Situatie op Surinaamse scholen ‘verloederd’, te veel vrijheid

18
Rekenrally voor meer plezier in rekenen op school

PARAMARIBO, 21 mrt – De situatie op scholen is verloederd, er wordt veel te veel toegelaten. Dit stelt Roel Resida, pedagoog en docent aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren, IOL. Het ministerie van Onderwijs Wetenschapn & Cultuur is te zeer geneigd kinderen in bescherming te nemen. Ze mogen van alles, de leerkracht mag niets. Het gedrag van de kinderen spreekt boekdelen. Jongens die met half afgezakte broek rondlopen en onderbroeken die te zien zijn in alle kleuren en geuren.

Oorbellen aan de jongensoren mag ook. Het mag dan ook niet verbazen dat kinderen het de normaalste zaak vinden om met wapens op school te komen. “Het ministerie beschremt nog steeds het gedrag van het kind. De hele school verandert in een warboel”, zegt Resida tegenover de Ware Tijd. Nu het de spuigaten uitloopt, worden drastische maatregelen getroffen. Scholieren zullen regelmatig worden gecontroleerd op verboden spul.

Het wordt hoog tijd voor een strenger beleid dat meer indruk maakt. Regels moeten worden nageleefd. “Wie niet mee kan, zal uitvallen. De totale schoolpopulatie gaat begrijpen dat scholen er niet zijn om te sollen. Het is niet dat leerlingen uit het proces vallen. Soms moeten ze een vak leren”, aldus Resida. Het ministerie zal meer moeten zijn dan alleen de boeman voor leerkrachten.

18 REACTIES

 1. De tijd van mond spoelen met zeep na het uiten van een vloek is al lang voorbij. Ouders (meeste) straffen hun kinderen ook niet als die iets verkeerds doen, maar beginnen gelijk te steigeren als je hen erop wijst.


  Maak melding

 2. Ouders moeten hun kinderen laten inzien hoe
  belangrijk school is. Dat zie je nu weer aan
  Surinaamse verpleegkundigen zij kunnen na hun
  studie naar Nederland om geld te verdienen.
  Vooral jongens gooien er vaak met de pet na.


  Maak melding

 3. De hele samenleving is verloederd, politici geven het voorbeeld. Het land is vervallen in een decadente tijdperk.
  Elke dag merk je de verloedering. Deze regering heeft veel meer kapot gemaakt. Is op alle fronten merkbaar.
  Er is een graaicultuur ontstaan, kinderen zijn niet meer gemotiveerd. Elke dag vindt er een beroving plaats.
  De onafhankelijkheid heeft meer ellende gebracht dan welvaart.


  Maak melding

 4. Vaker is er in het nieuws dat een ouder de leerkracht afgeranseld heeft.Op de St. Aloysiusschool is door een ouder de leerkracht een hartaanval bezorgd waaraan ze gestorven is.De ouders geven de voorbeelden en de kinderen volgen dat grif op.
  De huidige leerlingen groeien voor galg en rad op en dat allemaal met goedkeuring van de ouders.Een uurtje controle gaat niet veel helpen want de 23 uren doen ze wat ze willen.


  Maak melding

 5. Als de kalf verdronken is dempt men de put !

  @ Vliegende Hollander

  Ben niet eens met je; het moet zijn, de jongens lopen hun penis achterna, en waarom netjes er bij lopen ?
  En trouwens waarom moeten de kinderen in Su naar school ???? er is voor hun geen toekomst meer in het land.
  Je kan ze beter een AK 47 geven dan kunnen ze President of Mini–ster worden.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 6. Linial i am with you.

  Je moest het niet in jouw hoofd halen om laat op school te komen. Je moest dan het hele schoolerf harken en een grote mond geven aan een juf of meneer, kwam nooit in je op, want je weet wat je te wachten stond. Kotiego. En jouw ouders ook erachter kwam dat je brutaal was op school kreeg ook nog thuis kotiego.

  Tegenwoordig noemen ze dat in Su kindermishandeling baja. Ik ben niet slecht geworden van al die kotiego, heeft mij juist goed gedaan. Ik ben mijn ouders en al die andere ouders die in het dorp waren dankbaar.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamaka)


  Maak melding

 7. Is het vreemd? Het land is een grote puinhoop,De surinamers hebben gefaald om niet te leren uit het verleden en de dezelfde misdadigers wederom aan de macht te helpen.


