Surinaamse vrouw weigert Nederlandse inburgeringscursus

62
Surinaamse vrouw weigert inburgeringscursus

De Surinaamse Maureen Ronde moet van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) na twee jaar alsnog een inburgeringscursus doen, terwijl ze naar eigen zeggen al prima Nederlands spreekt. De vrouw woont vanaf 2016 in Nederland en heeft een Surinaams schooldiploma. Ze vindt het oneerlijk dat zij een inburgeringscursus moet volgen, terwijl Turken met een verblijfsvergunning het niet verplicht zijn. Dit vanwege een verdrag dat de Europese Unie met Turkije heeft gesloten. Bekijk de video bij De Telegraaf.(FOTO: screenshot Telegraaf video)

Ook Roué Verveer moest inburgeren en Nederlands leren toen hij naar Nederland kwam :

- Advertentie -

62 REACTIES

 1. Regeltjes opgenomen in een overeenkomst tussen landen kunnen niet zomaar worden weggeschoven.
  Ik vind het inderdaad raar, dit terwijl een Surinamer beter Nederlands s[preekt da menig ander volk.
  Inburgeren doe je om je aan normen en waarden te onderwijzen.
  Sommige mensen doet er niet toe uit welk land dan ook hebben geen normen en waarden waardoor een inburgeringscursus zou kunnen helpen.
  Gehoorzaamheid aan wet en regelgeving is ook een norm in de samenleving.

 2. Nieuwkomers uit Su voldoen niet aan de nederlandse normen en waarden. Deze surinamers zijn anti nederland opgevoed in Su en die opvoeding moet bij verblijf in Nederland bijgesteld moet naar westerse norm. neks no fout anders blijft bijlmermeer een slump.

 3. @dagoeblad

  Deze surinamers zijn anti nederland opgevoed in Su en die opvoeding moet bij verblijf in Nederland bijgesteld moet naar westerse norm.

  Succes met je westers genormeerde Turken 😉

 4. Het lijkt misschien raar maar het is wel conform de regels. Maar aan de andere kant kun je je ook afvragen of de tijd en kosten die voor de inburgeringscurus van deze mevrouw wordt gemaakt niet beter kan worden besteed aan iemand afkomstig uit een land dat veel verder afstaat van Nederland dan een land als Sur.

 5. @ Dagoeblad … je bent weer aan het zeiken. Je hebt je nog steeds niet gemeld bij het Abattoir. Je krijgt van mij een gratis … HOND DOLHEIDS BEHANDELING …

  To hell met de nederlandse normen en waarden.
  Surinamers hebben hun eigen normen en waarden.
  Als dat volgens jou niet match met de nederlandse … pech gehad!

  Dat in Su. de mensen anti-Nederland opgevoed worden komt door die HERSENLOZE Drugveroordeelde Misdadige Moordenaar Desiré Delano Bouterse … die jij Dagoeblad ADOREERT.

  Het aanbod: Abattoir … gratis behandeling met kans op genezing … staat recht overeind !!!!!!!!!!!!!!

 6. Stuur haar direct terug, met haar grote paarse mond. Want zo zijn en denken ndper’ s.

 7. Deze mevrouw had gedacht dat Nederland een paradijs was,dit wordt verteld door de oppositie in Suriname.
  Je laat jouw mooie land achter om in een hel terecht te komen.
  Zij kan dit door vertellen aan de Surinamers in Suriname.

 8. Soms zijn de regels die tegenstrijdig lijken een uitdaging naar verbetering. Wie niet waagt niet wint.

 9. Ze moet gewoon de eerste en beste vliegtuig richting west afrika pakken en al haar problemen houden op te bestaan in die paradijs daar ze hoeft gewoon te bukken om goud op straat te rapen, sorry voor die moeite. En er is zat werk op de Obe plantages daar, ik kan haar helpen om eentje te vinden.

 10. Deze mevrouw snapt het niet helemaal.
  Er is een verdrag met Turkije. (Daar hebben Turkije en Nederland voor gezorgd)
  Dan zegt ze waarom sluit Nederland dan ook niet een met Suriname. (alsof het de schuld van Nederland is)
  Misschien moet ze de schuld misschien ook bij Suriname zoeken. Waarom doen die niet meer moeite om ook een verdrag voor mekaar te krijgen.
  Gedrag lijkt op een klein kind ow pietje eet een appel nu wil ik ook een Appel.
  Nee zo werkt het niet pas als je betaald heb voor een appel of een heb gekregen mag je er een ook eten.
  Hopelijk kan iemand haar uitleggen hoe dingen in Europa gaan. het is niet zo simple. je kan ook niet het verdrag van Turkije paken en Turkij vervangen voor Suriname en dan klaar.

