Zware regenval tijdens Paasdagen zorgt voor overlast

30
Zware regenval tijdens Paasdagen zorgt voor overlast

PARAMARIBO, 2 apr – Door de aanhoudende regen in Suriname, die op eerste Paasdag begon, zijn verschillende straten in het land en landbouwgebieden ondergelopen. Tijdens de buien is er ook sprake van zware windstoten. Dat meldt de Meteorologische Dienst van Suriname(METEOSUR), die vandaag een waarschuwing uitbracht.

De dienst meldt: Waarschuwing 02 april 2018: op sommige plaatsen zware buien, soms met onweer en sterke windstoten. Volgens METEOSUR is er sprake van ‘een storing die invloed uitoefent op het weer in Suriname. Het systeem beweegt zich vanuit het oosten naar het westen toe’.

Door de hevige regen zijn diverse gebieden onder water zoals te zien is op deze foto van SurinameVandaag/Facebook.

UPDATE: sommige mensen(stagiaires 😛 ) genoten van de regen:

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. Oplossing:
  inpoldering dijken om/van de wijken van Paramaribo e/o in heel Suriname waar mensen wonen voorzien van kanalen, sluiten, pompen, voor al deze wijken. Opslagplaatsen/wateropslagplaatsen om het hemelwater op te vangen in al deze wijken tijdens het regenseizoen en bij eb dit opgevangen water via open gemaakte sluizen in de kanalen naar/in de rivieren deze leeg te laten lopen.

  Hierdoor hebben Surinamers, dieren wegen enz geen last van wateroverlast in het regenseizoen.

  Hiervoor is wel een goede studie nodig om alles goed te inventariseren en de problemen goed vast te leggen en zien wat elke wijk nodig heeft om een goede infrastructuur op te zetten en een goede plan van aanpak te maken. Zo lang dat niet gebeurt en men ook goede afspraken maakt over voor nieuwe woonwijken zal het dweilen met de kraan open zijn en gaan allerlei rovers meer te werk met geld verdienen.

  Een goede wetgeving en plan van aanpak voor infrastructuur voor nieuwe woonwijken en ook oude is heel belangrijk.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Zonder kleren buiten en ik de stad?
  Kan dat in een ander land?
  Als het een Sranang was en dan zag je de politie.
  Op school worden leerlingen weg gestuurd als ze maar een klein beetje bloot………………………………….


  Maak melding

 3. @Mike Tjodo,
  “Gaat Jezus opnieuw willen komen op aarde in zo’n rotweer?”
  Wat een overbodige vraag; IK BEN ER TOCH.

  @Vliegende Hollander,
  “ja hij komt met de Ark van Noach!!”
  Hij kan maar beter komen met de duikboot van Oedit.

  @Pita Goras,
  “Slim van hem. Dan weet hij dat er niemand zal zijn om hem opnieuw te kruisigen.”
  Leef je nog in de pre- historische tijd? Anno nu laat ik ze op de vlucht doodschieten.


  Maak melding

 4. Alle oude koloniale afwatering kanalen zijn de afgelopen decennia gedempt.
  De huidige kanalen worden niet schoongehouden door Openbare Werken.
  Geen plan voor de toekomst.
  Dit is dan het resultaat.


  Maak melding

 5. Ik hoop dat de suries dit veel water zien als een normale zaak . Het is weer regentijd en zoals altijd in deze tijd is veel water voor rijstbouw. Vandaar dat de kolonisten veel sluiten bouwden en het water goed beheerd. neks no fout. Nu aan de slag met het ploegen van de sawa’s en daar voedsel voor het hele jaar verbouwen. En over 6 maanden is er weer volop rijst en vis voor de voedselschuur. Dus water brengt voedsel in overvloed. nex no fout. Ik hoop dat de suries niet gaan klagen van het veel water. En als de suries overlast hebben van veel water dan is het een andere zaak. En die is de zaak van de totale suries zelf, overheid en bevolking om niet nu alleen maar te klagen maar wel om na te denken en het aan te pakken zodat het veel water geen overlast bezorgt nu en in de toekomst vooral in de grote regentijd. En zo kunt je zeggen voor switie sranan. anders sari tori. ps; De boeren en de regenten in de noorzee polder werken in de droge maanden (zomer) keihard om het land klaar te maken voor de winter en wat doen de suries en raden in de grote droge tijd ?????? op de hangmat liggen zeker!


