‘Surinaamse markt opengooien voor EU is economische zelfmoord’

37

PARAMARIBO, 2 apr – De Surinaamse markt opengooien voor de Europese Unie, is zoveel als economisch zelfmoord plegen. Dit zegt Richard Kalloe, voormalig minister van Handel & Industrie. Het heeft er veel van dat het zal gebeuren ook. Suriname staat op het punt de Economic Partnership Agreement te ratificeren. Deze overeenkomst moet de handel regelen tussen de lidlanden van de EU en voormalige kolonies in Afrika, het Caribisch gebied en het Stille Zuidzeegebied. Het heeft er alles van dat het eenrichtingsverkeer wordt.

De Surinaamse producent, of die nu zeep voortbrengt of kip, is geleverd. “Wat voor zin heeft het om invoerrechten op kip nu op te trekken, terwijl je heel het land opengooit voor de EU. Je wil niet zien hoeveel Nederlandse kip in Suriname zal aankomen. Vergeet niet dat Nederland en Frankrijk de twee grootste exporteurs zijn van biologisch geteelde landbouwproducten”, zegt Kalloe tegenover Dagblad Suriname.

Er zou geleerd moeten worden van de problemen nu met het lidmaatschap van de Caribische Gemeenschap, Caricom. “De les van Caricom is heel belangrijk voor als je iets doet met grotere markten. Waarom is ons lidmaatschap van de Caricom mislukt? Politieke partijen die het economisch en financieel beleid bepaalden, hebben niets gedaan. Zij zagen geen belang in bevordering van productie, industrie en export”, aldus Kalloe.


37 REACTIES

 1. Ja Kalloe, je kunt die conclusie nog dichterbij zien, namelijk het stemmen op een criminele partij, door ongeschoolde wakamans, met als voorzitter een veroordeelde drugscrimineel, en een strafeis voor meervoudige moord, dus een moordenaar, dat moet je zien als economische zelfmoord.


  Maak melding

 2. Die Kalloe is niet goed in zijn hoofd .. Suriname zou toch een voedsel schuur worden ? Paramaribo de nieuwe Dubai … Alles is verpest onder deze Bouta regering !!!Ach man….spring in een gat hoor !!!


  Maak melding

 3. Ha ha ha ha ha ha dit is ook weer niet goed het wachten is op het commentaar van de gefrustreerde abrabroki redi leba Er zijn duidelijk mensen die niet willen dat er iets goeds in het land gebeurd ze zitten in europa en wensen de ergste dingen voor ons hier in Suriname. Stelletje zielepoten


  Maak melding

 4. Drie opmerkingen
  1.De ndp regering en dna fractie danst met hun jungle drums om de EPA heen omdat essentiele elementen als human rights, Democratic principles, the rule of law and good governance voorwaarden zijn voor lidmaatschap.
  2. De EpA opent de EU markt volledig maar laat de partners lange transitie petioden toe om gedeeltelijk de markt te openen voor EU importen en sensitieve sectors te beschermen.
  3.De EPa is opgezet om de motoren te zijn om hervormingen te kickstarten die Leiden tot good economic governance. Dit zal de partners -Su-investeringen aantrekken en hun economische groei een duw voorwaarts geven.


  Maak melding

 5. de werkelijk dat Misikaba en andere profiteurs hierop tegen zijn is dat ze dan geen ‘njang’ meer kunnen maken. Het verdrag eist transparantie en dat is bij deze corruptelingen een vies woord.


  Maak melding

 6. Ik ben het niet altijd eens met Kalloe, maar nu heeft hij wel een punt. De president moet dit EPA verzoek gelijk in de prullenbak gooien, want je gaat alleen hiermee akkoord als je de lokale productie wil elimineren.

  De Suri handelaren zitten nu wel handenwrijvend te wachten op groen licht van de president, want voor hen is het kassa ! Het accepteren en invoeren van dit verdrag zal ook velen op diverse fronten brodeloos maken vanwege het volgende.
  Men wil de productie van cassave meel gaan stimuleren c.q. opvoeren in Su, maar met de invoering van het EPA verdrag wordt import bloem (meel) vele malen goedkoper dan cassave meel dus houdt deze industrie op te bestaan.