 11. Volgens mij is de issue niet wel of geen verdrag. Het is een bevestiging hoe Nederland naar Suriname kijkt en hoe nog steeds veel Surinamers denken dat er voor Nederlanders in het algemeen een verschil is tussen paarse Surinamers, slim of dom. Het beeld dat ze hebben wordt versterkt door ons eigen handelen. De Turken komen op voor hun mensen. Wij rennen om de knuppel aan te reiken om een mede Surinamer neer te slaan

 12. Surinaamse vrouw weigert Nederlandse inburgeringscursus en vertrekt
  Maureen Ronde ging in Nederland naar school, tot Suriname in 1975 onafhankelijk werd. Maar toen ze twee jaar geleden naar Nederland kwam, was de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) onverbiddelijk: “U moet Nederlands leren.” Dat vertikt Ronde, vertelt ze in haar huiskamer in Hoorn.

  Uit een map pakt ze twee getuigschriften: van de lagere school en de huishoudschool, die ze tot het examenjaar bezocht en waar ze goede cijfers haalde. “Ik zat al op school, maar heb die niet af kunnen maken, omdat ik thuis moest helpen. Mijn moeder werd ziek en toen moest ik helpen, werken en de andere kinderen verzorgen.”

  Boete
  Ruim veertig jaar later komt dat haar duur te staan. Op grond van de inburgeringswet die in 2013 is ingegaan, krijgen Surinamers alleen vrijstelling van de examens voor het spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal wanneer ze een diploma van de middelbare school hebben. Burgeren ze niet in, dan riskeren zij een boete van maximaal 1250 euro.

  “Ik vind het belachelijk”, zegt Ronde, die meermaals bezwaar maakte. “Vooral omdat Turken die naar Nederland komen en de taal helemaal niet spreken, wél een vrijstelling krijgen.” Dat komt omdat het land een associatieverdrag met de Europese Unie heeft. Op grond daarvan kunnen Turken niet worden gedwongen in te burgeren.

  Rondes partner Sies van ’t Slot kan er met zijn pet niet bij. “In de apotheek moet ik wachten op een oud Turks echtpaar, dat via een speciale tolkentelefoon met de baliemedewerker moet communiceren. En dan zouden wij honderden euro’s in een inburgeringscursus en de examens moeten steken? Ik dacht het niet!”

  Uitzondering
  Een woordvoerder van minister Koolmees van Integratie begrijpt de frustratie van het Hoornse paar, maar zegt dat een uitzondering niet mogelijk is. “Er zullen ook mensen zijn die met alleen lagere school niet goed Nederlands spreken.”

  Van ’t Slot lust er zo nog wel een paar: “Hoeveel Nederlanders hebben alleen lagere school? Moeten die verplicht op cursus? Nee toch?”

  De twee hebben hun conclusies getrokken, zegt Van ’t Slot. “Als in mei m’n laatste loonstrookje binnen is en mijn pensioen begint, vertrekken we naar Paramaribo. En nee, daar hoef ik níet in te burgeren!”

 13. Laten we bij de les blijven jeri, alles buiten de EU, dient de inburgeringscursus te volgens daar wordt geen uitzondering gemaakt. Het enige nadeel is , dat je een hoop geld kwijt bent. Deze mevrouw moet gewoon niet zeuren, want zij heeft wel de voordeel dat ze in 1 keer gaat slagen. Koppig doen heeft totaal geen zin, want dan mis je je doelstelling. Dus , wil jij je doel bereiken? Meld je aan, betaal , en voltooi je cursus. Het IND is keihard in dit soort zaken.

 14. Nederland is veel te aardig voor migranten. Als je aan de voorwaarden voldoet krijg je een verblijfsvergunning en kun je direct door naar de sociale dienst voor een uitkering en naar de woningdienst voor een gesubsidieerde woning.
  Wie als asielzoeker toegelaten wordt hoeft niet eens te wachten op een huis en krijgt bovendien geld om het in te richten.

  De Nederlanders betalen wel.

  Beter zou het zijn om migranten een tijdelijke verblijfsvergunning te geven en geen uitkering of gesubsidieerde woning. Pas een permanente verblijfsvergunning en sociale voorzieningen als je in staat bent in je eigen onderhoud te voorzien.
  Dan is die hele inburgeringscursus niet nodig. Het spaart geld en je krijgt betere migranten.

  Het systeem van nu leidt tot een leger van uitkeringstrekkers die niet zelden haters van autochtone Nederlanders blijken te zijn.

  Wonen in een land als Nederland is een voorrecht, dat moet je verdienen, niet zomaar cadeau krijgen. De Amerikanen en de Australiërs begrijpen dat beter.

 15. Als vele Suri’s dit horen,zullen hun dromen in diggelen vallen.De meeste Suri’s willen of minister of president worden.En als ze dat niet kunnen dan willen ze naar Nederland.Als het zo moeilijk is in Nederland dan wordt dat een probleem voor de meeste Suri’s.Ze willen alles behalve naar school gaan.

 16. Surinaamse vrouw weigert Nederlandse inburgeringscursus

  Ik begrijpt die mevrouw heel goed, soms ben je genoodzaakt om je principes volgens die stomme wet/regeling in Nederland laten varen of ze gaat terug naar Suriname.

  Wat Suriname moet doen is hetzelfde toe te passen dan houd het op. eenvoudiger kan dit niet.

