Ook aandacht voor Wereldverteldag in Suriname

10
Ook aandacht voor Wereldverteldag in Suriname

Op 20 maart jl. was het Wereldverteldag. Ook in Suriname werd er stil gestaan bij deze dag, onder meer in het Cultureel Centrum Suriname (CCS) waar deze vertelster het publiek boeit. Er was dit jaar bijzondere aandacht voor Marronvertellingen.

Het Surinaams thema wijkt af van het wereldwijde thema ‘Wise fools’, en is ingegeven door de begaafde vertelkunstenaars Guillaumo Pool en Hilly Arduin. Pool en Arduin hebben dinsdag samen met vier andere vertellers marronvertelling met zang en dans gebracht voor een multi-etnisch publiek.

10 REACTIES

 1. De indoctrinatiemachine van de afro suries begin nu weer op volle toeren. In Su wordt je dood gegooid met alleen slaven verhalen en niet anders en daar wordt je toch ook moe van. Bovendien misbruiken de afro suries de overheid om hun slavencultuur te promoten . Als een hindoestaan, wong jowo en een chinees hun taal en hun culturele waarden in het openbaaar zouden koketteren , dan zouden de afro suries meteen in opstand komen en scheeuwen met de leuzen; RACISTEN. RICSTEN. Maar aziaten hebben geleerd in Su dat Su multicultureel is en respect en acceptatie voor een ieder met eigen achterdrond de su cultuur is. En als iedereen daaraan houdt dan je een switie Sranan. Maar jammer dat de laatste tijd ier degregatie is in Su en dat komt door de paarse kaboelas. sarie torie. Maar aziaten zijn geduldige mensen en ze wachten het even af hoe het verder in Su. voorlopig nex no fout. maar zeker sarie torie dat de afro suries Suriname zwaar belast met het slavenverleden ipv metde ontwikkeling voor de toekomst.


  Maak melding

 2. Moksie metie, neem me niet kwalijk maar ik begrijp jouw probleem niet want al die voorouders van al onze landgenoten hebben in het verleden gepinaard. Eerst hadden we slaven, daarna een verkapte vorm daarvan, genaamd immigratie onder de Chinezen, Hindoestanen en Javanen. Deze mensen verdienden 60 cent per dag. Vrouwen 40 cent. Dit loon was aan verlaging onderhevig vandaar allerlei opstanden en moordpartijen op de plantages. Wist jij dat niet alleen slaven op de vlucht sloegen, maar ook Chinezen, Javanen en Hindoestanen. Laatstgenoemden werden deserteurs genoemd en werden zwaar gestraft door de ommegaande rechter (tegenwoordig rijdende rechter genoemd). Ook de Boeroes hebben strijd moeten leveren. Die gingen bij bosjes dood. En nog steeds is Suriname één groot strijdtoneel. Dus wat voor leuke verhalen kunnen wij over vroeger vertellen. Probeer even jouw stamboom op te stellen en je komt uit in de slavernij. Dus moksie metie: het enige wat wij moeten doen is deze mensen uit het verleden eren en dankbaar zijn want als zij die zware tijden niet overleefd hadden zouden wij er niet zijn.
  Maar als je mooie verhalen hebt: ik ben een en al oor daar ik gek ben op geschiedenis van Suriname.


  Maak melding

 3. De mensen van Aziatische afkomst hebben een rijke cultuur. Het verbaast mij enigszins dat zij vrijwel nooit van zich laten horen behalve op de nationale feestdagen, die aan hun cultuur c.q. geloof is gerelateerd.
  Zo’n verteldag is toch ook een mooie geledenheid om zich te presenteren of hiet soms?


