Multinational bouwt vluchtoorden tegen wateroverlast Oost Suriname

23
Newmont Suriname geeft Traditioneel gezag rondleiding

PARAMARIBO, 20 mrt – In het Paramaccaanse leefgebied worden vluchtoorden opgezet. Multinational Newmont, die naar goud mijnt in het gebied, financiert de oorden. Het zijn hoogbouwwoningen die opgezet worden op eilandjes in de plaatselijke rivieren. Het is een bijdrage aan het weerbaar maken bij hogere waterstanden dan normaal. Newmont voelt zich betrokken.

De woningen op de ongeveer tien eilandjes in het gebied, maken deel uit van het sociaal programma van newmont. “We gaan gewoon door met deze sociale investeringen. Dat gebeurt via onze afdeling Social Responsibility”, zegt Newmont-directielid Albert Ramdin tegenover de Times of Suriname. Het is geen overbodige luxe. De meeste gemeenschappen in het binnenland staan dichtbij rivieroevers.

In het recente verleden moesten mensen have en goed achterlaten bij stijgende waterstanden. Het idee van vluchtoorden is vaker te berde gebracht door de binnenlandbewoners. Voor Newmont is het dan ook niet meer dan haar sociale verantwoordelijkheid. Daarom ook is malariabestrijding in het gebied mee gefinancierd. “Al dit soort sociale investeringen zijn deel van het werk”, aldus Ramdin.

23 REACTIES

 1. Het zijn hoogbouwwoningen die opgezet worden op eilandjes in de plaatselijke rivieren.

  De hele logica ervan begrijp ik niet. De mensen wonen niet op het water in de rivieren, maar op het land. Het land is dus hoger dan het water. Daar heb je droge voeten en je goederen blijven droog op het land. In het water wordt alles natAls het gaat regenen komt er dus veel water dat van hoog naar laag stroomt en in de rivieren ontstaat hoog water dat zelf over de oevers komt en op het land. Op het land ben je dus veel droger dan op het land.

  Wat zie je New Mont doet, als er een siebie boesie komt en er komt hoog water in de rivieren gaan ze in de rivieren hoogbouw woningen opzetten. ( De mensen worden dus eilandbewoners op hoogbouwwoningen, waarvoor eerst eilanden worden aangelegd.) Zie de kosten en allerlei andere negatieve invloeden. Let op!

  Mijn hemel, waarom bouwen ze niet op de hoog gelegen terreinen waar de mensen nu op het land wonen die veel hoger is dan de rivieren hoogbouwwoningen. Ze doen dit in het water. Waarom worden de dorpen niet ingepolderd?

  Ik snap het niet, maar volgens de logica kost dit meer geld om eerst eilanden te bouwen en daarop dan hoogbouwhuizen te bouwen dan op dan hoger gelegen gebieden hoogbouwwoningen opzetten die ook nog veel stabieler zijn als/dan op een aangelegde eiland in de rivieren).

  Bovendien kan als men eilanden in de rivieren gaan leggen die allerlei negatieve gevolgen met zich meebrengen voor de flora en fauna, vervuiling van het water, de stroming van het water,( kortom allerlei negatieve gevolgen voor de natuur, verstoring van het biologisch evenwicht, et cetera, etcetea).

  Het is te hopen dat dit een idee of voornemen is en dat het in de DNA behandeld wordt en er allerlei/veel onderzoekingen zullen plaats vinden. Dit lijkt mij een ad hoc besluit om te willen scoren. Kortzichtigheid en domheid. Opportunisme ten top. De DNA moet dit gewoon wegstemmen.

  De eilandjes zullen bij siebie boesies met al dat hoogbouw woningen/ huizen op palen toch zo worden weg gespoeld. Hoog moed komt voor de val. Men wil Holland nadoen die land uit water kan halen, maar die hebben wel die kennis ervan, ervaring en doen heel veel onderzoekingen en beschikken over heel veel geld, equipment en deskundigen op talrijke gebieden als het over zulke projecten gaat enz, enz.

  Suriname hoeft helemaal geen eilanden in de rivieren aan te leggen. Men kan beter de oevers gaan verhogen en de terreinen rondom de dorpen inpolderen dat heeft meer rendement en de schade aan het natuur, milieu, het biologisch evenwicht verstoren is veel kleiner.

  Jaag ddb, gangsters en NewMont weg uit Suriname.

  Sari Tori

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Op het land waarop de dorpen nu staan is veel hoger, ben je dus veel droger dan op in het water waar de eilanden gebouw zullen worden. Die grond is ook veel stabieler dan de eilanden in het water.

  Suriname hoeft helemaal geen eilanden in de rivieren aan te leggen. Men kan beter de oevers waar langs de dropen liggen. dijken gaan verhogen en de terreinen rondom de dorpen inpolderen dat heeft meer rendement en de schade aan de natuur, het milieu, het biologisch evenwicht verstoren is veel kleiner.