 17. Het is nu heel erg moeilijk om in de US te komen. Eerst de wachttijden voor je land. Voor de meeste immigranten geldt dat je. werk moet hebben. Na 7 jarren kan je jouw verblijfsvergunning omzetten in de US citizenship In de 7 jaren kan je nu deruit gedchopt worden als je iets verkeerd gedaan hebt.
  Ned lijkt soepeler te zijn. Verdragen zijn ook wetten die nagevollegd moet worden.Ook de regels moeten nagevollegd worden.

 18. Op zich valt de inburgeringscursus mee, beheerst men de Nederlandse taal in Suriname , dan is zo een cursus een appeltje-eitje. Men gaat toch niet van uit een wilde rimboe met een one-way ticket , hier in nederland de les voorlezen aan de Nederlanders. Zo gaat het niet. Regels zijn regels , hoor je niet bij dat rijtje en dan oprotten.
  We hebben geen paarse gelul hier nodig . Kom op zeg .

 19. Ik vind dat iedereen die in een vreemde land gaat wonen een inburgeringscursus moet volgen. Dit even los van het verhaal van deze mevrouw.

  Een inburgeringscursus is meer dan alleen de taal van een land volgen. Het gaat om het systeem, structuur, zeden, gewoonden, normen, regels van dat land kennen om erin mee te kunnen gaan en niet vast te lopen. Moslimmensen ea die ver van de westerse wereldstaan, vaak mensen die in de 21 ste eeuw uit het stenen tijdperk komen, uit woestijnlanden waar ze op kamelen zitten, achter geiten lopen, vrouwen water uit putten in kruiken vol gieten op hun hoofd lopen naar hun huis vervoeren. Deze mensen komen naar het westen en hebben vaak een grote muil hoe zaken hier niet kloppen en dat hun leven in de woestijngebieden zo geweldig zijn. Ze zien niet eens in hoe ze elkaars hersenen daar in elkaar slaan. Er is niet één moslimland dat mensen die op de vlucht zijn vrijwillig opvangt. Vaak gebeurt dat gedwongen door het westen.

  Moslim mensen ea die niet uit westerse landen komen moeten eerst een goede inburgeringscursus in hun thuislanden volgen al vorens naar westerse landen te komen/gaan. Ook westerse mensen die naar andere buitenlanden, derde wereldlanden gaan moeten zich goed voorbereiden om in die landen met de regels daarvan om te gaan. Ook journalisten, mensen die films, documentaires, boeken schrijven over andere culturen, foto’s enz.

  Surinamers (met een lagere schoolgetuigschrift hebben niet zoveel) nodig om zich aan te passen, maar Nederland is geen Suriname of omgekeerd. En regels hoe het in een andere land aan toe gaat kan iedereen het beste leren. Men zou er zelf blij mee moeten zijn dat zo een mogelijkheid er is om snel mee te gaan in een andere land.

  Het enige lastige ervan is dat zo te horen het een dure zaak is, er veel voor betaald moet worden.

  Toen ik naar Nederland kwam was het studeren geblazen en meegaan met studenten, die hadden hun vreemde dialecten, gewoonten, zeden, maar het draaide meer om boeken kennis en studeren. De regels leerde je dan van zelf door met hen om te gaan en ook in de maatschappij. Ik denk dat mensen die naar Nederland komen geen inburgeringscursus doen, omdat ze HBO of Universitair onderwijs gaan volgen.

  Surinamers heb je in soorten, want als je uit boes ston komt en daar in een panje liep, ja dan zal je toch wat regels moeten leren. In Nederland lopen ze ook in ze zomers in hun Eva of Adamskostuum.

  Regels zijn regels en alleen zij, Surinamers die kunnen aantonen dat ze Nederland kennen, vaak met vakantie gekomen zijn, hier geboren zijn en terug zijn gegaan naar Suriname, geld hebben een afgeronde middelbare school diploma hebben of hbo-opleiding, universitaire opleiding, n hier komen om te studerenenz e, wonen, enz zullen er geen moeite mee hebben.

  Het is nu eem regel dat niet makkelijk over het hoofd gezien kan/moet worden. Inburgeringsregel is nu eenmaal een regel. Grappig vond en ik vind ik het als Surinamers zou in een teeveeuitzending iets zeggen in een programma er dan ondertiteling staat. Want algemeen beschaafd of onbeschaafd Surinaams Nederlands is een taal apart. Een voorbeeld. Geef me die plijer, noem een Surinaamse gele vrucht, mope, manja i.p.v. mango, rijpe banaan en groene banaan dat eten wij ook en dat is een soort groente hor jongen. Ook dat accent is grappig, Oewhat!, noem een paar vruchten op: awara, mope, bredebon, maar je kan ook broodboom zeggen!

  Het blijf lachen!, ook met die Suri(Ned)s.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

 20. dit is de beste reden, om op te kalievateren naar je geboorte land en zo snel mogelijk..

  één last minder en zo kome er meer van deze gevallen..

  in het land der blinden, al waar d d b de koning is, kan je ook minister worden, dus zo gauw als mogelijk gaan ondersteunen.

  je zult met een krans ontvangen worden, wat zal hij de moordenaar blij zijn..

  jullie bakken er toch geen bal van..