  Neem bv de prijs van kip. Ik weet niet wat de huidige prijs van 1 kg kip (af slachterij) is in Su, maar in Ned is dat enkele (euro) dubbeltjes. Ik betaal als consument 1,75 euro voor 1 kg kip bij de Marokkaanse toko, en een voor een doos van 10 kg poten kosten betaal ik 14,50.
  Ook al zou je de zeevracht kosten van 1 x 40ft reefer container bij rekenen betaal je niet meer als euro 0,17 per kg, dus is de prijs van kip (uit Europa) nog geeneens 1 euro geleverd tot in Suriname.

  En dan heb ik slechts twee producten aangehaald ! Ook de zgn toezegging van Europa Europa om goederen uit Suriname te importeren raakt kant nog wal, want als de lokale productie geheel kapot is gemaakt zal er niet veel overblijven om te exporteren.

  Ergo, mijn advies is; EPA verdrag, weg er mee !!!!!!


  Maak melding

 7. Meneer Kalloe breng ons dan op de hoogte van de afspraken die in het verdrag staan opgesteld.
  Zo lang we deze niet kennen heeft iedereen en niemand gelijk.


  Maak melding

 8. Ronald Venetiaan heeft in 2008 als zijn goedkeuring geven aan dit
  EPA verdrag met Europa vanwege de grote voordelen van de rijstsector en
  visserij industrie, waarom het zolang in het parlement is blijven liggen blijft
  een vraag.


  Maak melding

 9. Vergeet niet dat Nederland en Frankrijk de twee grootste exporteurs zijn van biologisch geteelde landbouwproducten”, zegt Kalloe tegenover Dagblad Suriname. Mie BANA!

  Deze man kletst uit zijn nek, wat weet hij over biologische produkten. gewassen dat in een kas ( kunstmatig ) groeit noem ik geen biologisch.Mag dan een EU certificaat opzitten vanwege de toegestane chemicalien en controle.

  Een product mag niet zomaar biologisch genoemd worden. Skal, een onafhankelijke, door de overheid aangewezen controle-instantie, houdt hier toezicht op. Alleen kwekers die bij Skal zijn geregistreerd en gecertificeerd, mogen het Europese biologische keurmerk en/of het EKO-keurmerk voeren. In Nederland geldt dat voor enkele tientallen kwekers en zaadhandels die aan particulieren leveren. Veel kwekers volgen de biologische ontwikkelingen op de voet met veel belangstelling.

  In Europa geld kwantiteit boven kwaliteit, dus masa produktie ( kunstmatig ) in kassen. In tegenstelling groeien veel soorten gewassen in Suri in de volle grond, Dus ecologisch/ biologisch. Die Kallo heeft nog nooit een kip ( kilo knaller ) in masala gegeten, moet ie een keertje doen , als ie daarna niet op z’n bek gaat! Dan proef hij het verschil tussen Europese-en Surinaams kip.


  Maak melding

 10. Emd
  Bla bla bla bla,
  Als je niet weet waar je over praat ,kan je beter he mond houden.
  Alles wat een kweker doet is geregistreerd, zodat een ieder weet wat er is gedaan,
  Kan je van de Surinaamse boeren niet zeggen, en daarom exporteerde hollamnd alleen kwantiteit en geen kwaliteiet ,hoelllang denk jij dat holland dit uithoud als er geen kwaliteit wordt geleverd.
  Weet het verschil tussen steenwol en vollegrond ga daar maar eens goed over nadenkenen vertel mij dan maar het verschil.
  Moet je het wel gefundeerd doen ,een verhaal dat hout snijd
  Ik zie het graag te gemoed .
  Groet Haco