  Maak melding

 3. Leuk onderwerp en discussie. Onlangs zag ik een Engels programma over huizen langs de Theems. Iemand had een drijvend huis op palen gemaakt. Als de rivier dan buiten zijn oever trad dan ging dit huis drijven! Werd op zijn plek gehouden door die palen. Prachtige innovatieve oplossing. Simpel: 4 betonnen palen van x-meter op de hoeken van het huis. Dan heb je een drijvend huis als water stijgt. Droge voeten als water laag staat. Kun je misschien in Suriname veel kanten mee op.


  Maak melding

 4. Woningen in rivieren die bij hoogwater gaan functioneren als een boot.
  Een zelfde gedachte als de ark.
  Hopelijk kloppen de berekening, en stappen niet teveel mensen in


  Maak melding

 5. Al ging het maar om het idee er is tenminste een poging gedaan om wat te doen .Het is deze houding van mensen als passant dat heeft gemaakt dat wij vandaag de dag hier in dit land diep in de shit zitten Als ze hun kennis 20 jaar terug hadden gedemonstreerd was het vandaag de dag anders


  Maak melding

 6. De bijdrage van SuriNed aan Suriname is enorm groot.

  Weet je wel hoeveel miljoenen euro jaarlijks door hen naar Suriname wordt overgemaakt en wordt meegenomen naar Suriname? Zie maar hoeveel geld er wordt gewisseld bij de Cambio’s. Nog nooit een Cambio in Suriname gezien? Waar denk je dat het geld vandaan komt?

  Zonder SuriNeds zou de SLM niet bestaan. dozenpost naar Suriname.

  Et cetera!

  Jij weet niet waarover je praat. Zonder de grote bijdrage van SuriNeds aan Suriname zou Suriname op het niveau van Haïti zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 7. Ik woon al 2/3 van mijn leven in Nederland. Ik ging weg op mijn 17 e jaar. toen in in Nederland ging studeren.

  Toen ik in Suriname was op de middelbare school in Suriname deed ik nog veel jonger dan jullie zijn mee aan hele grote demonstraties. Waar praat je over?

  Toen ik met mijn studie in Nederland klaar was ben ik niet naar Suriname terug gekeerd, omdat ddb een staatsgreep had gepleegd.

  Dus niet lullen dat ik mijn kennis 20 jaar geleden in Suriname kon geven.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Surinamers


  Maak melding

 8. Welk gedeelte snap je niet ik zal het voor je herhalen ALS JIJ JE KENNIS 20 JAAR TERUG TEN DIENSTE VAN HWT LAND HAD GESTELD DAN ZATEN WIJ MU NIET IN DE SHIT.Je zegt zelf je hebt gestudeert maar kon niet teeug omdat ddb aan het bewind was maar 20 jaar terug was ee geen ddb aan de macht.dus stop talking crap en geef gewoon toe dat jij ondanks je studie met of zonder beurs van het land gefaald heb zoals velen die op kosten van de staat zijn gaan studeren en nu overklast worden door een voormalig sergeant met alleen een mavo opleiding .


  Maak melding

 9. ddb zit sinds 25 februari 1980 aan het bewind in Suriname. Zonder beurs. Ik kon een beurs krijgen in Nederland. Mijn ouders betaalde voor mijn studie.

  Ik heb geen zin in deze discussie. Als ik in Suriname zou wonen zou ik al lang dood zijn, want dat rotzooi wat sinds 25 februari 1980 gebeurd, zou ik niet accepteren. Dat is ook de reden dat ik nooit terug gekeerd ben.

  Ik erger mij dat het land zo slecht gaat met Suriname, zonder ddb en gangsters zou het veel verder zijn en vind het erg dat het land vernietigd is.

  Goed!

  Waarschijnlijk ben je nog heel jong, dus zal ik maar gas terug nemen.

  Suriname is veel beter af met een andere president dan Bouterse. Hij wordt ook omringt door mensen die met hun eigen belangen bezig zijn, nl: Zelf verrijking. Ze zijn gewoon kontlikkers en aan dat soort mensen heb ik een vreselijke hekel.

  Dit was mijn laatste bericht, want ik reageer niet op berichten van anderen op deze website.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. Waarom zijn de discussies hier bijna altijd op personen gericht en niet op de feiten? Waarom zijn discussies hier zo snel vijandig, verwijtend, niet opbouwend, politiek, vol scheldwoorden etc. Ook zo beperkend: honderdduizenden Surinamers wonen in Nederland. Waarom? Moet je in je geboorteland blijven om een ‘goed’ mens te zijn? We leven in een globale maatschappij met diverse en soms dubbele nationaliteiten. Ik heb zelf jaren gewoond en gewerkt in de ‘west’. Wilde in 1983 naar Suriname maar dat kon niet meer. Misschien was ik er anders wel gebleven! De Surinaamse mensen die in Nederland wonen voeden hun kinderen hier op. Dragen bij aan onze economie en… doneren vaak veel geld naar hun moederland. Vergeet dat ook niet. Ik lees dat hier wel vaker. Zouden er niet veel terug willen maar niet kunnen of durven? Een bezoek aan Suriname staat hoog op mijn to do lijst… maar niet nu. Hoop het ooit nog eens mee te maken.