  Maak melding

 8. oorbellen en wapens zijn niet van dezelfde orde. misschien helpt het om eerst in 2018 terecht te komen en dan nagaan wat onder normaal kan worden verstaan.


  Maak melding

 9. tsja, ik ga toch even aan de kant van de kinderen staan: ik heb hun meegemaakt in suriname, ze zijn ontzettend lief. en meegaand. aan de andere kant kan ik me indenken dat mensen daar misbruik van maken. misschien moeten de kinderen weerbaarder gemaakt worden. of misschien gewoon eerlijkheid propageren. leerkracht tegenover leerling, tegenover schoolhoofd, tegenover landhoofd. eerlijkheid proberen.


  Maak melding

 10. Wazig
  helemaal mee eens.
  één ouder gezin waar meer dan 6 kinderen opgroeien en geen vader figuur aanwezig is om als rolmodel te fungeren is funest.
  ja zelfs moeder fungeert niet meer als rolmodel omdat ze haar kroost moet voeden en dit één van de redenen is dat er veel onbekende mannen éénmalig een bezoek brengen.
  Wat leren de kinderen hieruit?

  De sociale rol van de samenleving van vroeger is ingeruild voor de financiële rol en hebberig en najagend cultuur van deze tijd.

  Groet voorbeeld;
  Bouterse en Brunswijk etc met zovele vrouwen en kinderen
  en stelen en graaien en rijkdom hemelsbreed tonen


  Maak melding

 11. de wetserse opvoeding valt best wel mee want de kinderenin nederland gaanniet rotzooien op de middebareschool plus er wordt ook begeleiding gegevenbijmoeilijkkinderenenschorsing niet vergeten,waneer die kinderenrotzooienhebbenze hun middelbarediploma albehaald suriname .is gewoon dom bezig de ouders horenookeen goede voorbeeld te geven.ikdenkniet dat de nederlandse kinderenzo domzijnomhunschoolperiode niet aftemakendus zeggenjullie niet het ligt aanwetserseopvoeding


  Maak melding

 12. Kinderen zijn onschuldig . De verloedering op scholen is veroorzaakt door het amorele en onverantwoordelijke gedrag van de meerderheid van de Su ouderen want die ouderen hebben allemaal kaboela straatcultuur waarin goedmoraal ver te zoeken is. En de kinderen leven met een ouder en dat is de alleenstaande moeder. Deze kinderen kennen zelfs hun vaders niet, Kijk hoe suries op kaboela feesten dansen. Daar dansen ze op de tonen van alles wat God verboden is. Het is geen verrassing meer maar een automatisme dat kinderen het onzedelijke gedrag van ouderen overnemen , waardoor ze vaak misdadig , hufterig en amoraalook gedragen als hun ouders en als gevolg crimi. overvolle huisvan bewaring, overvolle Huize opa tollie, overvolle huize van bewaring, overvolle hoeken van de straten en ook een leger van dropsout, tienermoeders en depressief alleenstaande moeders die bedelen voor voedselpakketten en kinderbijslag. Kom nou . Geef de kinderen vader en moeder , begeleiding en liefde zodat de kinderen netjes in fatsoen en nuttig zijn in de maarschappeij. Dat dat moeten de ouderer het doen voor de kinderen, nex no fout, anders is alleen maar klagen klagen en geen moer voor verbetering, Ps in commewijne zijn de scholen pico bello en Paee Somo is daar heel trots op.


  Maak melding

 13. @Wazig,

  Veroedering begint vaak thuis….is een deel-waarheid. Wanneer kinderen thuis alleen komen eten en slapen en verder de hele dag op school zitten, waar leren ze de verkeerde dingen dan? Juist op school of van verkeerde vrienden, maar meestal buitenshuis.
  Op school – in Nederland – leren kinderen o.a. om hun ouders thuis een grote mond te geven het zgn ‘mondig’ worden.


  Maak melding

 14. Het zal zeer te waarderen zijn als de regels en de schoolreglementen verscherpt worden. Normen en waarden moeten niet uit het oog worden verloren. Het is hoogtijd, dat er drastisch wordt opgetreden tegen overtreders. Vroeger werd er streng opgelet op de klederdracht, ook van de leerkrachten ! Men gaat naar een opvoedingscentrum en NIET naar een receptie of feest. Succes toegewenst aan alle beroeps opvoeders en leidinggevenden !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.