Speciale dienst i.v.m. Goede Vrijdag in Suriname

20

Misdienaren maken op Goede Vrijdag een knieval bij het altaar in de St Petrus en Paulus Kathedrale Basiliek van Paramaribo. Daar was er gisteren een speciale dienst, een jaarlijkse traditie vanwege Goede Vrijdag. Ook in Suriname herdenken Christenen op deze dag, de vrijdag voor Pasen, de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem.

Jezus, stierf volgens de Bijbel door de kruisdood, nadat hij door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus op aandrang van het sanhedrin, de Joodse hoge raad, hiertoe was veroordeeld. Het christendom leert dat hij drie dagen daarna uit de dood herrees, de bevestiging van aloude profetie.

De opoffering van zijn aardse leven (in bloed en lichaam) als prijs voor ’s mensen zonden, althans voor zij die berouw tonen en hem aanvaarden als de God de Zoon.

20 REACTIES

 1. Ik heb een uitnodiging ( folder ) ontvangen van de Jehovah’s getuigen, staat erin dat het vanavond om 20.00 uur is . Daar komen heel veel mensen had ik begrepen.


  Maak melding

 2. Hahaha, is wel grappig dat zwarte mensen katholiek zijn terwijl de Paus en Hitler samenwerken om alles wat niet blond was en geen blauwe ogen hadden uit te roeien. De bedoeling was een super Ras . Daar was geen plaats voor zwarte, gehandicapte en andere afwijkende Rassen.

  Wat ik ermee wil zeggen, als Hilter aan de macht was gekomen, dan hadden wij gekleurde mensen niet bestaan, wel een katholieke kerk. De Paus had immers de wapens gezegend. Bagatelliseren heeft geen zin! De historie spreekt voor zich.

  Ik stop mijn kop in niet in de zand. Het is een droevige torie dat zwarte mensen hierover niet goed over nadenken.


  Maak melding

 3. De RK kerk heeft in de tweede wereld oorlog veel nazi’s helpen
  vluchten naar Argentinië, met goedkeuring van Poppie Jopie.
  HOE FOUT KUN JE WEZEN .


  Maak melding

 4. Wie welk geloof ook moge hebben, ik respecteer dat.
  Ik breng niet alleen respect op voor alle gelovigen, maar ook voor de agnosten en atheïsten.


  Maak melding

 5. De paus en Hitler waren en zijn mensen zoals jij en ik Dus zondaren zwak van vlees en geest Ik ben niet katholiek maar als christen weet ik dat het belangrijk is van het woord in de bijbel te houden en dat woord te volgen en niet de voorganger of paus. Houden we minder van Suriname omdat het land slecht geregeerd wordt Nee Bouterse heeft net als Hitler en de paus nog altijd aanhangers terwijl zijn beleid ook een heel volk vernietigd Gelukkig is er een Liefdevolle God Die ons redde van Hitler en ons ook nu nog wil redden als we hem ernstig zoeken


  Maak melding

 6. De katholieken hebben veel arme mensen geholpen dmv het bouwen van scholen voor arme kinderen zodat arme kinderen toegang kregen tot goed onderwijs. Helaas zijn er ook veel dingen misgegaan binnen de katholieke kerk, maar de goede dingen moeten ook benoemd worden.


  Maak melding

 7. Waarom moeten deze mensen op de foto de kleuren van voetbalclub Jai Hind gebruiken. Hebben de Katholieken geen eigen kleuren. Ik dacht dat wit-geel hun kleur was.


  Maak melding

 8. Beste jaimangal, als je niet weet hoe het zit over de kleuren wat de priesters dragen hou je reactie voor je zelf. Of ga effe naar een van de priesters en vraag hoe het zit.wij katholieken zeuren toch ook niet over jou kleuren die jou voor gangers dragen..obia a no fu yu no spieti na ini.fijne paasdagen.


  Maak melding

 9. Er zijn 4 theoriën over Jezus na de kruisiging:

  1. Hij is opgestegen naar de hemel
  2. Hij is gevlucht naar Frankrijk, alwaar z’n dochter met Maria Magdalena werd geboren
  3. Hij is teruggekeerd naar India, naar z’n Guru van wie hij zielsveel hield
  4. Hij is enkele dagen later aan een hartaanval overleden


  Maak melding

 10. @Onrechtvaardig,

  Er is een parallel tussen Hitler en de Kerk.
  Hitler zag alle niet SS’ers, niet blauw-blonden, niet-Herrenvolkenaren als minderwaardig.
  Christenen zien alle niet-christenen als minderwaardig (heidenen die naar de hel gaan)
  Misschien daarom dat ze beide het goed met elkaar konden vinden.

  @Djoedas,

  Optie 5. is dat hij misschien nooit de kruisiging heeft overleefd.


  Maak melding

 11. Bigisuma taki: Ala Nyan bun fu Nyan ma ala sani no bun fu taki.
  Geloven betekend dat jij je hersenen (gezond verstand) op een moment hebt (denkbeeldig) uitgeschakeld/opengesteld en de emotie de vrijloop hebt toegestaan om je te kunnen beïnvloeden door jou religieuze gevoelens. Als je dit tot een gewoonte hebt gemaakt dan wordt het moeilijk om terug te keren naar je gezond/normaal verstand. En dan ben je een gevaar voor je omgeving. Je bent niet meer jezelf en wordt een marionet van jou (spiritualiteit) geloof. Gek ben je niet, dit is een vies woord maar normaal ben je ook weer niet.


  Maak melding

 12. Ma ik fraag av dang hoe is Jesus opgesteege in die heemel. Kon hei fliege? Of misgien hei hat rakket? Of se hebbe hem gepomp soals se pompe ballon? Ik weet niet. Is moeilik soiets bedenke.


  Maak melding

 13. Christenen moeten beter nadenken. Jezus heeft z’n leven helemaal niet opgeofferd. Hij werd gewoon gearresteerd en gekruisigd. Zoals een aantal anderen op die dag. Waarom zeggen de christenen dan niet over die anderen dat ze hun leven hebben opgeofferd?
  Bovendien, als je je leven opoffert, dan ga je toch niet 3 dagen daarna weer tot leven komen? Dan heb je de boel gewoon belazerd en was er al helemaal geen sprake van welke opoffering ook.
  Niet dat Jezus ooit gevraagd heeft om dit soort kwalificeringen. Het zijn de Kerk en de christenen die dit soort berichten de wereld in hebben geholpen. En NOG STEEDS deze onlogische zaken aanvaarden.
  Je kunt het vergelijken met mensen die beweren dat ze belasting betalen. Ze betalen helemaal niks! De staat pakt het gewoon van ze af! Want wie zou belasting betalen als hij de keus had?


  Maak melding

 14. Ik weet dat de paus Joden heeft beschermd door hun te huisvesten. Zij hebben daardoor de oorlog overleefd. Over de kleuren er is een boek welke kleuren ze dragen op welke feestdag. Verder de mensen doen wat ze willen. Afwijkend van wat God hun voorschrijft. Jesus wijst de weg naar God.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.