zondag, oktober 24, 2021
HomeOnderwerpenMaatschappij'Nederland moet moorden op indianen erkennen als genocide'

‘Nederland moet moorden op indianen erkennen als genocide’

-

- Advertisement -

DEN HAAG, 4 apr – Surinaamse Nederlanders met Indiaanse roots willen dat het Nederlandse parlement de moorden op de indianen in Suriname erkent als genocide. Ze willen daarover een brief aan de Tweede Kamer sturen. Dat schrijft ‘De Kanttekening’ die twee van hen sprak.

- Advertisement -

In Suriname sloot Gouverneur Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck in 1686 een vredesverdrag met de indianen, waarin werd afgesproken dat indianen geen slaaf meer mochten worden. Maar Van Sommelsdijck hield zich niet aan het verdrag en moordde veel dorpen uit, aldus de Kanttekening daarover.

De indianen willen graag dat het Nederlandse parlement de genocide op de indianen erkent, net zoals ze de Armeense genocide (1915-1923) heeft erkend. Lees het complete verhaal ook hier: ‘Ze hebben ons land ingepikt en ons tot slaaf gemaakt’.

(ARCHIEFFOTO: Inheemsen in Suriname)35 REACTIES

 1. @ moderator,

  Graag zou ik het complete verhaal willen lezen, helaas werkt de link niet.
  Hopelijk wordt er iets aan gedaan.
  Anders zal ik het op een andere manier zoeken.


  Maak melding

 2. Ik ben benieuwe van het verhaal over het genocide in Su, Ik hoop dat het geen indianen verhaal is. Bovendien hebben de Indianen su al gratis gekregen met miljaren harde valuta . Ra ra is dat nog niet genoeg????. Nex no fout Mensen die op Baboe Chan lijken zijn op weg naar de indianen met voedselpakketen . Even geduld maar.


  Maak melding

 3. De indianen met hun indianen verhaaltjes.15 burgers werden afgeslacht en die indianen blijven stil.Geen piep komt uit hun mond.Nederland deporteer ze naar Suriname.Jullie verwennen deze nietsnutten. en ze geven jullie stank voor dank.Ze genieten van alle faciliteiten die wij in Suriname niet hebben.Ze zijn een verlengde van bouta de indiaan.


  Maak melding

 4. Grappig ,Nederland wordt beschuldigd van genocide door dezelfde groep die in Nederland wonen!!Hahaha…
  Deze indianen hebben niks te doen in Nederland ze genieten van hun ww en ze hebben tijd genoeg voor rotzooi.
  Belachelijk hoe ze nooit bouta durven te beschuldigen voor al het tragische die ook zij en hun familie moesten meemaken .Maar nee ze gaan liefst 400 jaren terug in de geschiedenis.
  .
  Baboe Pagla,
  Santokhi kijkt vooruit.Hij blijft niet stilstaan maar gaat met de tijd mee.Hij brengt voedselpakketten voor de indianen maar vraagt niet om hun gunsten
  De indianen zijn ondankbare gasten en vergeten snel.Onze hoop is niet gestoeld op de indianen.


  Maak melding

 5. Laten we 1 ding niet vergeten, Indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. er zijn zo plusminus zo’n 20.000 in Suri. De mensen hebben alle recht van spreken, het is immer hun land dat afgepakt is ,laten we dat niet vergeten. Er was destijds geen reden voor welke verdrag dan ook. Het VOC floreerde in die tijd, handel,stelen,onderdrukking en slavernij. wie niet luisterde moest maar voelen of een handtekening zetten.Als het erop aankomt is Nl erg hypocriet. SO WHAT! dat een stelletje Indianen nu van zich laten horen. Het zijn immers ook Nederlanders. Daar hebben ze niet voor gekozen, equivalent van Amerika. De Indianen in Suri, hebben decennia lang hun mond dichtgehouden, nooit heeft mijn ouders, noch jouw ouder last gehad van een iNGIE gehad, integenstelling tot anders rassen. Dus LUL hier niet zo dom over deze groep inheemse mensen. Als je niks beters te doen heb. Als zij destijds hadden geroepen: ROTOP! NAAR JE EIGEN LAND! dan hadden zij gelijk. Dat geschreeuw van een handje vol Indianen nu is tegen dovenmans oren. NL is hypocriet als het om het verleden gaat.Ze bagatelliseren liever dan de waarheid te vertellen. Want de waarheid betekend betalen. Maar ze vergeten 1 ding dat: al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel.