  Maak melding

 4. Brada John. Alle suries , indianen t/m javanen , zijn nakomelingen van slaven in Suriname. Maar ik weet niet of er mooieen leuke verhalen over de koloniale verleden In Su was toendertijd alleen maar elleende. Maar we moeten zeker daar naar kijken maar temeer moeten we zeker kijken naar de toekomst. Van het verleden zijn er wel hier en daar standbeelden en die zijn door de afro suries als helden vereerd. Dat mag, want ider heeft vrijheid om te kiezen in Suriname. Maar of die helden met trots mogen doorvertellen , is voor mij een vraag. Op school heb ik geleerd dat ene deel van de slaven uit Afrika gingen in het bos weggelopen en de andere deel vrij werden vrij gelaten ten koste van de aziaten.
  Ik zie hier geen heldendaad in het slavenverleden, want de witte kolonisten gingen als normaal door met slavendrijven met aziaten ipv afrikanen. En niemand heeft de witte slavendrijvers uit Suriname weggejaagd. En daar ben ik niet trots op om het verhaal van onze slavenverleden aan onze kinderen en ook aan anderen te vertellen. Dus er is geen mooie en leuke verhalen tijdens de koloniale tijd. De suries hebben Suriname voor gratis en met geld gekregen van de kolonisten om zelfstandig te worden en van eigen levensbehoeften te kunnen voorzien en zelfs dat kunnen de suries niet eens. Terwijl de wong jowo op Java harde oorlog hebben gevoerd tegen de kolonisten en gewonnen en uiteindelijk de kolonisten zonder batikskleren weggejaagd naar hun moederland. Dus die wong jowo op java mogen zeker trots zijn op hun geschiedenios en ze mogen Sukarno als een held zien. Maar in Suriname lopen nog steeds kolonisten rond met hun rijkdom die de slaven zijn opgebouwd. En moeten we dan nog met mooie en leuke verhalen van onze geschiedenis rondlopen. Nee, ik vind dat geschiedenis vervalsing, want er was geen heldendaad van te pas om de kolonisten weg te jagen. Dus kondre man un opo en tell the truth whats going on. Neks no fout anders is alleen maar leugensverhalen.


  Maak melding

 5. Vertelling.

  Ek tha kaffrie. Oker g@@r mein bhail khadjoelie. Pakaries bandoek, lagaais golie, uraa deis sipahi ke post.
  Santosh na bhail. Uraa dees radio station. Djaraai ke kardees raakh. Phir le lees sarkaar apne haath.
  Djab chapraawe lagal deshwa, tab 15 log uthaais awaadj.
  Raat ke uthaa laais sab ke. Sabere golie ke barsaat kar dees sab ke. Maar dees 15 chiraag.
  Phir banal hai president. Sab ke dabaile baa. Koi ke kien ke, koi ke dhamkie dei ke. Kangaal kar deis deshwa ke.
  Bhikharie ban ke idhar udhar paisa ke bhiekh maangat baa.
  Sahoer na hai desh chalaawe ke baki utaree na djaane hai. Omdat gariya chapak gail hai koersiya par.
  Aur djanta hai oetne buddhu. Ek chimmach bhaat aur ek chimmach daal ke khatir biek gail.
  Aur ies sach kahaani skoel par na sikhaawe hai.
  Radja moerkh, djanta moerkh, sab koi moerkh.

  Dit was een vertelling op verteldag.
  Begrijp je het niet, dan had je maar hindoestaans moeten leren.


  Maak melding

 6. Waarom wordt altijd zo negatief gedaan. Bij van alles en
  nog wat worden slaven erbij gehaald en wat fout gaat
  in Suriname is de schuld van Nederland. Kom op, uit
  die luie stoel en ga met zijn allen het land opnieuw
  opbouwen zodat jullie de aan de toekomst kunnen werken.


  Maak melding

 7. Koekoek, wil je ons een dienst bewijzen door Bouterse weg te jagen. We willen hard werken, maar krijgen van deze klootzak geen kans. en kom niet met het verhaal dat Surinamers geen harde werkers zijn.


  Maak melding

 8. Bij de volgende verkiezingen kun je afrekenen met de
  huidige regering. Ik bedoelde met luie stoel niet dat
  Surinamers geen harde werkers maar meer in de trend
  van kom in actie. Beetje ongelukkig geformuleerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.