  Maak melding

 11. Emd
  Bla bla bla bla,
  Als je niet weet waar je over praat ,kan je beter he mond houden.
  Alles wat een hollandse kweker doet is geregistreerd, zodat een ieder weet wat er is gedaan,
  Kan je van de Surinaamse boeren niet zeggen, en daarom exporteerde hollamnd alleen kwantiteit en geen kwaliteiet ,hoelllang denk jij dat holland dit uithoud als er geen kwaliteit wordt geleverd.
  Weet het verschil tussen steenwol en vollegrond ga daar maar eens goed over nadenkenen vertel mij dan maar het verschil.
  Moet je het wel gefundeerd doen ,een verhaal dat hout snijd
  Ik zie het graag te gemoed .
  Groet Haco


  Maak melding

 12. off topic een van de grootste pubilcisten van het paarse rattendom en verdoezelaar van de criminaliteiten van Bouterse namelijk Sandew Hira verlaat het zinkende schip en legt zijn baantje bij de “Star” er bij neer, zou hij eindelijk inzien dat Suriname onder het wanbeleid van deze rattenkolonie nagenoeg failliet is en er niets meer te halen valt voor deze smerige door zijn familie uitgekotste verrader van zijn broer en opportunist


  Maak melding

 13. Praserie 2 april 2018 at 08:55
  Ha ha ha ha ha ha dit is ook weer niet goed, het wachten is op het commentaar van de gefrustreerde verarmde ndp paria. Praserie lila leba. Er zijn duidelijk dwaze ndp mensen die willen dat er iets goeds in het land gebeurd en dat is dat De Dwaas Bouta moet aanblijven om hen verder te verarmen. Dwaze ndper’s zitten ook in europa en wensen de paarse (dingen) voor ons hier in Suriname. Stelletje paarse dwaze debiele idiote zielepoten.

  Het gros der paars dwaze ndper’s haten de landbouw. Roven, stelen, gratis eten, drinken en bermspelen als hun misleider en dom hopend en geloven deze grootste leugenaar van het land De Dwaas Bouta, sa e meki heri kondre njang ka. Ondertussen schijten te Abrabroki het gros der dwaze Praserie dagelijk om het uur een ddb buffel hoe te overleven. Hun meerder jarige kinderen zijn inwonend bij hun domme ndp een ouder gezin. Velen onder hen stelen alles wat los en vastzit in de buurt. Zelfs groene manjes en sterappels, naast gasbommen, fietsen, kleding zijn niet meer veilig in de buurt met deze dolgedraaide dwaze debiele oerdomme ndper’s. Gelukkig hebben oma en opa tien honden om deze domme ndper’s van het erf af te houden, want het erf staat vol vruchtbomen. Ndper’s zijn verantwoordelijk voor de ondergang van het land en hun generatie. Soso pai mang, nog meer drugssmokkel en gebruik, roof, moord en geweld liegen in het verschiet met ddb eb duivelse trawanten aan de macht. oma taki, zolang De Dwaas Bouta en zijn Dwaze duivelse trawanten aan de macht blijven zal het net als in Venezuela verworden. Opa taki, ddb en co, houden alleen van zichzelf en hebben dankzij oerdom tot op het bot zijnde dwaze paars verarmde idiote ndpers. Deze gangsters hebben de macht, dankzij oerdomme aanhangers van de moordenaar, drugsbaas en staatskasrover,en gaan het nooit meer overdragen, want ze weten dat als ze verliezen en er onderzoek wordt gedaan, ze allemaal in het gevang belanden, dus oerdomme ndper’s wo ka leki sma na Haiti en Venezuela. Oom Vene had ze gewaarschuwd, maar hoe meer men deze paarse dwazen waarschuwt, des te harder krijsen ze neks no fout. A bun dat hun baas e verarm deng dong sma disi. Zelfs zijn ze te laf van geest om met potten en pannen te demonstreren hoe slecht ze het hebben en tang teki a paarse kommer en kwel te deng ka. Oma taki a so a de, het domste volk van geheel Zuid Amerika zijn ndper’s, leden van De Nationale Dwazen Partij, met als grootse aanbeden dwaas De Dwaas Bouta, verderver van land, volk, dieren, vogels, vissen, insecten, de grond, het oerwoud, rivieren en kreken en mensenzielen. Waarlijk een zoon des duivels aanbidden de domme debiele dwaze duivels ddb bezeten ndper’s, een zeer slecht misdadig vervloekt dom volk.


