Surinaamse vakbondsleider: ze nemen het geld en hinderen de groei van de bedrijven

13
48-jarig bestaan vakcentrale C-47 in Suriname

PARAMARIBO, 19 mrt – “Ze komen, nemen het geld en bemoeilijken hiermee de groei van deze bedrijven.” Dit zegt vakbondsleider Robby Berenstein over de ‘graaicultuur’ die hij bespeurt bij publieke bedrijven. Kennelijk vanwege geldgebrek, is het de regering zelf die deze cultuur aandrijft. Voor bedrijfsvoering en investeringen blijft nauwelijks wat over. Vakcentrale C-47 wil er paal en perk aan stellen.

Binnenkort beginnen bij veertien publieke of staatsbedrijven cao-onderhandelingen. De vakbonden bij deze bedrijven zijn aangesloten bij C-47. “Wij moeten een duidelijke boodschap sturen naar de regering als vertegenwoordiger van de aandeelhouder. Het kan niet doorgaan dat door geldgebrek om wat voor reden dan ook, staatsbedrijven als graaipot worden gezien”, zegt Berenstein tegenover Dagblad Suriname.

Het wordt meer dan alleen verzet tegen financieel wanbeleid. C-47 mikt op minder politieke bemoeienis. “We merken dat deze bedrijven sterk zijn gepolitiseerd, veel meer dan eerder. Het gaat in feite om een strategie tegen alle misstanden die zich voltrekken als gevolg van de politisering”, aldus Berenstein. Gepleit zal worden voor het benoemen van personeelsleden in hoge bedrijfsfuncties in plaats van politieke figuren.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. het heet belasting betalen en dat moeten we allemaal doen waar ook ter wereld. in Nederland wordt je bedrijf verkocht wanneer je geen belasting betaald zodat het stat zijn geld kan krijgen. dit moeten ze ook in Suriname invoeren om deze belasting ontduikers aantepakken. we weten allemaal dat de grootste corruptste mensen de vakbond LIJDERS zijn met een lang IJ!


  Maak melding

 2. @Namie, nee….je begrijpt het niet….het gaat niet om belastinggelden……bij o.a. staatsolie….heeft de regering het “kapitaal” van staatsolie afgeroomd…..dat brengt de bedrijfsvoering van staatsolie op lange termijn in gevaar….!!


  Maak melding

 3. Het hele personeelsbeleid binnen de overheid is totaal verziekt met als gevolg dat er overal de volstrekt verkeerde mensen zitten en de organisaties ondeskundig gestuurd worden, mensen hun werk niet naar behoren doen, en meer.
  .
  Eigenlijk moet het verplicht zijn dat alle parastalen en overheden jaarlijks een openbaar klantentevredenheidsonderzoek doen en dat daar aan harde conclussies worden verbonden.


  Maak melding

 4. Robby Berenstein,
  het graaicultuur is voor een ieder bestemd in dit land, dit geldt ook voor de vakcentrales met als voortrekker de regering Bouterse. Ik weet echt niet van waar deze man de durft vandaan heeft gehaald om zich vakbondsleider te noemen of toegeëigend? Anders zou hij zeker weten over de graaicultuur bij de vakcentrales. De aangesloten vakbonden bij de vakcentrales is een bron van inkomsten voor de bestuursleden en aspirant politici met hun politiekpartij. Hoe is de vakcentrale C47 aan het gebouw van de nu wijlen bouwaannemers Tjon-Kie-Sim aan de Johan Adolf Pengelstraat vroeger de Wanicastraat geheten gekomen? De SPA partijgebouw op Jacobus rust (weesparaattrein voor de padvinders) aan de Fred Derbystraat vroeger de Rust en Vredestraat. Door wie is dit daar neergezet?

  Ik neemt Bouterse hoogst kwalijk want hij heeft altijd aan de kiezers voorgehouden dat als hij de verkiezing wint hij ervoor zal zorgen dat deze worden opgepakt en opgesloten.

  Wat zien wij heden ten dage gebeuren wat hij zou bestrijden is hij zoniet de grootste schurk/rover van de gevestigde bedrijven geworden. Hij heeft zich verrijkt met gelden van de gemeenschap.

