Heineken trekt commercial terug en biedt excuses aan

16
Heineken trekt commercial terug en biedt excuses aan

“Nu consumenten reclames gewoon doorspoelen, moet je flink aan de bak om toch nog op te vallen. Een racistische reclame geeft je de garantie van massale media-aandacht en meer views” grapt Daily Show presentator Trevor Noah over een omstreden, racistische commercial van Heineken. Heineken heeft inmiddels excuses aangeboden en de commercial teruggetrokken.

De reclamemakers van Heineken bedachten het volgende: tot drie keer toe passeert het flesje Heineken Light een man of vrouw met een Afro-achtergrond en donkere huidskleur. Vervolgens eindigt het flesje bij een vierde persoon, en wel een witte vrouw, direct gevolgd door de tekst ”Sometimes lighter is better”. Een rel was geboren en mensen noemden het racistisch.

Daily Show presentator Trevor Noah grapt dat er opzet in het spel is, want anders vallen bedrijven niet op. Ook Chance The Rapper vraagt zich op Twitter af: slingeren bedrijven soms bewust racistische reclames de wereld in, zodat die meer views krijgen? (via etnomarketing.nl)

16 REACTIES

 1. Hebben de witte mensen iets te verbergen? Of voelen zij zich niet op hun gemak? Waarom al die racistische handelingen tegen zwart? Is begonnen tijdens de ( religie) bijbelgeschiedenis. Volgens mij mogen wij ook de bijbel verbranden! Het stelt toch geen moer voor.

  Religie met hun demonen (goden) is de grootste racistische fout wat deze gemaakt hebben. De god heeft de mens niet geschapen maar de mens heeft de god geschapen naar zijn beeld en gelijkenis. Dus m.a.w. god heeft het zo gewild en dit is ook de bedoeling geweest om zich met de kruis te zegenen.

  Goden is de meervoud van god dat betekend dus ook dat er meerdere God(en) mag zijn.
  De waarachtige Schepper zou nooit en te nimmer zo een kardinale fout hebben gemaakt. De religie heeft een averechte werking op de mensheid gedrukt. Dank aan de mensen dat zich Joden noemt.

  Het woord Jood is erger dan het woord racisme. Hoe kan in hemelsnaam een god zich een jood noemen?
  Waarmee zijn we bezig??????


  Maak melding

 2. Het doet erg denken aan laatst toen een donkere jongen
  in een kleding advertentie van kinderen. En elke kind had een trui
  met een dierennaam erop. En je raad het al op de trui van de donkere
  jongen stond monkey. Is het racistisch of een ongelukigge omstandigheid en
  ondoordacht. Ik denk het laatste.


  Maak melding

 3. Men moet echt ophouden met deze bullshit. Straks wordt een blanke ook nog voor racist uitgemaakt omdat ie echt geen zwarte koffie lust. Ben zelf niet blank. Wat ik merk is het feit dat donkere mensen ongestoord mogen discrimineren, denkende aan de film white chicks(donkere jongens wit gesminkt). Als het andersom gebeurt dan is de wereld te klein. Wel met 2 maten meten. In mijn beleving is iedereen even belangrijk.


  Maak melding

 4. De overgevoeligheid voor wat vaak als racisme wordt bestempeld, lijkt steeds meer toe te nemen.
  Mij raakt het niet en daarom denk ik vaak get a life.


  Maak melding

 5. Natuurlijk is het racistisch. Kijk maar naar de kansrekening: er was 75% kans dat de blanke vrouw niet als laatste in de rij zou zijn geplaatst, maar die 25% wint van de 75%. Toeval? Echt niet! Die reclamemensen kunnen echt wel rekenen.


  Maak melding

 6. Racistisch? Integendeel. Het geeft aan dat blanken een alcoholische inborst hebben en precies weten waar ze moeten staan om die alcohol te pakken te krijgen. Ze hebben er een neusje voor. Daarnaast zijn zij ook de grootste afnemers van drugs waardoor ze arme mensen in de arme landen die hen van drugs moeten voorzien in grote problemeen brengen en ze als dank voor bewezen diensten jarenlang opsluiten in hin gevangenissen.


  Maak melding

 7. Racistisch? Integendeel. Het geeft aan dat blanken een alcoholische inborst hebben en precies weten waar ze moeten staan om die alcohol te pakken te krijgen. Ze hebben er een neusje voor. Daarnaast zijn zij ook de grootste afnemers van drugs waardoor ze arme mensen in de arme landen die hen van drugs moeten voorzien in grote problemeen brengen en ze als dank voor bewezen diensten jarenlang opsluiten in hin gevangenissen.


  Maak melding

 8. Steenhard de Waarheid, ga eens kijken bij Methadonposten e.d. daar ziet het letterlijk en figuurlijk zwart van de mensen, en beslist niet als hulpverlener, man je lult naar dat je verstand hebt.


  Maak melding

 9. @John,

  Denk je echt dat iemand met een goede baan (vooral blanken) die regelmatig spuit of slikt daar voor behandeling gaat?
  Dat het daar zwart ziet van de mensen is ook logisch. Allochtonen zijn 3x zo vaak werkloos. Ook goed opgeleide allochtonen.


  Maak melding

 10. @Koekoek,

  En het viel natuurlijk niemand dat die donkere jongen een trui met een aap erop afgebeeld aan had. Zegt dat niet alles?


  Maak melding

 11. En het viel natuurlijk niemand op dat die donkere jongen een trui met een aap erop afgebeeld aan had. Zegt dat niet alles?


  Maak melding

 12. Die reclame van Heineken is wel discriminatie.
  Vergeten dat Heineken toen een reclame had gemaakt en zwarte mensen niet in die reclame mochten, ze moesten eruit geknipt worden,omdat witte mensen zich niet herkennen in die zwarte mensen die op die tribune zaten gaf de directeur van Heineken als reden.
  Altijd als zwart opkomt zegt wit het is geen discriminatie.als men dat als discriminatie ervaart dan is het zo.het is hoe men zich op dat moment voelt ,niet hoe de witte man denk dat men zich moet voelen.neen die tijd is voorbij.


  Maak melding

 13. @ S d W

  Nee omdat de styliste naar de kleur van de truien kijkt en wat dan
  het best past bij degene. En of de kleuren een goede foto maakt.
  En niet op de teksten van de truien lette, gewoon domme pech.
  Als je wilt kun je overal wel iets vinden als je maar lang genoeg zoekt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.