 21. hahahaha,, @ Passant, je bent geschikt voor de info balie , of een folder . ( positief/grappig ) bedoelt . By the way,, als je een strafblad heb, kom je niet in , in sommige landen. Dus voordat u boekt eerst even informeren. . .

 22. @ Een inburgeringscursus wordt niet gegeven uitsluitend alleen op spreekvaardigheid, maar op kennis van woord EN geschrift. En aan dat laatste schort nog het een en ander. Surinamers zijn bar en bar slecht in Nederlandse schrijfvaardigheid, En dat wordt gedurende de tijd steeds slechter. De oorzaak ligt voor de hand.

 23. Het is een goede situatie als Surinamers voor zich opkomen. Van Nederlanders hoef je niet veel te verwachten. Waren zij ooit niet degenen die slavenhandel tot een hobby maakten? En vandaag de dag met eisen komen stellen.

 24. Het wordt tijd dat Nederlanders die naar Suriname emigreren een inburgeringscursus moeten gaan volgen… die doen ook maar wat ze willen zonder rekening te houden met onze normen en waarden.

 25. De inhoud van inburgeringscursus is niet alleen de Nederlandse taal leren!!

  Maar ook iets van de Nederlandse Cultuur en het Staatsrecht leren.
  Vergelijk het maar met het examen dat buitenlanders in de USA moeten afleggen.

 26. Precies en in suriname prediken ze de paarse evangelie van Bouterse en Mey. Dus daar lekker oprotten.

 27. Sam, Nederlandse Cultuur?! Lijkt mij heel goed.
  Zullen wij dan eerst beginnen met de handel in mensen.
  Of slaan wij dat hoofdstuk voor het gemak over.

 28. Zonder moeite te doen. Wil ze nederlander worden. Met het idee waarmee ze loopt moet ze dat hebben gelaten van waar ze vandaan komt. Hier is geen paarse macht. Ga bij de paarse idioten met jou verhaal. Dit is Nederland. Wil je snel je nl paspoort dan moet je je aan de regels hier houden. NL is geen bacoven winkel. Op je droge reet zitten en vruchten werpen dat gaat mooi niet.

 29. Loer,

  welke normen en waarden in Suriname????….liegen, bedriegen, klagen, vragen, bedelen, roven en stelen is jullie grootste cultuurgoed.

 30. W.Whome,

  vergeet niet het martelen, verminken, folteren van 15 onschuldige en ongewapende landgenoten in Fort Zeelandia, evenals het afslachten van 39 vrouwen en kinderen in Moiwana. En als beloning de hoofddader belonen met het presidentschap. Sla dat hoofdstuk vooral niet over. Jullie hebben het al uit de geschiedenisboeken verwijdert. Hypocriet volk.

 31. Wij moeten in suriname ook zo een wet toepassen op al die witte jongeren en oude van dagen die nu naar suriname gaan Vliegtuigen vol trekken ze richting paramaribo .
  ongestoord om van hun oude dag te gaan genieten
  Ik wil dat inburgerings pakket wel zien, zeker zo moeilijk gemaakt dat velen het niet halen ,een soort van verkapte oprot methode.met niet relevante bullshit.
  Ik ken jullie/ dat soort.

 32. Wat een hoop onzin schrijven sommige posters.
  .
  Punt is dat de Inburgeringscursus veel meer is dan alleen een taal cursus. Het grootste deel gaat over hoe het land in elkaar zit en allerlei belangrijke weetjes/ Zoals wat is een DIGID en wat is MijnOverheid. Zaken die voor iemand uit Suriname niet vanzelfsprekend zijn.
  .
  Deze vrouw zocht gewoon een excuus om terug te gaan.

 33. Waar gaat het eigenlijk over, een inburgering cursus is eigenlijk bedoeld om kennis te nemen over betreffende land,cultuur, infrastructuur, geschiedenis,normen en waarden des lands, etc.etc.
  Ik vindt dat niks anders dan billijkheid.neks NO fout!

 34. Als dat de regelgeving is in een land waarom hou je niet aan de regels? Je kan niet van een land gaan eisen omdat een migranten uit een ander land gevrijwaard is van inburgering, en waarom wij niet?

  Inburgeringscursus houdt veel meer in dan spreken en schrijven !!!!
  U mag ook terug naar Suriname als u niet wilt inburgeren, u Hollandse man heeft u naar Holland gehaald weet u waarom ?????????

 35. misterbojo toch, Ze heeft nu haar papieren nó. Maar die man van haar is slimmer en hij is die golddigger van het Surinaamse binnenland. Slapen julie maar.

 36. MEVROUW:nederland no-abie tiefie,ma te a bittie dang a bit boeng tranga!!!of: holland heeft geen tanden, maar als het bijt dan bijt het heel erg hard! de meeste surinamers hebben het heel slecht in HOLLAND!! je hebt zeker gestemd voor bouta!!!.

 37. @ Whome,

  Gvd, Whome, wat ben jij een grote lul met je opmerking. Geen schaamte hebben hoort ook bij de Surinaamse normen en waarden.

