Aantal jonge Surinamers met nierprobleem stijgt snel

17

PARAMARIBO, 22 mrt – Het aantal jonge Surinamers met een nieraandoening stijgt snel. Het is een probleem dat bovenop het gegeven komt dat er zich steeds meer nierpatiënten aanmelden voor dialyse (Het spoelen van de nieren, red.). Alleen al het Nationaal Nierdialyse Centrum, NCC, Surinames grootste spoelinstelling, telt ruim zevenhonderd cliënten. Dat is veel te hoog voor een bevolking van nauwelijks een half miljoen. Het is hoog tijd voor actie.

Onder meer de voorlichting zal moeten worden opgevoerd. De nood is hoog. “We hebben nu al patiënten vanaf acht jaar die dialyseren. Er moet dus een cultuuromslag komen, meer bewustwording in de samenleving”, zegt NNC-woordvoerder Sima Jimidar tegenover de Ware Tijd. Jongeren verdienen speciale aandacht, zeker wat betreft een gezonde leefstijl. Dat kan nog een hele uitdaging blijken.

Het verband tussen nierfalen en suikerziekte is lang niet altijd logisch voor een ieder. Er is dus veel werk aan de winkel. “Het aantal dialysepatiënten in Suriname groeit dagelijks en het NNC kan de toeloop bijna niet meer aan. Er is gewoon geen plek meer en het sterftecijfer is ook heel hoog onder nierpatiënten”, aldus Jimidar. Samen met de organisatie Skin Glanz is het voorlichtingsfilmpje ‘Leer je nier kennen’ geproduceerd, als aanzet.

Bekijk ook:

17 REACTIES

 1. Teveel roken en alcohol gebruiken zal het niet minder op worden.
  Men moet stoppen met tabakka watra drinken en aan bono doen!
  Ze moeten heel veel groenten en vis eten het is volop te krijgen in Suriname.
  Maar als je met een nierafwijking bent geboren is er niets aan te doen.


  Maak melding

 2. Nierfalen wat is de oorzaak? want je hoort heel wat verhalen. Waar zijn de deskundigen die tekst en uitleg moet geven?

  Ik heb ook mijn mening maar de bevestiging heb ik niet. Men moet gewoon ophouden om het tot een Surinaams probleem te maken

  If na wan Srananman un be wakti fu feni a Nierdialyse masyin uit dan zouden er honderden mensen per dag doodgaan.


  Maak melding

 3. Zodra de surinamers geld zien haasten ze zich om het geld te verspillen.Miss -en mister verkiezingen worden georganiseerd,feest hier en daar,Een ieder komt opdagen ,om plezier te beleven.Niemand die eraan denkt aan de ziekenhuizen en hospitalen te doneren zodat medische apparatuur aangeschaft kunnen worden Zoveel geld en moeite wordt gestopt in de vele miss en mister verkiezingen, kan zoveel moeite en geld niet gestopt worden voor het aantrekken van specialisten ,artsen!?
  De lijder van Suriname gaat voor zijn doktersbezoek naar Cuba,dit is toch voldoende om de surinamers te overtuigen dat medische zorg in Suriname waardeloos is?!
  Men gaat alleen jammeren en huilen en klagen wanneer het ergste hun zelf overkomt of een geliefde van hun.


  Maak melding

 4. Hier wordt geciteerd. De jongeren verdienen speciale aandacht vooral betreffende het levensstijl. AAII BAJAA. Wie gaat dat doen. 80% moeders zijn alleendataanden en ze hebben het heel moeilijk met het opvoeden van hun kinderen. En de kinderen weten niet eens waar hun vaders zijn. De kinderen die niet in het huis van bewaring, kinderhuis en Opa tollie zitten lopen rond te hangen op straat op zoek naar gratis junkfood in ruil voor een dienst. sarie torie. waar blijven de vaders om deze kinderen aandacht te geven . kom vaders doe je plicht als vaders. anders is sarie torie.


  Maak melding

 5. Ja als jouw familie diabetes heeft dan moet je oppassen en gezond eten.Maar als je een pakketten familie bent dan gaat dat moeilijk. Drugs kan je nieren ook beschadigen.
  De begeleiding van diabetici kan ook beterSpeciaal opgeleide verpleegsters zou de patienten om de drie maanden zien voor advies. Natuurlijk moeten de patienten toegang hebben op betaalbare medicijnen.
  Je kan de Ned Ambasade of de VS om hulp vragen om leraren op te leiden voor dialise technivcians. In de initial periode kunnen Ned leraren of VS leraren de techs leren.Het kan drie maanden duren .
  In de Phillipines gaan mensen dood die dialyse niet kunnen betalen.In dre Sudan gaan ze ook dood omdat ze geen dialyse kennen. Su doet het goed.Maar moet het betaalbaar houden anders zullen er mensen doodgaan.


  Maak melding

 6. Uit een onderzoek ( jaren geleden) is gebleken dat Surinamers te’ gekruid eten. En dat is funest voor je nieren. Wat denk je van hete peper soorten, de nieren kunnen die pitjes niet aan, of vetsing/ajinomoto, is pure chemisch ( hart klopping ) Zwarte peper, ( agressief ) en sterke drank. en zo kan ik effe doorgaan.

