PALU overweegt ‘middenblok’ bij komende verkiezingen

20
Presentatie boek vanwege 40 jarig bestaan PALU in Suriname
Jim Hok van de PALU

PARAMARIBO, 13 mrt – Een middenblok dat moet voorkomen dat te veel macht geconcentreerd wordt bij een kleine elite. Dit ziet voorzitter Jim Hok van de Progressieve Arbeiders & Landbouwers Unie als een mogelijkheid. De komende verkiezingen zijn van groot belang voor de ontwikkelingsrichting van Suriname. De grootste politieke partijen van het moment hebben al bewezen dat ze niet in staat zijn Suriname behoorlijk te ontwikkelen.

De kans dat het na 2020 ook echt zal gebeuren, is miniem. Nu al wordt gesproken van mogelijke ‘mamoetvorming’. Maar dat zou niet goed zijn voor Suriname. “Geen van de partijen die zich hiermee bezighouden, heeft getoond zodanig beleid te kunnen voeren dat we het als Surinamers maar aan hen kunnen overlaten”, zei Hok tijdens een lezing. Dus is PALU bereid met anderen een middenblok te vormen.

Een dergelijk blok moet voorkomen dat de elite alleen de dienst uitmaakt. Zonder het middenblok zou regeren niet mogelijk moeten zijn. Volgens Hok worden de aanstaande verkiezingen de belangrijkste sinds de staatkundige onafhankelijkheid. Surinamers zullen eindelijk het heft in handen moeten nemen. “Wij willen herkolonisatie, geen Nederland, geen China, geen Frankrijk”, aldus Hok.

20 REACTIES

 1. Hok slaat de plank mis ! Schrijf vandaag nog een referendum tav terugkeer naar het koninkrijk der nederlanden.

  Uitslag laat zich al raden.

  Palu is medeveroorzaker van de problemen. Deze partij moet geboycot worden.


  Maak melding

 2. Wat heb je aan een dergelijk referendum? Mensen lekker maken met gebakken lucht. Het Koninkrijk der Nederlanden zit echt niet op Suriname te wachten.
  Surinamers zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen toekomst.


  Maak melding

 3. Hahaha, we gaan via het “Midden Blok” heel midden Suriname weggeven aan vrienden en kenissen !!!
  Laat PALU ergens 1-projekt opnoemen dat succesvol is geweest tijdens hun zeggenschap !!
  We zouden super ‘krofaja” exporteren (Krolis),Para Industrie failiet,West Suriname (projekten Essed) vernietigd; Coronie(LACOCO) naar zijn mallemoer; Leguanna project (Sylbing/Palu) in Coronie een flop; noem 1-project voor landbouwers die van de grond is gekomen(nada);Concessies en mijnbouwrechten weggeven aan vrienden (toppunt) !
  Lachertje,ze gaan opkomen voor abeiders !!!
  Zelfs Mughabe-face Hooghart heeft de CLO- leden , al verkocht aan de pikien ingi-boi !!!


  Maak melding

 4. Hok moet zijn hoofd laten nakijken. Hij lijdt aan grootheidswaanzin. De palu is een dievenclubje met mooie praatjes Ze hebben jarenlang onder de vleugels van Bouterse in landsbestuur gezeten en niets gepresteerd. Zelfstandig komen ze in de verste verte niet aan de bak. En nu komt Hok weer met zijn mooie onzinnige praatjes. Onkunde , corruptie , diefstal van gronden typeren de PALU.


  Maak melding

 5. Palu, op sterven na dood, haalt geen enkele zetel meer in 2020, dus Hok, ga terug in he hok, jouw partij is samen met die paarse rotzooi, de veroorzaker van al deze ellende, gelukkig ben je nu uitgerangeerd, schijndood van de Ndp, is de volgende, die aan de beurt komt.


  Maak melding

 6. Lees net op CFG nieuws: vliegtuig met drugs in West Suriname door politie in beslag genomen>Zeker op concessie van Abrahams of Boereveen !!


  Maak melding

 7. Met politiek neutraal bedoel ik dat PALU voor verbinding zorgt tussen de verschillende groepen in de Surinaamse samenleving zonder daarbij de uitgangspunten van PALU uit het oog te verliezen.


