Suriname mist kans hub te worden in Zuid-Amerika en Caribisch gebied

36
Schadeclaim luchtvrachtafhandelaar tegen Surinam Airways
Archieffoto ter illustratie: vliegtuig op de luchthaven van Suriname

PARAMARIBO, 2 apr – De kans dat de Johan Adolf Pengel luchthaven een hubfunctie krijgt in de regio, is snel aan het slinken. Dit stellen deskundigen in de luchtvaart. Buurland Guyana is in hoog tempo bezig de begeerde rol in te nemen. En dit terwijl politici zo vaak de modernisering van de luchtvaart belijden. Als het zover komt, en alles wijst erop dat het zal gebeuren ook, dan zijn er twee duideijk schuldige partijen aan te wijzen.

En die zijn de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM en de overheid. Die lieten een mooie gelegenheid liggen. Al tijdens de vorige regering is een plan ontwikkeld. “Dit plan dat al in de vorige regeerperiode was goedgekeurd door de algemene aandeelhoudersvergadering (van de SLM, red.) gaat uit van een compleet nieuwe aanpak voor het ontwikkelen van tal van routes en de ontwikkeling van de Surinaamse luchtvaart”, wordt gesteld tegenover de Ware Tijd.

De SLM hoefde zich geen zorgen hoeven te maken over eigen toestellen. Het enige dat de ‘national carrier’ te doen had, was er voor te zorgen dat de luchthaven werd gemoderniseerd. De ligging van de Johan Adolf Pengel luchthaven wordt internationaal als ideaal gezien. Het vliegveld werd tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door Amerikaanse militairen. Het werd toen al als strategisch goed gelegen aangemerkt.

Bekijk ook:


36 REACTIES

 1. Mijn inziens nog geen gemiste kans omdat Guyana voortvarend haar luchthavens aan het moderniseren is. De modernisering moet ook een concreet doel hebben en economische voordelen voor het land brengen. Nu al hebben de internationale luchthavens in Guyana meer vliegtuigen te verwerken dan onze nationale luchthaven. Mede door de grote olievondst voor de Guyanese kust zie ik veel meer vliegbewegingen binnen Guyana en naar het buitenland ontstaan.

  Het luchthaven gebouw van het grootste vliegveld van Guyana ziet er modern uit dankzij Chinese ondersteuning. Ook Ogle het vliegveldje van Georgetown kreeg een internationale status en is gemoderniseerd.

  Ik kan vanaf mijn computer alle vliegbewegingen vanaf Ogle naar binnenlandse vliegvelden in Guyana en naar buitenlandse vliegvelden real live volgen. In Suriname is dit niet mogelijk.


  Maak melding

 2. Modernisering is 1 aspect maar de afhandelingskosten is ook een belangrijke punt. Pengel is duur.

  Is trouwens de radarsysteem op Pengel al in gebruik genomen. Dat levert namelijk ook geld op.


  Maak melding

 3. Beste mensen,
  Suriname is al hub, namelijk voor drugs, illegale goudhandel, geld witwasserij, illegale houtkap en de export daarvan. illegale Casino’s, Illegale gronduitgifte aan friend & family van Desi Bouterse


  Maak melding

 4. Guyana heeft meer armslag, omdat het een iets groter en standvastig bevolking heeft. En daarnaast, ook nog Engels sprekend is. Ik daarom bang ook, dat Suriname het op een andere boeg gaat moeten gooien. Werk koetkekoet, met Guyana samen. En los een keer dat Tigri ding op.


  Maak melding

 5. Koos

  Op je vraag over dat radarsysteem, kan niemand jouw antwoord geven, misschien
  Rob G : want die houdt alles in de gaten. Vliegtuigen die over de Surinaamse lucht –
  ruim vliegen betalen niks ! Omdat ze dom weg niet weten wie en wanneer over vliegt,
  Dat is natuurlijk een behoorlijke verlies post voor de overheid.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 6. In mijn jeugd zo vaak dat sprookje gehoord over die strategische ligging maar ook hier blijkt weer, net als al die andere sprookjes zoals voedselschuur voor het Caraïbisch gebied bijvoorbeeld, dat onze luie en niet ontwikkelde bevolking die dus ook luie en niet ontwikkelde politici op het pluche plaatsen, denkt dat iets roepen betekent dat het ook gaat gebeuren.