  Van een eenvoudige militaire en tussendoortje pluimveehouder leeft hij nu in weelde op Leonsberg/Anton Dragtenweg. Op deze man rekenen is gewoon verloren tijd. In plaats dat de gemeenschap beter van is geworden heeft hij iedereen naar de klote gestuurd zoniet bankroet gemaakt.

  Wie Bouterse meer lief heeft dan zichzelf mag dan op 2020 weer op hem/Partij zijn stem uitbrengen.


  Maak melding

 5. Ach!Dat graai mentaliteit komt overal voor . Pak wat je pakken kan.Spreekwoordelijk heet dit “kat op spek binden”. En als het kalfje verdronken is, demp men de put.


  Maak melding

 6. Volgens de Paarse YO-KOE hierboven hebben de VAKBONDEN en hun LEIDERS, Ons mooie SRANAN FAILLIET GEMAAKT !

  NOG 5 JAAR PAARS FAILLISSEMENT !

  NEKS NO FOUT !

  WE HEBBEN DUIKBOTEN EN VLIEGTUIGJES ZAT !

  WE DROGA-BASSIES RUN THIS COUNTRY !!!!!


  Maak melding

 7. Oud nieuws allemaal. Graaicultuur is een surinaamse cultuur. Sinds Dada Pengel is graaicultuur begonnen en Wees gerust alles komt terecht. Suiker industrie in commewijne en nickerie, palmbedrijf victoria, west su bauxietproject, biliton,moengo,paranam en welgedacht, kassave fabriek, rijstindustrie wageningen , melkcentrale, naschoolse opvang, voeselpakketten, kinderbijslg,invaliede uitkeringen Grondzaken enz, enz enz enz enz enz enz. Suries leven van woorden en niet van daden . go for 2020 en daarna ook hetzelfde neks no fout maar wel sarie torie voor de alleenstaande moeders , tienersmoeders en kinderen zonder vaders die elke dag steen en been klagen dat ze honger lijden.


  Maak melding

 8. Zolang het merendeel van de bevolking niet afdoende geschoold is om te kunnen beoordelen waar de schoen wringt en waar zaken spelen die vanuit het perspectief van Good Governance niet door de beugel kunnen, zal het op alle fronten in de samenleving een walhalla blijven voor hen die lijden aan het ‘graai-syndroom’.


  Maak melding

 9. Ook het pensioenfonds van … EBS { 200 milj. ) … is door deze BOEVEN REGERING onder LIJDING van de Drugsveroordeelde Misdadige Moordenaar Desiré Delano Bouterse en zijn adjudant Adhin … leeggeroofd !


  Maak melding

 10. Door de economische crisis is de Belastingdienst in Suriname efficiënter gaan werken. Achterstallige belastingen worden sneller geïnd en bedrijven worden meer dan voorheen onder de vergrootglas geplaatst. Trouwens dit verschijnsel constateert of ziet men ook in Nederland gebeuren in tijden van crisis. Heel veel bedrijven vallen door deze aanpak door de mand. Beerensteyn moet zijn muil dichthouden. De kans is groot dat hij zijn aanhang in ellende stort met eventuele stakingsacties. De bedrijven die het al moeilijk hebben door de crisis zullen sneller overbodig personeel met ontslag sturen.


  Maak melding

 11. Onberechte moordenaars, bij verstekveroordeelde drugsbaronnen, bank- staats- domeingrond rovers en dieven hebben oerdomme debiele dwaze idiote stommelingen gewild, gestemd op en gekregen wat ze verdienen……..de moord- drugs, roof vloek. No mercy voor de doorsnee na dagoe partij aanhangers, want dankzij de ma pima ndper’s zit de natie opgescheept met alleen maar paarse kommer en kwel. Ndper’s joe mpp.


  Maak melding

 12. We ga wee voo vijf eeh in 2020 want eeh is neks no fout. Is eeh zolang we kunt ete drinke en stele van volk eeh en mense is neks no fout. Leve de vervloekte partij der misdaad vererende ddb debiele dwaze idiote paars bezeten duivelse zombies.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.