  Maak melding

 14. Suriname is een consumptiemaatschappij. De gemiddelde Surinamer is te lui om te werken in de productieve sector. Kijk maar hoeveel spookambtenaren Suriname telt, de zeven-even ambtenaren. En zolang het een consumptiemaatschappij blijft, zal iedere samenwerking met een groot samenwerkingsverband voor Suriname nadelig uitpakken. Er zal namelijk vooral geïmporteerd worden en er zal vrijwel niets geëxporteerd worden. De Dilip Sardjoes van Suriname zullen er wel beter van worden.
  Wat kun je exporteren als je bevolking liever eet, danst en plezier maakt in plaats van te werken? Het tij moet gekeerd worden, maar geen enkele politieke partij in Suriname heeft de guts dat te doen, bang voor verlies van het electoraat.


  Maak melding

 15. @Haco, Je moet geen appels met peren vergelijken mang, Holland moet het hebben van kwantiteit, dus alles moet in rap tempo groeit in kassen. Daar kan Suri, niet tegenop. De producten uit zijn dan ook 10x mooier en voller vanwege de ( manupulatie). In Suriname zijn kleine groente boeren die onder toezicht, duurzame teelt produceren, die ontwikkeling is alreeds in volle gang, alleen het gaat niet zo hard.In Holland wordt ook ecologisch geteeld, maar is ook beperkt want het is te duurzaam. Een ecologisch komkommer kost bijna 1 Euro, tegen een in de kas geteelde 0,40. Is maar een voorbeeld. Suriname zal nooit kunnen concurreren tegen de massa productie in de EU, is een feit ! Maar wel als het aankomt op ecologische producten. En ga me niet vertellen Haco dat jij bereidt 1,00 te betalen voor een komkommer als je 1 uit de massa kan kopen voor 0,40 , Er zit wel degelijk kwaliteit/smaak verschil in deze producten.Een echte Italiaan haalt zijn verse kruiden ook liever uit de thuisfront, en waarom? Hij moet niks hebben van massa productie, want hij mist de authentiek smaak.
  In Holland wordt kleinschalig kouse band en aubergine geteeld, maar toch is de smaak niet helemaal authentiek vanwege de teelt methode en de klimaat. Suriname zal nooit kunnen op boxen tegen de massa productie in de EU. Maar als het om ecologisch productie gaat zullen ze terrein winnen want de markt is groeiende in deze sector. En ik heb het niet over politieke aangelegenheid,drugs,of corruptie , Ik heb het over de potentie van de boeren ( next generation ) als de politiek een duit in het zakje zou doen , waren ze stuk verder met de ontwikkeling. De boeren hebben gewoon pech met de zittende regering, er is intern geen eenheid noch, in de Caricom. En Haco, denk even op lange termijn , De massa productie in het bijzonder NL, zal afnemen vanwege het feit dat straks alle gaskranen dicht worden gedraaid, ga me niet vertellen dat groente juist goedkoper zal worden. Voor alle duidelijkheid! Ik het het over de ecologisch geteelde ( kwaliteit ) groente. JIj heb het over massa kas geteelde groenten ( kwantiteit ). En als het nog niet duidelijk is , neem de vlees industrie massa productie en gerotzooi in kwaliteit ( EU). Is dat de kwaliteit dat jij soms bedoel? De consument is bewust geworden en koop selectief. Het is jammer, Surinaamse boeren hebben geen draagvlak om los van de politiek zaken groots aan te pakken met het buitenland , dit in tegenstelling wat in NL, wel het geval is. Dus voordat je verder gaat proef eerst de ecologische komkommer( als je die kan betalen ) en proef daarna de goedkope komkommer uit de kas van 0,40 ( massa productie ). Of een watermeloen kopen in de winterseizoen, proef hoe het smaakt ( massa productie uit de kas.
  Tenslotte, ik heb het puur over het product en de potentie. Massa productie ken geen kwaliteit, ecologische producten wel. Daar zit toekomst in. Ook voor Suriname en andere Caricom landen.
  DUS SURINAAMSE MARKT OPENGOOIEN IN DE EU KAN GEEN ZELFMOORD ZIJN.Het is hoe je het bekijkt.
  Voor de rest is het een Caricom politieke handels kwestie,,,,,


