Aandacht voor kwaliteit waterbronnen dorpsbewoners

15
Aandacht voor kwaliteit waterbronnen dorpsbewoners

“Veilig en schoon water is belangrijk voor dorpsgemeenschappen in het binnenland van Suriname. Sommige gezinnen hebben voorzieningen voor regenwater, maar de meeste huizen hebben nog altijd palmbladeren. Daardoor wordt water dagelijks gehaald uit de rivier en soms uit de kreek. Vuil en besmet water kan de gezondheid, in het bijzonder die van de kinderen, ouderen en zieken aantasten.” Dit vertelt field station manager Rayan Madhar in het kader van Wereld Waterdag op 22 maart jl.

Namens het Amazon Conservation Team Suriname assisteert hij samen met de Amazon Conservation Rangers de dorpelingen van Apetina aan de Tapanahony in Zuid Suriname, met onder meer het monitoren van de kwaliteit van hun waterbronnen. Het dorpsleven is totaal anders dan dat in Paramaribo en omstreken. Zo maken dorpelingen overwegend gebruik van kreek-, rivier en regenwater.

In Apetina is er een waterzuiveringssysteem en een water distributienetwerk opgezet, maar deze behoeft reparatie en optimalisering. “Waar mogelijk zullen wij overleggen met de lokale gemeenschap van Apetina hoe verlichting te brengen in de watervoorziening”, zegt Madhar. In het dorp Kawemhakan wordt later in het jaar gestart met een drinkwater- en sanitatie project, terwijl er in Sipaliwini al regenwaterbakken op verschillende plekken zijn geplaatst. Nog dit jaar zullen deze dorpelingen 24 x 7 toegang hebben tot drinkwater.

Bekijk ook:

15 REACTIES

 1. De kwaliteit van het water is net zo belangrijk als de financiële en economische betekenis ervan.

  Zonder schoon, kwaliteit goed en gezond water kan een mens, dier, natuur niet leven.

  Daarom moet men goed opletten dat het water in de rivieren, voor de zee, in de grond niet vervuild wordt met allerlei afval, kwik, plastic, bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor mens, dier, planten, flora en fauna.

  Houdt Schoon:
  – Uw Omgeving, huis, erf, school, onderneming, trottoir,
  – trottoir, de straat, bermen,
  – Houdt Stad-Paramaribo,
  – plaatsen in de distrikten,
  – dorpen, het oerwoud, woon- en leefomgeving
  – de natuur,
  – Suriname,

  Kortom alles schoon houden

  Houdt U afval in een afvalzak en doe het daarna in de vuilnisemmer of straat of thuis,

  Het geeft een prettig gevoel in in te zijn voor jezelf en anderen. Goed voor je zelf en voor anderen.

  Een Schone omgeving zegt iets over jezelf en wat anderen van je vinden. Ook toeristen.

  Je leefomgeving, het trottoir, de bermen, de straat, dorp, oerwoud, rivieren, plaatsen, Stad – Paramaribo is geen vuilnisbak. Dink A Boskopoe Boeng en spreek een ieder aan die dat niet na leeft. Samen Leven Doen We Samen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. @ Passant

  Allemaal goede raad ; maar daar hebben veel mensen er niks aan ! Het is allemaal het zelfde probleem, mensen gooien alles op de grond terwijl en voldoende afval bakken
  zijn, ( niet in het binnenland ).

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. En nergens word het woordtje kwik gebruikt, triest.
  Ik ben het eens met passant, bewustwording van je omgeving,nog maar weinig geleerd van laatste 40 jaar, en auto’s ouder dan 15 jaar op de schroothoop weg er mee ,de grootste lucht vervuilers heb je gelijk een probleem minder,en leefbare omgeving


  Maak melding

 4. 150 walvissen gestrand in australie! Tekenen einde van de wereld. Ik zal een beetje op mijn taalgebruik letten.
  Honderden vissen dood aan een kade tig vogels dood bij hoopjes over straat. Zaken die men niet kan plaatsen. Wij hebben in Geschriften geleerd, dat er rare en vreemde zaken zich zullen voltrekken aan het einde van de rit.

