Wateroverlast laat diepe sporen na voor Surinaamse landbouwexport

16
Zware regenval tijdens Paasdagen zorgt voor overlast

PARAMARIBO – De export van landbouwproducten komt ineens onder druk te staan door de wateroverlast en regenval van de afgelopen dagen. Het onweer heeft verschillende landbouwgebieden in het kustgebied getroffen en delen staan zelfs nog blank. Toe- en afvoerwegen zijn nog nauwelijks begaanbaar. Gevreesd wordt dat vooral fruit en groenten te lijden hebben van het water. Ook de lokale voorziening zal niet zijn wat die wezen moet.

De export zal sowieso aanmerkelijk moeilijker verlopen. “De landbouwers moeten nu extra inspanningen plegen met betrekking tot bescherming van de gewassen op het veld en het wegpompen van het water uit de beplante arealen. Door de wateroverlast gaan planten verloren”, zegt Swami Girdhari, lid van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname, tegenover de Ware Tijd. Het is te verwachten dat de oogst karig zal zijn.

Met het tegenvallen van de oogsten, is ook een schaartse te verwachten van groenten. Datbzal een uiteraard een ongunstig effect hebben op de prijzen. Het ergste is dat de concurrentiepositie van de Surinaamse land- en tuinbouw op de buitenlandse markten te lijden zal hebben. Op zich heeft dit weer gevolgen voor de vraag en dus een daling van de exportvolumes. Girdhari weet nog niet hoe groot de schade precies is.

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Gelukkig gaan de ndpers de schuld niet kunnen schuiven in de schoenen van Venetiaan van deze zoveelste ramp .Bouta pe a monie de ,die Venetiaan heeft achtergelaten? Bouta de gek. droomt over treinen,ga de infrastruktuur aanpakken en wat minder dagdromen!


  Maak melding

 2. Stelletje zielepoten Dit is ëen probleem dat sinds mensenheugenis bestaat om het doodsimpele feit dat de mensen zelf de oorzaak zijn van dit probleem. Dit heeft niks met de poliriek te maken maar met de mentaliteit van jullie zelf


  Maak melding

 3. Koop voedsel in voor een heel jaar en sla het op. Want dit jaar gaat schaarste optreden. Ook Nederland krijgt temaken met mislukte oogsten door wateroverlast. Alle voedsel gaat flink duur worden, ook in Holland.


  Maak melding

 4. Over de brug spelen veel kinderen van dwaze ndper’ s in het smerige water, zingend, pa en ma gaan weer vo vijf dwaze bouta jaren in 2020, met als refrein, tralalala efoe a foute ddb na neks, dang neks no fout.


  Maak melding

 5. Surinaamse landbouw export is geen miljardenbusiness, zelfs geen multimiljoenen business, vele boeren kunnen niet eens modern boeren, laat staan voor de export boeren. Merendeel zit keihard in de drugsbusiness, lang bekend!! Zogenaamd rijk geworden door groente export of door rijst export.

  Speciaal politieteam met inlichtingendiensten mogen z.s.m. het platteland volledig afkammen en schoonvegen op zoek naar de vele drugsboeren, drugslaboratoria, opgeslagen drugsbalen, hennepvelden tussen de groenten en vooral zoveel mogelijk mensen aanhouden en drugs vernietigen. Men moet en mag beginnen met grote rijst export bedrijven. Zogenaamd rijk geworden aan rijst export wat goedkoper en beter is uit Zuidoost Azië.


  Maak melding

 6. @ HACO,,,, JE HEB LANDBOUW SCHOOL GEDAAN DIT IS EEN ONDERWERP WAAR JIJ NIET MAG ONBREKEN, BRO. VERTEL, HOE MOETEN ZE DIT OPLOSSEN. JE BENT EEN SURINAMER , jIJ WETEN HET ALLEMAAL ZO GOED . MI WAGTIE


  Maak melding

 7. PAK VOORAL OOK DE ZEER GROTE DRUGSBOEREN AAN, DIE AL ZIJN VEROORDEELD IN NEDERLAND EN IN FRANKRIJK !
  MAAR IN DE CORRUPTE BANANEN/REPUBLIEK SRANAN, LOPEN DEZE DADERS VRIJ ROND EN BEKLEDEN HOGE POLITIEKE FUNCTIES !