  Guyana pakt door en straks loont het meer voor Surinaamse vrouwen en dieven om in Guyana te gaan werken.

  We moeten als Surinamers minder praatjes hebben en meer onze schouder onder een gedeelde visie zetten.

  Ik ben zeer pessimistisch over onze toekomst.


  Maak melding

 7. Letterlijk en figuurlijk is alles verdoemd wanneer de vervloekte ndp roverheid het stuur overneemt. Dwaze debiele domme paarse ndper’s zwijgen als het graf, ondanks hun misdadige afgod ddb= De Dwaas Bouta land en volk steeds maar de paarse verdoemenis in heeft gebracht. Het gros der ndper’s heeft zelfs geen geld om toiletpapier te kopen. Oude boeken, schriften en kranten, daar moeten ze dagelijks hun paarse ddb schijt mee afvegen. Hoe kan het toch dat het gros der ndper’s blijven zwijgen over het corrupt paars rovende wanbeleid. Opa taki, na soso lobi De Dwaas Bouta, heeft ze allen tot dwazen gemaakt.


  Maak melding

 8. Blakaboy

  Als men mond en klauwzeer zou krijgen, zou de halve bevolking in Su de pijp uit zijn.
  En beloven kost niks, ze doen niks anders dan beloven daar binnen het DNA.
  Out off topic.

  Daarom lopen ook veel kinderen die niet weten wie hun vader is, allemaal
  beloftes tijdens het sex tussen de ouders !!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 9. Lachmising probeert zich zelf nog een veer in zijn reet te steken in StarNieuws:

  “k hoop dat na mijn vertrek de SLM verder groeit en één van de sterksten wordt in de regio. De potentie is er bij de SLM,” zegt de topman bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, Robbi Lachmising aan Starnieuws. “Maar ondeskundige bemoeienis van buiten, vereist veel tact om het in goeie banen te leiden,” waarschuwt hij.
  =====
  Deze seniele ouwe corrupte bejaarde waarschuwt voor “ondeskundige bemoeienis van buiten”

  Vuilnisman, kan deze zak ook mee…..?

  Het SLM imago is nog nooit zo slecht geweest als na 1,5 jaar Lachmising en ook het vertrouwen bij het publiek is volkomen weg.

  Goed gedaan Lachmising….


  Maak melding

 10. Een Volk Dat Voor Tirannen Kiest Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht…

  De voordelen van Guyana boven Suriname.
  Guyana:

  – Taal: Engels, (internationale taal) dat velen in de wereld kunnen spreaken en in dealen ( Alle Guyanezen spreken Guyanese BeeGee-Engels).
  – Commonwealth (Hoofdkantoor) Het Gemenebest van Naties, voorheen het Brits Gemenebest, is een vrijwillige verbintenis tussen 52 onafhankelijke soevereine staten, met de Britse koningin Elizabeth II als symbolisch hoofd. Oprichter: Parlement van het Verenigd Koninkrijk, Opgericht: 11 december 1931, Hoofdvestiging: London, Verenigd Koninkrijk. Er zijn ook dochterondernemingen.
  – Headquaters (hoofdkantoor) Caricom in Georgetown, Guyana,
  – Grote groepen Guyanezen: wonen in Canada, USA, Suriname, London, Caribischgebied,
  – USA vliegmaatschappijen die eraan komen, verder SLM, Caribische mij, Braziliaanse, enz,
  – Ook de Chinezen zullen daar massaal naar toe trekken voor economische belangen, rondhout, Chinatown, Chinese Supermarkten, enz.
  – Infrastructuur: de weg Guyana naar Brazilië, waarmee ook naar andere landen van Latijns-Amerika kan komen.Guyana is ook over de weg ontsloten, behalve uit de lucht, over zee.
  – Ecotoerisme, hun waterval, in het oerwoud vertoeven ( Suriname heeft wel een voorsprong als het gaat met de marrons die in het oerwoud in de dorpen traditioneel leven),

  – De aller grootste aardoliereserves/voorraden van de wereld die bij de grens van Suriname en Frans Guyana in de Surinaamse kust voorkomen en van Suriname zijn en die de Guyanezen schuin gaan laten weg boren voor hun economie, hebben ze van Venezuela overgenomen. (grapje (?)!)

  – op militairgebied zijn ze veel groter en sterker dan Suriname, oa hun landmacht, zie bezetting Trigigebied. Suriname heeft geen schijn van kans om ze vandaar te verdrijven. mik din Kon, maakt geen schijn van kans, sranan skeer!