  Maak melding

 8. Palu als hoerenloperpartij. De partij wil in het miiddenblok staan om gemakkelijk te kunnen pendelen van de buitevrouw naar de hoerentent.


  Maak melding

 9. Palu hou er toch mee op jullie zitten onder het blok die aan het been is vastgemaakt van het NDP.
  Dus laat je niet meer slepen en trek je terug. Geef jongeren en beter visie hebbende personen en partijen de gelegenheid.


  Maak melding

 10. Het is inmiddels bekend dat wij als PALU van mening zijn, dat hoe je er ook naar kijkt, de belangrijkste reden waarom wij Surinamers in de situatie verkeren waarin wij nu zitten, komt omdat sinds de onafhankelijkheid wij niet ons eigen ding hebben kunnen doen. Of het nou gaat om Arron of Venetiaan of Shankar of Bouterse en noem al die politieke partijen, wij vinden dat het grootste probleem is dat Nederland ons niet met rust heeft gelaten. Wat wij hebben gesteld is simpel in een voorbeeld te vatten. Wanneer een man en een vrouw na een huwelijk uit elkaar gaan, dan moeten de partners elkaar de ruimte geven om een nieuw leven te beginnen, en niet elkaar stalken of de kinderen en wederzijdse vrienden tegen de andere partner ophitsen, zo van zie je dat die niet deugt? Wij zijn langer dan 300 jaar met Nederland verbonden geweest. Waarschijnlijk is er geen enkel land in de wereld waar wij op enig moment in de toekomst een betere relatie zullen kunnen hebben dan met Nederland.

  De economische problemen die Suriname op dit moment doormaakt zijn van tijdelijke aard. Wanneer we er vanuit gaan dat onze economie afhankelijk is van de wereldmarktprijs van olie en goud, dan is het logisch dat bij het droppen van de prijzen ons nationaal inkomen ook enorm zal droppen.
  Dat pleit de regering natuurlijk niet helemaal vrij, want je had eerder op de dalende prijzen kunnen inspelen, waardoor de schade misschien niet zo groot had hoeven te zijn. Een ander verwijt dat de regering treft is natuurlijk dat zij er geen blijk van geeft te begrijpen waar het allemaal om gaat. Met de mond wordt wel productie productie geroepen, maar het beleid is daar niet op gericht. Waar moeten dan de middelen vandaan komen om straks die leningen af te betalen. Het is duidelijk dat men gewoon zit te wachten op het aantrekken van de prijzen van de grondstoffen die wij produceren en dat is onbehoorlijk.
  Ook de keuzes die men overigens doet zijn vaak genoeg niet in nationaal belang te vertalen. Ik noem maar de kwestie van de onderhandelingen met Suralco. Welk plan ligt daar nou aan ten grondslag, wat wil men bereiken en waarom zet men geen professionals aan het werk?
  Men zegt dat er geen geld is, maar bewindslieden reizen af en aan. Je had ook een signaal kunnen sturen en voor vorige jaar de viering van 25 november anders kunnen doen. Moest je met alle geweld perse nu de zwartenhovenbrugstraat gaan inrichten? Voorbeelden te over.

  Al jaren hebben we problemen met ons onderwijs. Maar de benoeming van een minister blijft maandenlang uit, evenals een minister van Justitie en Politie trouwens. Wonder boven wonder horen we dat juist in deze periode de criminaliteit is gedaald.
  De oppositie maakt natuurlijk wel gretig gebruik van de gelegenheid, zo gaat dat. Maar wat laten de oppositiepartijen zien aan inzicht en vermogen om de crisis het hoofd te bieden? Het enige waar we op kunnen afgaan is het verleden toen de huidige oppositie aan de regering zat en daar zien we geen geweldige prestaties.
  De problemen in het onderwijs zijn al tientallen jaren oud. Immers maatregelen die je nu neemt zullen pas over jaren echt hun effect tonen. Jongeren hebben grote problemen. Hun studiemogelijkheden zijn beperkt. Maar wanneer ze dan kunnen studeren, dan doen ze dat en wanneer ze zijn afgestudeerd hebben ze geen werk. Dat komt omdat we niet weten waarvoor we ze opleiden. We vragen ons niet af wat ze moeten gaan doen wanneer ze zijn afgestudeerd. En als de overheid die verantwoordelijk is voor het scheppen van werkgelegenheid dat niet heeft gedaan, dan neemt de overheid ze gewoon in dienst. Bovendien geeft dat ook nog de mogelijkheid om mensen te manipuleren tijdens verkiezingen. Dat is niet van nu natuurlijk. Dat kunnen we zien aan het feit dat vanaf de onafhankelijkheid, het overheidsapparaat met elke verkiezing is gegroeid.