  RESULTAAT : MENSENRECHTENSCHENDINGEN- GEWELD TEGEN VREEDZAME BETOGERS – , BEDREIGING RECHTERS EN PG, SRANAN FAILLIET GEMAAKT !

  PS : STOP MET ETNISCH/RACISTISCH GELEUTER !!!! ALLE DRUGSHANDELAREN OPPAKKEN , EVENTUEEL UITLEVEREN !


  Maak melding

 8. Men kan landbouweilanden maken die dan verhoogd liggen en omringd zijn door kanalen. Hevige regenval zal dan weinig invloed hebben op de produktie.


  Maak melding

 9. EMD
  JE HEBT NOG STEEDS NIET GEGOOGLED GA DAT EERST MAAR EENS DOEN ,OP DE DOOR GENOEMDE WEBPAGINA EN TIK GLASTUINBOUW.
  DAN GAAT ER EEN WERELD VOOR JE OPEN .
  EN WAT IK KAN BETEKENEN VOOR SUR ,NIKS OF TOCH ONDERWIJS ONDERWIJS EN NOG EENS ONDERWIJS, EN DAN DE MENTALITEITS OMSLAG , ARBIEDS MORAAL IS VERTEL ZOEKEN ,EN DAN BEDOEL IK WEG MET DIE NEP AMBTENARE (STEMVEE)
  HAAL DE KENNIS WAAR JE HET KRIJGEN KAN ,HAAL DE BANDEN AAN MET NEDERLAND DIE KUNNEN JE VERDER HELPEN ,OP GEBIED VAN DE AGRARISCHE SECTOR ,WEG EN WATER BOUW, STOP ILEGALE HOUT KAP WANTHET IS EEN VAN DE OORZAKEN VAN WATEROVERLAST, WAAR GEKAPT IS HER BEPLANTEN ,AFVOER KANALEN SCHOON HOUDEN ,EN NIET ZEGGEN GOH WAT IS HET MOOI MET AL DIE WATER LELI’S.
  DE REGERING MOET STIMULEREN EN NIET INPERKEN,MOOI VOORBEELD DE CASAVE TEELD EN FABRIEK OP GEZET EN GESTOPT ,DE ONKUNDIG HEID STRAALT ER VAN AF .
  JE DE FABRIEK NIET EENS MEER TERUG VINDER ,RIETZUIKER WAAR IS HET GEBLEVEN, PALMOLIE, COCOS BAUXIT, GOUD ,OLIE ALLES IS VERWAARLOOSD OF VERKWANSELD.
  EN U VRAAGD WAT IK SUR KAN BETEKENEN NOGMAALS NIKS,ZIJ ZULLEN IN SURINAME HET ZELF MOETEN DOEN ,DOOR GOED OVERDACHT TE STEMMEN .
  EN NIET TE GAAN VOOR ZOUT VLEES EN RIJST WANT DAT IS MORGEN OP .
  EN DAN NOG EEN ADVIES GA EENS KIJK BIJ DE FAMLIE. ALEN ,DEZE HEEFT EEN PAAR VORMALIGE PLANTAGES GEKOCHT EN HEFT ER EEN WERELD BEDRIJF GESTICHT, HANDELSGEEST ONDERNEMINGS GEEST ,EN ARBEIDS MORAAL,IN SURINAME MOET MEN ANDERS GAAN DENKEN , WIL JE HET GOED HEBBEN ,EN OP EEN EERLIJKE MANIER GELD VERDIENEN ,OOK DAT GEEFT MORAAL .
  OF IK WAT VOOR SURINAME KAMN DOEN NIKS .
  IK KAN NIET IN EEN LAND LEVEN WAAR EEN BOEF EN CRIMINEEL PRESIDENT IS !!!!!! .


