Dubbele lonen Surinaamse parlementariërs, ‘staatskas legaal leeg geroofd’

29
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 3 apr – De overheidskas wordt legaal leeg geroofd. Dit stelt John van Coblijn, adviseur van voormalig president Ronald Venetiaan en leider van de politieke beweging Un Opo. De mensen die de praktijk bedrijven van het legaal roven, zijn geen anderen dan de leden van het parlement. In elk geval zit een overgroot deel meerdere inkomsten binnen te halen. Inkomsten die alle betaald worden uit de publieke kas. Het is een vergaande vorm van inhaligheid.

En dat in een positie waar juist een waakhondfunctie bij zou worden verwacht. “Als je parlementariër bent, ben je één maal vier en twintig uur parlementariër. Je kunt geen beleidsmedewerker, beleidsadviseur en ambtenaar zijn of in commissies zitten om meer te verdienen. Het is gewoon hebberig zijn”, zegt Van Coblijn tegenover Dagblad Suriname. Bijna tweederde van het parlement heeft meerdere publieke baantjes.

Daarbij wordt nauwelijks of geen prestatie geleverd. Allemaal voor rekening van de belastingbetaler. “Het wordt tijd dat dit soort zaken via wetgeving geregeld wordt. Zodoende hoeven mensen, die al een redelijk betaalde job hebben, niet opnieuw betaald te worden”, aldus Van Coblijn. Onlangs ontstond enige deining in het parlement toen van de extra inkomsten gewag werd gemaakt. Het bleef daarbij.

29 REACTIES

 1. Er is toch voldoende coke geld om deze mensen te betalen? Een narco staat als Suriname heeft nooit geld te kort. Vandaar dat er continue gereshufeld kan worden.


  Maak melding

 2. De heer Coblijn ziet nu pas de gevaren. In de tijd dat hij samen met VHP, NPS en KTPI een blok vormden was dit hem zeker niet opgevallen. Laat NDP met rust. Coblijn en consorte tenminste wordt het nu openkaart geroofd ipv ondro tafra


  Maak melding

 3. meneer BOMA, NDP IS LANGER DAN 6 JAAR PRESIDENT. MEER DAN 50% VAN DE BEVOLKING IS GETROFFEN.ER IS GEEN TOEGEVOEGDE WAARDE NA 6 JAAR IN HET LAND.INTERNATIONAL WORDT SURINAME GETROFFEN .CANADA WAARSCHUWT TOERISTEN NIET TE GAAN.HET IS ALTIJD DEZELFDE LIEDJE MET SURINAME.IN MIJN OGEN IS RIAD NUR MOHAMMED DE BESTE KANDINAAT VOOR PRESIDENT.(TEVENS PROFESSOR EN LEERKRACHT)MENEER BOMA U HEEFT OOK GELIJK. IK BEN OOK TEGENSTANDER VAN SANTOHKI.MAAR HET GEWELD MOET STOPPEN.GEEN LEERKRACHTEN,DOUANEN PERSONEEL MOET HET WERK NEERLEGGEN.EN HET BELANGERIJKST ZIJN DE JONGEREN DIE OP VROEGE LEEDTIJD PROBLEMEN KRIJGEN MET GEZONDHEID KLACHTEN.WELKE OPLOSSINGEN MOETEN ER KOMEN.NDP BLIJF GELD LENEN.DE RENTE BETAALD HET VOLK.


  Maak melding

 4. @boma.
  Je baas beloofde in 2009 dat hij al die zaken, inclusief de onbetaalbare regeling voor ex-politici, aan te pakken.
  Maar hij heeft de meeste ex-politici, inclusief die criminelen die onder Bewind korte tijd in functie waren, van levenslange riante inkomes voorzien. Sommige zelfs met jaren twk. Als je de contante waarde berekent van alle kadootjes van Bouterse in deze 8 jaar dan heeft hij vele 10-tallen, dicht bij de honderd, meer dan een miljoen USD kado gedaan !!!

  Elke regering Bouterse wordt gekenmerkt door het feit dat het land daarna nog jaren lang miljoenen moet betalen voor de kado’s en leningen die hij heeft geregeld. Een echte wakamna met zijn “mi regel” !!! EEN VLOEK VOOR LAND EN VOLK


  Maak melding

 5. @Rachid Badloe 3 april 2018 at 11:40
  Breaking news: Kredietwaardigheid Suriname weer stabiel.
  ========================
  Een halve waarheid is een hele leugen.
  Het is stabiel B. Dwz het is slecht en het vooruitzicht is dat het slecht blijft !!! Stabiel slecht dus !!