  – cultuur hebben ze: soca muziek,bamboo fire, what kind of fire, zoek op op youtube – Bamboo Fire Medley mwv – en negers schudden met de heupen en dikke billen.

  Suriname zal wel profiteren van al deze voordelen van Guyana, maar is wat perspectieven betreft, ontwikkeling, welvaart en welzijn, rust, veiligheid, vooruitgang in vergelijking met Guyana ondergeschikt aan Guyana. sjin storie, gewoon gó-man. ddb en gangsters hebben van Suriname sinds 25 februari 1980 een tweede Haïti, pinabai gemaakt. Surinamers gaan Guyanese BeeGee engels praten om te overleven.

  De president van Guyana zegt het volgende over het Surinaamse Volk en de economie van Suriname. Surinamese people drives cars, but the republic of Suriname is a bicyle economy. Boen hatie (his)torie waar in Geogetown heel veel vermagerde paarden ( waarvan hun ka uit hun gó-hole vierkant uit hun ronde anus komt op straat poepen nu nog massaal in de straten voorkomen en deze vervuilen en het laten stinken ook).
  Suriname ligt tussen Guyana en Frans-Guyana en zal ook toeristen trekken uit deze landen om naar het lelijke eendje te komen kijken, die eigenlijk De Zwaan is, diversiteit van culturen, enz.

  Suriname heeft het nakijken wat Guyana en Frans-Guyana, Brazilië betreft.

  Sranansma Oe Wiki No! Jaag ddb en gangsters weg.

  Time4Chan(ge)!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 11. Een hub worden is een mooi doel maar prioriteit moet liggen op armoede bestrijding, dit kan door als land meer te produceren en exporteren IPV importeren. Investeerders aantrekken die niet alleen willen halen maar er zijn voor de lange termijn en een regering die doet en niet alleen praat.


  Maak melding

 12. Dit soort berichten wil ik niet meer zien op deze nieuwssite.

  Surinamers kiezen zelf steeds voor verloedering, volksverlakkerij door visieloze leiders en uitgeholde programma loze partijen te kiezen.
  Suriname mist nog wel meer kansen dan hierboven beschreven staat.

  Laat Suriname maar eerst aan haar eigen bevolking laten zien dat ze in staat zijn om een land te ontwikkelen, fatsoenlijk te leiden, serieus zijn met vooruitgang.

  Dat zijn eenvoudige zaken die sedert 1975 niet getoond zijn.


  Maak melding

 13. Om meer te exporteren en om investeerders aan te trekken
  heb je juist die EPA handelsovereenkomst nodig. Voor investeerders die
  hun producten moeten verkopen is het niet aanlokkelijk om met elk land nieuwe
  overeenkomsten te moeten sluiten en gedoe met douane formulieren. Dan gaan
  ze liever naar landen die wel EPA overeenkomsten hebben.


  Maak melding

 14. @RobG

  Guyana is al sinds het keiharde IMF saneringsprogramma uit begin 1990 bezig haar land economische voordelen te brengen. Het land had toen de basis gelegd voor de economische voordelen dat het nu geniet. Daartoe behoort ook een modern vliegveld. Desnoods aangelegd door Chinezen. Om vooruit te komen moet je schulden maken.

  Er is nog een groot verschil met Suriname, Guyana heeft vanaf haar onafhankelijkheid in ’66 stabiele regeringen gekend, een persoon kan bijvoorbeeld alle presidenten sedert de onafhankelijkheid van Guyana benoemen, dit in tegenstelling tot Suriname waar menig regering na regering de revue passeerde.

  Ik meen mij te herinneren dat Suriname in de jaren ’90 een verschrikkelijke puinhoop wederom was, slappe regeringen, economische wanorde enz enz, niet veel beter dan het land nu ervoor staat.

  Suriname moet om vooruit te gaan komen afscheid van zichzelf gaan nemen, afscheid van wanorde, afscheid van achteruitgang, afscheid van verloedering, afscheid van onnodige armoede. Dit zijn zaken waarin we tot nu toe keihard in uitblinken van triestheid.


  Maak melding

 15. Latin
  2 april 2018 at 17:34
  Jammer dat Turkish Airlines niet vliegt op Paramaribo. Alleen omdat de oud kolonisator dat niet wilt.