  Maak melding

 16. Pure kolder van Kaloe!! Ten eerste produceert Su op rijst na geen snars verder!! Zijn andere landen ook ten onder gegaan door dit verdrag, volgens mij niet…en uitgerekend Su zou ten onder gaan???


  Maak melding

 17. @wazig,,,, je bent niet zo wazig als ik dacht. What about de plastic rijst uit China, je blijf je tering kauwen in dat spul. Ze prijzen zich zelf uit de markt met die troep. De Suri, rijst is in NL zeer gewild, bij Aldi is het vaak uitverkocht. Er is in Suriname winst te behalen, maar het beleid is niet capabel genoeg,jammer!


  Maak melding

 18. @ EMD

  Wij hebben ook altijd Surinaamse rijst een heerlijk stevige korrel.
  Lekker van smaak. Volgens mij is Surinaamse rijst wel iets duurder,
  maar dat weet ik niet zeker. Maar goede kwaliteit is iets duurder.

  Met het EPA verdrag heb je misschien ook kans op nieuwe investeerders aan te
  trekken die misschien een productie fabriek willen bouwen. Voor Europa is Suriname een
  lage lonen land. Nu haken veel af omdat er geen verdragen zijn en om met elk land
  afzonderlijk afspraken doen ze niet dan kiezen voor een ander land. Ik heb ook al eens geopperd
  om te proberen call-centers voor grote bedrijven naar Suriname te brengen vanwege lage Loonkosten.
  In Zuid-Afrika zitten ook Nederlandse call-centers.


  Maak melding

 19. Maar leningen afsluiten bij de chinezen is geen zelfmoord. Er valt natuurlijk niks af te stelen voor de paarse roversbende dus is dit verdrag 3x niks. Zo doorzichtig. EPA is transparant zaken doen !


  Maak melding

 20. @Vliegende Hollander,, je heb gelijk, men heeft geen keuze, ze kunnen geen kan op. Er is geen geld voor welke ontwikkeling dan ook. In de Caricom zitten landen die liever niet willen dat Suri, mee lift, vanwege de misere’ situatie.Alleen ze zeggen het hard op. Een President dat veroordeeld is , welk land wil nu zaken doen?Ik bedoel die landen hebben ook andere bevriende landen.Die hebben toch liever voor een verre vriend dan een slechte buur.Suriname heeft vreselijk veel met beperkingen te maken vanwege de isolement en alles wat er speelt . Ijdelheid en arrogantie maakt ook veel kapot. Nl heeft nog dacht ik inclusief rente miljarden ( dacht ik ) in het potje zitten, maar dat zullen ze niet zomaar weggeven. Ik kan ze ook niet ongelijk geven,


  Maak melding

 21. Er is geen, maar dan ook geen enkele voorbeeld van een arme land dat beter is geworden van dit soort verdragen. Dus zelfs als je slechts 2 hersencellen hebt: niet doen!


