Jetty Mathurin winnaar Gouden viool speld 2018

3
Jetty Mathurin winnaar Gouden viool speld 2018

Cabaretière Jetty Mathurin heeft de Gouden viool speld gekregen in Amsterdam. Jaarlijks wordt deze onderscheiding, tijdens de Sophie Redmondlezing, toegekend aan een vrouw die in de geest van Sophie Redmond, de eerste vrouwelijke arts, in Suriname inspireert. De prestigieuze prijs gaat altijd naar rolmodellen met buitengewone prestaties op maatschappelijk en/of cultureel gebied. Keynote speaker Astrid Deira, de eerste vrouwelijke piloot bij de SLM, had de eer Mathurin de Gouden Viool op te spelden. Volgens de jury is Jetty Mathurin een gedreven en inspirerende vakvrouw, die vanuit haar werk en als persoon mensen weet te raken.

Zij kreeg deze speld niet alleen voor haar uitzonderlijke prestaties op cultureel gebied en het feit dat zij als de eerste zwarte vrouwelijke cabaretier het theaterlandschap ingrijpend veranderd heeft, maar vooral voor haar maatschappelijke bijdragen. Zo hielp zij alleenstaande moeders met schuldproblemen, initieerde zij een ambulance project, was zij betrokken bij een ontwenningskliniek te Moengo, een project voor doven en slechthorende in Paramaribo en stimuleert zij liefde voor lezen bij kinderen in Nederland.

Het is de tweede prijs in korte tijd. Een paar maanden geleden ontving de theatermaakster de Frans Banninck Cocqpenning van de gemeente Amsterdam. Mathurin is momenteel bezig met bedrijfsoptredens (Motivational Entertainment), een voorstelling voor zorginstellingen ‘Taante (ont)zorgt!’ die op locatie gespeeld wordt en de theatervoorstelling ‘Beneatha’s place’ die vanaf mei in diverse theaters in heel Nederland te zien is. Het grote publiek leerde Jetty Mathurin vooral kennen door de razend populaire televisieserie ‘Vrouwenvleugel’ en haar rollen in bijvoorbeeld ‘Oppassen’, ‘Bradaz’ en ‘het Klokhuis’.(FOTO: Ratana van Klaveren)

3 REACTIES

  1. Jetty van harte gefeliciteerd, met deze toekenning hoop ik dat je meer inspiratie krijg om het pad vrij te maken voor de generatie na jou (trouwens je bent al mee begonnen)
    Succes verder


    Maak melding

  2. En nu afscheid nemen, want je optredens zijn afgezaagd en verheffen de samenleving niet. Het is daarom tijd terug te treden en het podium over te laten aan jongere generaties, die een boodschap hebben. De stukken van Jetty hebben een zeer matig artistiek niveau.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.