  Maak melding

 6. De ndp heeft de staatkas leeg geroofd.Venetiaan had een goedgevulde staatskas achtergelaten.Tijdens Venetiaan moest hij met het weinige doen want wat hij had overgenomen was ruines die bouta had achtergelaten.Bouta kan zijn eigen puinhopen niet opruimen. zo erg ook dat hij denkt dat hij nog een regeertermijn nodig heeft.Kom dus Venetiaan geen schuld geven.Bouta zou liever lijder willen worden voor zijn leven lang.Nu zien of de surinamers wijzer zijn geworden of even dom zijn gebleven.


  Maak melding

 7. Niemand wil luitseren maar ik blijf herhalen: Suriname is erg gebaat bij een beloning van slechts 4 loonklassen. Dus slechts 4 vastgestelde salarissen en verder geen gedonder met uitzonderingen. Alles wordt dan volstrekt transparant en duidelijk, corruptie zowat compleet uitgebannen hiermee.


  Maak melding

 8. De suries moeten niet meer meer klagen. mopperen en grote mond doen over slavernij, kolonisatie, dekolonisatie leegrovende buitenlanders. De echte rovers in Suriname zijn de suries zelf. Ze roven alles wat ze tegen komen . Zelfs hun eigen moeders en Ooms worden geroofd. Ze zeggen nex no fout maar sarie torie voor de kinderen van de toekomst die gewekt zijn door deze bende rovers. En deze kinderen gaan ook roven en moorden. zo vader zo zoon.


  Maak melding

 9. Dit is in Suriname van alle dagen. Herinnert u zich de dagen van Jopie Pengel? Hij had er als minister-president nog 2 ministeries bij. Dat is dus driemaal een ministersalaris. Er is dus al ruim 50 jaar niets veranderd, of je nou linksom of rechtsom kijkt.


  Maak melding

 10. Wat ik niet begrijp,Lachman is 60 jaar lang parlementslid en tevens advocaat geweest,een dubbele functie toch?
  Waar blijven die komedie kepers hier op dit forum!
  Het is altijd zo geweest en het zal zo blijven mie boi.


  Maak melding

 11. Legoe, wat is het verschil tussen een private functie (jurist) en een aan de ocerheid gerelateetde functie (beleid en advies).


  Maak melding

 12. Wij zijn Suries. ja ja dat zeggen ze alle burikies. Ze kunnen liever met hun grote buriki bek zeggen; Wij ROVERS. Toor miaai burikie todjoo .


  Maak melding

 13. Wat gelikt, helemaal niet onbeschoft, onbeleefd. Stop je kop maar in het zand, En speel schone schijn, Viesti prodo! ‘VERVLOEKT GELD’.


  Maak melding

 14. PANEKOEK IS ALLEEN MAAR LIST EN BEDROG VAN DE NDP KIJK NAAR MIJN LIPPEN BOUTERSE IS EEN VLOEK VAN DE MAATSCHAPPIJ EN DE STEMMERS OERDOM


  Maak melding

 15. Boma zegt “tenminste wordt er openlijk geroofd i.p.v. ondro tafra”

  Wat ren domme achterlijker opmerking vsn boma.
  Boma stelt dat openlijk stelen de voorkeur heeft dan
  stelen buiten het zicht van publiek. Boma sta je dan moreel hoger op de ladder ?
  Ben je dan beter bezig boma ?
  Stelen is gewoon stelen hoor . Mijn God waar komen dit soort broekpoepers vandaan ?


  Maak melding

 16. De volgende regering zal geen paarse regering worden. De strijd zal vreselijk zijn om De Dwaas Bouta aan de macht te houden, want het gros der dwaze duivelse stinkend rijk geworden paarse poepvliegen en vieze parasieten zullen over lijken gaan. Deze misdadig vervloekte ddb trawanten weten dat ze geen andere keus hebben dan dat ddb aan de macht blijft. Ook al zou ddb het Aardse dat hij en de zijnen van land en volk geroofd hebben met man en macht willen behouden, naar de plaats die ze gaan kunnen ze zelfs geen koperen cent meenemen. Alleen hun werken goed of kwaad tegen de naaste mens begaan. De werken van De Dwaas Bouta en zijn dwaze trawanten zijn werkelijk des duivels. Alles wat de Weg, de Waarheid en het leven voor heeft gewaarschuwd hebben deze dwaze duivels olv didibri aan hun laars gelapt. Een coup plegen is uit de boze, want die heeft verder voor gezorgd dat moorden schering en inslag zijn geworden. Stelen van het land en uit de staatskas heeft gemaakt dat het gros der ambtenaren die door De Dwaas Bouta werden aangesteld ook dieven en rovers zijn geworden. Ook Meriba is ddb misdadig vervloekt als Dino en ontelbaren dwaze ndper’ s. Het gehele Na Dedesma Partij lichaam is misdadig verziekt van hoofd ( De Dwaas Bouta) tot voetzool ( De paars verworden ndp paria’s). Weet je wat gaat komen? Nog meer onrust, onvrede, armoede, moord, misdaad, drugs, geweld en moreel verval voornamelijk onder al het paars adder ddb gebroed, de dwaze ndper’s.
  Deze oerdomme debiele dwaze idiote ndper’s zwijgen als het graf over het corrupt paars wanbeleid olv hun afgod De Dwaas Bouta. Opa en opa taki, een dwaas is een ieder de leugen en het onrecht aanhangt, onberechte moordenaars, bij verstek veroordeelde drugsbaronnen en staatskasrovers op handen dragen. Werkelijk misdadig armoedig vervloekt zijn het gros der dwaze ndper’s. Hoe meer je ze de waarheid en feiten voor ogen houdt, des te harder krijsen ze als dwaze bezetenen………………….soso lobi ddb/ De Dwaas Bouta. A wiens wi e ka, njang alla dee ddb ka, neks no fout. Domme ndper’s zijn de domme Surinamers, dom tot in het duizendste kwadraat.