  ==============================

  Daar gaat de oud kolonisator niet over maar de Surinaamse overheid. Als zouden de Turken vliegen op Suriname, goedkoper gaat het niet worden omdat de afhandelingskosten hoog zijn.


  Maak melding

 16. Veel buitenlandse vliegmaatschappijen willen ook niet vliegen
  op Suriname omdat het niet rendabel is en ze kunnen vaak het
  vliegtuig niet vol krijgen. Mensen uit Europa vliegen daarom eerst naar
  Schiphol om over te stappen.


  Maak melding

 17. Volk van Suriname! Zing uit volle borst mee!

  HUB Sranan HUB
  Laat deze Indiaan niet in z’n djockey staan
  HUB Sranang HUB
  Trek Indiaantje geen pantoffels aan
  HUB Sranang HUB
  Laat je niet uit het veld slaan
  Want Indianen in een duikboot kunnen beide Guyana’s aan
  Ja Indianen in een duikboot kunnen beide Guyana’s aan.

  HUBHUBHUB, hoereeeeeee.


  Maak melding

 18. RobG………..Van hubfunctie en graanschuur in de regio, is deze corrupte, criminele natie, verworden tot de internationale drugsschuur van de wereld. Drugsduikboten, drugsvliegtuigen, drugsvangsten op Zanderij en nu weer in Belgie, plus een drugsveroordeelde president. Dit kansloze landje is en blijft tot in lengte van dagen de verliezer van alles en iedereen.


  Maak melding

 19. Er lag eens een plan klaar om van Zanderij een belastingvrije luchthaven te maken. Doorvoer van goederen zou onbelast worden.
  Dit plan is na de zogenaamde Revo verloren gegaan; niemand zag voor zichzelf een ‘njang’ in dus het plan is toen als toiletpapier gebruikt.


  Maak melding

 20. Het zou ook helpen ,als men op school in de studie boeken de werk woorden weer in voeren .
  En maak nou eens af waar je aan begonnen bent.
  Bauxiet project Apoera met waterkracht centrales ,deze liggen te verrotten locomotieven wagons shoffels draglines ,wat een inzich,350.000.000 miljoen down the drain,en daar word bijna door iedereen willerns en wetens langs heen gepraat, goud ,olie bauxit ,alles verkwanseld, maar ze zijn er zelf wel beter van geworden ,corruptie zelf verrijking ,zich zelf grond toegeëigend, goud consessies houtkap, olie.
  Straks de herfinancieringen van de leningen ,ik ben geen financieel des kundige maar zelf ik begrijp dat dit niet goed gaatmaar ja ga zo dood en gij zult spinazie eten,slaat nergens op ,net als deze regering


  Maak melding

 21. Het zou ook helpen ,als men op school in de studie boeken de werk woorden weer in voeren .
  En maak nou eens af waar je aan begonnen bent.
  Bauxiet project Apoera met waterkracht centrales ,deze liggen te verrotten locomotieven wagons shoffels draglines ,wat een inzich,350.000.000 miljoen down the drain,en daar word bijna door iedereen willerns en wetens langs heen gepraat, goud ,olie bauxit ,alles verkwanseld, maar ze zijn er zelf wel beter van geworden ,corruptie zelf verrijking ,zich zelf grond toegeëigend, goud consessies houtkap, olie.
  Straks de herfinancieringen van de leningen ,ik ben geen financieel des kundige maar zelf ik begrijp dat dit niet goed gaatmaar ja ga zo door en gij zult spinazie eten,slaat nergens op ,net als deze regering


  Maak melding

 22. Kan iemand aangeven waarom Suriname zo aantrekkelijk zou zijn als hub, want blijkbaar heeft tot nu toe niemand er moeite mee het land over te slaan. Welke maatschappijen zouden dan Zanderij aandoen als tussenstop en waarom?