  Maak melding

 6. inderdaad het is weer regentydt en thank god dat we gezegend worden met genoeg water, als wy mee goedt om weten tegaan ,net als ene Hr pleit ik al tyden voor het kanaliseren ,opslaan en sluizen in het hele landt.het kost wat maar je krygt het dubbele voor terug en weg werkloosheid dit is een vraagstuk waar serieus naar gekeken moet worden dank u


  Maak melding

 7. Zoals prof. Misababoi zegt, de huidige wateroverlast is een kwestie van gebrek aan onderhoud en een slechte infrastructuur. Toen ik in Suriname woonde was er achter mijn perceel een trens die volledig dichtgeslibd was. Gevolg, percelen onder water bij regen.
  Ik heb de trens uitgediept en van de uitgegraven grond een dijkje gemaakt zodat ik van het probleem af was. Als de buren dat ook hadden gedaan hadden ze ook geen last meer gehad van ondergelopen percelen.
  In Nederland zijn eigenaren van percelen verplicht om de aangrenzende waterlopen schoon te houden. Wie het niet doet krijgt problemen. Misschien een oplossing voor Suriname. Het kost de overheid niets en de afwatering wordt in orde gehouden tot ieders voordeel.

  De polders van Passant werken natuurlijk niet. Polders zijn er voor om lager gelegen land tegen water van buiten te beschermen. Ga je een dijk leggen dan kan het regenwater van boven niet meer weg en wordt je land een badkuip. Beter is het verzorgen van een goede en snelle afwatering naar rivier en zee. Zoals de vroegere plantages ook hadden, maar die zijn aangelegd door professionals.


  Maak melding

 8. mijn tekst goed lezen is voor hans van den broek moeilijk te begrijpen. Als hij dat kon zou hij dat probleem dat hij niet ziet, hebben gezien en hoe het wordt opgelost.

  hvdb jij kan niet goed lezen. De hele kuststrook van Suriname is lager land. Nederland is lager land. Wordt bedreigd door zeewater, hemelwater, rivierwater. Jij begrijpt er niets van dat hele inpoldering. of op de opvangplaatsen/opvanggebieden.

  anders gezegd. Men zal niet overval alle wijken naast elkaar vol moeten bouwen met huizen of voor andere doeleinden. Er zullen in de woonwijken plaatsen moeten zijn waar het water wordt opgevangen en bij eb via de kanalen naar de rivier en zee geloosd moeten worden. Sluizen zullen overal gebouwd moeten worden, die open en dicht gaan al naar belang water tegen te houden en af te voeren. Ook pompgemalen zullen er moeten zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. Beste Passant, jij hebt nog steeds niet in de gaten dat Suriname niet Nederland is. Je komt steeds met Nederlandse oplossingen voor Surinaamse problemen.
  Als laaggelegen gebieden ingepolderd moeten worden dan staan ze, als ze nu niet ingepolderd zijn, continu onder water. Laaggelegen gebieden in Suriname, zoals Commewijne rond Nieuw-Amsterdam, worden ontwaterd door sluizen met eenrichtingsverkeer voor het water. Wel naar buiten, niet naar binnen. Dat hoeft niet ingepolderd te worden. Daar zijn wel rivierdijken, tegen hoog water, niet tegen de regen.

  Het probleem is de afvoer van het hemelwater bij een sibi boesie en dat is een kwestie van bestaande systemen onderhouden en indien nodig nieuwe afvoerkanalen aanleggen. Opvanggebieden, boezems dus, is wel een oplossing voor zware regenbuien, alleen het probleem is dat in de gebieden waar dat een oplossing zou zijn er geen ruimte is.
  In de nieuwere wijken, zoals Tourtonne, richting Blauwgrond, zijn brede kanalen die die functie hebben en daar heeft men dus nooit problemen. In andere gebieden heeft men maar gebouwd zonder na te denken lijkt het.

  Naar mijn mening weten ze in Suriname heel goed wat het probleem is en hoe het opgelost moet worden. Dat er incompetente bestuurders zijn wil niet zeggen dat iedereen achterlijk is.