  Maak melding

 11. @ bigi sma

  “Palu hou er toch mee op jullie zitten onder het blok die aan het been is vastgemaakt van het NDP.
  Dus laat je niet meer slepen en trek je terug. Geef jongeren en beter visie hebbende personen en partijen de gelegenheid.”

  Elke partij heeft zijn geschiedenis, maar slechts weinige partijen hebben een ideologische benadering. De ideologische benadering van de Palu is dat de ontwikkelingsrichting van Suriname moet worden ontwikkeld voor en door Surinamers, ongeacht of er mensen van mening zijn dat Surinamers het niet wel of niet gaan kunnen. Het begint met het bepalen van de ontwikkelingsrichting en daarna het kiezen van de eventuele internationale ontwikkelingspartners”

  Dat is de visie van de Palu en er zijn genoeg Surinamers die de voor Suriname noodzakelijke verandering proberen te brengen door binnen bestaande partijen de goede zaken te bevorderen, de fout gelopen zaken voor altijd te voorkomen en gezamenlijk met jong en oud, coalitie en oppositie , Surinamers op papier of in het hart Suriname succesvol te ontwikkelen. En daar horen natuurlijk een heleboel verwijten en verwijzingen naar het verleden bij maar ook opbouwende kritiek en positieve aansturing. Want uiteindelijk leven wij in en met Suriname


  Maak melding

 12. Balans 41 jaar Palu

  Ooit, in 1980 teruggekeerd naar Suriname, had ik ook een visie en gedachte van een patriot.
  Alles in Nederland, na mijn studie en loopbaan, achtergelaten denkend dat ik een druppel kon bijdragen in mijn vaderland.
  Palu en PNR waren naast de NPS en de VHP waren de voor mij bekende partijen.
  5 jaar na aankomst een illusie armer en vertrokken uit Suriname.
  Thans 28 jaar later en terugkijkend is mijn vertrek uit Suriname de meest verstandige besluit geweest daar ik nu van mijn welverdiend pensioen geniet.
  Een eigen zaak opgebouwd in Nederland, hetgeen in Suriname niet is gelukt ondanks een getracht dit te doen, waarvan ik de vruchten nu aan het eten ben want plikken doe ik ook al niet meer.

  Neen Balans 41 jaar Palu een bijdrage aan een zinkend schip zal ik niet en nooit meer leveren want daar heb ik jarenlang spijt van gehad in de jaren die ik er was.
  Er was een begin en gaandeweg werden het de grootste dieven schurken criminelen die zogenaamd revolutionair bezig waren en zouden zijn.
  Waarvan Palu er één van was.

  Dus waarom nu zogenaamd in de oppositie? Komt dit omdat jullie waren weggemoffeld en bedankt zoals de president nu voornemens is doet met velen te doen door zogenaamd te reshuffelen.
  Palu ooit in Nederland waren jullie mijn partij maar thans niet meer.


  Maak melding

 13. @bigisma

  Nee de partij is niet zogenaamd in de oppositie en niet weggemoffeld door de president. Het is een bewuste keuze geweest niet deel te nemen onder andere vanwege de ervaringen in kabinet 1 en gebrek aan planning en veranderingsbereidheid.