  Maak melding

 23. Ik denk niet dat Zanderij ooit een HUB zal worden, daarvoor moeten de Overheid miljarden gaan investeren in de SLM en Zanderij en moeten heel wat luchtverdragen worden afgesloten in de wereld. Ten eerste moet de SLM beschikken over honderd vluchten om miljoenen passagiers op te halen in de regio en daarna via zanderij naar de rest van de wereld te vervoeren en daarnaast moet Zanderij flink uitgebreid worden en veel efficienter te werk gaan, en daarnaast heb je ook nog te maken met al bestaande HUBS zoals die van Panama waar ze de komende jaren meer dan 25 miljoen passagiers willen vervoeren. Ik zou van de SLM een low cost carrier maken die van alle grote en middelgrote luchthavens in de regio hele goedkope tickets aanbied voor reizen binnen Midden-en Zuid Amerika en het Caraïbische gebied. Delta Airlines heeft interesse in Guyana wegens het zakelijk verkeer wat zal gaan toenemen door de olievondsten en daarnaast zullen de Guyanezen heel veel geld te besteden hebben om te vliegen. Om een HUB te worden is het heel belangrijk dat je national carrier hebt met honderd vliegtuigen die passagiers van elders op haalt en via jouw eigen luchthaven verder vervoert naar de wereld


  Maak melding

 24. Indiase regering verkoopt 70% van Air India. Misschien kan Suriname wat aandelen kopen. KLM, Singapore Airlines, Air France hebben al belangstelling getoond.


  Maak melding

 25. @Paramariboy, ik ben het volkomen met je eens dat er in Suriname een eind moet komen aan de armoede, achteruitgang,enz. Maar laten we eerlijk zijn en de dingen benoemen zoals ze zijn. Er liggen heel wat krokodillen en haaien op de loer in Suriname die enkel en alleen denken aan hun eigen gewin. Er is geen eenheid in het land. De binding met het land Suriname is bij een aantal belangrijke politieke partijen minimaal.Politieke partijen die op ras zijn geschoeid hebben nog steeds een grote aanhang. Neem maar de VHP. Het symbool van de VHP is de olifant. De olifant is het nationale symbool van India.

  Guyana heeft inderdaad een heel lange periode van armoede en achteruitgang gekend. Door de armoede zijn de Guyanezen creatief en vindingrijk geworden terwijl de mensen in Suriname een levensstijl op nahielden van een schijnwelvaartsnatie. In de jaren 70, 80 en 90 kwamen veel Guyanezen naar Suriname en de kennis en de ervaring die zij in Suriname opdeden hebben zij creatief toegepast in hun thuisland. In Suriname kwam in het verleden heel makkelijk aan geld om het land tot ontwikkeling te brengen en dat hebben de op-een-na-volgende regeringen niet gewaardeerd. De eigen inbreng om aan dat geld te komen was minimaal.


  Maak melding

 26. @ ROBG en P.Boy

  Het IMF heeft Suriname ook aangeboden om te helpen. In ruil
  daarvoor moest er een sterk bezuinigingsprogramma opgesteld worden
  net als Guyana. Maar de regering heeft dit geweigerd. Maar als je dan
  leest de regering Bouterse een begroting inlevert die gebaseerd op
  luchtkastelen en zelfs door de eigen partij wordt afgekeurd dan is de
  realiteitszin nog ver weg. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  Nu gaat bijna al het geld op aan rente en aflossing, geld om te investeren in
  zorg, onderwijs, bedrijfsleven is er niet.


  Maak melding

 27. Ben benieuwd welke vliegtuigmaatschappijen Guyana als vertrekpunt voor Zuid-Amerikaanse bestemming gaat kiezen. Wat de denken van de ontwikkeling van nieuwe type vliegtuigen die over lange afstand ook rendabel zijn.


  Maak melding

 28. Om mee te spelen moet je state of the art zijn en kwaliteit leveren.
  Door je incompetente ex een vet contract te geven en toe te staan dat zij de veiligheid in gevaar brengt help je alle mooie plannen om zeep.
  Door het land niet te verlossen van de “drugsnaam” nodig je ook niet uit.
  Door corruptie is alle geledingen toe te staan en te stimuleren jaag je iedereen weg.
  Door de economie te vernietigen help je de vraag naar vracht transporten om zeep, komt nog bij dat er hoge kosten zijn om steeds te controleren dat er niemand drugs in je lading verstopt.
  .
  Het hub verhaal is net zo’n grote leugen als de 18.000 woningen, de diepzeehaven, de high way, de spoorlijnen, etc.


  Maak melding

 29. BREAKING: Kredietvooruitzicht Suriname weer ‘stabiel’

  Standard & Poor’s (S&P) heeft Suriname’s kredietvooruitzicht naar boven bijgesteld van ‘negatief’ naar ‘stabiel’


  Maak melding

 30. zet dit maar in je hoofd er is maar een god domie je blijft achter met een president die je nergens kant gaan in deze dus blijft lekker in je nice movie domie .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.