 38. Er wordt één ding vergeten door die xenofobe schreeuwers: DE OFFICIëLE LANDSTAAL IN SURINAME IS NOG STEEDS NEDERLANDS!!

 39. Mevrouw weet net als haar ingeburgerde Hollandse man dat zij RECHTSMIDDELEN heeft om de zaak uit te vechten.

  De regels mbt inburgering veranderen niet zomaar, publiciteit zal niet veel helpen.

  Wanneer iemand over voldoende opleiding en over voldoende kennis van de Nederlandse maatschappij meent te beschikken, dan kan je deze zaak voorleggen aan de rechter !

  TRA FASI NO DE !!!!!

 40. Ik vindt dat iedere man die in Nederland komt gratis seks moet krijgen met een Nederlandse vrouw om de seksuele moraal van de Nederlanders te kennen. Seksueel inburgeren dus.

 41. @ Nylon

  Waar de hart van vol is ……. vul maar zelf aan, doe wat aan je sexleven !!!!!!

  Deze mw woont al 2 jaar hier, ik neem aan dat ze toch
  normaal ABN kan praten !!!!! En trouwens ze zat vroeger ook al hier op school, na soso lissie a sma no wan go na skoro. Mw U heeft geen straat lengte voordeel maar 80km
  voordeel op de overige inburgering cursisten.
  Kort samen gevat ; hifty yu baka sei, dan go na a K@ skoro !

  sari tori

  Jacko

 42. @JZwartmans,

  Ik kan me wel voorstellen dat iemand er de p in heeft dat een analfabetische Turk het Nederlands niet hoeft te leren en een Nederlands sprekende Surinaamse wel.
  De regering/minster kan toch ook verkorte cursussen Nederlands aanbieden voor mensen die de taal wel beheersen. Of desnoods iemand alleen voor de toets uitnodigen. Maar het zijn echte ambtenaren en als de regeltjes zeggen dat ze eerst 2 keer moeten masturberen en dan een formulier moeten invullen, dan doen ze dat ook braaf.

 43. Een paar vraagen die ze zouden kunnen stellen bij een inburgeringscursus:

  Met welke woorden zweert Rutte trouw?
  a) zo ware helpe mij Allah
  b) zo ware helpe mij Yahweh
  c) sesam open u!
  d) zo ware helpe mij God

  Is Maxima een allochtoon?
  a) ja
  b) nee
  c) misschien
  d) vroeger

  Wat zijn de namen van de Bolleboosjes?
  a) Akalia
  b) Azalia
  c) Ahalia
  d) alle drie

  Was Willem de Zwijger een:
  a) rover
  b) stadhouder
  c) virushouder
  d) parasiet

  Op welke weghelft rijdt men in Nederland?
  a) links
  b) rechts
  c) midden
  d) kriskras

  Hoe noemt men een vrouw achter glazen in Nederland?
  a) hoer
  b) prostituee
  c) bar medewerkster
  d) sexwerker

  Wat was koning Alexander?
  a) een Griek
  b) een massamoordenaar
  c) een bolle leeghoofd
  d) een veroveraar

  Is zo’n cursus zin of onzin? Vraag het de rover Bolkesteen.

 44. In Suriname moet ik een inburgeringscursus corruptie volgen anders krijg ik een wandelende pinautomaat boete.

 45. Het in de gaten houdende oog en oor

  De enige echte golddiggers die wereld telt zijn de luie profiterende witte mensen die zich hebben verrijkt met Surinaams goud en groot bekkerige kerrie eters uit India voor wie Suriname een paradijs is, maar voor hoe lang nog??
  En mr.India Afrika stikt het met jouw soort. Wat doen jullie daar profiteren want India heeft niets anders zouden jullie daar niet zijn. Ga jij maar terug naar jouw India en jouw drollen vanger broekje dragen

  Weg met jouw soort.

 46. @oog en oor,

  Hou alles goed in de gaten. En stop alles goed in je gat. Laat anders een Indiër z’n bana in je gat stoppen. Misschien dat je daar rustig van wordt.

 47. @ Rio LO

  Daar heb je gelijk in, maar dat kan geen kwaad als je op latere leeftijd naar school gaat ( inburgering moet ) Wat de overheid doet is inderdaad meten met 2 maten, maar daar hebben we helaas geen invloed op. Nog iets ter aanvulling
  niemand is te oud om te leren, ik wil niet beweren dat deze
  mw: dom is, maar dat verwacht de overheid van haar !
  Ik zou de overheid laten zien, dat ik cum laude zou slagen met de inburgering cursus !!!!

  sari tori

  Jacko

 48. Zodra deze blaka vrouwen getrouwd zijn met een witje, dan hebben ze de grootste bek!
  Hij heeft je al uit het bos gehaald, tang tierie vrouw, met je pangnie, of hoe dat ding heet.
  Huishoudschool??? whahahaha, laughing my ass out loud!

  Het is wachten op de eerste autochtoon die denkt dat alle surivrouwen in een geblokte doek rondlopen, met vlechten en de hele dag koken, pfffffffff.

  Soema na a vrouw?

  Is het de ega van Henk M, Koos, Klaas, Hans van de B, jojo?