  De Palu heeft in de jaren 80 , 9 maanden deel uitgemaakt van de regering

  Dat was 38 jaren geleden. De mensen die toen 40 waren zijn nu 78. We zijn nu in 2018 en zullen hoe dan ook met z’n allen het tij in Suriname moeten keren. Wij kunnen alleen maar leren van de ervaringen zoals door jou verwoord. En natuurlijk zullen mensen al dan niet terecht blijven focussen op het verleden en op personen. Maar intussen komen we steeds verder van ons doel af te staan: een welvarend Suriname voor een ieder. Kunnen dan steeds weer nieuwe partijen oprichten of de energie blijven richten op wat niet goed gaat in het land, maar we kunnen ook actief via en met reeds bestaande partijen invloed aanwenden om alle partijen te dwingen! de juiste keuzes voor Suriname te maken.


  Maak melding

 14. @ bigisma aanvulling op eerder bericht

  De partij is niet weggemoffeld door ddb . Op basis van eigen inzichten en keuzes onder andere vanwege gebreken aan planmatig beleid is gekozen om geen deel uit te maken van deze regering. Anno 2018 is het begrip fake news alom bekend. Sommigen spinnen garen bij verspreiden van fake news maar de enige realiteit is dat de Palu heeft bedankt

  In de jaren 80 heeft de Palu 9 maanden deel uitgemaakt van de regering. Dat is inmiddels 38 jaren geleden. De mensen die toen in de veertig waren zijn nu rond de 80. Anno 2018 hebben we geen andere keuze dan met zijn allen voor te blijven vechten dat het tij in Suriname duurzaam ten positieve wordt verandert. Een ieder vanuit zijn eigen perspectief maar wel met zijn allen gericht op het realiseren van duurzame welzijn en welvaart voor een ieder. We kunnen wellicht steeds weer nieuwe partijen oprichten , maar misschien is het handiger om middels het opbouwen van invloed binnen bestaande partijen die gezamenlijke agenda : een beter Suriname te helpen realiseren. Wat jou overkomen is in begin jaren 80 kan en zal nog een heleboel mensen overkomen als we er nu niet echt aan werken. Dus alle gedeelde kritiek is belangrijk om te weten welke fouten zijn gemaakt en wat de invloed op het leven is geweest en het allerbelangrijkste hoe we dit voorkomen. Terecht zullen mensen twijfelen aan de goede bedoelingen van politieke partijen, er zal vaak ook terecht kritiek zijn. Maar laten we de huidige en toekomstige generatie beoordelen en afrekenen op hun handelen en niet op handelingen van 40 jaren terug.


  Maak melding

 15. Waar hij voor pleit – zonder het zelf te beseffen – is dus een massale terugkeer van Surineds naar Suriname die dan meteen een krachtige middenklasse (middenblok) kunnen vormen.
  Maar daar zijn ze in Suriname als de dood voor, want deze groep zou dan geen genoegen nemen met de corrupte Surinaamse praktijken en zou bovendien de elite daar overvleugelen met hun opgedane kennis en opgedane arbeidsethos.


  Maak melding

 16. @ frie

  Het is een pleidooi om met alle Surinamers waar ook ter wereld samen te werken aan het Made for Suriname by Suriname ontwikkelingsconcept.
  Corruptie komt wereldwijd voor en ja het moet absoluut bestreden worden, maar wel op basis van feiten en niet op basis van geruchten en zwartmakerij. Wij, moeten als Surinamers, niet mee blijven zingen in het alleen in Suriname is alles fout koor. We zitten al 40 jaar in een schijnbaar vicieuze cirkel. Laten we alle krachten bundelen opleiding, ervaring, arbeidsethos, anti corruptie strijd, pro Suriname strijd. Niemand anders gaat het voor ons doen. En als we elkaar blijven bekritiseren zijn we helemaal kansloos in de grote wereld. Wij worden bewust of onbewust verzwakt. De strijd is meestal tegen de eigen Surinaamse broeders en zusters , maar maak ook gebruik van de mogelijkheden in Nederland om bv openbaar maken van de nu nog gesloten dossiers te eisen. We zullen dan beter geïnformeerd zijn over de rol van Nederland als medestander of tegenstander en of de Surinaamse premier Henck Arron bewust tegengewerkt is door Nederland dmv de inzet van oa Desi Bouterse


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.