  Maak melding

 10. Ik denk eerder dat het een geld probleem is, het schoonhouden van
  riolering of nieuwe aanleg is duur. Misschien is het ook handig dat mensen
  niet van alles op straat gooit, plastic, afval en dergelijke .


  Maak melding

 11. Suriname is geen Nederland of omgekeerd, maar het wiel voor hetzelfde probleem, de kustvlakte van De De De kuststrook van Suriname is laag land, wordt bedreigd door, zeewater, ook het zeewater bedreigt Suriname door de stijging zeewater of smelten van het poolijs, de kust strook van Suriname behoort daarbij en dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, is dat vastgesteld als er geen maatregelen genomen worden zitten ze in de hele kuststrook als ratten in de val zullen ze verzuipen, hemelwater, rivierwater uit het hoger gelegen zuiden van het land maken het probleem nog groter.

  Zie dat dit probleem laag gelegen terreinen waar mensen wonen in de hele wereld heeft één en dezelfde manier op te lossing. Dat is wat ik schrijf, meer niet,

  Nogmaals, wat je opschrijft en je standpunt probeert te verdedigen, zie dan de gevolgen van smelten van het poolijs en de gevolgen voor gebieden die volgens jouw veilig zijn. Zoek info over op als je twijfelt aan datgene waarover ik schrijf,

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 12. Als de ruimte er niet is, zullen ze het moeten maken. Zo eenvoudig is dat ten zij men kortzichtig is, dom is en vanuit gaan dat wat gebouwd is niet veranderd kan worden, onmogelijk is om het te veranderen. Aangezien dat niet het geval is, zal er dus door goed bestuur, de juiste personen die verstand hebben van de hoed en de rand, een plan van aanpak moeten worden gemaakt, uit te voeren. Daarom schreef ik ook, er zal een studie moeten volgen in alle wijken, enz.

  Alles begint met een plan van aanpak, inventaris, de plaatsen, wijken, weersgesteldheid, duur regenseizoen, onderhoud, de neerslag, hoe groot het is, hoe op te lossen, inrichting van de wijken, kanalen, sluizen, opslagplaatsen, eb, enz. Onderzoek kost geld, intern, extern, enz. Wellicht dat men bepaalde plaatsen moet verlaten en ten onder te laten gaan aan het water. Zwampen/opbergplaatsen in de wijken, niet alles overal vol bouwen, er moeten open plekken zijn die als opslagruimten moeten dienen, moeten weer komen die als opvanggebieden kunnen dienen, kortom net als Nederland. Nederland heeft het wiel t.a.v. dit probleem uitgevonden en past het toe in Nederland en overal ter wereld, waarom dan ook niet in Suriname toe te passe?

  Waarom zo moeilijk doen als de aanpak al bekend is. Nederland heeft de deskundigheid in huis.

  Een plan maken is één, onderzoek twee, wetgeving, uitvoering drie, enz. enz. Wat er in Suriname gebeurt is slecht bestuur, domeingronden in de kuststreek aan politieke vrienden geven en deze verkavelen het, verkopen het en deze voldoen niet aan zaken die ik aangeeft. Er zijn genoeg gebieden in Paramaribo-Noord, Weg naar Zee, waar bewoners radeloos zijn. De gevolgen spreken voor de hele kuststrook van Suriname spreken voor zich, financieel, economisch, sociaal. zie maar de landbouwgebieden, huizen/gebouwen, straten, enz die onderwater lopen. Kortom één en al ellende. De gronden zijn niet geschikt om huizen op te bouwen, economische activiteiten op te ontplooien, enz omdat de infrastructuur te wensen over laat.
  Zie maar dat alle kanalen in Paramaribo ook worden dichtgemaakt en dat kokers en van riolen met kleine doorsnede worden voorzien, die al dat water niet kunnen verwerken in vergelijking met de open grachten die er waren en zijn. Zie de gevolgen van het onder water lopen van het centrum van Paramaribo, enz.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 13. @Passant

  Waar komt het geld vandaan, Nederlandse aanpak dan praten
  we over miljarden investering. Nog meer geld lenen is geen optie denk ik.