  Maak melding

 6. En de Romeinen, de Vikingen, de Spanjaarden, de Fransen en de Duitsers moeten ook erkennen dat ze Nederlanders hebben vermoord..


  Maak melding

 7. @ EMD
  “Het VOC floreerde in die tijd,” Het is zo makkelijk lullen over de VOC, die geen moer met Suriname te maken had. Dat was de WIC!. Toont wel weer eens aan dat de grootste kraaiers de minste kennis van zaken hebben!


  Maak melding

 8. @Gr.Bie ,,je klinkt net zo oliedom als je naam!

  In Nederlands-Indië kwam op 1 januari 1860 een einde aan de slavernij. Hier staan we in Nederland niet bij stil, laat staan dat slavernij in de oost in ons collectieve geheugen zit. En dat terwijl de slavernij in Nederlands-Indië eerder begon en omvangrijker was dan in de westelijke koloniën. In het jaar 1750 bijvoorbeeld waren er 75.000 slaven in vestigingen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) tegenover 64.000 in Suriname en de Cariben.

  Als je nog meer voer wil , kan je krijgen. Weer zo’n domme hypocriet !


  Maak melding

 9. Vrede, vriendschap, onderlinge begrip en gezamenlijk verder met elkaar optrekken, krijg je alleen door erkenning van gemaakte fouten tov elkaar.

  DAN BREEKT DE NIEUWE DAG AAN.

  Roy Groenberg
  Stg Eer en Herstel


  Maak melding

 10. @henkmolenaar2016,,,

  Voor een nabetaling moet je eerst bij de Egyptenaren zijn, willen die niet. Dan bij de Grieken proberen. Willen die ook niet , dan maar na Rome. Hun zijn met de slaven shit begonnen.Maar ik ben bang dat je niks krijgt want die zullen net zo hypocriet zijn van: MIJN NAAM IS HAAS, IK WEET VAN NIKS! hEHEHEHEH,, AI BOI, NA SO SO LAFO TORIE DJASO


  Maak melding

 11. Ja, @henkmolenaar2016, dat moeten ze erkennen. Nederlanders moeten ook erkennen dat ze Joooden hebben verlinkt. Het is een nogal meeloperig volk.


  Maak melding

 12. Heeft de Surinaamse regering dat deze genocide al erkend ? Alle regeringen vanaf de koloniale tijd hebben altijd verdeel en heers politiek gevoerd.


  Maak melding

 13. Sinds Nederland weg is uit Suriname is het alleen maar bergafwaarts gegaan
  met Suriname. Het is het zelfde liedje als met Zimbabwe als ze geen
  leiding krijgen van blanke mensen dan komt er niks van terecht.


  Maak melding

 14. Je kunt er lang en breed over praten maar het blijft staan. Dit was een genocide, zoals er vele waren in de geschiedenis. Er ken het gewoon en daarmee is het gezegd. Als ik het wel heb vond die vooral plaats toen er nog Engels bestuur was, maar ook dat is nu minder belangrijk.
  Erken het gewoon. Daarna kan men weer verder.
  De draad op pakken bij het racistische en leugenachtige gedrag in de 80’s toen Bouterse deze indianen met valse, nimmer waargemaakt beloftes voor zich won om later een groot aantal van hen, die de leugens doorzagen, met kettingzagen te vermoorden.


  Maak melding

 15. Ze hebben ons land ingepikt en ons tot slaaf gemaakt
  Waar staat het geschreven dat dit land van de Indianen was? Deze lieden leden toen een nomadenleven/Nomaden bestaan en hadden geen vaste staanplaatsen. Toevallig waren zij op dat moment toen de Hollanders aan land gingen op de verkeerde plaats. En wil ook niet betekenen dat het van jou is, omdat je toevallig daar stond. Dat ding werkt niet zo.

  Over het moorden en tot slaaf hebben gemaakt sta ik 100% achter de Indianen.
  Van noord Amerika tot zuid Amerika waren alleen (wie zijn Indianen) Indianen. Vanwaar zijn deze afkomstig en hoe zijn deze in een Amerikaans werelddeel terecht gekomen?
  Om een heel lang verhaal kort te houden zijn de Amerikaans grondgebied een deel van China.


  Maak melding

 16. @ EMD
  Het gaat jullie alleen maar om geld. Jullie zien de geschiedenis niet in de toenmalige context. Alleen maar zeiken om geld. Jullie hebben lange tenen en een grote maag en zijn te lui om te werken. Ga eerst dat zootje van jullie roversbende regering maar eens schoffelen.