  Maak melding

 11. He @passant,
  Dey fu dey den tori fu yu e kon moro langa bere dja tap na forum.
  Y’e waka e verkondig wan lo los losi nanga bor bori en y’e wan pley koni mang.
  Ma te mi lesi yu skrifi bun, da mi kan concludeer taki yu no de academisch gevormd ma a-ka-dementie misvormd.
  Yu ka blaka bakra, waka yu passie en libi unu Sranang-mang.


  Maak melding

 12. TJONGE TJONGE. Zijn de lokale bevolkingsgroepen daar in het binnenland voor altijd afhankelijk van anderen. Ze willen gratis stroom, voedselpakketten , schoolpaketten, woningen , kinderbijslag,gelduitkeringen en enz enz. Ze wonen daar in het binnenland al 500 jaar en ze kunnen niet eens zelf een huis bouwen. Ra ra hoe komt dat. of misschien kunnen die mensen een bijscholing volgen bij mensen die op Paee Somo lijken voor zelfstandigheid, zelfvoorzienendheid , zelfredzaamheid en zelfvoorzeienendeconomuie. Welkom voor stage plekken in
  Lelydorp,domburg,kuwarasan,blauwgrond, tamanredjo en javaanse zondagmarkt parbo noord. enz enz.


  Maak melding

 13. @ mini min,

  Ook gratis “condoom” maar dan van een extra groot formaat !!
  Niet die “kleintjes” uit China die omo Snesie gebruikt.
  In Afrika is er al kritiek op deze condooms uit China !!
  Nieuwe fabriek van NDP, binnenkort een Surinaamse condoom-fabriek in het binnenland, te openen door minister Algoe !!! Dit is het zoveelste project !


  Maak melding

 14. @ Sosotaki: Je kunt wel zeggen dat mensen moeten blijven om hun land op te bouwen, maar mensen maken keuzes. Als het land geleid wordt door incompetente lieden, als kennissen en de juiste etniciteit zwaarder tellen dan capaciteiten, dan vertrekken ze.
  De overheid in Suriname is een grote werkgever. Bij de overheid kom je aan de bak als je de juiste politiek voorkeur hebt. Corruptie en nepotisme zijn aan de orde van de dag.

  Capabele en integere mensen hebben in Suriname geen kans en dus zoeken ze het elders. Alleen de mensen die geen keuze hebben omdat ze niet de juiste vaardigheden en ambities hebben blijven. Zo wordt Suriname steeds dommer en steeds armer, dank zij de incompetente en egoïstische machthebberskliek.

  Dat gebeurt niet alleen in Suriname, het gebeurt over de hele wereld. Biedt je talent geen kansen dan gaan ze op zoek naar waar ze die kans wel krijgen. Braindrain heet dat.
  Binnen Suriname zijn ook nauwelijks carrièremogelijkheden, alles is failliet. Niemand investeert.

  Mensen willen waardering en toekomst, niet pinaren en soso taki over het opbouwen van het land waar ze de kans niet eens voor krijgen als ze geen NDP zijn, het domste deel van de natie.

  Uiteindelijk is je eigen levensgeluk toch belangrijker dan het land waar je toevallig geboren bent.


  Maak melding

 15. Nou,nou,nou, wat negatief allemaal,in elk nadeel zit ook wel eens een voordeel.Als er voldoende investering is kunnen ze er een Surinaams Venetië van maken.Ze hebben genoeg water en houten-botto.Goed voor de toeristen sector.Win-win situatie tog,,,😁


  Maak melding

 16. Sosotaki@
  En daarom is onderwijs op niveau zo belangrijk, en geen hangmat mentaliteit ,de goeie daar gelaten ,wat er nu gebeurd in Suriname ,is aan u zelf te wijten, onderwijs onderwijs onderwijs ,u moet het vooral negeren ,komt u ver mee ,en dan de diaspora de schuld geven ,dat heet armoedig, handen uit de mouwen steken is het toverwoord ,dat geld voor alle kleuren u hebt uw macht weg gegeven


  Maak melding

 17. Eey@Passant,,,bong torie jeri,je heb heb voldoende levens ervaring zo te zien
  A tan zo.
  Gezegend zijn degenen die in naam van JaWeH leven.


  Maak melding

 18. ik denk dat ze de mensen op die manier hun grondrechten ontnemen. Ze zitten dan niet meer op het vaste land, waar de bodemschatten zich bevinden .maar op eilanden die met af te voeren grond van de goud consessies worden opgeworpen in de rivieren. Die grond is vervuild met chemicaliën dus niet vruchtbaar. De mensen worden weggelokt met een zgn. Huis😡.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.