  Maak melding

 22. EMD
  IK BEGRIJP DAT JE IN NEDERLAND WOONT,ALS EENS DE TIJD NEEMT OM EENS NAAR EEN EVENEMENT ,TE GAAN KIJKEN ZULLEN OGEN GEOPEND WORDEN ,DE GIETEWOLLE SOKKEN TAAL DIE JIJ GEBRUIKT DAT IN NEDERLAND ALLES GEMANIPULEERT WORDT ,EN ALLES OM KWANTITEIT GAAT MOET IK JE TELEUR STELLEN,JE GING NIET IN OP DE STELLING GEEN KWANTITEIT MAAR KWALITEIT,
  ALS ER IN NEDERLAND NIET OP KWALITEIT WORD GEKWEEKT ZAL MEN GAUW DE MARKT VERLIEZEN ,DE KONSUMENT IS NIET ACHTERLIJK, NEDERLAND EXPORTEERD VOOR MILJARDEN AAN GROETEN EN FRUIT NAAR een 60 TAL LANDEN OVER DE HELE WERELD ,EN WORD ELK JAAR ,MEER ,, EN NOG MAALS EMS ALS NIET WEET WAAR JE OVER PRAAT MOET JE JE MOND HOUDEN .
  GOOGLE MAAR NAAR TELERS VERENIGINGEN BIJ VOORBEELD PROMINENT GROEP .
  IN WESTLAND WORDEN IN HONDERDE HECTAREN TOMATEN ,KOMMERS PAPRIKAAS GETEELD EN NIET GEMANIPULEERD ,DACHT JE DAT EEN ZAAD BEDRIJF ZICH KAN PERMITEREN OM ROTZOOI TE VERKOPEN .IK HEB ZELF hebt HOGERE AGRARISCHE SCHOOL GEDAAN EN WERKZAAM GEWEEST ALS VOORLICHTER bij de royale Brinkman ook even googlen en de registratie worden de rotte appelen er uit gehaald die zich niet aan de regels houden ,als dit geconstateerd word ,woorden ze uit de TELERS vereniging gegooid ,dus zijn ze klaar ,ik zou zeggen googlen man gro et haco


  Maak melding

 23. Eer is geen betere ontwikkeling dan de grensen open te gooien, dan moet men na gaan denken.
  Of je moet het allemaal maar op je af laten komen,ga niet naar de verkeerde regio’s.
  Haal de kennis waar het is ,agrarisch holland, water techniek holland ,waterbeheersing holland,teeld technieken , op steenwool of in vollegrond,hergebruik van drainwater dus ook kunstmest enorme besparingen,verwarming techniek EMS wel je literatuur bijhouden ,gaskraan dicht en aardwarmte gebruiken energie neutraal die tellers zorgen ook voor wijk verwarming .
  O ja kwantie tijd zit hem niet in de snelheid van kweken,maar in areaal vergroting


  Maak melding

 24. @Haco,, Oke, je heb er zelf om gevraagd, met je gekletst. Je heb een paar lessen gemist op de HOGERE AGRARISCHE SCHOOL ZO TE ZIEN, dat mag je nu inhalen.

  Ik ga de lezers nu verwijzen naar: http://www.welingelichtekringen.nl/ en dan mag onze voorlichter Haco verder gaan met zijn onzin!

  En Haco,, er val niks te bagatelliseren. WANT DE LEZERS HEBBEN HET NU ZELF GELEZEN.


  Maak melding

 25. @HACO,,JOUW STELLING: EMS wel je literatuur bijhouden ,gaskraan dicht en aardwarmte gebruiken energie neutraal die tellers zorgen ook voor wijk verwarming .
  DAAR BEN IK MET JE EENS. Maar daar gaat het niet over , hou je dus bij de les.


  Maak melding

 26. BREAKING: Kredietvooruitzicht Suriname weer ‘stabiel’

  Standard & Poor’s (S&P) heeft Suriname’s kredietvooruitzicht naar boven bijgesteld van ‘negatief’ naar ‘stabiel’


  Maak melding

 27. Mensen let op de volgende quote van S&P:
  ” Standard & Poor’s zegt dat de stabiele vooruitzichten zijn verwachtingen weerspiegelt dat in de komende 12 tot 24 maanden de reële bbp-groei positief zal blijven en stijgen en dat begrotingsoverschotten zullen resulteren in groeiende bruikbare reserves. Verwacht wordt dat de tekorten van de overheid zullen blijven dalen, de inflatie zal afnemen en de last van de netto overheidsschuld zal blijven dalen ”

  Ergo, nog effe geduld en dan zal deze president zijn 3e regeringstermijn ingaan.