  Maak melding

 17. @Gr.bie,,, (ezellin)

  Wie is jullie? Domme gans, je ben echt te dom om te kunnen onderscheiden of ik wel een Surinaamer ben. Kijk eerst naar je eigen viezigheid, voordat je je weer met die vieze vinger naar de ander wijst. Hahahaha, don’t fuck with EMD !


  Maak melding

 18. HET SPIJT ME TE ZEGGEN, HET ZAL EEN GOEDE MAN ZIJN MAAR IK WORD ER EEN BEETJE MISSELIJK VAN, ELKE KEER WEER DE ZELFDE NAAM Sandtokhi, is dat alles, is er niet meer.


  Maak melding

 19. @ EMD

  Gezien je taalgebruik, woordkeuze en zinsvorming ben je echt een zielig figuurtje. Blijf lekker hangen in je slachtofferrolletje. Zelfs mijn bakroes lachen je uit!


  Maak melding

 20. @Gr.bie,,, hahahahajI je wil me leren kennen noh, gaat mooi niet gebeuren. PVV undercover die hier zijn om Surinaamers uit te schelden zullen nooit Mattie ’s van me worden. Je moet je schamen als Nederlandse om een bevolkingsgroepen te oordelen . Dank zij hun voorouders ( BLOED, SWEET EN SWEEPSLAGEN ) teer jij nu van de welvaart . In dat opzicht ben ik liever een trotse Surinamer dan een nakomeling van een slavendrijver. Ai, ai ,ai , dat doet pijn heh. Volgens mij ben je niet verder gekomen dan de lagere school om dit te weten. ( Te dom ) Surineds zijn trotse mensen in NL, die kennen hun verleden. Er zitten nog genoeg oudjes ( Surineds ) in de bejaardenhuizen in NL. Ga heen en zeg : Dank u wel , in plaats van het verleden weg te poetsen. Dat weg poetsen zal NL nooit lukken. Jammer voor types als jij. Blijf maar nonsense uitkammen, ik vermaak me kostelijk hahahaha.lafoe tori


  Maak melding

 21. Dat is meer dan bilijk. Er werd verbrande grond toegepast; wie zich in bepaalde richting begaf, werd op eigen grond, neergeknald. Deze historie staat beschreven. Hoezo moet ik genotsbeelden van hollanders in mijn moederland verafgoden. Kom, Geniet, en ga weg. Kom hiet geen beelden schieten. Je hebt dat recht niet.


  Maak melding

 22. Blaanken pikken alles in. Zelfs de Maan, Mars, Venus, alles willen ze inpikken. Gelukkig dat ze niet naar de Zon kunnen, anders was dat ook door hun ingepikt. Zouden we per uur Zonnebelasting moeten betalen.


  Maak melding

 23. @EMD,

  Stakkers zoals jij hoef ik niet te kennen, want die heb ik tijdens mijn werk in Suriname al leren kennen.
  Mijn voorouders hebben part nog deel gehad aan wat jij en je trollen de Nederlanders allemaal toedichten.
  Jullie leven met een heel groot minderwaardigheidscomplex en houden dat in stand door continue te zeiken en de geschiedenis bewust met de kennis van nu op jullie eigen tekortkomingen te projecteren. Nogmaals: mijn BAKROES lachen je uit!


  Maak melding

 24. @Gr,bie,,, nou komt de aap uit de mouw. Ze hebben jouw Uitgekotst, daarom ben je zo gefrustreerd.Tja meisie had je niet moeten gaan.Eigenschuld dikke bult. Surinamers houden nou eenmaal niet van: meisje je ben zo lelijk als de nacht, je tanden zijn zo geel, en je stinkt uit je bek
  als je 😁. Logisch dat je revanche komt nemen tog? Hehehehe,, nou gaan die bakroes van jou nog harder 😂😂😂😂.


  Maak melding

 25. @ Ira en Klaas de groot,

  Bedankt voor de links. Heb nu geen tijd om die te lezen. Zal dat in het weekend doen.
  Heb vluchtig de reacties gelezen. Wat een haat en nijd tonen de Surinamers onder elkaar, daarom kan en zal Suriname nooit vooruit komen. Er rust teveel hebi op dit land dankzij de enorme rivaliteit tussen de diverse etnische Surinamers.
  Ze hebben niet de gave om hun neuzen naar 1 richting te laten wijzen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.