  Veel hebben mensen zelf van gemaakt. ‘rommel’, in water, hier en daar over straat, maar ook discriminerend bedoelt, als in schone schijn, viestie prode, Mijn beter voordoen.

  Wat echter het lot heeft bepaald, valt in geen vergelijking.
  De dinosauriërs produceerden lang niet zoveel kwik of koolmonoxide, zoals hoe de mensheid dat doen. En toch, zijn zij het haasje geweest.
  Wij praten dan 65 miljoen jaar gelee. Noach en zijn ark komen pas miljoenen jaren later. De geschreven geschiedenis, maar ook archeologische, als je tenminste een stukje geïnteresseerd bent, geeft aan, dat elke duizenden jaren, het leven op Aarde voor een groot deel, het loodje legt.
  Wat ik wil zeggen, We kunnen druk doen en alles toeschrijven aan milieuvervuiling en climatchanges, en zakkenvullerij, van lui achter de schermen, Het is bij machthebbers bekend dat de wereld bevolking wanneer de tijd daar is amas het loodje zullen leggen.

  Op het internet zoals een lid aangaf, wordt hier veel van blootgelegd, bloedlijnen en geheime wereld bestuurders.
  Er zijn op tal van plaatsen archeologische bunkers en ondergrondse woongebieden maar ook huidige ultra moderne bunkers en schuiloorden blootgelegd; Dit als save havens voor de welbekende 1%!

  Nasa praat over een vreemde planeet, die zich in ons zonnestelsel heeft gemanoeuvreerd. Een planeet die blijkbaar verantwoordelijk was, voor al deze historische feiten, En dus ook ons met of zonder onze doen, zal verlossen van ons rommel.

  Ik wens u slapeloze nachten toe.


  Maak melding

 5. Toko@
  Zelf nadenken valt niet mee ,geloof is een ongrijpbaar ding dat jij daar iets uithaalde, het zij zo.
  Maar die onbenullig kul verhalen , probeer je eens in te denken wat er universum is gebeurt ,lijkt me meer een bijdragen voor de mensheid ,de 1% die jij noemt ,als dat op waarheid berust ,waarom is het dan alleen in jou geloof bekend ,wetenschappelijk is daar nog niets van op getekend ,pure achterdocht,niet wetent wat er aan de hand is ,dus breien we maar een punt aan.
  Pas op je toko
  Met vriendelijke slapeloze nachten en neem nog een snuifje


  Maak melding

 6. @passant,,,,jeri noh!

  Ai boi, waarom maak je van elk nasie-puff een saoto donderslag winti???

  Drinkwater is een primaire levensbehoefte nomero ono !

  mang, je lben net zo weri ede als die juf ANK!


  Maak melding

 7. @JZwartmans,

  Vroeger kreeg je 2 sinasappels als je 5 flesjes inleverde bij een man die met een kar langskwam. Kinderen gingen dan altijd op zoek naar flesjes.
  Zoiets moet men opnieuw invoeren. Voor elke kilo plastic dat wordt ingeleverd, een bepaald bedrag of artikel uitkeren. Zwervers en kinderen bijv. kunnen dan een centje bijverdienen.


  Maak melding

 8. Opeens allemaal mooie verhalen over waterbeheer!!
  .
  Ondertussen is het jaren lang met kwik vergiftigd, zijn alle beloftes dat aan te pakken grof geschonden en zijn de paarse en hun vriendjes de grootste vervuilers.
  .
  Mooie verhaaltjes verzinnen kunnen ze wel. Alleen dat.!!!


  Maak melding

 9. @klaas de groot,

  Werk aan de winkel jeri, ga, en vertel ze hoe het moet.

  En breng daarna verslag hier. En denk erom handjes thuis! Nergens aankomen. 😂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.