbewust.
  Alles wordt gewoon neer gesmeten op straat en sloten, ook dooie honden en katten !!!
  Ga maar kijken aan de Pater Weidmanstraat er is daar een sloot en die is helemaal vervuild met
  van alles en nog wat. Ik stop ermee, wordt al misselijk bij de gedachte al !!

  milton

  Jij zit dicht bij je baasje als Damsco RobG Parbo en al die schoothondjes van de baas: kan je, je baas niet vragen om de bewuste ambtenaar zijn werk goed te laten uitvoeren ????????
  Dank je wel alvast.

  Jesse

  Bolle zou inderdaad zou het kunnen oplossen, maar DDB wil niks met Olland te maken hebben.
  En buiten dien zit hij letterlijk en figuurlijk hoog en droog, dus het water overlast deert hem niet .

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 17. Haha altijd wordt Nederland met de grond gelijk gemaakt op
  deze site. Nu het water begint te stijgen , begint iedereen te
  roepen vraag het maar aan Nederlanders. Ik denk elke cm dat
  het water stijgt, hoe positiever Surinamers over Nederlanders worden.


  Maak melding

 18. O ja de Surinaamse vrouwen zijn al positief, kijk maar eens
  op een dating-site hoeveel vrouwen op zoek zijn naar een mooie
  blonde Nederlandse man.


  Maak melding

 19. @Milton
  Je verhaal over een te laat ingeschakelde pomp is niet alleen een verhaal dat je nu ff snel verzint maar het slaat ook nergens op. Als het door een te laat ingeschakelde pomp was dan zou het nooit zo erg zijn en zeker niet zoveel uren aanhouden.
  .
  Mensen moeten eens stoppen om allerlei onzin verhalen te verzinnen en posten die nergens op slaan, verzonnen zijn, etc. Dit soort postings zijn niet alleen een minachtend gebaar naar de lezers die ze met hun doorzichtige onzin denken te beinvloeden. Het is zelfs een domme actie met tegengesteld doel want een ieder doorziet de onzin en zal direct denken weer zo’n NDP-er die denkt dat het volk gek is” met als gevolg dat menig lezer de NDP nog meer gaat haten.
  .
  Kortom Milton Blijf maar lekker schrijven want een beter grafgraver dan jij en je maties voor de NDP zijn er niet. Doe ons een plezier. en post nog meer onzin opdat we snel van het criminele wanbestuur verlost zijn.


  Maak melding

 20. Milton@
  Waterlopen Schoonhouden, waterbuffers maken ,en wat dacht je van onderhoud .,en inderdaad Jesse die bolle zou alle suris wat kunnen leren over water management, dan hoef jij niet tot je lippen in het water te staan sjappie onbenul


  Maak melding

 21. Het valt me nog mee dat er hier niet gezegd wordt dat het door Bouterse komt dat het zo hard heeft geregend. Het zal me niet verbazen als er wederom idioten zijn die Bouterse daarvan de schuld zullen geven. Ook zal het mij niet verbazen dat diezelfde idioten zullen zeggen dat Bouterse wasmachines, plastic flessen, kartonnen dozen, kadavers, plastic emmers, houten bezems, planken en ander afval in de slootjes heeft gegooid om de verstopping van het riool te veroorzaken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.