  Ook in Suriname hebben de Turken een voorkeurspositie, ga maar kijken bij de Nieuwe Haven.

  Af en toe……….

 49. Het kwartje is dus gevallen FBI.

  Volgens mij hebben de voorouders van deze Mw. reeds
  een cursus gedaan, het ging toen ter tijd niet met een aanwijsstok maar met een roe.

  Ga lekker naar de landsdag en vergeet je vierkant snorretje.

 50. Jesse,

  is de huidige president van Suriname:
  * een Zeeuwse kleibint….
  * een hersenloze garnaal….
  * een drugsbaron, met een vonnis van 11 jaar…
  * meervoudig moordenaar, met een strafeis van 20 jaar…

  is Jesse:
  * een mislukt bedrijfsongeval van een drugsverslaafde Waterkanthoer en deze Zeeuwse kleibint…
  * een paranoïde, paars geindoctrineerde kontlikker…

 51. Nederlands leren en begrijpen zijn twee dingens. Voorbeeld: In het binnen noemen ze een kip fowroe, ze leren foute nederlands en komen in de stad om een kip te kopen. Dan zeggen ze mag ik een vogel in plaats van fowroe.
  Moeilijk he?

 52. Dit is ook op een verkeerde moment en ze is koppig als je jou doelen wil bereiken moet je soms slikken. Ik woon jaren hier maar toen die wet kwam heb ik ook een brief gehad ik ben niet geweest hebben ze mij opgebelt toen vroeg die mevrouw naar mij en ik zei i.p.v herhalen zei ik van ik resumeer ik heb nooit wat gehoord dus zei als blanke vroeg wat ik.bedoelde ze had nooit van dat woord gehoord nou wij zijn al 26 jaar verder nooit meer wat gehoord nog boete,en de gene met een hindustaanse naam die zei ze moest naar Afrika ik ga mijn tijd niet aan jou verspillen je bent praktisch opgeleid rotzak ,zodat sommige om hindu,s gaan schelden je denkt dat wij dom zijn. Ma/ pa flodder

 53. In Suriname leerde ik als kleine jongen dat de Rijn ons land binnenkwam bij Lobith. De juffrouw vroeg ons om de term “ons land” te veranderen in Nederland. Zeker een 10 of 20 jaar geleden was er op de Nederlandse TV een programma, verzorgd door Surinamers, dat Lobith heette. Velen van u zullen zich dit programma, omdat er weinig Surinaamse programma’s waren, nog herinneren. De programmamaker wilde even controleren of datgene wat hij op school had geleerd wel klopte. Hij ging naar Lobith en kwam tot de conclusie dat de Rijn niet bij Lobith, Nederland binnenkwam, maar enkele kilometers verder. Een verklaring hiervoor had hij niet. Wel ontmoette, hij een Turk, die al 30 jaar in Nederland woonde en geen woord Nederlands sprak. Met de hulp van een tolk heeft hij deze man toch nog kunnen interviewen. Moraal van mijn verhaal: nu pas begrijp ik waarom die Turk, die in een gat woont na 30 jaar nog geen Nederlands sprak. Hij hoeft niet in te burgeren. Of dat verdrag tussen Nederland en Turkije een slim verdrag was mag u zelf beoordelen.

 54. Mevrouw. Ronde,
  Ik begrijp uw frustratie. Ik kwam 12 jaar geleden naar Nederland. En ondanks mijn mbo diploma kreeg ik ook bericht van het IND dat ik de inburgeringscursus moet doen. Er zijn genoeg buitenlanders en zelfs Nederlanders die heel slecht Nederlands spreken.
  Ik heb ook protest aangetekend. Toen heb ik iemand bij het gemeentehuis, die me geholpen had met het indienen van die stukken(deze persoon had me al gezegd dat ik goed Nederlands sprak), gevraagd of dat die een brief wilde schrijven, waarin stond dat mijn Nederlands zowel in woord als geschrift goed is.
  Dat gaf de doorslag.
  Intussen hebben ze weer de regels aangepast.

 55. Hans van den Broek kletst uit zijn nek. Nadat gele mensen overal op de wereld mensen bij miljoenen hebben vermoord en hun land met geweld hebben gestolen, willen jullie anno nu regels stellen voor anderen die op een vreedzame en legale wijze willen emigreren. Anno 2018 zijn het nog steeds deze gele mensen die de wereld lopen op te fucken, waardoor mensen gedwongen worden te emigreren op zoek naar veiliger oorden. Uit empathie en begrip moeten soms asielzoekers opgenomen worden en dat er daaruit bepaalde privileges vloeien, het zij zo. De wijze waarop Nederland zijn rijkdom heeft vergaard moet men nu niet leuteren als Surinamers, die gedwongen werden Nederlands te spreken, niet aan de Inburgeringscursus willen meedoen, omdat zij beter dan Engelsen, Turken, Spanjaarden, Marokanen, Antilianen, Italianen, enz. Nederlands spreken. Als het gaat om Surinamers wegwijs te maken qua regelgeving wil ik mij daar nog wel in vinden. Maar Nederlands leren?