  Maak melding

 14. Dat geldzaak is een andere zaak, waar naar ook uitgekeken moet worden om dit te financieren evenals dat onder de regering ddb die persoonlijk ook met de Noordzee ruzie heeft het niet zal gebeuren voor de oplossing van hun kennis en bij hen zal aankloppen. Dit is ook niet helemaal waar, want als het om dit soort zaken gaat heeft ddb wel degelijk een beroep gedaan op de kennis en oplossing van dit probleem uit Nederland, zie maar de zeedijk aan de Waterkant in Paramaribo Suriname.

  Surinamers/Kiezers moeten daarom zien dat ddb ook een sta in de weg is om van die die kennis en oplossing uit Nederland om dit op te lossen. Suriname is beter af met een president die geen persoonlijke problemen heeft met Nederland of een andere land waardoor de belangen van Suriname voor een beter leven, welvaart en welzijn mogelijk is.

  Aangezien er landen in de wereld zijn, die verzuipen oa door het smelten van het poolijs moeten er wel internationale mogelijkheden/bronnen zijn voor deze landen, dus zo hopeloos ziet het er dus weer niet uit. Nederland zal moeilijk weg kunnen kijken. Deze landen hebben nog heel veel zaken met elkaar te bespreken, ook door de banden die ze met elkaar hadden, hebben, geschiedenis, aantal Surinamers in Nederland en Nederlanders in Suriname, familiebanden, een zelfde soort taal het Nederlands, humanitaire hulp, enz.

  Suriname is ook een onderdeel van de wereld en kan er onmogelijk alleen voor staan e/o niet naar worden gekeken of is iedereen in de wereld, Organisaties, enz Suriname vergeten. Geloof jij dat er hierin geen uitkomst is voor Suriname. Zo Hopeloos/uitzichtloos kan het onmogelijk zijn, nee toch/ja toch?

  Al zal wel redding voor Suriname hiervoor komen als men ernaar zoekt en het zeker zal vinden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 15. Zolang Bouterse aan de macht is hoef je vanuit Nederland niks te
  verwachten, sterker nog Bouterse heeft vorig jaar de Nederlandse diplomaat
  Anne van Leeuwen geweigerd. Ook andere landen zullen niet staan te
  springen. Voorlopig houden jullie natte voeten.


  Maak melding

 16. Ja dat is zo! De Surinamer/s moeten zich daarom bewust zijn dat ddb een behoorlijke sta in de weg is voor hun eigen leven, van dat van hun gezin, de familie, het land, hun armoede en ellende, vooruitgang, welvaart en welzijn, enz (inter)nationaal.

  Alle Macht Berust Bij Het Volk, Het Volk Kiest Zijn/Haar leider(s). Het Kiessysteem is ook niet om over naar huis te schrijven. Suriname is gewoon een bananenlandje. Diep treurig. Ik weet ook niet wat ik van Surinamers moet denken of vinden, sommigen nemen genoegen met een tas met eten en zijn blij, mensen zijn omkoopbaar, en geven daarvoor hun stem en leven dan 5 jaar in armoede, er wordt gefraudeerd, enz. (Een) Zware Misdadiger(s) bepaalt alles in Suriname, criminelen om ddb, een regering die niets te vertellen heeft wat er in Suriname moet plaats vinden en zegt aan mensen dat A Ka San Sa Dé Na Kaforoe (h)e(a)de boen faja watra Ow Poer In Djin. M.a.w. als je zo door gaat, ben je doodt/geschiedenis. Gekker kan het niet worden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 17. Passant@
  JE standpunt verdedigen is ok, maar niet aanmatigend woorden , jij bent niet de enige die bij de hand is.
  Komt niet simpatiek over ,als jij vinden dat iemand niet goed leest ,kan het ook zijn dat jij niet zo duidelijk bent ,sorry


  Maak melding

 18. Passant ,
  Begeef je niet op glad ijs ,WATEROVERLAST is geen kinnesinne, daar hebt je jaren voor op school gezetten ,en na je school tijd mocht je draaien met oude rotte ,die je dan de fijne kneepjes met de praktijk bij brachten .
  Het is ingewikkelder dan je denkt dus pas op met wat je neer pent.
  Het zijn niet alleen de regen buien ,het begint al in het binnenland (kaalkap)van de Bush
  Waar door miljarden m3 extra meer water af af gevoerd moeten worden het gaat te ver om een studie verhandeling van wateroverlast te geven op afstand


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.