  Proficiat president Bouterse, we all love you !!!!


  Maak melding

 28. Kalloe heeft groot gelijk. De vrije invoer van EU producten maakt de eigen in ontwikkeling zijnde sector kapot. Het internet zit vol met documentatie hoe het de landen die het verdrag hebben getekend is vergaan. Het is zeer triets om te zien hoe de boeren en arbeiders wegkeijnen terwijl de handelselite nog rijker wordt van de vrije importen uit Europa.

  Sommige mensen kijken alleen naar de voordelen die een viertal Surinaamse producten ( bananen,rijst,vis,groenten) hebben aanndit verdrag. Ze vergeten dat de Surinaamse markt overspoeld gaat worden met honderden voor de Europese markt goed en maar bovenal afgekeurde producten die men graag kwijt wil og graag dumpt in minder ontwikkelde landen.

  De handelselite in Suriname gaat er alleen maar beter van worden met deze voor het land zeer nadelige verdrag. Suriname moet haar binnenlandse producten en binnenlandse markt beschermen. Neen masr de Amerikanen. De Amerikaanse president Trump wil ook op zijn manier de Amerikaanse markt beschermen tegen importenndie de eigen industrie de nek omdraaien.


  Maak melding

 29. Sranan bepaalt zelf of het Europese producten koopt of niet !

  Voorlopig zijn de Exportproducten van Sranan gering en het beleid van Paars is helaas niet gericht op de productie van export-goederen !

  Paars babbelt wel over EU maar niet over de funeste zakendeals met China. Zie oa de grote stroom Valuta-overmakingen naar China ! Of zie het wegslepen van grote voorraden onbewerkt hout door China !

  De toch al zeer hoge overheidsuitgaven zijn weer vergroot, door het reshuffelen van ministers !

  Normale maandbetalingen van de overheid worden niet of niet-tijdig gedaan !

  Financieel-economische situatie is zeer onstabiel, de overheid heeft een vage gatenkaas-begroting, heeft grote rente- en aflossingsverplichtingen, er is een veel te groot overheidsapparaat, grote investeerders zijn er niet/blijven weg !

  Sranan blijft voorlopig Stabiel in het FAILLISSEMENT !

  PS : Met de Caricom-rules kan Sranan niet eens een DOKS exporteren !


  Maak melding

 30. @ RobG

  Van protectionisme is nog geen land beter geworden. De Surinaamse markt is gewoon
  te klein om een goed rendement te behalen. Wist je wel hoeveel groente, fruit, Suriname exporteert.
  Ongeveer 50 ton per week, over 8 vlucht tegen 3 usd per kilo. Hoezo geen export???? Dan hebben
  we het nog niet eens over rijst, vis, rondhout, grondstoffen.

  Trump is een idioot, hij wil zijn staalfabrieken, steenkool industrie beschermen. De hele
  wereld weet dat dit vergane glorie is. Kijk een avondje naar CNN, elke econoom wie daar
  aan het woord komt maakt zich grote zorgen. Waar Trump inzet op de zware vervuilde industrie,
  gaat de rest van wereld naar schone energie, Amerikaanse economen vrezen dat Amerika de
  slag op de lange termijn gaat missen. Waar elektrisch auto’s, zonnepanelen, windmolens, etc,
  de toekomst is, blijft Trum hangen in zijn kolencentrales en vervuilende auto-industrie. Volgende
  pijnpunt is dat China keihard terug slaat met heffingen, groente,fruit, varkensvlees,wijn. Dit
  gaat in Amerika duizenden banen kosten. En als China echt slecht wil dan stopt het met kopen
  van Amerikaanse staatsobligaties en dan zit Trump met de billen tegen elkaar want dan is
  de schuld oncontroleerbaar. Van een handelsoorlog wordt niemand beter.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.