 56. En by the way, Hans van den Broek, nu er een groot tekort aan verzorgend personeel is in Nederlands is het nu geen probleem om de Surinaamse verpleegkundigen te lokken naar Nederland met allerlei mooie praatjes. En waarom? Omdat zij Nederlands spreken. En o ja, een hele grote groep uitkeringstrekkers zijn rasechte Nederlanders, zoals jij, check het maar. Ook nog eens, als het bedrijfsleven mensen op hun waarden zou aannemen en niet op kleur zou onder de allochtonen de cijfers nog verder dalen, want wij zijn niet bang om te werken.

 57. Mevr Ronde , na deng witmang Kondre ,,,!! Wilt u zich niet aan de regels houden van de Nederlanders dan no go klets ini a kondre ,maar wel ju wani a buku fu deng.tjoeriii jere vrouw.hahahahah wat mooi iemand komt bij mij inwonen dan komt de gast voor mij bepalen hoe ik me huishouding moet draaien ?…hahahaha ik help je al sorry ga dan weg.
  Turken of niet regel tang regel a no ju kondre en ju a no wang turk al praat u beter nederlands mw.Ronde?.of was u de schrijver van koenen woordenboek maak niet uit na deng kondre hun regels moet u volgen !!!
  je weigert hahaha dan kom terug tochhhhhh .surinamers moeten stoppen teveel te eisen in nl..mooi dan kan ik ook zeggen ik wil geen visum aanvragen of MVV want ik ben voor 1975 geboren was ik Nederlander. Hahahahaha dan moest de regering van toen vechten voor onze rechten en toen dit alles op eisen.
  A lati kba!!!! Sorry maar we kletsen e kos deng witmang,maar elk land heeft regels dus hun ook punt uit! Ik heb goed advies voor u ik gun u van harte mevrouw een bordeax hoor echt ,maar eenmaal u beter dan een turk nederlands begrijpt en verstaat dan leest u mij tip:
  KOOPT U EEN ENKEL TICKET TERUG NAAR SU
  CASE CLOSE DIKKE PUNT.

 58. Als het gaat om een stukje eigen werkverschaffing dan zijn Nederlandse opportunisten er als de kippen bij met de meest briljante en degelijk uitgewerkte concepten waarmee zij allochtonen de juiste taaltools denken te kunnen aanreiken om hun weg vlot in de Nederlandse samenleving te laten vinden. De reacties op dit soort aanbestedingen is talrijker dan het aantal asielaanvragen bij de vreemdelingendienst. Je zou aan de hand van deze draagkrachtmeting van het Nederlandse taalgebied bijna willen aannemen dat het Nederlandse taalgebied goede en solide pijlers ondergeschoven heeft gekregen. Niets is minder waar. Onlangs werd door het Haagsche Onze Taal aangetoond dat allochtonen een veel groter respect en belangstelling tonen voor het Nederlands dan Nederlanders zelf. Waarom eigenlijk?

  Syntactische verhaspelingen

  Volgens Nederlandse sociolinguïsten zou het Nederlands in vergelijking met alle andere West-Europese talen het slechtst worden gedragen door haar eigen native speakers. Vele Nederlanders beseffen diep in hun hart dat ze hun moedertaal niet machtig zijn zoals dat eigenlijk zou moeten. Ik heb het niet alleen over de spelling maar voornamelijk over de zinsbouw zonder stijlfouten, zonder syntactische verhaspelingen etc. Niet zelden ligt in een door zelfs Nederlanders van allure geformuleerde zin, waaronder officieren van justitie, welzijnswerkers, sportleraren etc. het gezegde in de zin in een krolse omhelzing met het meewerkend voorwerp. Vraag hen niet of ze ooit gehoord hebben van de derde – en vierde naamval. Dientengevolge is het niet verwonderlijk dat hedendaagse scholieren bij het lezen van maar een paar regels uit werken van Couperus, Vestdijk of Slauerhof de straffe steekvlam aan hun vitale uiteinde beginnen te voelen. Er zijn genoeg Nederlanders die hun vermeende taalbeheersing ontlenen aan het feit dat er genoeg buitenlanders zijn tegenover wie zij ten aanzien van hun eigen vermeende eclatante taalbeheersing niet in de eerste plaats als een revisor moeten optreden maar boven hen kunnen torenen als ware taalvirtuozen.

  Antieke tijd:

  Nederlanders, voornamelijk die uit het antieke tijdperk geloven er heilig in dat buitenlanders hun moedertaal nooit op hetzelfde genuanceerde niveau machtig kunnen zijn als zijzelf denken te zijn. Als het bij de meeste Nederlanders uiteindelijk toch een keer gaat om het toedichten van enige taalvaardigheid aan een etnische groep in Nederland dan gaat die gunning bij voorkeur uit naar een groep met een zo’n licht mogelijke tint. Dus hoe donkerder de groep des te slechter de Nederlandse taalbeheersing bij die groep wordt verondersteld. In tekenfilms spreken de bruinhuidige figuranten krom en kinderlijk Nederlands tengevolge waarvan kinderen reeds in hun prenatale ontwikkeling wordt ingeheid dat donkere mensen het Nederlands nooit machtig kunnen zijn. Ten gevolge hiervan scoren zelfs Surinamers nog lager op deze scoreladder dan bijvoorbeeld de lichtgetinte en blanke allochtonen. Het ge-oewwij van de Surinamer doet de weegschaal helemaal doorslaan in de negatieve richting. Een ander sluipend gevaar dat gelijk kanker gedijt binnen het Nederlandse taalgebied is de oprukkende straattaal. In feite zou voornamelijk de patriottisch gezinde Hollander zich mogen troosten met de gedachte dat Suriname, alwaar het klassieke Algemeen Beschaafd Nederlands in overbeschaafde vorm geconserveerd is gebleven , als redder van het eroderende Nederlandse taalgebied zou kunnen worden aangemerkt. Suriname werd overigens in 2005 officieel toegelaten tot de Nederlandse Taalunie.

  Accent

  De gemiddelde Nederlander gelooft heilig in het feit dat het spreken van het Nederlands met een ander accent , nimmer correct Nederlands kan zijn óf ervoor mag worden aangezien. Om te beginnen is het gebruik van het woord accent in Nederland op zich fout en verkeerd en dus getuigend van taalonbeheerstheid! Vaak is datgene wat men pleegt aan te duiden met het woord ‘accent’, géén accent maar de klank die als sterke invloed uit de moeder-, culturele- of regionale taal van de taalgebruiker in alle andere talen die betrokkene spreekt, blijft doorwerken. Deze sterke invloeden heten in het Nederlands onderklank/spraakklank en geen accent. Echter, als het echt gaat om de verkeerde beklemtoning dan beginnen daarin tegenwoordig zelfs Nederlandse presentatoren en nieuwslezers de eredivisie te behalen. De gewezen Tweede Kamervoorzitter, Jeltje van Nieuwenhoven, sprak niet met een Noord- Hollands accent maar met Noord-Hollandse onderklanken. Het is toch idioot dat een spreker die met een bepaald accent spreekt, tegelijkertijd misschien presteert om het accent verkeerd te leggen. Wat doet die persoon dan precies , beredeneerd vanuit het woord accent?

  Opmerkelijk is dat vele Nederlanders hun status ontlenen aan het feit dat zij zelf met Amerikaanse onderklanken in het Nederlands kunnen rochelen. Nog opmerkelijker is dat Nederlandse onderwijsinstellingen docenten voor het vak Nederlands uitsluitend werven uit het autochtone reserveleger terwijl allochtone leerlingen dat zelf ook wenselijk achten. Zij zijn evenals de grote groep autochtonen van oordeel dat goed Nederlands inherent is aan een goed accent en dit laatste kan het best worden verklankt vanuit het strottenhoofd van de Hollander! Een ergere vicieuze cirkel laat zich niet denken! Hetzelfde geldt voor alle andere taalgerelateerde beroepen waaronder de redactie.

  Quizprogramma’s

  Deze willekeur en pseudowetenschap is er debet aan dat het Nederlands in de internationale wereld niet meer voorstelt dan een met groeihormonen vergiftigde reus die een neerwaartse groeirichting volgt. Landen alwaar een taal wordt gesproken die verder nergens anders hoorbaar is voelen zich vereerd als vreemden proberen zich hun taal eigen te maken. Nederland denkt er kennelijk anders over en past een soort taalconservatisme toe dat tot uiting komt middels negatie, miskenning en bagatellisering. Middels quizprogramma’s als Tien voor Taal, Het Groot Dictee, Lingo,Ik hou van Holland etc. probeert men het Nederlands een boost te geven zonder dat daardoor een groeipotentie zichtbaar en voelbaar wordt.
  De straattaal , hoofdzakelijk aangejaagd door hitsige vmbo’ers begint steeds meer terrein te winnen en zou zelfs kunnen leiden tot debatten in de Tweede Kamer waarbij de Minister van Onderwijs aan die van Financiën op de navolgende wijze om meer geld vraagt: “Hey Swa, ik heb meer doekoe nodig man, want de studenten zijn geneigd tot een fetti als zij niet vlug worden tegemoet gekomen in hun eis.” Misschien zou het geen verkeerd idee zijn het Nederlands taalgebied op de veiling te gooien en iets creatiefs te bedenken met het ratjetoe van één van de culturele minderheden in Nederland. Uit het Surinaams zijn inmiddels woorden als doekoe, fetti, man, ingeburgerd. Dan maar het gehele Surinaams, desnoods ter ere van wijlen Edgar Cairo.

 59. Die dame moet niet klagen het exame is een fluitje van een cent.Ze zal altijd slagen de meeste Nederlanders haten rassisme Zelf heb ik een Surinaamse vrouw waar ik zeer trotsop ben.As ik in Suriname ben het is mijn tweede vaderland pas ik mij aan en spreek al een woordje Surinaams. Overigens zij die zich niet willen aanpassen aan onze cultuut en leefgewoontes,moet terug keren naar het land van herkomst.
  Wat Nederland doet voor nieuwkomers ,doet geen enkel land in de wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.