  Ik heb geleerd dat je lichaam een tempel is. en die moet je niet verontreinigen .


  Maak melding

 7. Mensen die lijken op Paee Somo lijken(wong jowo) hebben een gezonde eettraditie. Dus geen junkfood van de stad. Deze mensen eten saoto , djagan benning,pitjil, gudangan enz en rijst met lumboe, boong, bajem,kancoong en andere goente van het veld en ook veel vis vis en veel vis. Alles zelfmade. Maar de kaboela jawa dat zijn mensen die lijken op kimar Sapoena en de kreupele sukarto met een bril hebben die voedsel niet meer en ze eten dan alleen voesel uit voedselpakketten, Bruine bonen ,sardientjes hagoe teree, en andere vette blikjeswaren en veel losie losie borie kip en hagoe. en ook de mensen die op sherf Chan en paarse kaboela lijken eten ook heel vet zoals vette doksa,kerrie kip.bara, bruine bonen . losie losie en bori borie kip en stads jumkfood en vooral de vette voedsel van voedselpakketten. Su heeft te veel arme mensen en arme mensen eten te vaak vet voedsel en omdat ze ook afhankelijk zijn van voedselpakketten waarvan de produkten te vet zijn voor mensen. De overheid is hier de oorzaak van de ongezonde levensstijl van de meederheid van de su bevolking. Schaft de voedselpaketten en de arme mensen kunnen bij Paee Som daar onder de brug cursus volgen voor ,,wong jowo koken ,,. neks no fout anders sarie totie voor de arme kinderen.


  Maak melding

 8. zolang NDP reageert komen er meer problemen in de gezondheid van de burger.het heeft niks met voedsel te maken of alcoholische dranken te maken.het heeft met stress te maken.voorbeeld de koers was 1 op 4.5 nadat NDP GING REGEREN 1 OP 9……DAARMEE HEEFT HET TE MAKEN. ER IS WEINIG WERK.EN DE KOSTEN WORDEN HOGER.


  Maak melding

 9. Misschien kunnen mensen zelf groente verbouwen en
  een paar kippen houden. Het klimaat is er wel geschikt
  voor. Dan kan men onder elkaar verschillende groenten
  ruilen. Dat is vaak goedkoper en toch gezond.


  Maak melding

 10. Mini min jij prijst de Javanen dat ze zo gezond leven,maar onder hun heerst heel veel suikerziekte, hoge bloeddruk, cholesterol en nierfalen en ze eten helemaal niet zo gezond. Hoe ik dat weet…..ik ben met.een Javaanse vrouw en zit 3 keer per jaar in Lelydorp waar ik dat helaas meemaak.


  Maak melding

 11. Volgens de SUNSET-studie heeft bijna de helft van de Surinaamse Nederlanders in de leeftijd van 35 tot 60 jaar een verhoogde bloeddruk (creolen 47% en hindostanen 43%) tegenover een derde van de witte Nederlandse bevolking (34%). Van alle migranten in Nederland sterven hindostaanse en creoolse Surinamers het meest aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Dat komt door de combinatie van onze genen en risicofactoren als weinig bewegen, ongezonde voeding, diabetes en verhoogde bloeddruk. Zo zijn er nog meer zorgwekkende cijfers te noemen.

  Maar wat doen we dan verkeerd? Volgens beide onderzoeken eten wij aan beide kanten van de oceaan vaak ongezond: te vet – en meestal ook nog verkeerde vetten -, te zout en te zoet, te veel koolhydraten en ook bewegen wij veels te weinig. Door onze leefstijl worden wij steeds dikker en zwaarder, met als gevolg meer suikerziekte, hoge bloeddruk, en complicaties als hartinfarcten, beroertes, enzovoorts.


  Maak melding

 12. Beste Meneer Ovie, U hebt mijn posting niet geod gelezen . De mensen die lijken op pae somo en dat zijn de wong jowo die hebben eigen voedselvoorziening vanuit hun voedselvelden U hebt het gelijk dat wat u en uw vrouw meemaken in Lelydorp dat de mensen daar zichzelf verzieken door ongezond eten, En die mensen daar zijn de kaboela jawa. Die mensen zijn mensen die lijken op de kaboela jawa Sapoena die ook daar in Lelydorp woont. De kaboela jawas hebben de wong jowo eetcultuur niet meer en in de plaat daarvan eten ze voedsel van voedselpakketten . En van het eten van ongezonde voedsel als bruine bonen , sardienes en andere voedsel uit afgekeurde fabrieken van Holland zijn de kaboela jawas langzaam vergiftigd. Kijk ook naar de gezondheid van de kaboela minster Soeparto van Arbeid; die man is zo goed vergiftigd van voedsel uit de vodselpakketten dat hij helemaal kreupel is geworden. Sarie torie voor de kaboela jawas en neks no fout met de mensen die op paee somo lijken.want die leven heel gezond met hun eigen voedsel. Kom langs onder de WB brug en proef de overheerlijke djagan benning met terrie, hmmmm heerlijk en gezond


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.