  Maak melding

 17. @Legoe.
  Je opmerking over Lachman slaat nergens op. Een advocaat krijgt betaalt op declaratie basis voor geleverde diensten. Anders gezegd. Als hij zijn werk als minister doet krijgt hij voor die uren GEEN betaling voor werkzaamheden als advocaat simpel weg omdat hij geen twee dingen tegelijk kan doen.
  Je probeert met een domme “2 wrong = 1 good” zaken recht te praten.
  .
  Suriname kent drie oneigenlijke regelingen die zo snel mogelijk moeten worden afgeschaft:
  -1- Ambtenaren die in de politiek gaan krijgen een vrijstelling, met behoud van hun salaris. Dit moet gewoon een baangarantie voor 3 jaar worden, zonder enige doorbetaling, en na die tijd aflopen.
  -2- Ex-politici moeten geen levenslange uitkering krijgen. Gewoon de eerste 3 maanden 80%, daarna 3 maanden 60% en vervolgens stoppen. Ook geen extra’s als auto, chauffeur, tuinman, etc.
  -3- De pensioenregelingen moet voor iedereen gebaseerd zijn op 2,5% van het salaris boven het sociaal minimum te financieren middels een storting in een onafhankelijk pensioenfonds.
  .
  Als die aanpassingen moet in 2020 direct ingaan en de oude regelingen vervangen.


  Maak melding

 18. Coblijn is een selectieve dagoe. Waar was hij met zijn grote smoel toen Vene de boel runde in Suriname ? De Fronters hadden ook dubbele functies en toen werd er ook niets aan gedaan. Baja Coblijn neem een duik in de Corantijn en ga rustig zitten.


  Maak melding

 19. Ach, het is een bekend fenomeen, het zijn Afrikaanse toestanden. ( witte boorden crime) heet dat.
  In de EU zijn er zat ( witte boorden criminelen die zich door een en ander hebben verrijken.


  Maak melding

 20. Het aantal van 51 assembleeleden terug te brengen op 21 of 31 leden. Waardoor het voor de staat makkelijk wordt om de schurken te controleren, schurken mag je niet in de gelegenheid stellen om te stelen. Is gebleken dat het aantal van 51 leden moeilijk valt te controleren. De feiten zijn overduidelijk en de cijfers liegen ook weer niet.

  De regels om zich kandidaat te stellen moeten verscherpt worden en zal ook de termijn van deelnemen aan de verkiezing op 10 jaar gesteld dient te worden. Wie de termijn van 10 jaar niet kan aantonen dat hij/zij Surinamer zijn mag niet met hun partij deelnemen aan de verkiezing hij/zij mag wel aan partijpolitiek meedoen maar heeft ook geen stemrecht. De gelukzoekers uit het buitenland moeten geweerd worden om te rotzooien.


  Maak melding

 21. Breaking nieuws. Alweer een container vol drugs onderschept. Opa zugtoe na soso Dagoebalsing, Parbo en Praseri lobi a tori disie. Oma taki, het moeten coca snuivers zijn net als De Dwaas Bouta aka didibri.


  Maak melding

 22. FBI. Ik ben nooit Pengel-gezind geweest.
  Wel moet ik toegeven dat hij deze 3 riante salarissen verdiende door goed werk te leveren. Bewijs: vanaf dat Pengel van het toneel is verdwenen is Suriname onbestuurbaar geworden. Pengel was dus een eerlijke boef.


  Maak melding

 23. Weldone zwijnen. Roof het land maar leeg. Schijten in jenpampet zullen jullie op je sterfbed…..en mijne surilanders: zijn we bang om te sterfen in een volksopstand en ons maar laten naaien?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.