  Maak melding

 10. @ Haco ,, thanks, ik had het in de vorige topic over gemanipuleerde gewassen in de kassen, dat heb ik willen onderbouwen met verwijzingen via Google, maar om een of ander reden ,wordt mijn verwijzingen door Watra c niet goedgekeurd. Das jammer want zo kan ik dat onderwerp niet onderbouwen. je als je op Google GEMANIPULEERDE GROENTEN INTIKT , dan kan je veel over lezen .Voorde goede orde, ik heb niet beweerd dat groente uit kas slecht is , ik wil enkel aangeven dat het gemanipuleerde gewassen zijn, en ecologische groenten niet te vergelijken is met groenten uit de kas. En als jij mijn geiten-wollen ABN nog niet snapt dan weet ik het niet meer. Over de kas technologie , daar ben ik van op de hoogte, Kleinschalig wordt er ook ecologische groenten verbouw maar niet in massa, is tevens erg duur en tijdrovend. Ik heb ooit 20 jaar geleden zo’n kas bezocht in Sappemeer ( NL ) waren Surineds bezig met dit project. Na een paar jaar hebben ze het opgegeven. Het was te arbeid intensief en duur vanwege de klimaat. Ik heb daar tayerblad,aubergine,soproppo,pepers, en ander groente gekocht. De kwaliteit was KLASSE! omdat het niet gemanipuleerd was. Die ontwikkeling is mij altijd bijgebleven.

  Even wat anders @Haco,, ik had begrijpen dat je in Suriname woont, ik zou zeggen , het land heeft jouw kennis nodig. Waarom deel je de kennis niet met de goedwillende mensen? Ik bedoel, er zijn mensen die zich niet storen aan de politiek en hun ding doen. Ooit zal in Suri, het tij keren, en heeft jouw bijdrage vruchten geworpen. De zittende regering heeft niet het eeuwige leven Bro, daar moet je ook aan denken. Bovendien dat geschreeuw van jou is heel slecht voor je rik ke tik jeri. Dink a torie men,,,, .


  Maak melding

 11. EMD@
  Als men de tuinbouw kruis bestuiving toepast gebeurd er niets ernstigs ,dat is net zo iets als wat de bijen doen ,ze brengen de stuifmeel van ene plant naar de anderen,waar door je we l eens andere kleuren smaak en krijgt .
  In Nederland gebeurd dit op grote zaadbedrijven hand matig ,door middel van het verwijderen van de vrucht bloem ,maar het stampertje laten zitten deze word gedoopt in stuif meel van een ander ras ,NIKS mis mee,wat men hier kan berijken is eenvoudig het resistent maken tegen virussen schimmels ,waar door men sterkere planten kunnen kweken om de voedsel nood te verminderen u haalde waarschijnlijk twee dingen door elkaar manipuleren of manipulatie en modificeren dit 2 geheel verschillende methodus
  Ik zou u aanraden om googlen op de tekst glastuinbouw westland .
  Met vriendelijke groet HACO
  IN DE JAREN ZESTIG WAS IK VIER JAAR IN SURINAME TOEN HIELD IK VAN DAT MOOI E LAND ER HEERSTE TOEN OOK EEN GOIEDE MENTALITEIT DIE STOND MIJ WEL AAN VAN DE 4 JAAR HEB IK 1 JAAR IN HET LEGER GEWEEST EN EEN HOOP GELEERD VAN SURINAME EN ZIJN BEVOLKING, MIDDEN 70 TIGER JAREN GING HET MIS ,EEN BEPAALDE BEVOLKINGS GRIEP MOEST NODIG ONAFHANKELIJK WORDEN .
  NA 1975 HEB IK HET NIET MEER ZO BIJGEHOHDEN ,HET WEL GELIJK RODESIE, DE BLANKE ER UIT WE KUNNEN HET ZELF WEL ,JE ZIET WAT ER VAN GEKOMEN IS,EN DIT is MIJN MENING DEMOCRAT,DE JEUD ZAL HET NU MOETEN DOEN, HOE DAT DUURT NOG JAREN,U WEEF WAARSCHIJNLI JK HOE HET KOMT
  M et vriendelijk groet HACO


  Maak melding

 12. @Haco ,,, thanks, het zij zo, ik ben als knul, begin 70, weggegaan, toen was Suri, nog op z’n top.
  Prachtig land, de hele infrastructuur klopte. Ik ben een gekwalificeerd technicus, kan over veel dingen mee praten. ook ik had terug gewild ,maar toen begon het echt slecht te worden. De rest is een illusie….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.